Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496101 razy)

Lobo i 5 Gości przegląda ten wątek.

Offline Motyl

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #4200 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 20:21:29 »
I już śpieszę z wyjaśnieniem. Naprawdę świetna seria Marka Waida Irredeemable, która to jest adaptowana przez Netflixa, ma doczekać się kontynuacji.

Zaproponowałem ten tytuł, nawet znalazłem wiadomość z moją rekomendacją z marca ubiegłego roku. Niestety, do dziś cisza, a patrząc, że było to jeszcze przed brakami papieru i podwyżkami, raczej nie nastawiałbym się hurraoptymistycznie. Może ktoś kiedyś wyda. Ogólnie wyszperałem jakieś sto, może trochę ponad sto tytułów do publikacji, kilkanaście wydała Mucha, kilkanaście wydała nie Mucha. Także szansa zawsze jest, ale to decydują portfele kupujących, a nawet nie portfele, tylko półki z gumy. Coraz częściej widoczny jest trend szybkiej odsprzedaży nowości, zapewne nie zawsze spowodowany rozczarowaniem tytułu, a właśnie dostępną powierzchnią. Innymi słowy, spadek dynamiki sprzedaży premier rzutuje na podejmowanie ryzyka z nowymi tytułami.

Mucha zapowiadała na ten rok Black Magick: The First Book Of Shadows, czyli zbiorcze wydanie 2 pierwszych tomów. Będzie to 11 zeszytów + dodatki, razem około 300 stron.
https://imagecomics.com/comics/releases/black-magick-the-first-book-of-shadows-hc
Skoro Greg Rucka ma przyjechać w tym roku na MFKiG to może wtedy zamierzają wydać? Motyl wiesz coś?
Tytuł jest cały czas w planach. Natomiast kiedy się pojawi, to już kwestia mocy przerobowych wydawnictwa.

A przy okazji portugalski oddział Muchy w zapowiedziach na lipiec oprócz Sentient (Sztuczna inteligencja) ma w tej chwili jeszcze Reckless tom 1, Primordial oraz Księżycówka tom 5 (finałowy).

W lipcu powinny ukazać się cztery tytuły. A tu mały rebus dotyczący tego, co obecnie jest na tapecie na różnych etapach produkcji.

Offline Konrad

« Odpowiedź #4201 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 20:31:12 »
Czyli tytuły z rebusu:
X-Statix tom 1
Monsters
Wolverine tom 2
Primordial
Reckless tom 1

Offline Motyl

« Odpowiedź #4202 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 20:32:56 »
Ofkors, rzecz jasna także Księżycówka 5, która już jest zrobiona.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #4203 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 20:40:19 »
@Takesh a czytałeś całość obu serii ? Pytam bo irredeemable zaczyna się świetnie, ale zalicza potem masakryczny zjazd formy i spokojnie z 15 zeszytów ze środka można by wyciąć bez straty dla głównego wątku serii. Waid miał dobry pomysł ale zaskoczony jego sukcesem zaczął dobudowywać nowe wątki które moim zdaniem były tylko odcinaniem kuponów. Samo zakończenie serii było okej bo wydaje mi się że waid je wcześniej zaplanował, ale przez środek gdzieś po 20 zeszycie cięzko mi było przebrnąć. Tak samo incorruptible, ta seria to dla mnie jedna wielka zmarnowana szansa,
Spoiler: PokażUkryj
 max damage ostatecznie ma zerowy wpływ na wydarzenia z głównej serii i nie mogę zrozumieć czemu waid nie zdecydował się na doprowadzenie do jego konfrontacji z plutonianem.
Zostawiłem sobie compendia na półce z zamiarem ewentualnego wrócenia do nich, ale raczej bym tej serii osobiście nikomu specjalnie nie polecał, są lepsze komiksy eksplorujące złego supermana.

@Death_bird Moim zdaniem jest na odwrót, wydaje mi się że język w serialach jest raczej prostszy i użytkowy, a w komiksach scenarzyści dają często popis swojej erudycji. Aczkolwiek oczywiście każdy komiks i każdy serial jest inny. Mi się osobiście wydaje że więcej niuansów języka nauczyłem się z komiksów niż seriali, i może poza deadwood (który miał bardzo kwieciste "teatralne" dialogii) nie kojarze żadnego serialu z oglądanych przeze mnie który wymagałby ode mnie zaglądania do słownika.
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Lipiec 2022, 20:47:32 wysłana przez sad_drone »
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline Konrad

« Odpowiedź #4204 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 20:54:10 »
@Motyl
A wiesz czy Jedzenie/Picie dobrze się sprzedaje? Jest szansa w przyszłości na Balada para Sophie? 4.72 na Goodreads i 4 nominacje w tegorocznych Eisnerach to nie byle co.
I zastanawiacie się jednak nad tym Meadowlark?

