Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1501205 razy)

Online Martin Eden

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #3735 dnia: So, 19 Marzec 2022, 16:05:12 »
Czyli rozumiem, że nie mogę nikomu zarzucić niemyślenia, ale na porządku dziennym mam brać na klatę oskarżenia forumowiczów o dojenie klientów i temu podobne. Wiesz co, nie mam więcej pytań. Dziękuję za miło spędzony czas i do zobaczyska kiedyś tam.

To zależy. Jeśli uważasz się za przedstawiciela wydawnictwa - a tak tutaj wiele osób Cię postrzega - a chyba się uważasz, skoro czujesz się w obowiązku tak reagować na każda krytykę, to na tym właśnie polega sztuka PR-u: na miarkowaniu się i wygaszaniu konfilktów, a nie ich podbijaniu.
A jeśli uważasz się za zwykłego gościa z forum, to spoko, wtedy rozumiem, że po prostu jesteś wielkim fanem, że tak reagujesz na słowa innych.

Jestem pewien, że spędzę jeszcze wiele miłego czasu przy komiksach Muchy!

Online Castiglione

« Odpowiedź #3736 dnia: So, 19 Marzec 2022, 16:06:56 »
Ten Lantern o którym wspominasz to nie Deluxe czasem ?
Tyle że DC Deluxe Egmontu to ten sam format co Spider-Man Muchy.

Oczywiście, że to dobry krok w końcu porównanie naszego rynku do rynku USA jest jak najbardziej trafne, mamy ze sobą tak wiele wspólnych mianowników że ja cię kręcę.
No tak, tam na forach nie płaczą, dlaczego komiks najpierw był w zeszytach, a potem w zbiorczych xD
« Ostatnia zmiana: So, 19 Marzec 2022, 16:09:03 wysłana przez Eguaroc »

Offline Midar

« Odpowiedź #3737 dnia: So, 19 Marzec 2022, 16:10:17 »
Tyle że DC Deluxe Egmontu to ten sam format co Spider-Man Muchy.
No tak, tam na forach nie płaczą, dlaczego komiks najpierw był w zeszytach, a potem w zbiorczych xD
Do tego pod obwolutą ma bardzo badziewną okładkę.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #3738 dnia: So, 19 Marzec 2022, 16:14:41 »
Ile ty masz lat 5 ? Obraziłeś się na wydawnictwo bo kupiłeś pojedyncze tomy a oni zapowiedzieli zbiorczo ::)
I teraz jak będziesz chciał sprzedać to mniej zarobisz czy tam więcej stracisz  ::)
Załóż wydawnictwo jak chcesz zarabiać na książkach.
Po prosty oszukali cię na pieniądzach ;D
A najgorzej jest to, że ktoś kupi cały materiał w jednej książce taniej niż ty sześciu.

Ot to to to to....

Nie rozumiem totalnie tej gównoburzy. Nakład się skończył więc co robi wydawnictwo? Dodruk i cena 20zł wyżej na okładce - będzie płacz. To zróbmy integral omnibus - część ludzi dokupi sobie późniejsze brakujące tomy, a kto chce od nowa - kupi integral i ta (podobno, bo nie czytałem) znakomita seria będzie miała jeszcze więcej nabywców - też gównoburza bo ktoś ma w 6 tomach a chce omniaka bo będzie mniej miejsca zajmował - to sobie oderwij okładki z pięciu tomów i będziesz miał mniej miejsca zajęte (w ogóle co za argument?). 320zł za omnibus będzie praktycznie równoważna z obecną ceną (mówię o okładkowej), a umożliwi każdemu chętnemu zakup całej serii.

Ja wczoraj odebrałem kupione na szybko dwa pierwsze tomy, bo się wyprzedało - nie ukrywam, że gdybym wiedział wczoraj to bym nie kupił. Teraz postaram się je sprzedać, odzyskać część pieniędzy i kupie zbiorcze. I jak komuś nie pasuje to też niech sobie sprzeda i kupi omniaka. Jak Lost in Time wydaje Drogę miecza czy Nautilusa w 3 tomach to nie ma afery a to dopiero wychodzi kosmos cena - ale nie - tamto jest frankofon - dla "koneserów"...

