Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1502444 razy)

Offline Motyl

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #3525 dnia: Nd, 23 Styczeń 2022, 18:45:01 »
Tylko wtedy Mucha zacznie być bombardowana e-mailami w rodzaju "dlaczego wydawnictwo nas (prawdziwych fanów komiksu) nienawidzi bo nie chce wydać reedycji Maximum Carnage/Clone Saga (niepotrzebnie skreślić) w Polsce?

Problemów jest kilka, chyba najważniejszy to kwestia opasłe wydanie równa się wysoka cena. Starsi czytelnicy jakoś to przeboleją, bo mają większe środki niż młodsi, a młodsi będą porównywać do marvel freshów po 40 zł i bombardować wszelkie możliwe media społecznościowe oskarżeniami, że skoro jeden wydawca ma tanio, to drugi go doi. Nie przemawia do nich fakt, że u nas są dwaj duzi wydawcy, za jednym stoi kapitał potężnej firmy, która ma rozmaity asortyment produktów rozrywkowych, a drugi jest powiązany z wydawnictwem książkowym i dlatego obaj mogą sobie pozwolić wydawać taniej. Zresztą Egmont wydaje tak dużo miesięcznie, że nie musi się liczyć, czy dany tytuł mu się zwróci po miesiącu czy po roku, po prostu klepie kolejne i ma większy obrót gotówki. Inni takiego luksusu nie mają. Ostatnio dostałem wycenę z drukarni komiksu o dość pokaźnych gabarytach i wyszło, że druk jednej sztuki takowego to całkiem spora suma. Nie spodziewałem się takiej kwoty. Drugim problemem jest seryjność, jak coś ma więcej niż jeden tom to im dalej, tym gorzej się sprzedaje. Trzecim, nie mniej istotnym, jest niewielki rynek odbiorców, biorąc pod uwagę, że nie każdy kupuje wszystko co wychodzi, potencjalnych klientów danego segmentu rynku - w tym przypadku komiksu superhero - nie jest wcale tak wielu, a dochodzą do tego czynniki ograniczeń finansowych i większej niż dotychczas selekcji w zakupach. Nowość starzeje się szybciej niż parę lat temu, a jej leżakowanie na rynku sprawia, że pieniądze ze sprzedaży spływają znacznie wolniej, aby inwestować w kolejne tytuły. Na pewno lepiej mają wydawcy publikujący nakłady 600-800 sztuk, którzy zaznaczają od razu, że nakład jest mały, więc potencjalny odbiorca u nich wyda szybciej gotówkę z obawy przed wyprzedaniem. Tych zmiennych jest kilka, a nie każdy ma możliwość zamrożenia gotówki na dłuższy czas. Teraz dojdzie do tego jeszcze nowe zjawisko, które można opisać krótko: kupować, bo za moment zabraknie i nie wiadomo kiedy będzie dodruk. Co na pewno jeszcze pogłębi rozterki wśród czytelników, co brać najpierw, a co zostawić na później. Nie można też wykluczyć, że przy ciągłym wzroście kosztów (polecam spojrzeć na najnowsze rachunki za prąd, jak zmieniły się stawki za kilowatogodzinę w styczniu względem grudnia) nakłady mogą spadać, więc dylemat, co brać najpierw, może okazać się kluczowy przy dostępności nowości.

Mark Texeira !!! - tylko zadnych nowych serii ktore gasly szybciej niz czaszka Ghost Ridera ! ! !
My Man! Tak, Texa kochamy :)

Ja bym się nie obraził na odgrzewanego kotleta z Ghost Riderem wydanym w Mega Marvel i Wydaniach Specjalnych przez Tm Semic
Powiem szczerze, że też bym się nie obraził!

A co z Monsters?
Dopytałem się, jest w fazie redakcji, a że tam jest tysiące dymków, to jeszcze trochę to zajmie.

Offline michał81

« Odpowiedź #3526 dnia: Nd, 23 Styczeń 2022, 19:07:06 »
Nie żeby to był jakiś szczególnie dobry komiks, ale chętnie wymieniłbym "Ghost Ridera" Ennisa z WKKM na normalną edycję...
Ghost Rider: Road to Damnation + Ghost Rider: Trail of Tears (które ma lepsze oceny od Road to Damnation) oba duetu Ennis/Crain. Może kiedyś Egmont wyda jak już wyprztyka się z innych komiksów Ennisa.

Dopytałem się, jest w fazie redakcji, a że tam jest tysiące dymków, to jeszcze trochę to zajmie.
Mam nadzieje, że tytuł się na tyle sprzeda, aby może wznowić Weapon X Barriego Windsor-Smitha.