Offline Motyl

« Odpowiedź #4205 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 21:02:54 »
A czy może posiadasz wiedzę, którą chciałbyś się podzielić,  odnośnie tego, jak fizycznie będzie wydany? Jaki papier itp?
Dopytałem. Wymiary będą 203 mm x 289 mm, papier jak przy Stumptown. Cena wciąż się krystalizuje.

A wiesz czy Jedzenie/Picie dobrze się sprzedaje?
Nie wiem, nie pytałem. Dane ze sprzedaży mam ogólne, a mianowicie inflacja wcisnęła hamulec.

Jest szansa w przyszłości na Balada para Sophie? 4.72 na Goodreads i 4 nominacje w tegorocznych Eisnerach to nie byle co.
4 nominacje powiadasz? No to chyba nie ma wyboru ;)

Offline Leyek

« Odpowiedź #4206 dnia: Śr, 13 Lipiec 2022, 11:23:38 »
Coraz częściej widoczny jest trend szybkiej odsprzedaży nowości, zapewne nie zawsze spowodowany rozczarowaniem tytułu, a właśnie dostępną powierzchnią.

Są w związku z tym jakieś szanse na pójście w przypadku cieńszych pozycji w miękką oprawę? Wtedy zawsze cena parę zł niższa, a i miejsca na półce mniej zajęte. NSC w przypadku tytułów z Image robi to idealnie.

Wiem, że ostatnio staraliście się iść w "grubaski", dla mnie jak najbardziej ok, ale przy tych wszystkich wzrostach kosztów ich cena w pewnym momencie może się stać dla sporej grupy potencjalnych klientów nieakceptowalna.

Offline donT

« Odpowiedź #4207 dnia: Śr, 13 Lipiec 2022, 11:50:00 »
@Motyl, a Corbena nic nie Muszka nie planuje?
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Warpath

« Odpowiedź #4208 dnia: Śr, 13 Lipiec 2022, 15:29:18 »
No ja z kolei zawsze mocniej się zastanawiam nad zakupem komiksu w miękkiej oprawie. Przykro mi to stwierdzić, ale dla mnie user experience jest o wiele cenniejsze przy twardej. Rozumiem oczywiście też inne argumenty jak cena, miejsce na półce i jak najbardziej są one zasadne, ale dla mnie liczy się trwałość, wygląd na półce, doznania dotykowe. Zdecydowanie rzadziej sięgam do portfela, by kupić komiks w miękkiej niż w twardej. Każdy ma swoje systemy wartości ; )

Offline Motyl

« Odpowiedź #4209 dnia: Śr, 13 Lipiec 2022, 20:21:23 »
Są w związku z tym jakieś szanse na pójście w przypadku cieńszych pozycji w miękką oprawę? Wtedy zawsze cena parę zł niższa, a i miejsca na półce mniej zajęte. NSC w przypadku tytułów z Image robi to idealnie.

Wiem, że ostatnio staraliście się iść w "grubaski", dla mnie jak najbardziej ok, ale przy tych wszystkich wzrostach kosztów ich cena w pewnym momencie może się stać dla sporej grupy potencjalnych klientów nieakceptowalna.

Leyku, nie wiem. Sugerowałem dwa, trzy razy, aby spróbować z miękką oprawą przy cienkich publikacjach, ale wygląda na to, że twarda dla wydawcy ma większy prestiż. Komiks wygląda lepiej, okładka się nie pognie itp. Nie znam szczegółów, więc mogę się tylko domyślać, czy są jakieś zapisy licencyjne, czy łatwiej jest przy produkcji, gdy te same tytuły idą na rynek polski i portugalski, gdy wersja portugalska ma twardą oprawę to i polska też taką musi mieć. Co do miejsca na półce pełna zgoda. Co do ceny, nigdy tego nie analizowałem, ale gdy pytałem, czy cena komiksu w miękkiej będzie niższa (odczuwalnie niższa dla konsumenta), to dostałem odpowiedź, że nie bardzo odczuwalna. Kiedyś z dekadę temu - czyli dawno temu i nieprawda :) - na jakimś konwencie jeden z wydawców książkowych (mniejszy format i inne nakłady, trzeba mieć na uwadze) pochwalił się, za co został zbesztany przez uczestników spotkania, że różnica w produkcji między miękką a twardą oprawą wynosi złotówkę z groszem. Wtedy posypały się pytania z publiczności, skoro to tak niewielka różnica, dlaczego różnica w cenie okładkowej książki w miękkiej i twardej oprawie wynosi aż dziesięć złotych. Nie wiem, jak jest obecnie, nie analizowałem cen w drukarniach pod kątem miękkiej i twardej oprawy. Może NSC ma trochę większe nakłady, może z uwagi na szeroką współpracę z Image (mieli też oryginalne ich komiksy) mogą liczyć na lepsze warunki licencyjne. Może działają tu też inne czynniki, należy pamiętać, że za NSC stoi duży wydawca książkowy, może mieć lepsze warunki w drukarniach, bo więcej wydaje. Trudno mi powiedzieć.

