Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1499991 razy)

Offline Szekak

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #3795 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 13:06:51 »
Cytat: jotkwadrat link=topic=26.msg173939#msg173939
Denerwowanie się w takich sytuacjach to zwykła zazdrość, że ktoś będzie miał lepiej niż ja.
Serio? Komu ja zazdroszczę i czego, w sytuacji w której w poprzednim tygodniu dotarły dwa brakujące tomy GF, nie zdazulem ich nawet wsadzić jeszcze do regału, a już muszę je sprzedawać, bo niedługo wychodzi fajniejsze wydanie?

Nie rozumiem ciśnięcia po osobach które się wkurzyły, ale też nie rozumiem narzucania jakichś sankcji na muchę. Uważam, że lekki wkurw był zrozumiały, natomiast co poradzić, prawo wydawcy, ostatecznie pojawi się super wydanie na rynku. Mnie bardziej mucha wkurzyła literówkami w Dwóch Braciach których wczoraj skończyłem czytać, przydałaby się lepsza korekta. ;)
« Ostatnia zmiana: Nd, 20 Marzec 2022, 13:10:52 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3796 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 14:06:05 »
@Szekak koniecznie "musisz" sprzedawać wydanie 6-tomowe? Poczekaj chociaż do pierwszych recenzji/opinii, jak tutaj wielokrotnie było pisane kolejne wydanie od Muchy wcale nie musi być lepsze (przykładem kolorów w Astonishing X-Men, nie mam starszego wydania więc sugeruję się wyłącznie tym co na forum...) :)

Poza tym co już zostało napisane - wydaje mi się, że mogą być jeszcze inne aspekty, które wpłynęły na taką a nie inną decyzję, może umowy licencyjne były tak skonstruowane, że, hipotetycznie, przedłużali o kolejne tomy i mogą też bez dodatkowych kosztów taki zbiorczy wydać w danym przedziale czasowym (trochę jak ze Screamowymi Alienami), a niedługo miną 3 lata od wydania pierwszego tomu... To tylko hipotetycznie, bo wyjaśnienie że ceny rosną i za rok (czyli z większą przerwą, co miałoby sens) nie będzie się opłacało wydawać nie jest wyczerpujące.

Z samym wydaniem podejście ciekawe, są plusy i minusy, o wszystkim już wyżej było... Jedną rzecz jaką z chęcią bym sprawdził - jeśli format będzie jak w poprzednim 6-tomowym wydaniu (nie "omnibusowy", bo o wymiarach jeszcze nic chyba nie było...) to po zakupie jeśli będziecie mogli sprawdzić jak będzie wyglądał środek, czy "przypadkiem" nie zrobią jak wspomniana Mandragora, bo to naprawdę nie jest problem nie do przeskoczenia żeby "rozpruć" cieńsze zbiorcze i wszyć je i skleić razem w grubym tomie. W kontekście ekonomicznym to byłoby właściwe podejście i jestem ciekaw czy zrobią tak, czy może latami będą dostępne końcowe tomy pojedyncze równolegle z tym grubym.

Przy tej decyzji widzę wspólny mianownik ze względnie wczesnymi decyzjami Muchy, szczególnie grube All Star Superman i Batman Długie Halloween - to były jeszcze czasy kiedy nie wiedzieli, że nie będą mogli wydawać DC, czyli decyzje wydawnicze nie były podyktowane presją czasu a po prostu obarczone wyższym ryzykiem (upraszczając: czy się sprzeda w wysokiej cenie, TK mówił przecież, że nierealne...) - było to coś "nowego" i tutaj ostatecznie próba udana.
Można skontrować, że teraz nic nowego, bo E też takie wydania proponuje, a że robią to taniej to już na forum ustaliliśmy, że nie można dociekać 8) Tyle że tutaj jak już zaznaczone sytuacja jest inna, analogia do USA mimo że nietrafiona, to coś w tym jest - E niby wydaje te grubasy itp., ale tak naprawdę dobór tytułów i okres wydawniczy nie zaskakuje, obecnie wydają "zachowawczo", za to Mucha już drugi raz w krótkim czasie zaskakuje w pewien sposób ryzykownym wydaniem (chociaż ze Spectacularem to ryzyko było niewielkie, ale rozumiem że wydawnictwo mogło mieć obawy w stosunku do "oddolnej" inicjatywy...). I tak jak All Star i DH miały wpływ na zmiany na rynku, tak tutaj dosyć nietypowy ruch jak na nasz rynek może sprawić, że takie decyzje przestaną być nietypowe. Jest przynajmniej kilka wydawnictw, których komiksy można by połączyć w zbiorczy tom, ale z racji np. ciągłej dostępności tomów pojedynczych mogłoby to być "źle widziane" albo jw. po prostu ryzykowne, także ciekawe czy ta obecna decyzja Muchy coś zmieni na rynku (pewnie nie, ale jw. jestem ciekaw ;) ).
Żeby nie było - wciąż stoję za wydawaniem premierowych w pl tytułów, ale dodruki czy wznowienia też niech będą, widać już, że na nich wydawnictwa zarabiają i to jest plus.

