Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1501080 razy)

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #3690 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:54:37 »
Oczywiście, masz rację, tylko jest mały szkopuł. Jakby wydać go za rok, czy za dwa to cena okładkowa byłaby, nie chcę być złym prorokiem, 400, 450 zł? W ciągu miesiąca wycena komiksów idzie w górę w drukarni o 20 zł.

Jak napisałem wyżej rozumiem absolutnie decyzję wydawnictwa, natomiast osobiście uważam że koniec końców wyjdziecie na tym na minus, oczywiście mogę się mylić. Natomiast tak czy inaczej dla mnie ważniejsze niż wasze racje wydawnictwa są dla mnie mniej ważne niż moje racje konsumenta. Nie mówię, że nigdy już nic nie kupię od Mucha Comics, ale szanse na to, to oceniam na -90% od poprzedniego już niewysokiego stanu.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3691 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:55:15 »
Tak, niech wszystko wydają w tomach po 800 stron za 300 zł okładkowo. Świetna opcja dla osób chcących wejść w jakąś serię. I na pewno przybędzie im od tego klientów.

A tych pojedynczych to niech nikt już nie kupuje. Bo przecież jak nie sprzeda się pojedynczo, to wyjdzie zbiorczo. A nie, zaraz... A co tam, lepiej niech te komiksy podzielą los "The Wicked + The Divine", byle tylko nie doczekały się drugiego wydania.

Ale ja nie mówię wydawnictwu co ma robić, do niczego nie namawiam i nie mam o nic pretensji. Wyraziłem swoją opinię, że nie będę kupował więcej pojedynczych tomów od nich skoro może być taka sytuacja, że zaraz po zakończeniu ich wydawania wyjdzie integral. Dla mnie jest to bardzo istotne, ponieważ i tak już książki i komiksy kitram po wszystkich możliwych szafach w mieszkaniu, więc miejsce, które dany tytuł na półce zajmuje jest dla mnie zmienną mającą spory wpływa na decyzję o zakupie. Zareagowałem również na sugestie Motyla, które mi się nie spodobały, że opinia taka jak moja jest brakiem myślenia. Nic więcej, całkowicie szczerze życzę wydawnictwu żeby taki model im się opłacał i z mojej strony koniec tematu.

Offline parsom

« Odpowiedź #3692 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:58:03 »
Swoją drogą jestem ciekaw jak im teraz pójdzie sprzedaż tomów 4-6.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3693 dnia: So, 19 Marzec 2022, 14:01:01 »
Eguaroc, to powinieneś się wkurzać... jak teraz osoba chcąca wejść w serię Gideon Falls może w nią wejść, skoro będzie tylko omnibus?
Aha, czyli w kontekście dostępności i przystępności wydania:

a. dać tańsze pojedyncze, a potem zbiorcze, bo nie opłaca się dodrukować pojedynczych
b. dać tylko zbiorcze za 300 zł

Wybieramy odpowiedź b. Super logika.

A pytanie, jakby w nią weszła, gdyby w ogóle nie zrobili dodruku?

Offline Szekak

« Odpowiedź #3694 dnia: So, 19 Marzec 2022, 14:07:28 »
Nie do końca rozumiem po prostu czemu tego integrala bronisz, a inne atakujesz? Wydawnictwo mogło zrobić dodruk pierwszych tomów w wyższej cenie jak stwierdziło, co sprzyjałoby osobom, które nie wiedzą czy chcą wejść w serie, na których komforcie jak rozumiem ci zależy.

A pytanie, jakby w nią weszła, gdyby w ogóle nie zrobili dodruku?
Podobne pytanie można by było zadać gdyby wychodziły same integrale - jakby osoba weszła w serie jak innego wydania na rynku by nie było?
Piękno jest w oczach patrzącego.

« Odpowiedź #3695 dnia: So, 19 Marzec 2022, 14:10:39 »
   Nie ma żadnego a i b. Integral nawet teraz wyjdzie taniej. Skoro u Egmontu pojawiła się dosyć drastyczna podwyżka cen to znaczy, że wcześniej dawali to tak tanio jak mogli. Skoro teraz u Muchy będzie taniej niż wcześniej znaczy się, że przez ostatnie dwa lata doili wszystkich jak mogli na tej serii a teraz trzeba bardziej uszanować klienta. Dla mnie to tak średnio wygląda.

Offline Motyl

« Odpowiedź #3696 dnia: So, 19 Marzec 2022, 14:12:32 »
Eguaroc, to powinieneś się wkurzać... jak teraz osoba chcąca wejść w serię Gideon Falls może w nią wejść, skoro będzie tylko omnibus?
Czyli Mucha zawija interes, bo komiksy się robią za drogie?

Nie wiem, to jest pytanie do wydawnictwa. Na pewno jak sytuacja będzie wyglądała tak dalej, pewnych tytułów nie będzie się opłacać wydawać. Jakbyś chciał puścić takiego omnibusa Marvela to daniny stanowią ponad 50% ceny okładkowej, z pozostałej części opłacasz druk, dystrybucję, ludzi. Więc wszystko zależy od tego czy pół nakładu sprzedaje ci się w miesiąc lub dwa czy dwa lub trzy lata. Przy drugiej opcji nie wygląda to różowo.