@motylu jak już wydajecie komiksy z Wolverinem, to czy rozważaliście Wolverine: Return of Weapon X, czyli w sumie album poprzedzający run Grega Rucki. W drugą stronę to jest Aaron, które wydał Egmont oraz Way, który jest średni wg mnie, choć wychodzi z niego Dark Wolverine, który jest przyzwoity.

Jestem też zaskoczony, że nikt nie ruszył do tej pory Marvel Knights Black Widow by Grayson & Rucka. Czy Greg Rucka aż tak źle się sprzedaje na naszym rynku? Ja jego komiksy uwielbiam.

Offline Motyl

« Odpowiedź #3527 dnia: Nd, 23 Styczeń 2022, 20:01:16 »
Cytat: michał81
@motylu jak już wydajecie komiksy z Wolverinem, to czy rozważaliście Wolverine: Return of Weapon X, czyli w sumie album poprzedzający run Grega Rucki. W drugą stronę to jest Aaron, które wydał Egmont oraz Way, który jest średni wg mnie, choć wychodzi z niego Dark Wolverine, który jest przyzwoity.
Wszystko zależy od sprzedaży dwóch tomów z Loganem. 

Cytat: michał81
Jestem też zaskoczony, że nikt nie ruszył do tej pory Marvel Knights Black Widow by Grayson & Rucka. Czy Greg Rucka aż tak źle się sprzedaje na naszym rynku? Ja jego komiksy uwielbiam.
Ja nie jestem, są przynajmniej trzy powody, dla których nikt nie sięgnął. Po pierwsze 1/3 materiału z tego zbioru już u nas była i nie jest to coś super, po drugie 1/3 jest rysowana przez Igora Kordeya, a po trzecie - https://egmont.pl/Czarna-Wdowa.-Powrot-do-domu,1404934,p.html Za moment będzie pięć lat po premierze i nadal zalega. Niestety, Natasza nie ma batmańskich uszu ani choćby pazurów z adamantium. 

Offline michał81

« Odpowiedź #3528 dnia: Nd, 23 Styczeń 2022, 21:01:51 »
Ja nie jestem, są przynajmniej trzy powody, dla których nikt nie sięgnął. Po pierwsze 1/3 materiału z tego zbioru już u nas była i nie jest to coś super, po drugie 1/3 jest rysowana przez Igora Kordeya, a po trzecie - https://egmont.pl/Czarna-Wdowa.-Powrot-do-domu,1404934,p.html Za moment będzie pięć lat po premierze i nadal zalega. Niestety, Natasza nie ma batmańskich uszu ani choćby pazurów z adamantium.
Pamiętam, że wydał tą 1/3 Egmont wieki temu. Wiem że Kordey ma specyficzną kreskę, ale na pewno jest ona lepsza w tytule Czarnej Wdowy niż w New X-men Morrisona. Nie tylko Natasza nie ma batmańskich uszu. Zresztą tytuł z Marvel Now 2.0 też chyba miał chłodne przyjęcie. Odnoszę wrażenie też, że tytuły z superbohaterkami (poza Ms. Marvel) mają pod górkę w polskim komiksowie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3529 dnia: Nd, 23 Styczeń 2022, 21:31:35 »
Ghost Rider: Road to Damnation + Ghost Rider: Trail of Tears (które ma lepsze oceny od Road to Damnation) oba duetu Ennis/Crain. Może kiedyś Egmont wyda jak już wyprztyka się z innych komiksów Ennisa.
Mam nadzieje, że tytuł się na tyle sprzeda, aby może wznowić Weapon X Barriego Windsor-Smitha.
Nie pogniewałbym się. Do pierwszego mam sentyment, od kiedy Mandragora puściła go w zeszytach, a drugi chciałem przeczytać od tego czasu.