Czytam forum już od jakiegoś czasu i naprawdę część z Was lubi robić problemy z niczego - "Blee muszka - nie kupię od Was nic w tomach bo jestem obrażony pięciolatek...." i nie kupuj - gwarantuję, że takich fochaczy jest mało i dla części obecnych i wielu przyszłych komiksiarzy takie posunięcie jest w dechę.

« Odpowiedź #3739 dnia: So, 19 Marzec 2022, 16:14:49 »
Jeszcze byłbym w tanie zrozumieć jakby kupił te tomy, które są na rynku a nie miał tych co się wypędzały, ale on ma wszystkie tomy i jest nie zadomowiony, że ktoś kupi to taniej, pewnie po rabatach wyjdzie ze dwie dychy.
  Słuchaj uważnie bo nie będę powtarzał. Ja tu nie komentuję czyjegoś stanu umysłowego w tym także Twojego chociaż widzę że masz problemy ze zrozumieniem prostego tekstu, tak samo jak nie dociekam motywów które kimkolwiek w czymkolwiek kierują tylko przyjmuję jako rzeczywistość to co ktoś napisze i życzyłbym sobie w drugą stronę tego samego. Nie jestem obrażony na żadnego wydawcę bo to nie ma sensu a to co sobie człowiek z wydawnictwa tu napisze w moim kierunku to mi zwisa i powiewa, niech on sam się z tego rozlicza czy to z pracodawcą czy własnym poczuciem dobrze wykonanej "roboty". Nie interesuje mnie kto, co i za ile kupi patrzę tylko i wyłącznie na to jak to dla mnie jest opłacalne, a Mucha Comics w tym momencie mówi mi prosto "nie kupuj naszych pojedynczych czy tam podwójnych albumów bo to jest nieopłacalne pod każdym względem" a ja szanuję swoje pieniądze a jeszcze bardziej miejsce na półkach. Tylko tyle.

Offline Midar

« Odpowiedź #3740 dnia: So, 19 Marzec 2022, 16:15:49 »
Czuj się jak sobie chcesz, ja Ci czucia się nie zamierzam narzucać. Poza tym nie jestem kolekcjonerem, więc nie wiem jak się takowi czują. W przeciwieństwie do niektórych piszę tylko o swoich odczuciach. Ponieważ nie jestem kolekcjonerem ani "kolekcjonerem", po prostu czułbym się średnio, gdyby wydawca w bardzo krótkim czasie wyskoczył z tańszą opcją komiksu, który od niego kupiłem.
Nie piszę, że jesteś kolekcjonerem, tylko, że mechanizm zawiści jest ten sam. Jak już nabyłeś, a wyjdzie nowsza i być może tańsza oferta, to „żal d..ę ściska”. Kup omnibusa i miej dwa wydania, albo to pierwsze sprzedaj.

Offline Motyl

« Odpowiedź #3741 dnia: So, 19 Marzec 2022, 16:18:54 »
To zależy. Jeśli uważasz się za przedstawiciela wydawnictwa - a tak tutaj wiele osób Cię postrzega

No właśnie nie uważam. Nie mogę już być zwykłym forumowiczem, który krytykuje coś, kogoś? Jakieś prawa zostały mi zabrane? To jest bardzo niefajna strona tego forum, że osoby na nim piszą i oskarżają wydawców o dojenie, o to, że zostali oszukani, o bóg wie co jeszcze, ale nie dostrzegają drugiej strony medalu, że wydawca chciał zapewnić stały dostęp do popularnego tytułu. Mają dowody na te niecne działania wydawcy, czy sobie piszą, aby popisać? Wybacz więc, że porównuje ich do dzieci w piaskownicy, bo dla mnie tak się zachowują, jak rozkapryszone dzieci. Więc jeśli jako forumowicz nie mogę skrytykować ich postawy, to przepraszam bardzo, że się w ogóle włączyłem w dyskusję.

Jestem pewien, że spędzę jeszcze wiele miłego czasu przy komiksach Muchy!

Też mam taką nadzieję :)

Online Castiglione

« Odpowiedź #3742 dnia: So, 19 Marzec 2022, 16:23:14 »
Mucha Comics w tym momencie mówi mi prosto "nie kupuj naszych pojedynczych czy tam podwójnych albumów bo to jest nieopłacalne pod każdym względem"
Mucha to raczej mówi "komiksem nadal jest zainteresowanie, a koszty tak wzrosły, że dodruki 20zł więcej za tom są nieopłacalne pod każdym względem, więc macie tu fajne zbiorcze taniej, bo mamy już wszystkie materiały na miejscu i nie musimy dopłacać". Całą resztę dośpiewali sobie ludzie. Faktycznie dziwne, że 3 lata temu nie przewidzieli, jaka będzie sytuacja dzisiaj.

