Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1499570 razy)

Offline Arthaniel

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #3780 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 01:29:06 »
Cholera, ja niedawno mój komplet 1-6 sprzedawałem, a tu już 1 i 2 wyprzedane? Wow.

Nie wiem, czy ruch ze strony Muchy do końca przemyślany, bo jednak na rynku zostaną tomy 3-6 i kto to kupi, skoro nowy czytelnik będzie mógł zacząć tylko od omnibusa? Może lepiej było wydać po prostu 1 i 2 w formule 2w1 jak ostatnie dwa tomy Outcast, i ewentualne kolejne braki dodrukowywać właśnie w formie 2w1. No ale to tylko takie przypuszczenia.

Tak czy siak życzę Muszce jak najlepiej i mam nadzieję, że eksperyment wypali, sprzeda się ładnie, i otworzy w przyszłości drogę dla podobnych fikołków np. z Wicked + Divine - pozostałe tomy zamknąć w omnibusie za 400 zł i kto kupi ten kupi.

Offline michał81

« Odpowiedź #3781 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 06:49:52 »
Zauważyliście, jaki był odstęp czasowy pomiędzy ukazaniem się ostatnich tomów Lucyfera, a nowym wydaniem? I jak to wygląda w przypadku Gideon?
Chcesz kolejny przykład, bo widzę, że lubisz być szczegółowy.

Pamiętacie jaki odstęp był w przypadku wznowień Hellboya? 7 miesięcy. Oczywiście różnica pomiędzy wydaniem zbiorczym, a zwykłym tpb historii Hellboy w piekle wynosi zaledwie 4 lata (czyli tylko rok więcej od wznowienia Gideon Falls), ale tam jest identyczna sytuacja, że zbiorczy kosztuje taniej. I tam nie były takiej awantury. Czy ktoś wtedy przestał kupować od Egmontu, bo może powtórzyć sytuację? No jakoś nie, a przecież on to powtórzył tylko z większym odstępem czasowym.

Czyli jak to jest Egmont to przyklaskiwać. Jak to jest Mucha to wyciągamy widły i pochodnie?

Ja mam pytanie do @motyla. Czy w przypadku dobrej sprzedaży tej cegły jaką będzie zbiorczy Gideon Falls rozważycie wydanie X-men by Chris Claremont & Jim Lee vol. 1 i 2 (oraz pomiędzy X-Tinction Agenda). One mają podobne ilości stron co do zapowiedzianego zbiorczego?
« Ostatnia zmiana: Nd, 20 Marzec 2022, 06:59:53 wysłana przez michał81 »

Offline Lipa

« Odpowiedź #3782 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 08:04:27 »
Fajnie z rana poczytać jaki ból dupy niektórzy tu mają

Zrobiliby dodruk w większej cenie - źle
Robią omnibusa - źle
Nie wznowiliby w ogóle - źle

Naprawdę - mieszkać w tym kraju nie jest łatwo, problemy je.banych narzekających polaczków przerastają. WIECZNIE PROBLEM DO WSZYSTKIEGO I SZUKANIE DZIURY W CAŁYM

Bo Pan i Władca Larry Flynn kupił pojedyncze wydania i go oszukali!! A on szanuje swoje pieniądze i miejsce na półce!!

Odechciewa się wszystkiego.. Skąd się biorą takie zmierzłe buły?

« Odpowiedź #3783 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 08:26:10 »
  Ej, ale odstosunkuj się felek ok? Napisałem, że moja pomyłka i moja wina i cofam to co powiedziałem. Mam to teraz na każdej stronie powtarzać wytłuszczoną czcionką, żeby do każdego ćwoka co mu się nie bardzo chce zapoznać z tematem, ale świętojebliwe oburzenie chciałby pokazać doszło?

Offline HaVoK

« Odpowiedź #3784 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 08:35:01 »
Pisząc polaczek obrażasz cały naród Polski. Jak dla mnie dla mnie powinieneś dostać bana. Mam nadzieję, że moderator zareaguje.

Offline andy13

« Odpowiedź #3785 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 08:46:12 »
Rozumiem, że ty jesteś jednym z tych obrażonych :)
Nie, ja jestem tym, któremu ten pomysł się naprawdę spodobał - rezygnuję z pojedynczych tomów i czekam tylko na zbiorcze od Muchy. Nie rozumiem jedynie, czemu ktoś podaje jakiś argument, a potem sam go neguje.

Online misiokles

« Odpowiedź #3786 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 08:50:21 »
Pisząc polaczek nie obraża się całego narodu polskiego. Co to w ogóle za retoryka?  :)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #3787 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 08:59:13 »
Wiecej gownoburzy bo mam jeszcze dwa kubelki popkornu☺

Offline andy13

« Odpowiedź #3788 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 09:07:17 »
Pisząc polaczek nie obraża się całego narodu polskiego. Co to w ogóle za retoryka?  :)
Czy jakby ktoś napisał obraźliwe określenie dla mniejszości seksualnej, przed tym dopisał jeb@#¥, to też byś uważał, że to tylko do jednej osoby się odnosi, a nie do ogółu, czy już byś wtedy zmienił retorykę? :)

Online Castiglione

« Odpowiedź #3789 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 10:05:04 »
Rozumiem, że ty jesteś jednym z tych obrażonych :)
Najwyraźniej. A w dodatku musi czytać te nasze kretynizmy ;D

Offline Leyek

« Odpowiedź #3790 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 10:13:51 »
Bo cegły komiksowe to nie kolekcyjne śmietniki na podróż, tylko lektura do fotela i dobrego trunku.

