Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1502846 razy)

Offline michał81

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #3840 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 19:37:08 »
Jakie pół roku? Napiszę drukowanymi - TRZY i PÓŁ roku. W przypadku GF to będzie pół roku. Takie odstępy były pomiędzy poszczególnymi tomami tej serii.
Oczywiście panu @parsonowi to też nie pasuje, bo wcześniej tomy wyszły lata temu, wznowienie w 2012 i zbiorcze dopiero w 2017. No to jest 5 lat i nie podchodzi. Tylko, że Egmont najpierw wziął kasę za wydanie ostatniego tomu w miękkiej (Hellboy w piekle), a za 8 miesięcy wznowił całą serie w zbiorczych i nie trudno było się domyśleć, że Hellboy w piekle też będzie w takim wznowieniu. I różnica pomiędzy wznowieniem Hellboya w piekle, a jego zbiorczym to 4 lata.

Offline parsom

« Odpowiedź #3841 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 19:38:53 »
Człowieku, o czym ty pier....? Ostatni tom tego H w piekle był dokończeniem czegoś sprzed lat. Moim zdaniem tu zrobili akurat fair bo dokończyli dla tych, co mieli wcześniejsze wydania.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Marzec 2022, 19:40:50 wysłana przez parsom »

Offline michał81

« Odpowiedź #3842 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 19:40:13 »
Człowieku, o czym ty pier....?
O tym, że Egmont zrobił to samo co teraz Mucha, ale do ciebie to nie dociera. Bo masz problem, ze Mucha wznowi Gideon Falls w zbiorczym i jest beee, a Egmont jest cacy, nawet jak stosuje takie same praktyki. I nie widziałem jakoś twoich postów krytykujących praktyki Egmontu.

Offline parsom

« Odpowiedź #3843 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 19:41:22 »
Nie, to ty masz problem i naciągasz fakty do bólu.

Offline michał81

« Odpowiedź #3844 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 19:43:36 »
Nie, to ty masz problem i naciągasz fakty do bólu.
Nic na to nie poradzę, że Hellboy jest dłuższą serią, a ty wypierasz fakt, że inny wydawca postąpił tak samo jak teraz Mucha.

I tak dodam jeszcze, że to nie są dwa jedyne przykłady, wróć, bo wg pana @parosma Lucyfer się nie łapie, bo tam było 6 lat, więc jeszcze raz, nie jest to jedyny "jeden", kiedy Egmont wznowił serię od razu po zakończeniu pojedynczych tomów.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Marzec 2022, 19:49:49 wysłana przez michał81 »

Offline chch

« Odpowiedź #3845 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 19:51:20 »
To jednak wlewa otuchę w moje serce. Świat wokół się wali, a na komikspecu problemy wciąż te same. :-)
Wiem, że to lubicie, ale może lepiej odpuścić tę wzajemną pyskówkę i dać sobie spokój. Jak ktoś chce to kupi, Jak nie to nie, jak czuje się oszukany to sprzeda wszystkie komiksy muchy z kolecji i... tyle.
 Acha - nie mam zeszytów i nie kupię omnibusa GF. Jak dla mnie mogą naraz wypuścić 14 wydań tego komiksu, od kieszonkowych poprzez zeszytówki, artists edition, duże wydanie, black and white i wersję mangową...

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3846 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 19:54:45 »
Ciężko mi się odnieść do Hellboya, bo nie miałem tej poprzedniej wersji, kupiłem od razu tą najnowszą w komplecie i porównywanie teraz dat wydania poszczególnych tomów nie daje mi odpowiedniego kontekstu, który miałbym kupując na bieżąco. Natomiast gdyby Egmont na przykład chwilę po wydaniu kompletu Sin City w nowej edycji wydał to w jednym tomie w stylu Big Damn Sin City to bym zareagował dokładnie tak samo jak w przypadku Muchy. Inny przykład z innym wydawnictwem to Timof - wydał integral Kota rabina 1-5 w jednym tomie a pozostałe już pojedynczo. Tom 10 wyszedł w zeszłym roku. Gdyby teraz na początku tego roku Timof zapowiedział integral 5-10 to też bym zareagował dokładnie tak samo jak w przypadku Muchy. Również tak samo bym zareagował gdyby Timof wydał integral Ralpha Azhama od razu po zakończeniu wydawania pojedynczych albumów. Zresztą, już tak całkowicie z boku, to totalnie nie wiem dlaczego miałbym inaczej reagować na działania Egmontu i faworyzować to wydawnictwo, kupuję stosunkowo małą część ich oferty procentowo w porównaniu z innymi wydawnictwami. Muchy kupuję wszystko poza superhero (teraz również poza pojedynczymi tomami), Timofa prawie wszystko, KG prawie wszystko, Mandioki prawie wszystko, Ongrysa prawie wszystko. Egmont naprawdę nie jest nawet w topce moich ulubionych wydawnictw, Mucha jest wyżej i tu się nic u mnie nie zmienia.