@Motyl, a Corbena nic nie Muszka nie planuje?
Na razie raczej nie. Pisałem jakiś czas temu, że to była jednorazowa akcja.

Wiadome to było, że będzie w 2021...

Wiadome to są śmierć i podatki. Przy produkcji tego komiksu napiętrzyły się różne przeszkody. Tłumaczenie trochę trwało, to nie jest też łatwy komiks do edycji, do tego autor ma olbrzymie wymagania, co do formy jego wydania. Trwały ostre boje o wybranie fontu aż zostanie zaakceptowany. Autor analizuje każdy szczegół publikacji, font pamiętnika w komiksie również był negocjowany z autorem. Takie prozaiczne wydawałoby się detale jak zapisy daty czy miejsca również są dyskutowane na bieżąco z autorem. Dlatego prace się przeciągnęły. Łatwo jest narzekać, gdy się nie zna całej sytuacji. 

Offline Warpath

« Odpowiedź #4210 dnia: Śr, 13 Lipiec 2022, 20:34:30 »
A propos miękkiej i twardej oprawy i różnicy w cenie - też chętnie dowiedziałbym się jaka jest prawda. Szczególnie jak widzę różnicę w cenie rzędu 40 zł. Jak na przykład w przypadku najnowszych zapowiedzi Egmontu:

Ród X / Potęgi X - miękka ze skrzydełkami 448 strony - 139,99 zł
Conan 6: Pieśń o Belit - twarda 448 strony - 179,99 zł

No chyba, że tu różne nakłady robią robotę, ale żeby aż tak?

Offline Szekak

« Odpowiedź #4211 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 00:48:54 »
Ponoc same skrzydelka obecnie to +10zl do kosztow produkcji, o czym mowila KG przy wydaniu Zasady Trojek.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline radef

« Odpowiedź #4212 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 01:43:27 »
Wydaje mi się, że chodziło o 10 zł do ceny końcowej.
Czyli pewnie w produkcji 2-3 zł.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #4213 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 05:38:46 »
No ja z kolei zawsze mocniej się zastanawiam nad zakupem komiksu w miękkiej oprawie. Przykro mi to stwierdzić, ale dla mnie user experience jest o wiele cenniejsze przy twardej. Rozumiem oczywiście też inne argumenty jak cena, miejsce na półce i jak najbardziej są one zasadne, ale dla mnie liczy się trwałość, wygląd na półce, doznania dotykowe. Zdecydowanie rzadziej sięgam do portfela, by kupić komiks w miękkiej niż w twardej. Każdy ma swoje systemy wartości ; )
Po swoich doświadczeniach z Muchą wiem, że twarda oprawa nie równa się trwałość i mówię tu o ich wydaniach Marvels i Tajna Wojna, to jedyne komiksy które do tej pory mi się rozpadły.

Offline Warpath

« Odpowiedź #4214 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 07:13:33 »
Po swoich doświadczeniach z Muchą wiem, że twarda oprawa nie równa się trwałość i mówię tu o ich wydaniach Marvels i Tajna Wojna, to jedyne komiksy które do tej pory mi się rozpadły.

Odnośnie Tajnej Wojny - zgadzam się, mój egzemplarz również i bazując na wcześniejszych wypowiedziach ten tytuł zdecydowanie był wadliwy. Niemniej nawet licząc obydwa komiksy - jaki jest to procent całości? Zakładam, że był popełniony błąd w 2010, wnioski wyciągnięte, jest poprawa. Nie ma co generalizować na przykładzie jednostkowego wydarzenia sprzed dekady.