@Motylu już nie będę do Ciebie adresował wiadomości, bo bym po sobie powtarzał - ja korzystam z forum ze względną ciekawością i przyjemnością (jeśli można to tak nazwać ;) ), dobrze jakby każdy tak mógł i chciał...
Jeśli chodzi o "PR" wydawnictwa, to sięgam do 2013 roku (przy okazji szukania info o DH) i tym razem wspólne mianowniki widzę w podejściu do klienta wtedy i wypowiedziami @Motyla teraz, z tym stwierdzeniem także lekka przesada, ale trochę mi przykro że może traciłem czas adresując do Ciebie te kilka zdań w dwóch czy trzech odpowiedziach w wątkach w ostatnich miesiącach...
Dla ciekawskich tutaj relacja przypominająca wręcz kontakt ze Screamem (teraz chyba u Muchy jest lepiej na fb), tutaj dyskusja identyczna jak te prowadzone na forum w ostatnich miesiącach, no i kolejny przykład takiej dyskusji tutaj. Jedna różnica, że po tamtych "czasach" zaczął się wysyp komiksów na naszym rynku, z kolei teraz perspektywy są raczej odwrotne...
Tutaj jeszcze inna, niekoniecznie ciekawa, ale w samym przekazie identyczna dyskusja do tej, którą mieliśmy przy Spectacularze, nic się nie zmieniło od x lat... (chociaż teraz widzę, że tylko częściowo miałem rację kilka miesięcy temu - gdyby faktycznie zyski mieli duże, to po tylu latach coś w wydawnictwie by się nawet w sposób "naturalny" zmieniło na plus...).

Offline Adolf

« Odpowiedź #3797 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 00:34:10 »
OMG, co tu się dzieje? Nie po raz pierwszy tracę wiarę w ludzi na tym forum...

CZY MUCHA ZROBIŁA WAM COŚ ZŁEGO?

Czy lepiej by było mieć droższe dodruki lub nie mieć ich w ogóle i kupować jeszcze droższe tomy z drugiej ręki?

Gdybym był moderatorem, to ban dla każdego obrażającego Muchę, za ich świetną decyzję. Zwłaszcza ludzie na tym forum, przyzwyczajeni do kupowania komiksów od lat, co mają świadomość pojawienia się nowych wydań, nie tylko nie powinni narzekać, ale całować po rękach takie nastawione na klienta wydawnictwo.

Offline parsom

« Odpowiedź #3798 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 00:35:57 »
Łu-bu-dubu, łu-bu-dubu...
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Marzec 2022, 00:39:41 wysłana przez parsom »

Offline PJP

« Odpowiedź #3799 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 06:36:28 »

Offline LukCook

« Odpowiedź #3800 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 07:05:02 »
Gdybym był moderatorem, to ban dla każdego obrażającego Muchę, za ich świetną decyzję. Zwłaszcza ludzie na tym forum, przyzwyczajeni do kupowania komiksów od lat, co mają świadomość pojawienia się nowych wydań, nie tylko nie powinni narzekać, ale całować po rękach takie nastawione na klienta wydawnictwo.

Gdybym był moderatorem to banowałbym za tak wazeliniarskie posty. Całuj Muchę w co tylko chcesz.

Offline starcek

« Odpowiedź #3801 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 08:14:01 »
OMG, co tu się dzieje? Nie po raz pierwszy tracę wiarę w ludzi na tym forum...

