@Warpath Z tym bojkotem myślę że głównym winnym jest forumowicz motyl który pierwszy tutaj wrzucił linka gdzie można monsters w oryginale kupić. Można powiedzieć że ten forumowicz sabotuje wydawnictwo mucha comics

Co do twojego pytania czemu kupować komiksy w oryginale a nie wspierać polskie wydawnictwa, z mojej perspektywy komiks po polsku już na starcie jest gorszy, ponieważ jest tłumaczony. Nawet bardzo dobrej jakości tłumaczenie nie jest w stanie zapewnić tych samych wrażeń co czytanie w oryginalnym języku, traci się niektóre gry słowne, akcenty, zmienia się szyk zdania i użyte sformułowania, itp, itd. I to nie jest atak na jakość tłumaczenia komiksów muchy czy innych wydawnictw, uważam że w większości są bardzo dobrej jakości, ale to i tak jest ingerencja w treść komiksu. Dla osób które nie znają angielskiego dostępność komiksów po polsku to fantastyczna sprawa i kibicuje polskim wydawnictwom, ale dla mnie główny powód kupowania komiksów w pl to były ich znacznie niższe ceny niż wydania zagraniczne. Teraz gdy powoli zrównujemy się cenami z rynkiem importowanych komiksów zaczynam kupować coraz mniej krajowych wydań bo straciły dla mnie swoją główną zaletę. Plus dochodzi też kwestia formy wydawania, mucha w tym aspekcie akurat jest dla mnie konkurencyjna bo ostatnio wydaje w formacie ohc grubsze wydania zbiorcze (co jest moją ulubioną formą) ale juz taki egmont prawie wszystko wrzuca do standardowego formatu hc, wiec mając do wyboru wydania od nich albo powiększone zagraniczne omnibusy czuję że kupując mniejsze wydanie kupuje gorszy produkt.