Online eyesore

« Odpowiedź #3530 dnia: Pn, 24 Styczeń 2022, 09:29:16 »
𝐗-𝐌𝐄𝐍. 𝐓𝐎𝐌 𝟒. 𝐄𝐑𝐀 𝐀𝐏𝐎𝐂𝐀𝐋𝐘𝐏𝐒𝐄'𝐀: 𝐙𝐌𝐈𝐄𝐑𝐙𝐂𝐇 (finał)
𝐃𝐄𝐀𝐃𝐏𝐎𝐎𝐋: 𝐂𝐙𝐄𝐑Ń, 𝐁𝐈𝐄𝐋 𝐈 𝐊𝐑𝐄𝐖
𝐖𝐎𝐋𝐕𝐄𝐑𝐈𝐍𝐄. 𝐓𝐎𝐌 𝟐. 𝐖𝐑Ó𝐆 𝐏𝐔𝐁𝐋𝐈𝐂𝐙𝐍𝐘
𝐄𝐋𝐄𝐊𝐓𝐑𝐀: 𝐂𝐙𝐄𝐑Ń, 𝐁𝐈𝐄𝐋 𝐈 𝐊𝐑𝐄𝐖
𝐕𝐄𝐍𝐎𝐌: 𝐋𝐄𝐓𝐇𝐀𝐋 𝐏𝐑𝐎𝐓𝐄𝐂𝐓𝐎𝐑
𝐗-𝐒𝐓𝐀𝐓𝐈𝐗. 𝐓𝐎𝐌 𝟏 (pierwszy z trzech)
𝐌𝐀𝐑𝐕𝐄𝐋𝐒 𝟐𝟓𝐓𝐇 𝐀𝐍𝐍𝐈𝐕𝐄𝐑𝐒𝐀𝐑𝐘 𝐄𝐃𝐈𝐓𝐈𝐎𝐍

Czyli na 7 tytułów na 2022 (przynajmniej na tę chwilę) 2 to wznowienia (wiem że w innej formie ale mimo wszystko wznowienia)?
I Wolvi Tom 1 to są premierowe rzeczy czy coś co gdzieś już się pojawiło?

Jeżeli kolejne tomy Wolverine są uzależnione od sprzedaży tych dwóch to dość kiepsko to widzę, nie wiem jak dużo jest tu posiadaczy wcześniejszego wydania Wroga Publicznego ale domyślam się że trochę. Ja np. mam już swoje wydanie i na 100% nie będę kupował ponownie i nie wiem czy wezmę tom 1 (nawet jeżeli to premierowy stuff).
Tak samo Marvels, kumam że nie jest dostępny ale domyślam się że większość wyjadaczy  z forum ma swój egzemplarz na półce i mało kogo skusi 280 stron dodatków a dzieciaków kupujących Marvel Fresh lub kolekcje nie zainteresuje komiks za 120/140 zł po promocjach (szczególnie tak narysowany).

Wiem że narzekam  ;)

Offline isteklistek

« Odpowiedź #3531 dnia: Pn, 24 Styczeń 2022, 09:37:15 »
Ja biorę ze względu na dodatki. Mam poprzednie wydanie, więc sam komiks bym odpuścił. Rysunkowo ten komiks jest fenomenalny, Ross jest do podziwiania.

Offline laf

« Odpowiedź #3532 dnia: Pn, 24 Styczeń 2022, 09:52:05 »
I Wolvi Tom 1 to są premierowe rzeczy czy coś co gdzieś już się pojawiło?
Absolutna premiera

Wiem że narzekam  ;)
No, nie da się ukryć  ;)

Na pewno biorę finał Ery Apolypse'a, Wolverine'a Rucki i Millara oraz Venoma. Poczekam na opnie w sprawie X-Statix oraz na cenę Marvels (mam wydanie WKKM i jestem z niego zadowolony, a za same dodatki to jakoś średnio chce mi się przepłacać). Zdecydowanie odpuszczam sobie całą serię czerń, biel i krew.
No i oczywiście czekam na Monsters
« Ostatnia zmiana: Pn, 24 Styczeń 2022, 09:53:38 wysłana przez laf »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3533 dnia: Pn, 24 Styczeń 2022, 10:03:44 »
Jeżeli kolejne tomy Wolverine są uzależnione od sprzedaży tych dwóch to dość kiepsko to widzę, nie wiem jak dużo jest tu posiadaczy wcześniejszego wydania Wroga Publicznego ale domyślam się że trochę. Ja np. mam już swoje wydanie i na 100% nie będę kupował ponownie i nie wiem czy wezmę tom 1 (nawet jeżeli to premierowy stuff).
No sorry, ale jeżeli sam nie masz zamiaru kupić ani pierwszego ani drugiego tomu tej serii, to co ci zależy, czy będzie kontynuacja czy nie?