A co złego jest w czytaniu w podróży? Bo bardzo snobistyczny wydźwięk ma Twój post.

A prawda i tak jest taka, że te cegły to służą tylko do ozdoby półek + cyknięcia fotek do pochwalenia się ;)

Offline kv

« Odpowiedź #3791 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 10:34:47 »
Rozróżniłbym 3 grupy czytelników względem tego tytułu:
1. Potencjalnie nowi czytelnicy, którzy nie znają tytułu.
2. Czytelnicy już zainteresowani, ale z jakichś powodów nie mają tomów wyprzedanych.
3. Ci co już mają wszystkie tomy.
Wg mnie decyzja co do dodruku odnosi się do dwóch pierwszych grup. Tyle, że....w tej formie to już nie jest dodruk a nowe wydanie. Dla pierwszej grupy może to być wykluczające bo kto da 300 pln, żeby zobaczyć czy tutuł się spodoba. Druga grupa też, przynajmniej część, będzie niezadowolona bo będzie musiała bawić się np. w sprzedaż tomów już posiadanych. No a trzecia grupa...to już czytaliśmy tutaj  ;).

Ja osobiście uważam, że w takich sytuacjach racja (lub szala racji) jest po stronie wydawcy, bo, po pierwsze on zna wszystkie szczegóły i ograniczenia, a po drugie - to on ryzykuje najwięcej (np. swoimi pieniędzmi). Oczywiście my mamy prawo o tym dyskutować ;). Moim zdaniem decyzja wydawnictwa jest ryzykowna, ale ją szanuję i nie zamierzam ich przekonywać, że to ja mam rację  ;).

I na koniec taka dygresja, czasami odnoszę wrażenie, że my zapominamy, że wydawnictwa to firmy, które mają zarabiać pieniądze bo inaczej nie wydadzą kolejnego komiksu. I tam gdzie my, całkowicie zresztą zrozumiale, podchodzimy emocjonalnie, wydawca musi jednak kalkulować "na chłodno".
Ale, żeby nie było tylko jednostronnie, wydawcy czasami zbyt się angażują w przekonanie czytelników, mających odmienne zdanie, że ich decyzja jest jest idealna. Wg mnie krótkie wytłumaczenie decyzji powinno być wystarczające inaczej powstaje dyskusja jak ta powyższa :o a efekt jest odwrotny od zamierzonego.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #3792 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 11:12:18 »
Kupowanie czegokolwiek wiąże się z ryzykiem, że już po zakupie trafi się lepsza okazja.
Sam np. kupiłem serię Injustice po angielsku, w miękkich okładkach płacąc czasem ponad stówę za tom i akurat gdy skompletowałem całość Egmont ogłosił że będzie to wydawał. Teraz całość mógłbym mieć po polsku, na lepszym papierze w twardej oprawie i taniej. Wkurza? Pewnie. Ale mam się złościć na Egmont że mnie nie ostrzegł że kiedyś to wyda?
Knightfall mam w 2 wydaniach (na miękko i w omnibusach) bo też nie wierzyłem, że się kiedykolwiek pojawi u nas. No i trudno - taki los kolekcjonera.
Ile to już kupiłem płyt, które potem były dostępne na wyprzedażach i też nie będę rozpaczał.

Denerwowanie się w takich sytuacjach to zwykła zazdrość, że ktoś będzie miał lepiej niż ja.

Offline Lafar

« Odpowiedź #3793 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 11:39:28 »
Bardzo dobry ruch, może rzeczywiście trochę za wcześnie po pojedynczych ale nawet mając to na uwadze to miło widzieć taką inicjatywę. Cena też dobra.

Jedyny problem jest taki, że przy spectacularze Mucha zachowała się słabo. Będę obserwował, na pewno już nie wejdę w preorder. Oby więcej takich oryginalnych wydań u nas.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #3794 dnia: Nd, 20 Marzec 2022, 12:30:41 »
A co złego jest w czytaniu w podróży? Bo bardzo snobistyczny wydźwięk ma Twój post.

A prawda i tak jest taka, że te cegły to służą tylko do ozdoby półek + cyknięcia fotek do pochwalenia się ;)
Nie mam nic do czytania w podroży, uwielbiam to robić, zawsze biorę ze sobą jakiś komiks czy książkę, ale cegły w rodzaju Batman Black&White nie wziąłbym ze sobą. 
Wydawało mi się, że o tym zadecyduje treść :)
Czasami forma wydania podbija jakość treści.