Offline parsom

« Odpowiedź #3847 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 19:55:49 »
Nic na to nie poradzę, że Hellboy jest dłuższą serią, a ty wypierasz fakt, że inny wydawca postąpił tak samo jak teraz Mucha.

I tak dodam jeszcze, że to nie są dwa jedyne przykłady, wróć, bo wg pana @parosma Lucyfer się nie łapie, bo tam było 6 lat, więc jeszcze raz, nie jest to jedyny "jeden", kiedy Egmont wznowił serię od razu po zakończeniu pojedynczych tomów.

Dobra, liczbami pokażę, bo nie dociera.
Lucyfer, 1 wydanie: tom 1 - styczeń 2008; ostatni tom - luty 2015; pierwszy tom zbiorczego - kwiecień 2021.
Hellboy, 1 wydanie: tom 1 - lipiec 2001; tom 14 (ostatni "regularny") - maj 2014; niech będzie też "W piekle" - pierwsza część to kwiecień 2015, druga (dokończenie) - maj 2017. Pierwsza zbiorczego - listopad 2017. Czyli w momencie kiedy wcześniejszego na rynku były już tylko kompletne resztki ("W piekle" było w zasadzie dokończeniem dla tych co mieli wcześniejsze).
Gideon - 1 tom to lipiec 2019, ostatni to październik 2021. Nowe - maj 2022.

I wbrew temu co mi próbujesz imputować nie jestem miłośnikiem Egmontu. Ale szlag mnie trafia jak ktoś nagina rzeczywistość i zarzuca innym, że to oni są stronniczy.
Nie, inny wydawca nie "postąpił tak samo jak teraz Mucha".

Offline 79ers

« Odpowiedź #3848 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 19:56:11 »
Była wersja mangowa GF?

Offline misiokles

« Odpowiedź #3849 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 19:56:19 »
Oczywiście, że tego nie wiem. Jednak teraz po wydaniu zbiorczego GF taka opcja jest bardziej prawdopodobna niż kiedyś.

Z tego co czytam to taka opcja jest mało prawdopodobna. Decyzja Muchy to typowa 'tarcza antyinflacyjna'. Inflacja nie będzie rosnąć w nieskończoność - gdy ceny i dostawy surowców się uspokoją i będzie można przewidywać cokolwiek w dłuższym okresie czasu - wydawcy wrócą do utartych schematów wydawania.

Offline 79ers

« Odpowiedź #3850 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 19:58:48 »
wrócą do utartych schematów, ale jak wszyscy handlarze pozostaną przy nowych wypasionych cenach

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3851 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:04:23 »
Z tego co czytam to taka opcja jest mało prawdopodobna. Decyzja Muchy to typowa 'tarcza antyinflacyjna'. Inflacja nie będzie rosnąć w nieskończoność - gdy ceny i dostawy surowców się uspokoją i będzie można przewidywać cokolwiek w dłuższym okresie czasu - wydawcy wrócą do utartych schematów wydawania.

Mi się wydaje, że nie tyle taka opcja jest mało prawdopodobna, co raczej mało prawdopodobne jest wydawanie przez Muchę nowych serii w pojedynczych tomach, raczej będą szli w stronę integrali od razu. Motyl to poniekąd potwierdził, ale w odniesieniu do całego rynku. I mi osobiście to pasuje do moich preferencji zakupowych, choć dla całego rynku i napływu nowych czytelników jest to mniej dobre.

Offline xanar

« Odpowiedź #3852 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:04:30 »
wrócą do utartych schematów, ale jak wszyscy handlarze pozostaną przy nowych wypasionych cenach

Bo pewnie nic nie potanieje, tak jak się dzieje od jakiś 3 czy 4 lat  ::) a nawet jeszcze bardziej drożeje.

Wręcz nieprawdopodobna, najpierw musiałoby się coś tak wyprzedać jak ten Gideon, jakoś nie widać żeby tak się działo, raczej jest to jakiś ewenement.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Interloper

« Odpowiedź #3853 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:09:51 »
Naprodukować tyle stron z powodu dodruku w innym formacie... Boże, co to się z ludźmi dzieje...

sum41

• Gość
« Odpowiedź #3854 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:11:39 »
Napiszcie o tej strasznej sytuacji jaka zrobila Muvha  Putinowi jak sie dowie to dostanie zawalu i wojna sie skonczy...