Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496305 razy)

Offline parsom

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #4185 dnia: Pn, 11 Lipiec 2022, 22:33:20 »
a jak już jest taka zapowiedź i wydanie na wyciągnięcie ręki

No, to strasznie długa to ręka, bo wydane miało już być jakiś rok temu.

Offline Warpath

« Odpowiedź #4186 dnia: Pn, 11 Lipiec 2022, 22:36:16 »
Wcale nie mówię, że oczekiwanie było krótkie. Jednak jak wszyscy wytrzymali już tyle czasu i raczej było wiadome, że do MFKiG album się pojawi - zmiana w ostatniej chwili jest zaskakująca.

Offline parsom

« Odpowiedź #4187 dnia: Pn, 11 Lipiec 2022, 22:43:43 »
Wiadome to było, że będzie w 2021...

Offline Takesh

« Odpowiedź #4188 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 11:32:34 »
Nie wiem gdzie można by umieścić tego niusa jako zachętę do wydania w Polsce, ale patrząc na katalogi wydawnicze i tematykę, to chyba Muszka będzie dobrym adresatem. Czy ktoś inny bardziej się nadaje?

I już śpieszę z wyjaśnieniem. Naprawdę świetna seria Marka Waida Irredeemable, która to jest adaptowana przez Netflixa, ma doczekać się kontynuacji.

https://www.cbr.com/irredeemable-mark-waid-evil-superman-poised-return-boom-studios/

Sama seria jest naprawdę dobra i warta wydania u nas. I jest zamknięta. Równocześnie wydana była też druga seria Incorruptible, która domyka pewne wątki. Całość raptem 60 zeszytów, czyli kilka tomów naszych.

Ja szczerze polecam i ciekaw jestem, czy na fali powstającego filmu na podstawie obu tych serii Muszka (lub inne wydawnictwo) skusi się na wydanie tego w Polsce.

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #4189 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 12:41:03 »
Dla mnie Monsters Muchym to taki ekwiwalent Flying School Egmontu. Będzie, będzie. Tłumaczy się. Idzie do druku, a jak pisali koledzy powyżej, ciągle fizycznie komiksu brak. No i obawiam się, że w oryginale będzie taniej.

Online michał81

« Odpowiedź #4190 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 12:54:36 »
Dla mnie Monsters Muchym to taki ekwiwalent Flying School Egmontu. Będzie, będzie. Tłumaczy się. Idzie do druku, a jak pisali koledzy powyżej, ciągle fizycznie komiksu brak. No i obawiam się, że w oryginale będzie taniej.
To nie jest przypadek Flying School Egmontu. Flying School było fizycznie wydrukowane, jestem jednym z nielicznych, który ten komiks otrzymał w"nagrodę" od forum gildii, a później wysłał go w świat.
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Lipiec 2022, 12:59:41 wysłana przez michał81 »

Offline eyesore

« Odpowiedź #4191 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 13:23:51 »

Dokładnie, zapowiedziane na 2021, jest druga połowa roku, niby w sierpniu ale cos czuję że będzie później (bo wakacje i sezon ogórkowy). I też myślę że będzie trzeba się mocno gimnastykować żeby było poniżej stówki w wydaniu Muchy. No i jestem ciekaw, jak edytorsko bo nawet nie wiedziałem ze w wydaniu usa jest taki ładny zaokrąglony brzeg. Ja spokojnie czekam na wydanie polskie, nigdzie mi się nie spieszy, zawsze jak coś to kupię zagraniczne ale też rozumiem tych co już mają dość (szczególnie że w tzw między czasie Muszka wrzuca kolejne bardzo średnie rzeczy, przynajmniej dla mnie).

Offline donT

« Odpowiedź #4192 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 13:30:27 »
To nie jest przypadek Flying School Egmontu. Flying School było fizycznie wydrukowane, jestem jednym z nielicznych, który ten komiks otrzymał w"nagrodę" od forum gildii, a później wysłał go w świat.