Jak napisałem wyżej rozumiem absolutnie decyzję wydawnictwa, natomiast osobiście uważam że koniec końców wyjdziecie na tym na minus, oczywiście mogę się mylić. Natomiast tak czy inaczej dla mnie ważniejsze niż wasze racje wydawnictwa są dla mnie mniej ważne niż moje racje konsumenta. Nie mówię, że nigdy już nic nie kupię od Mucha Comics, ale szanse na to, to oceniam na -90% od poprzedniego już niewysokiego stanu.

Nie wiem, czy wyjdzie na minus czy nie. Jeśli myślisz, że klienci walą drzwiami i oknami po nowości czy to w pojedynczych tomach czy zbiorczych to mogę ci napisać, że nie walą. Na liście priorytetów przeciętnego Kowalskiego jest a. tania kolekcja, b. tanie superhero c. komiksy od wydawców którzy określają swój nakład jako mały 600-700 sztuk.  Mówisz o swoich racjach konsumenta, rozumiem, że wszystkie komiksy Egmontu wydane w latach 2000-2010 - pojedyncze albumy europejskie, dzielone Sandmany i Kaznodzieje powymieniałeś na nowe, bez krzyku i olabogowania, bo tamte racje konsumenta są inne niż te obecne racje?

Offline horror

« Odpowiedź #3697 dnia: So, 19 Marzec 2022, 14:13:32 »
szkoda, że na podstawie precedensu oceniacie całokształt działań wydawnictwa. Ja mam swoje 6 tomów, a integral kupię tylko wtedy jak będą dodatkowe materiały i wtedy te 6 sprzedam po prostu. Jeśli nie będzie to niech inni korzystają i cieszą się integralem. moje 5 koku.

Offline Motyl

« Odpowiedź #3698 dnia: So, 19 Marzec 2022, 14:16:23 »
   Nie ma żadnego a i b. Integral nawet teraz wyjdzie taniej. Skoro u Egmontu pojawiła się dosyć drastyczna podwyżka cen to znaczy, że wcześniej dawali to tak tanio jak mogli. Skoro teraz u Muchy będzie taniej niż wcześniej znaczy się, że przez ostatnie dwa lata doili wszystkich jak mogli na tej serii a teraz trzeba bardziej uszanować klienta. Dla mnie to tak średnio wygląda.

Wychodzi Twoja krótkowzroczność. Uwielbiam takie oskarżenia o dojenie. Pomyśl chłopie dwa razy, zanim coś napiszesz, bo trochę się ośmieszasz. Integral wyjdzie taniej, bo nie płacisz drugi raz tłumaczowi, nie płacisz za materiały, bo już je masz, zostaje druk, składacz, podatek, kwestie licencyjne. Kurczę, fajnie tak ci rzucać oskarżenia na lewo i prawo? Sport narodowy w pełnej krasie?

« Odpowiedź #3699 dnia: So, 19 Marzec 2022, 14:20:27 »
Oooo bardzo przepraszam, to ile by to kosztowało bez tego wszystkiego gotowego?

Offline michał81

« Odpowiedź #3700 dnia: So, 19 Marzec 2022, 14:20:34 »
Ach ta zła Mucha. Już w lipcu 2019 roku wydając pierwszy tom Gideon Falls wprowadzili w życie swój diaboliczny plan wyruchania czytelników. Najpierw wydamy sześć pojedynczych tomów, a potem będzie kryzys na rynku papieru i wykorzystamy go, żeby wydać integral hłe hłe hłe<
 <diaboliczny śmiech Motyla i innych Much>
@Bazyliszek zobacz ktoś chce odebrać pierwszeństwo w byciu złem numer jeden Egmontowi? No gdzie ty jesteś?

Ja Gideon Falls polecam bo to znakomita seria. Nie bez powodu wstawiałem ją w topkę 2020 i spokojnie mógłbym ją i wrzucić w 2021 (gdybym w tym roku taką robił). Super, że będzie zbiorczy. I pierwszy prawdziwy omnibus z prawdziwego zdarzenia, a nie tylko z nazwy jak egmontowe.

Offline Motyl

« Odpowiedź #3701 dnia: So, 19 Marzec 2022, 14:24:32 »
Oooo bardzo przepraszam, to ile by to kosztowało bez tego wszystkiego gotowego?

Och, załóż wydawnictwo i sobie policz. Był jeden taki na forum, co już uważał, że to bułka z masłem. Weź z niego przykład, życzę szczęścia na starcie.

« Odpowiedź #3702 dnia: So, 19 Marzec 2022, 14:29:11 »
Ohohoho kolejny wujek Staszek mistrz ciętej riposty.

Offline Motyl

« Odpowiedź #3703 dnia: So, 19 Marzec 2022, 14:31:04 »
Przyganiał kocioł garnkowi. To jak, jeszcze jakieś oskarżenia o dojenie masz? Może jakieś tajne zapiski, akta, a może dane z innego wymiaru? Podziel się. Czekam.

Online radef

« Odpowiedź #3704 dnia: So, 19 Marzec 2022, 14:32:35 »
Swoją drogą jestem ciekaw jak im teraz pójdzie sprzedaż tomów 4-6.
Ja zamierzam jeszcze nadrobić tomy 5-6. Oczywiście - często wolę grubsze wydania, ale w takim wypadku mamy do czynienia z dwoma praktycznie równoważnymi formami wydania, ale jedno jest podzielone na 6 tomów, a jedno będzie jednym ogromnym tomiszczem. Zależy, kto co woli.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya