Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1500326 razy)

MIBY i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline starcek

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #2910 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 19:11:40 »
[...]
Kolekcjonerstwo to też coś innego niż kupowanie rzeczy nowych łatwo dostępnych. [...]
Jasne, powiedz to kolesiom kupującym zeszyty wydawane w tysięcznych nakładach. Kolekcjonerstwo to zbieractwo, nic więcej, nic mniej.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2911 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 19:34:05 »
Dla mnie ten unboxing to jakaś dziwna rzecz - ludzie pokazują jak odpakowują różne przedmioty, o których opowiadają jakieś lekkie rzeczy, i tyle. Całe te filmiki tak naprawę nie wnoszą nic, a jedynie kreują kolejnych "twórców" liczących chyba na:darmowe przesyłki, reklamy itd. Dla mnie jest to takie puste.......
Nie zgodzę się jednak, że jest to podobne do działu - nowe nabytki, albowiem tam wrzucane są tylko same zdjęcia, bez zbędnych ochów/achów i nie jest to w celach "zarobkowych",  a taki wydaje mi się jest cel tych wszystkich "youtuberów". Więcej pożytecznych informacji uzyskam tutaj, niż tracąc czas na oglądanie takich produkcji. Jednakże jest to chyba jak z obecną tv - lecą same "pierdy", a i tak ludzie siedzą...
Żeby dostawać darmowe egzemplarze, to mimo wszystko trzeba by jednak bawić się w recenzje, bo raczej żadne wydawnictwo nie będzie inwestować w to, żeby ktoś na YouTubie tylko otworzył i przekartkował komiks, no chyba że jakiś faktycznie znany "influencer".

Po prostu kogoś jara zbieranie i pokazuje nowe nabytki. Ludzie wrzucają unboxingi na YouTube odkąd pamiętam. Już 10 lat temu oglądałem podobne filmiki, kiedy trochę interesowałem się zbieraniem DVD i chciałem zobaczyć, jak wyglądają jakieś fajne zagraniczne wydania. Nie rozumiem, w czym jest problem i co więcej mają wnosić takie kanały. A co wnoszą zdjęcia naszych kolekcji, którym poświęcony jest cały dział na forum?

Offline Motyl

« Odpowiedź #2912 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 22:14:23 »
Dziękuję dziadku za wyjaśnienie co może być rozrywką a co nie. Mogę cię zapytać o to czy np. komiksy zalicza się do rozrywki czy nie? Nie wspomniałeś o nich a spotkałem się już z komentarzami mądrych ludzi co to mówili że komiksy są dla dzieci i marnują czas. Więc chyba też rozrywką nie są?

Nie ma za co, synku. To, że ktoś nie umie rozpoznać co jest rozrywką, a co nie jest to już jego problem. Widać, że współczesna edukacja zeszła na psy tak bardzo, że niżej się nie da. Czy komiks zalicza się do rozrywki? To pytanie retoryczne czy palisz głupa? Komiks od dawna jest sztuką, nie? A propos rozrywek, kiedyś banda zwyrodnialców zakatowała kota, później tłumaczyli się, że to była zabawa i mieli z tego niezłą rozrywkę. Z drugiej strony, jak jakaś instragramerka zwali kupę na środku pokoju, nakręci filmik i puści w sieć, twierdząc, że była to niezła rozrywka, to również taki "wyczyn" przyrównasz do rozrywek pokroju oglądania filmów, spotkania ze znajomymi czy nawet czytania komiksów?

Cytat: xanar
No i Motylu tak kiedyś było tylko ostatnio pewni ludzie zarządzili, że kina są nielegalne i spotkania z ludźmi też , dlatego to może idzie w tym kierunku.
Ja to jestem taki stary, że pamiętam jak u mnie na "wiosce" telefonu na kablu jeszcze nie było, jak ja wtedy żyłem, nie wiem  :)

Kina nielegalne, spotkania z ludźmi też? Trzeźwość umysłu cię opuściła, czy to tak dla zgrywu? Przez ostatnie półtora roku nie miałem żadnego problemu ze spotykaniem się z ludźmi, odwiedzaniem rodziny na święta, umawianiem się na planszówki czy wyjściem do kina, gdy tylko były otwarte. Wprawdzie w zeszłym roku obejrzałem tylko 33 filmy w kinie (dużo poniżej mojej średniej), ale w tym roku od lutego już nadrabiam straty z nawiązką. Cała sytuacja ma też spory plus, na sali jest zazwyczaj od dwóch do siedmiu osób, cisza i spokój, można obejrzeć film bez dodatkowych wrażeń, czyli gówniarzy mylących salę kinową z barem, którym podczas seansu się gęba nie zamyka, a jeszcze z uwagi na uzależnienie od internetu nie są w stanie na dwie godziny wyłączyć komórki. Pod tym względem ostatnie 1,5 roku w kinie to raj.

Cytat: Eguaroc
Po prostu kogoś jara zbieranie i pokazuje nowe nabytki. Ludzie wrzucają unboxingi na YouTube odkąd pamiętam. Już 10 lat temu oglądałem podobne filmiki, kiedy trochę interesowałem się zbieraniem DVD i chciałem zobaczyć, jak wyglądają jakieś fajne zagraniczne wydania. Nie rozumiem, w czym jest problem i co więcej mają wnosić takie kanały. A co wnoszą zdjęcia naszych kolekcji, którym poświęcony jest cały dział na forum?
Problemu nie ma, jeśli kogoś bawi oglądanie otwierania paczki i zakupionych rzeczy, to jego wybór. Tym bardziej zdjęć całych kolekcji. Jest na to fajne określenie - szpanowanie, a przypuszczam, że jeszcze by się coś znalazło.

Offline parsom

« Odpowiedź #2913 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 22:52:01 »
Nie ma za co, synku. To, że ktoś nie umie rozpoznać co jest rozrywką, a co nie jest to już jego problem. Widać, że współczesna edukacja zeszła na psy tak bardzo, że niżej się nie da.

rozrywka «to, co służy odprężeniu, wypoczynkowi»
Czy znajomość znaczenia używanych słów świadczy jakoś o stanie współczesnej edukacji?

Offline stempel

« Odpowiedź #2914 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 22:55:52 »
Wydawanie dużych pieniędzy na komiksy których się nie czyta to już jakaś choroba.
Kolekcjonerstwo to też coś innego niż kupowanie rzeczy nowych łatwo dostępnych.(...)
Kupując komiks dostępny w każdej księgarni internetowej żeby go postawić na półce to nie kolekcjonerstwo tylko zbieractwo jak magnes na lodówkę czy coś.

Hmm, a jak ja kupuje komiksy/książki, które mnie interesują bo lubię czytać, to w jakiej będę grupie? Nie kolekcjonuje wszystkiego, lecz często kupuje w księgarni internetowej. Cholera, to będzie wtedy chyba jakaś hybryda ;) ;D ;D ;D

Offline Motyl

« Odpowiedź #2915 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 23:05:18 »
rozrywka «to, co służy odprężeniu, wypoczynkowi»
Czy znajomość znaczenia używanych słów świadczy jakoś o stanie współczesnej edukacji?

Nie mam pojęcia. Jednakowoż jak rozpakowuje swoje paczki nie czuję się ani odprężony, a już na pewno rozwijanie folii bąbelkowej nie służy wypoczynkowi. Można się też zaciąć nożykiem przy otwieraniu paczki, a wtedy to już nawet medyk może nie pomóc. Jak masz problem ze zrozumiem słowa rozrywka, to może zasięgnij opinii fachowca. Pan Miodek z chęcią ci wytłumaczy. Przyjmuje interesantów bodajże dwie godziny w tygodniu. Spróbuj, może się czegoś nauczysz.

Offline parsom

« Odpowiedź #2916 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 23:36:09 »
Ty nie czujesz się odprężony. Aha. Zrób może katalog rzeczy, które ludzie mogą wykonywać w celu odprężenia i oderwania się od codzienności.

Offline xanar

« Odpowiedź #2917 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 23:39:05 »

Kina nielegalne, spotkania z ludźmi też? Trzeźwość umysłu cię opuściła, czy to tak dla zgrywu? Przez ostatnie półtora roku nie miałem żadnego problemu ze spotykaniem się z ludźmi, odwiedzaniem rodziny na święta, umawianiem się na planszówki czy wyjściem do kina, gdy tylko były otwarte. Wprawdzie w zeszłym roku obejrzałem tylko 33 filmy w kinie (dużo poniżej mojej średniej), ale w tym roku od lutego już nadrabiam straty z nawiązką. Cała sytuacja ma też spory plus, na sali jest zazwyczaj od dwóch do siedmiu osób, cisza i spokój, można obejrzeć film bez dodatkowych wrażeń, czyli gówniarzy mylących salę kinową z barem, którym podczas seansu się gęba nie zamyka, a jeszcze z uwagi na uzależnienie od internetu nie są w stanie na dwie godziny wyłączyć komórki. Pod tym względem ostatnie 1,5 roku w kinie to raj.