CZY MUCHA ZROBIŁA WAM COŚ ZŁEGO?

Czy lepiej by było mieć droższe dodruki lub nie mieć ich w ogóle i kupować jeszcze droższe tomy z drugiej ręki?

[...]
A co z "inwestycjami"? Dramat, dramat - kto kupi te tomy z przebitką, gdy można mieć grubaska taniej?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline poxi

« Odpowiedź #3802 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 08:14:30 »
Patrząc na to, że pierwszy tom Gideon Falls został wydany 26 lipca 2019, to nie dziwię się tej decyzji. Rynek trzy lata temu był w zupełnie innym położeniu niż jest dziś. Myślałem ostatnio o zakupie tego tytułu. Wezmę integral.
Poproszę jeszcze o Fatale w zbiorczym.  ;D
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Marzec 2022, 08:17:58 wysłana przez poxi »

Offline Crono

« Odpowiedź #3803 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 08:38:47 »
Źle rozumiesz, czy też rżniesz głupa celowo - wszystko jedno. Ostatni tom GF wyszedł pod koniec października zeszłego roku.
Przeczytaj raz jeszcze to co jest napisane w tym temacie, w szczególności o powodach tej decyzji. Przeczytaj potem post Michała, przemyśl to, a dopiero potem obrażaj innych.

Offline Gazza

« Odpowiedź #3804 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 09:18:15 »
Świetny ruch Muchy z tym GF! Mam komplet w pojedynczych tomach ale gdybym stał dziś przed możliwością zakupu w jednym opasłym tomie - nie wahałbym się. Brawa dla wydawcy! Trzeba przecierać ścieżki!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3805 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 10:14:33 »
Poproszę jeszcze o Fatale w zbiorczym.  ;D
Jak już zaczynamy myśleć życzeniowo, to ja bym chętnie przyjął polski odpowiednik deluxe "Criminala"...

Online Teli

« Odpowiedź #3806 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 10:19:04 »
Podpisuję się pod tym co napisał Gazza.
Sam jakoś GF nie kupiłem ale stojąc przed możliwością nabycia takiego wydania chyba się skuszę. Gdybym miał to w biblioteczce to chyba temat bym olał ewentualnie sprzedał i wymienił. Nie wiem o co ta 10 stronnicowa gównoburza. Skoro komiks dobrze się sprzedał i wydawca chce, wzorem wydawnictw z zachodu, puścić inne lepsze wydanie to czemu nie?

Przynajmniej widać że Mucha coś robi. Eksperymentuje, bada, nie popada w stagnację. W zeszłym roku SSM, dziś GF może jutro dostaniemy w omniakach premiery lub wznowienia innych ciekawych rzeczy. Mnie osobiście takie ruchy satysfakcjonują bo przynajmniej widać rozwój rynku, może nawet impuls dla konkurencji.
Ale oczywiście u nas bazyliada i gównoburza pełną parą na całe dziesięć stron no bo "jak oni śmieli wydać/wzowić/ulepszyć dubla?" Ludzie weźcie się uspokójcie i idźcie poczytać komiks dla spuszczenia pary.

Offline Random_Hero

« Odpowiedź #3807 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 11:12:25 »
Muszę przyznać, że i mnie podoba się inicjatywa Muchy. Zamiast bawić się kompletowanie brakujących tomów dostanę wszystko od razu w jednym. Mam nadzieję, że jakość wydania będzie solidna i bez wad. Jeśli wszystko będzie ok to może Mucha poszła by dalej z innymi seriami, które można by było w ten sam sposób wydać:
- Criminal
- Kolory Loeb/Sale

A co do gównoburzy w komentarzach. Cóż, chyba jest to u nas normą, że jakiekolwiek wydawnictwo stara się wprowadzić coś nowego nasz rynek, to zawsze się spotka, z krytykanctwem i bólem dupy części komiksowego społeczeństwa.

Offline pokia

« Odpowiedź #3808 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 11:16:24 »
Czy termin wydania Monsters jest znany?

Offline Gazza

« Odpowiedź #3809 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 11:17:06 »
Ta debata jest po prostu z zasady i z szacunku dla ważniejszych spraw (sytuacja geopolityczna i ekonomiczna) dziecinna i niestosowna.