« Odpowiedź #3743 dnia: So, 19 Marzec 2022, 16:30:06 »
   Hmmmm a tak naprawdę to ja (na szczęście sam nie jestem) się strasznie wygłupiłem bo przecież jak Mucha to zaczęła wydawać to seria była on-goingiem więc siłą rzeczy nie mogła być wydana w integralu, dosyć dziwne że nikt tego wcześniej nie zauważył. Tym niemniej 1/3 z tego co mówiłem jest ciągle ważna nie wmawiajmy ludziom tego co robią na podstawie swoich wyobrażeń :D

Offline Murazor

« Odpowiedź #3744 dnia: So, 19 Marzec 2022, 16:39:25 »
Ja bym nawet powiedział, że różnorodność wydań tego samego komiksu to całkiem dobry krok dla naszego rynku.
Ale wlasnie nie ma roznorodnosci, bylo wydanie 6 tomowe i juz nie jest dostepne, a bedzie omnibus. Dalej nie ma wyboru. W Stanach masz wybor, od tpb do omnibusow z dostepem od reki (oczywiscie nie wszystko, bo tez sie wyprzedaja), ale norma jest miec wybor podczas zakupu.

To tak troche offtopowo, bo dotyczy rynku, a nie samej Muchy i jej wydania.

Offline xanar

« Odpowiedź #3745 dnia: So, 19 Marzec 2022, 16:56:29 »
Też nie do końca, jak się wyprzeda jakiś trejd czy complete collection to nie było dodruków przynajmniej u Marvela, dopiero teraz coś się zmienia w tym temacie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline andy13

« Odpowiedź #3746 dnia: So, 19 Marzec 2022, 17:00:31 »
Fajna inicjatywa z takimi zbiorczymi wydaniami. Ja już nie będę kupował od Muchy tych pojedynczych, tylko będę czekał na zbiorcze.

Offline Murazor

« Odpowiedź #3747 dnia: So, 19 Marzec 2022, 17:13:44 »
Też nie do końca, jak się wyprzeda jakiś trejd czy complete collection to nie było dodruków przynajmniej u Marvela, dopiero teraz coś się zmienia w tym temacie.
Tak tak, ale w jednym momencie, w większości przypadków, jest kilka wydań danej pozycji, w zależności od zainteresowania. I jak nie ma complete collection to możesz kupić tpb, czy nawet zeszyty. U nas jak się wyprzeda to też możesz kupić tpb, czy zeszyty, ale... w innym języku :)

Różnorodnością w tym przypadku jest możliwość wyboru pomiędzy wydaniami, np: Hellboy w czerwonych tpb, czy zbiorczo w HC.

Wiadomo, jesteśmy za mali na takie ekstrawagancję, ale pomarzyć można ;) I kończę offtop.

Offline Edgar

« Odpowiedź #3748 dnia: So, 19 Marzec 2022, 17:24:16 »
Bardzo popieram taką inicjatywę z jednym jednak zastrzeżeniem. Pojedyncze wydania Muchy już starają się udawać wydania ekskluzywne. Powiększony format, twarda oprawa. A gdyby tak wydawać trejdy w stylu NSC w nieco niższej cenie niż obecnie dla wszystkich tych, którzy chcą czytać na bieżąco, a później takiego omnibusa puścić dla kolekcjonerów? Wtedy cenowo oba wydania byłyby zbliżone, a każdy mógłby wybrać pasujący mu format. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia dostępności obu wydań.
Bardziej więc mam zastrzeżenia do zbyt drogich wydań pojedynczych niż do zdublowania wydań.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3749 dnia: So, 19 Marzec 2022, 18:09:08 »
Ja pier... serio tyle stron w tym wątku o tym, że pojawił się omnibus tego komiksu? Wy nie macie co robić? Kto chce to kupi.
Kto ma pojedyncze, to sprzeda i kupi ten.
Na pewno każdy będzie usatysfakcjonowany.