Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1491952 razy)

sum41

• Gość
Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #4560 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 11:04:40 »
Dystrubucja ograniczona do sklepow specjalistycznych,  tytulow ktore maja mniejszy naklad chyba to dobre rozwiazanie bo  zorientowani komiksiarze beda sie orentowac i tak to kupia. Niedzielni czytelnicy nie ale oni i tak raczej czytaja superhero i kupuja w empiku, troche wyolbrzymiam ale z saday mysle ze tak jest.

Offline martinus100

« Odpowiedź #4561 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 18:11:49 »
Dzisiaj premiera 10 tomu Sagi w USA. Wiadomo kiedy będzie u nas ?

MLeKrSkr

• Gość
« Odpowiedź #4562 dnia: So, 08 Październik 2022, 19:41:54 »
W październiku Muszka ma coś w planach do wydania?

Offline Motyl

« Odpowiedź #4563 dnia: Nd, 09 Październik 2022, 12:26:43 »
Dzisiaj premiera 10 tomu Sagi w USA. Wiadomo kiedy będzie u nas ?

Teoretycznie pod koniec roku, ale może zdarzyć się tak, że przesunie się na początek przyszłego roku, więc konkretnej daty nie jestem w stanie ci powiedzieć. Trzy tytuły, które są na ukończeniu to Faithless 3, Wolverine 2 i Venom.

W październiku Muszka ma coś w planach do wydania?
Nie wiem, czy uda się, aby fizycznie ukazało się w październiku, bo jak data premiery będzie np. 31 to w sklepach pewnie po 1 listopada. Oczywiście, jeśli się uda. Wszystko zależy od drukarni. Przy Faithless 3 obie wersje muszą być przygotowane w tym samym czasie do druku.

Offline martinus100

« Odpowiedź #4564 dnia: Nd, 09 Październik 2022, 14:26:35 »
Super. Dzięki za info. Już się nie mogę doczekać nowej Sagi.

Offline Gazza

« Odpowiedź #4565 dnia: Wt, 11 Październik 2022, 13:34:17 »
SAGĘ to bym przyjął w jakiejś jeszcze bardziej zbiorczej formie. Grubaski OHC po 2-3 tpb w jednym na przykład. :)

Offline Motyl

« Odpowiedź #4566 dnia: Wt, 11 Październik 2022, 17:57:59 »
SAGĘ to bym przyjął w jakiejś jeszcze bardziej zbiorczej formie. Grubaski OHC po 2-3 tpb w jednym na przykład. :)

Niestety, nie ma na razie takich planów, dostępne są wszystkie tomy, a dodruki chyba sięgnęły już siódemki. Nie wiadomo, co będzie za 5-10 lat (w jakim kształcie rynek komiksowy będzie istniał), jakie będą ceny. Czy pojedyncze tomy będą opłacalne? Saga jest też szczególną serią, sięgają po nią czytelnicy, którzy nie są zapalonymi komiksiarzami, więc cena za pojedynczy tom jest dla nich do zaakceptowania, a zbiorczy grubas już mógłby do nich nie trafić. Zobaczymy, co przyniesie przyszłość, jak się rozwiąże problem z cenami i deficytem papieru. Pamiętam, jak kupiłem sobie dwa pierwsze tomy Sagi w oryginale i odłożyłem na "później, gdy znajdę trochę wolnego czasu na lekturę". Zdążyły się już ukazać trójka i czwórka, jak dosłownie wessałem dwa pierwsze tomy i z marszu zamówiłem kolejne. Oczekiwanie na kolejne tomy może przeszkadzać, ale przy dobrym tytule warto czekać :)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #4567 dnia: Śr, 12 Październik 2022, 00:18:17 »
Niestety, nie ma na razie takich planów, dostępne są wszystkie tomy, a dodruki chyba sięgnęły już siódemki. Nie wiadomo, co będzie za 5-10 lat (w jakim kształcie rynek komiksowy będzie istniał), jakie będą ceny. Czy pojedyncze tomy będą opłacalne? Saga jest też szczególną serią, sięgają po nią czytelnicy, którzy nie są zapalonymi komiksiarzami, więc cena za pojedynczy tom jest dla nich do zaakceptowania, a zbiorczy grubas już mógłby do nich nie trafić. Zobaczymy, co przyniesie przyszłość, jak się rozwiąże problem z cenami i deficytem papieru.

a taka SAGA COMPENDIUM 01? 1300 stron, 270 zł na amazonie.

Online Xmen

« Odpowiedź #4568 dnia: Śr, 12 Październik 2022, 00:44:34 »
Chyba z 800zl okładkowe by wyszło.
Lepiej kup na amazonie
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline perek82

« Odpowiedź #4569 dnia: Śr, 12 Październik 2022, 08:24:23 »
Lepiej poczekaj na jakąś promkę w polskich sklepach z zagranicznymi komiksami. Kiedyś trafiłem za 120 zł.
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline Motyl

« Odpowiedź #4570 dnia: Śr, 12 Październik 2022, 09:33:41 »
a taka SAGA COMPENDIUM 01? 1300 stron, 270 zł na amazonie.

Taką cegłą można krzywdę sobie zrobić. Jak spadnie z półki na stopę to już na nartach się nie pojeździ :) Cena na amazonie bardzo dobra, tylko korzystać. Nie rozumiem fenomenu tych bardzo opasłych tomów, nieporęczne w trzymaniu, niewygodnie się czyta, ciężkie. Jakiś limit stron powinien by, bo 1300 to zdecydowanie za dużo :)

Offline kenji

« Odpowiedź #4571 dnia: Śr, 12 Październik 2022, 10:35:00 »
również zastanawia mnie chęć posiadania tak wielkiego komiksu. aktualne wydanie jest najlepsze z możliwych.
czytam właśnie Knightfalla i męczę się niemiłosiernie. Ciężkie , nieporęczne i do tego nie mieści się do plecaka na wycieczkę rowerową:)

Offline Gazza

« Odpowiedź #4572 dnia: Śr, 12 Październik 2022, 10:45:03 »
Poniekąd zgadzam się z tym mało praktycznym modelem takich wydań jednak nie traktuję ich jako lektury na rowerową wyprawę, a okaz biblioteczny, po który sięgam w domu i nie muszę mierzyć się z jego gabarytami w transporcie.
Dla długich serii to rozwiązanie idealne i jaka oszczędność miejsca na półkach!
Nie mam pokaźnej kolekcji omnibusów ale dłuższe historie mile widziałbym u siebie w takiej formie.
1300 stron to faktycznie przegięcie, ale takie "kompendia" po 2-3 tpb (serii typu SAGA, SPAWN, THE WALKING DEAD - pozostając przy Image tylko) byłyby myślę strzałem w dziesiątkę.

Online xanar

« Odpowiedź #4573 dnia: Śr, 12 Październik 2022, 11:19:32 »
Jak dla mnie to takie wydanie na miękko złamie się na pół i to tylko kwestia czasu, to właśnie jest taka tania alternatywa dla omnibusów a że po przeliczeniu na silną walutę naszego imperium wychodzi drogo, no to jest jak jest.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline OokamiG

« Odpowiedź #4574 dnia: Śr, 12 Październik 2022, 11:49:47 »
Mi się nie złamało po lekturze. To nie jest sztywny materiał, tylko taki bardziej elastyczny. Minusem na pewno jest to, że teraz trzeba czekać aż uzbiera się materiału na drugie compedium.