Tez mam! To ten slynny FIUT edition  ;D
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #4193 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 15:59:38 »
@Warpath Z tym bojkotem myślę że głównym winnym jest forumowicz motyl który pierwszy tutaj wrzucił linka gdzie można monsters w oryginale kupić. Można powiedzieć że ten forumowicz sabotuje wydawnictwo mucha comics :)

Co do twojego pytania czemu kupować komiksy w oryginale a nie wspierać polskie wydawnictwa, z mojej perspektywy komiks po polsku już na starcie jest gorszy, ponieważ jest tłumaczony. Nawet bardzo dobrej jakości tłumaczenie nie jest w stanie zapewnić tych samych wrażeń co czytanie w oryginalnym języku, traci się niektóre gry słowne, akcenty, zmienia się szyk zdania i użyte sformułowania, itp, itd. I to nie jest atak na jakość tłumaczenia komiksów muchy czy innych wydawnictw, uważam że w większości są bardzo dobrej jakości, ale to i tak jest ingerencja w treść komiksu. Dla osób które nie znają angielskiego dostępność komiksów po polsku to fantastyczna sprawa i kibicuje polskim wydawnictwom, ale dla mnie główny powód kupowania komiksów w pl to były ich znacznie niższe ceny niż wydania zagraniczne. Teraz gdy powoli zrównujemy się cenami z rynkiem importowanych komiksów zaczynam kupować coraz mniej krajowych wydań bo straciły dla mnie swoją główną zaletę. Plus dochodzi też kwestia formy wydawania, mucha w tym aspekcie akurat jest dla mnie konkurencyjna bo ostatnio wydaje w formacie ohc grubsze wydania zbiorcze (co jest moją ulubioną formą) ale juz taki egmont prawie wszystko wrzuca do standardowego formatu hc, wiec mając do wyboru wydania od nich albo powiększone zagraniczne omnibusy czuję że kupując mniejsze wydanie kupuje gorszy produkt.

« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Lipiec 2022, 16:04:25 wysłana przez sad_drone »
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #4194 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 16:06:09 »
Co do twojego pytania czemu kupować komiksy w oryginale a nie wspierać polskie wydawnictwa, z mojej perspektywy komiks po polsku już na starcie jest gorszy, ponieważ jest tłumaczony. Nawet bardzo dobrej jakości tłumaczenie nie jest w stanie zapewnić tych samych wrażeń co czytanie w oryginalnym języku, traci się niektóre gry słowne, akcenty, zmienia się szyk zdania i użyte sformułowania, itp, itd. I to nie jest atak na jakość tłumaczenia komiksów muchy czy innych wydawnictw, uważam że w większości są bardzo dobrej jakości, ale to i tak jest ingerencja w treść komiksu. Dla osób które nie znają angielskiego dostępność komiksów po polsku to fantastyczna sprawa i kibicuje polskim wydawnictwom, ale dla mnie główny powód kupowania komiksów w pl to były ich znacznie niższe ceny niż wydania zagraniczne.

Jednocześnie (w mojej opinii) komiks po angielsku już na starcie jest gorszy, ponieważ nie jest w moim rodzimym języku, który czuję najlepiej, w którym myślę i w którym rozumiem znacznie więcej niuansów niż w angielskim. Umiem angielski, myślę, całkiem nieźle. Porozumiewam się w nim codziennie w pracy. I w życiu nie postawiłbym odbioru czegokolwiek po angielsku wyżej niż po polsku. No chyba, że tłumaczenie byłoby jakieś faktycznie bardzo złe.

Offline donT

« Odpowiedź #4195 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 16:09:07 »
tłumaczenie nie jest w stanie zapewnić tych samych wrażeń co czytanie w oryginalnym języku, traci się niektóre gry słowne, akcenty, zmienia się szyk zdania i użyte sformułowania, itp, itd.

Zawsze bylem pewien podziwu dla takich jezykowych kozakow, ktorzy wszystkie takie smaczki potrafia wylapac. Ja po 15 latach zycia w anglojezycznym kraju i poslugiwaniu sie nim codziennie (jestem jedynym obcokrajowcem w moim teamie) - nadal wole czytac po polsku.

A sam Monsters polecalem juz tyle razy.... ze polece raz jeszcze! Dla mnie to cud, malina i wciaz komiks dekady!

« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Lipiec 2022, 16:11:57 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #4196 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 16:47:16 »
@ukaszm84 Rozumiem i szanuje, dlatego tym lepiej że póki co mamy wybór w przypadku wielu tytułów w jakim jezyku będziemy czytać :).

@donT Ja raczej językowym kozakiem nie jestem, tzn nie jestem jakimś ekspertem od angielskiego ale znam go bardzo dobrze i z premedytacją od wielu lat co mogę przyswajam w tym języku co też pomaga w wyłapywaniu z czasem coraz więcej niuansów. (seriale i filmy z napisami ang, internet głównie angielski, gry po angielsku, komiksy kiedy mogę po angielsku). Ja też mam trochę fioła na punkcie idiomów i regionalnych słów/akcentów, bardzo lubię używać je potem w konwersacjach, więc jak znajdę jakiś idiom albo regionalne słowo w komiksie którego nie znam to często to googlam dla poznania nowego elementu języka. W tłumaczeniach najczęściej idiomy zostają zastąpione polskim odpowiednikiem, co jest tłumaczeniem wiernym co do znaczenia ale nie do treści. Z takich prostych przykładów, gdyby nie kontakt z kulturą amerykańską w oryginalnym języku nie wiedziałbym że "shotgun" w kontekście jazdy samochodem oznacza miejsce z przodu przy kierowcy. W polskim tłumaczeniu przełożenie tego dosłownie nie ma sensu, więc czytelnik traci możliwość poznania dodatkowego znaczenia tego słowa.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline carnivale

« Odpowiedź #4197 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 18:49:45 »
Odnośnie przesunięć terminów . W 2019 mucha zapowiedziała Black Magick i do tej pory nie ma. To jest obsuwa :D czy tytuł anulowano ? Ktoś coś wie?

Offline death_bird

« Odpowiedź #4198 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 19:38:09 »
Co do twojego pytania czemu kupować komiksy w oryginale a nie wspierać polskie wydawnictwa, z mojej perspektywy komiks po polsku już na starcie jest gorszy, ponieważ jest tłumaczony. Nawet bardzo dobrej jakości tłumaczenie nie jest w stanie zapewnić tych samych wrażeń co czytanie w oryginalnym języku, traci się niektóre gry słowne, akcenty, zmienia się szyk zdania i użyte sformułowania, itp, itd.

Faktem jest, że nie czytam dużo komiksów w oryginale, ale wydaje mi się, że to jednak zupełnie nie ta jakość co choćby seriale. W komiksach tego "kontentu" chyba jednak jest mniej i tym samym mniejsza strata w tłumaczeniu niż w przypadku innego medium.
Ceterum censeo najlepiej czytać w oryginale i później z tłumaczeniem tylko to drogo wychodzi w kontekście miejsca na półkach. ;)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Konrad

« Odpowiedź #4199 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 20:00:44 »
Odnośnie przesunięć terminów. W 2019 mucha zapowiedziała Black Magick i do tej pory nie ma. To jest obsuwa :D czy tytuł anulowano ? Ktoś coś wie?
Mucha zapowiadała na ten rok Black Magick: The First Book Of Shadows, czyli zbiorcze wydanie 2 pierwszych tomów. Będzie to 11 zeszytów + dodatki, razem około 300 stron.
https://imagecomics.com/comics/releases/black-magick-the-first-book-of-shadows-hc
Skoro Greg Rucka ma przyjechać w tym roku na MFKiG to może wtedy zamierzają wydać? Motyl wiesz coś?
Ogólnie do tej pory w tej serii wyszły 3 TPB, a 4 ma być najwcześniej w przyszłym roku, być może będzie finałowym tomem.

A przy okazji portugalski oddział Muchy w zapowiedziach na lipiec oprócz Sentient (Sztuczna inteligencja) ma w tej chwili jeszcze Reckless tom 1, Primordial oraz Księżycówka tom 5 (finałowy).
A Meadowlark, który ostatnio był wpisany na sierpień zmienił datę na "w 2022", więc może zaczęli się zastanawiać czy warto też to wydać u nas? Motyl?
http://www.gfloy.pt