Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496048 razy)

Offline misiokles

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #4215 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 07:28:39 »
W 2010 roku mało kto umiał wydawać trwałe komiksy.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #4216 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 10:24:48 »
Łatwo jest narzekać, gdy się nie zna całej sytuacji.

Coraz częściej się słyszy, że autorzy mają chore wymagania (w magnach to podobno standard - a Akira to już było przegięcie...) i przez to wydanie komiksu się odwleka. Należy jednak pamiętać, że żyjemy w Polsce - powiesz coś raz i potem będą Ci wypominać do śmierci, bo narzekanie mamy we krwi. Też baaaardzo czekam na Monsters, ale jestem cierpliwy - dopóki nie będzie oficjalnego info, że Mucha porzuca tytuł to czekam. A takie gadanie, że miało być w tym, a nie ma i wypominać to wydawcy bez znajomości całego procesu (chociaż czasem mam wrażenie, że na forum sami wydawcy i eksperci od druku...) trąci polskością na kilometr.

Mam tylko nadzieję, że jakoś będzie adekwatna do ceny, która, nawet się nie łudzę, że będzie atrakcyjna....

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #4217 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 10:33:36 »
Co do różnicy w cenie HC/SC - taki JPF wydaje w takiej samej okładkowej :P ciekawe jak to się kalkuluje...

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #4218 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 10:35:01 »
Mnie akurat cieszy jak autor jest wymagający, polscy wydawcy bardzo często nie przykładają odpowiedniej wagi do szczegółów, które również dla wielu odbiorców (w tym dla mnie) są istotne. Takie podejście z "upierdliwym" autorem pozwala uniknąć wielu takich rzeczy.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #4219 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 10:55:03 »
Co do różnicy w cenie HC/SC - taki JPF wydaje w takiej samej okładkowej :P ciekawe jak to się kalkuluje...

Widzisza, JPF wydaje w takiej samej cenie a u Egmontu 40zł za dyktę się dopłaca.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline xanar

« Odpowiedź #4220 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 11:43:54 »
Tak się kalkuluje, że od sc masz rabat np. na Gildii 30% a na twardo nie masz w ogóle.

Widzisza, JPF wydaje w takiej samej cenie a u Egmontu 40zł za dyktę się dopłaca.
Pewnie jeszcze za kolor, za droższą licencję, inne nakłady itd.

W 2010 roku mało kto umiał wydawać trwałe komiksy.
Tak DC wydawało omnibusy 10 la temu  - od 1:55

« Ostatnia zmiana: Cz, 14 Lipiec 2022, 11:52:07 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Piterrini

« Odpowiedź #4221 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 12:39:44 »
Łatwo jest narzekać, gdy się nie zna całej sytuacji.
Każdy kij ma dwa końce :)
Kto zna całą sytuację - wydawca, a jednak pomimo tej wiedzy jedno mówi a drugie robi.

Nie wiem dlaczego bierzesz to do siebie i dogryzasz jak ktoś krytykuje. Zarówno jałowe dyskusje jak i niedopracowane produkty, opóźnienia czy wreszcie kontrowersyjne odpowiedzi na krytykę widzę w wielu branżach, nie podoba mi się to, mimo że widzę jak wiele czynników ma wpływ... W każdym razie taka Mucha zapowiada komiks na rok 2021 (?), czytelnicy w połowie roku 2022 pytają i krytykują ("co", "dlaczego", "jeszcze nie wydane", "jak będzie wydane" itd.), na co wydawca może odpowiedzieć: "nie znacie całej sytuacji". Czytelnik odpowie: "ale Wy znacie, dlaczego więc nie daliście rady", na co wydawca: "bo się skomplikowało"...
Aż tak mnie to nie boli, po prostu widzę i w branżach hobbystycznych, zawodowych i w przestrzeni publicznej zapowiedzi jak coś się zamierza zrobić (albo zrobiło się niedostatecznie), ale ostatecznie sprawy się komplikują, a "postronni" nie powinni się wypowiadać bo "nie znają całej sytuacji". Sam tej cechy pozbawiony nie jestem, ale jest dla mnie raczej wstydliwa, obnoszenie się z nią nie jest powodem do dumy (bo "komplikacje" zawsze są, ale kompetentne zarządzanie pozwala na ich przewidzenie i/lub skuteczne ich zwalczanie, jeśli to się nie udaje to zastane "komplikacje" nie są największym problemem i pozostaje schylić głowę i pracować aby w przyszłości było lepiej)...