Tak samo Marvels, kumam że nie jest dostępny ale domyślam się że większość wyjadaczy  z forum ma swój egzemplarz na półce i mało kogo skusi 280 stron dodatków a dzieciaków kupujących Marvel Fresh lub kolekcje nie zainteresuje komiks za 120/140 zł po promocjach (szczególnie tak narysowany).
Tytuł wydany ostatnio 13 lat temu. W dodatku jeden z tych, które raczej powinny być w ciągłej sprzedaży. Jeżeli nie to, to co kwalifikuje się do wznowienia? Za bardzo jesteście zafiksowani na punkcie tych "dubli", mało jest komiksów na rynku?
« Ostatnia zmiana: Pn, 24 Styczeń 2022, 10:05:21 wysłana przez Eguaroc »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3534 dnia: Pn, 24 Styczeń 2022, 10:20:40 »
Dokładnie, Marvels to jeden z tych tytułów, które najlepiej by było gdyby były ciągle dostępne. Tak jak Strażnicy, Asteriksy, Thorgale czy Incal.

Offline licinus

« Odpowiedź #3535 dnia: Pn, 24 Styczeń 2022, 10:35:29 »
Czekałem na te zapowiedzi Marvela z niecierpliwością, a gdy już się pojawiły :-[ Biorę tylko Venoma

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3536 dnia: Pn, 24 Styczeń 2022, 10:46:13 »
Ja też nie jestem podekscytowany tegorocznymi zapowiedziami. Sięgnę tylko po oba tomy Wolverine'a i zakończenie Ery Apocalypse'a. Lethal Protectora mam w omnibusie a historia jakaś wybitna nie jest. Marvels z WKKM mi wystarczy - niepotrzebny mi ani większy format, ani drugie tyle dodatków.
Ale gdybym nie miał tych komiksów to na pewno bym się nimi zainteresował, więc jeżeli ktoś ma krótki staż komiksowy na pewno jest to dobra okazja na zapoznanie się z klasyką.

Online eyesore

« Odpowiedź #3537 dnia: Pn, 24 Styczeń 2022, 10:56:37 »
No sorry, ale jeżeli sam nie masz zamiaru kupić ani pierwszego ani drugiego tomu tej serii, to co ci zależy, czy będzie kontynuacja czy nie?
Tytuł wydany ostatnio 13 lat temu. W dodatku jeden z tych, które raczej powinny być w ciągłej sprzedaży. Jeżeli nie to, to co kwalifikuje się do wznowienia? Za bardzo jesteście zafiksowani na punkcie tych "dubli", mało jest komiksów na rynku?

Z tego co zrozumiałem to kolejny Wolvi nie bedzie kontynuacją, w sensie z numerem 3 na okładce/grzbiecie.
Jeżeli tom 1 jest premierowym materiałem to będę myślał nad zakupem (a już dostałem odp. ze tak).
Nie chodzi mi o duble same  w sobie, niech E. trzaska je na potęgę.
Bardziej mi chodzi o to że Mucha wydaje naprawdę fajne rzeczy z Marvela (X-men, X-Force czy Spider) po które nie sięgnie E. (przynajmniej na razie). Dlatego liczyłem że jednak rzucą coś za co inni by się nie zabrali (X-Factor, New Mutants albo cos w tym stylu).
Cały czas jest ok, bo cieszę się z X-Static czy Venoma ale to mało jak na cały rok, prawda? Do tego dostępność innych rzeczy (Wolvi) uzależniona jest od sprzedaży wcześniejszych tomów co kiepsko wróży jeżeli jedno z nich to wznowienie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 24 Styczeń 2022, 10:58:33 wysłana przez eyesore »

Offline LukCook

« Odpowiedź #3538 dnia: Pn, 24 Styczeń 2022, 11:01:43 »
Bardzo podobają się zapowiedzi Marvela od Muchy. Biorę wszystko oprócz Ery Apocalypse, odpuściłem po drugim tomie.

Co do sprzedaży Wolverine to przynajmniej na Gildii wygląda to nieźle, drugi raz z rzędu znalazł się w top 5:

Offline Motyl

« Odpowiedź #3539 dnia: Pn, 24 Styczeń 2022, 12:22:57 »
Cytat: eyesore

Marvels mógłby się ukazać w Egmoncie w linii Limited, patrząc na ilość stron wydania rocznicowego to byłoby pewnie za jakieś 399 zł. Zainteresowałby dzieciaki kupujące kolekcje? Podstawowe wydanie było publikowane dwukrotnie, więc szansa, że rocznicowe z dodatkami zainteresuje osoby poszukujące tego tytułu jest spora. Zresztą spekulanci już zasypali rynek zawyżonymi ofertami starego wydania wkkm, więc chętni albo przepłacą za używkę, albo kupią nowe wypasione wydanie za parę złotych więcej.