Mnie opuściła ? Przecież przez jakieś pół roku prawie wszystko pozamykane było pamiętam, że w sylwestra zakaz przemieszczania sobie zarządzili. Nic na to nie poradzę, że jesteś niepoważnym obywatelem i nic sobie nie robisz z nielegalnych postanowień rządu.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline LukCook

« Odpowiedź #2918 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 23:49:06 »
Dla mnie unboxing nie jest formą rozrywki ale możliwości zobaczenia jak wydany jest interesujący mnie komiks. Czasami kilka przykładowych stron wrzucanych przez wydawnictwo, nie wystarczy żeby dowiedzieć się czegoś więcej o jakości wydania. Myśle, że ludzie robiący takie filmiki też mają w głowie, że oglądający poszukuje podstawowych informacji o wydaniu a nie wielkiej rozrywki albo szczegółowej recenzji. Możesz zobaczyć czy jest dobra jakość użytych materiałów i czy komiks przypadnie Ci do gustu. Osobiście to nie robiłbym krucjaty przeciwko takiego rodzaju nagraniom.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2919 dnia: So, 02 Październik 2021, 01:43:09 »
Tak jak napisałem jeśli ktoś szuka i stara się kupić, kupuje trudnodostępne wydania, białe kruki,posiada pokaźne zbiory. mówię o komiksach, książkach, znaczkach itp to myślę że jest stricte kolekcjonerem.
Jeżeli ktoś kupuje komiksy, książki itd i je czyta to jest normalnym konsumentem, użytkownikiem dla którego jest to rozrywka. Wiadomo że jeśli ktoś czyta dużo to z kupionych przez niego rzeczy tworzy się pewnego rodzaju "kolekcja", nie jest jednak typowym kolekcjonerem.
Jeżeli ktoś kupuje każde barachło wydane przez egmont i inne wydawnictwa i nie czyta tylko układa na półce to jest zbierakiem który ma nadmiar kasy.
Tak to widzę ja ,oczywiście nie każdy będzie miał takie samo zdanie.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2920 dnia: So, 02 Październik 2021, 10:41:22 »
Jeżeli ktoś kupuje każde barachło wydane przez egmont i inne wydawnictwa i nie czyta tylko układa na półce to jest zbierakiem który ma nadmiar kasy.
Tylko ja nie rozumiem, skąd się wam wzięło, że on nie czyta tych komiksów? Bo jak na razie dowaliliście się, że nie czytał komiksu, który dopiero co odpakował z paczki.

Offline kv

« Odpowiedź #2921 dnia: So, 02 Październik 2021, 11:16:10 »
Wg słownika języka polskiego PWN:

kolekcja
1. «zbiór przedmiotów jednego rodzaju, gromadzonych przez kogoś ze względu na ich wartość artystyczną, naukową lub historyczną»

kolekcjoner «osoba kolekcjonująca coś»

Czyli jeśli to co zbierasz jest kolekcją to jesteś kolekcjonerem.
Wg mnie komiksy mają wartość artystyczną, więc zbiór komiksów jest kolekcją.

Offline michał81

« Odpowiedź #2922 dnia: So, 02 Październik 2021, 11:29:20 »
Na stoisku gildii na MFKiG można kilupic najnowszy tom X-men.

Offline xanar

« Odpowiedź #2923 dnia: So, 02 Październik 2021, 11:45:19 »
Poczytałem trochę komentarzy pod tym drama-filmem i w porównaniu i ile tam się hejtu wylało "pod naszym adresem" to jest pełna kultura i konstruktywna krytyka :) :

Offline xanar

« Odpowiedź #2924 dnia: So, 02 Październik 2021, 11:48:32 »
Na stoisku gildii na MFKiG można kilupic najnowszy tom X-men.
To ten tom z tym brzydkim rysuneczkiem na okładce :)