Proszę nie bierz tego do siebie, sam nierzadko krytykujesz tu na forum innych wydawców, więc obie perspektywy znasz ;)

(...) żeby było poniżej stówki w wydaniu Muchy.
Optymistycznie ;) Taką teorię miałem, że wydawnictwo trochę celowo zwleka z Monsters, bo przewidywana sprzedaż może być niezadowalająca z jakichś powodów. A tu widzę że na cenę wpłynie oprócz standardowych czynników też zwiększony nakład pracy w przygotowanie całości. Ale subiektywnie - nie sądzę że będzie to tzw. klapa, może coś w okolicach średniej Muchowych wydań, a widzę też możliwość sukcesu z tym tytułem.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #4222 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 14:59:00 »
Tak się kalkuluje, że od sc masz rabat np. na Gildii 30% a na twardo nie masz w ogóle.
Tak patrzę żeby nie wypisywać wszystkiego:
w dużym uproszczeniu na gildii - 15% od ~50zł (czyli ~44zł, różnica ~6zł)
Zdarzają się pojedyncze tomy z 20%, ale są i po 5%, 8% lub 10%, jednak standardem jest raczej właśnie 15%.

Dla równowagi dodam, że takie JG za SC woła 30PLN (-rabaty w granicach15%), a za tą samą mangę HC bierze 50PLN bez rabatów. Czyli ~24,50PLN różnicy.

Kotori:
SC - 65pln (-25/30%: 48,50/45,5pln)
HC - 75pln
różnica: do 30pln

Co wydawnictwo to inna cena przejścia z miękkiej na twardą...

Offline xanar

« Odpowiedź #4223 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 16:29:12 »
A na Tsubase tom 2 w przedsprzedaży jest 30%.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Midar

« Odpowiedź #4224 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 16:58:25 »
Na inne tytuły SC od JPF na początku też jest 30%, dopiero potem rabaty topnieją.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #4225 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 17:38:04 »
OK, nie śledzę rabatów, bo kupuję preordery HC, więc tak może być. Wciąż to ~12zł za twardą oprawę, czyli niska stawka w porównaniu do konkurencji.

Offline Szekak

« Odpowiedź #4226 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 18:36:15 »
Tylko zwroc uwage, ze jest to maly format, kknkurencja wydaje w wiekszym.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #4227 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 19:17:15 »
Porównuję do innych wydawnictw mangowych, a wszystkie wydają w podobnym. Jeszcze raz:
JPF: 12zł
JG: 25zł
Kotori: 30zł

Różnica jest spora: U jpf za twardą okładkę płacimy 50% tego co u konkurencji.
+ na niekorzyść studia: wydają 1w1, podczas gdy Kotori i JPF co najmniej 2w1...

Jak to jest u zachodniokomiksowców nie wiem - nie znam aż tak ich rynku by znaleźć podobne wydania i je porównać. Ale rozmiar ma znaczenie, to racja. Choć i to nie zawsze :P Alita HC kosztuje 68, SC na gildii 57, czyli za twardą płacimy nie 12, a 11pln. Można? Można ;D

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4228 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 21:40:53 »
A to nie jest tak, że JPF sam drukuje swoje mangi? Może z tego względu odpadają im jakieś koszty, więc spuszczają cenę.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #4229 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 22:07:43 »
Mają własną drukarnię, ale bardziej do niskonakładowych dodruków. Stopka mówi, że Alitka była robiona w zewnętrznej drukarni.