Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1497488 razy)

Offline Death

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #2715 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 10:32:05 »
Zawsze jestem za zostawianiem oryginalnych napisów w rysunkach i ewentualnym tłumaczeniem na dole. Chyba że to naprawdę podstawowy angielski typu Joe's Bar. Wtedy nie trzeba nawet tłumaczenia. To część rysunku, akcja dzieje się w USA, fajnie jak rysunek ma pozostawiony klimat danego miejsca. Poza tym najczęściej te napisy nie są dobrze zrobione i widać, że różnią się od reszty rysunku. A już najgorszy przykład to napis Garaż hermetyczny w komiksie Moebiusa z Egmontu. Tam zmasakrowali jego rysunek.
Nienawidzę też wstawiania do zagranicznych komiksów typowo polskich powiedzonek i tekstów z polskich filmów. Nawet jak jest jakieś powiedzonko powiedzmy typowo brytyjskie to chcę go też poznać. A nie zamiast niego tekst z Kilera czy Chłopaków.
Macie pod ręką Feralnego żeby zrobić fotkę tego napisu po polsku? :)

Niektórzy jeszcze pewnie nie widzieli "dzieła" Egmontu :)
Zawsze jak jest temat tłumaczenia napisów przypomina mi się ta masakra na Moebiusie. Wrzuci ktoś?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2716 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 11:01:04 »

nie wyglada to źle
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Wrzesień 2021, 11:08:53 wysłana przez freshmaker »

Offline Gieferg

« Odpowiedź #2717 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 11:20:23 »
no i ten 1 centymetr robi różnice.

Jedyny powód dla którego mi to przeszkadza, to ten, że nie mieści mi się na półce obok Epiców :P  Jakbym nie porównał wielkości nawet bym nie zauważył, że jest większy.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2718 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 11:23:39 »
nie wyglada to źle
No właśnie, gdzie jest ta masakra?

Offline Lafar

« Odpowiedź #2719 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 11:26:15 »
Można też oznaczyć gwiazdką i podać tłumaczenie na marginesie pod kadrem, wtedy jest tłumaczenie i nie trzeba zmieniać wizji rysownika.

Ale fakt przy garażu jest to zrobione świetnie.

Offline Death

« Odpowiedź #2720 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 11:33:20 »
To rysunek, a nie napis w dymku. Takie rzeczy się zostawia.
Poza tym spójrzcie na te kreseczki za "Ż". Widać że zostały dodane do rysunku. O co opiera się postać na górze skoro wzięli "LE"? O powietrze? :D
Sztuka jest sztuką i w nią nie ingerujemy. Najlepsze jest to, że przecież ktoś się jeszcze niepotrzebnie napracował. Wystarczyłoby zostawić w spokoju rysunek Moebiusa i na dole napisać Garaż hermetyczny.

Offline Crono

« Odpowiedź #2721 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 11:35:13 »
O tym pisałem. Jeżeli wydawca zrobi to dobrze, zachowa oryginalny układ, styl graficzny itd. to według mnie wszystko powinno być tłumaczone. Wyobraźcie sobie np. stronę gazety która zajmuje przykładowo całą stronę w komiksie. I co wtedy? Gdzie te przypisy upchnąć?

Offline Death

« Odpowiedź #2722 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 11:39:19 »
Mnie akurat chodzi o jakieś szyldy na ulicy, którą podąża postać np. wiszący drewniany napis Joe's Bar, a nie czcionkę w gazecie. Jak jest zbliżenie na gazetę, to jak najbardziej można przetłumaczyć.

Offline kr4kers

« Odpowiedź #2723 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 11:46:36 »
O tym pisałem. Jeżeli wydawca zrobi to dobrze, zachowa oryginalny układ, styl graficzny itd. to według mnie wszystko powinno być tłumaczone. Wyobraźcie sobie np. stronę gazety która zajmuje przykładowo całą stronę w komiksie. I co wtedy? Gdzie te przypisy upchnąć?

Na końcu komiksu,z informacją na której stronie znajduje się tłumaczenie danego tekstu. Jeśli mnie pamięć nie myli to chyba było takie rozwiązanie w jakimś komiksie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2724 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 12:09:58 »
O co opiera się postać na górze skoro wzięli "LE"? O powietrze? :D
O nic, po prostu siedzi.

To wystylizowany tytuł komiksu, podobnie by to zmienili, gdyby ten rysunek był na okładce i nie widzę w tym nic dziwnego.

Nie popadajmy w skrajności, sama zmiana rozmiaru dymków jest już ingerencją w rysunek, który pokazałeś.

Na końcu komiksu,z informacją na której stronie znajduje się tłumaczenie danego tekstu. Jeśli mnie pamięć nie myli to chyba było takie rozwiązanie w jakimś komiksie.
Nie no super rozwiązanie. Dymki też można by zostawić w oryginale i na końcu dodać tłumaczenie, w końcu autor czasem ręcznie wpisuje teksty, więc na upartego to też część rysunku.
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Wrzesień 2021, 12:11:46 wysłana przez Eguaroc »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2725 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 12:14:29 »
Komiks dotarł do mnie do domu, ale minie jeszcze z dobry tydzień, zanim otworzę paczkę, jak wrócę z pracy. Na razie komentarze nie napawają optymizmem. Tym bardziej, że zapłaciłem za ten komiks aż 139 zł, ale oczywiście jakość druku pozostaje standardowa, a nie premium. To jest problem Egmontu i Muchy - zaczynają niby robić lepsze komiksy i ważne tytuły za wyższe ceny. Tylko drukują to dokładnie tak samo i w tym samym miejscu co swoje "zwyklaki". A potem to przychodzi, człowiek bierze do ręki i jest rozczarowany, bo przecież zapłacił więcej, a różnicy nie za bardzo widać.

Offline asx76

« Odpowiedź #2726 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 12:17:30 »
Jak Pan nie kupisz, to nie będziesz rozczarowany ;)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2727 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 12:18:29 »
Bazyl sprzedaj ten szajs za 140 i zarobisz a w ciagu  10 lat napewno ten material ukarze sie w roznych kolekcjach i bedziesz mial komplet.

Offline Motyl

« Odpowiedź #2728 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 13:20:53 »
@Kenji w sprawie Mrocznego zwycięstwa napisałem ci pw.

Offline xanar

« Odpowiedź #2729 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 13:36:35 »
Komiks dotarł do mnie do domu, ale minie jeszcze z dobry tydzień, zanim otworzę paczkę, jak wrócę z pracy. Na razie komentarze nie napawają optymizmem. Tym bardziej, że zapłaciłem za ten komiks aż 139 zł, ale oczywiście jakość druku pozostaje standardowa, a nie premium. To jest problem Egmontu i Muchy - zaczynają niby robić lepsze komiksy i ważne tytuły za wyższe ceny. Tylko drukują to dokładnie tak samo i w tym samym miejscu co swoje "zwyklaki". A potem to przychodzi, człowiek bierze do ręki i jest rozczarowany, bo przecież zapłacił więcej, a różnicy nie za bardzo widać.
Zapłaciłeś tyle co za 3,5 Haczeta, które mają średnio +,- ok. 160 stron wychodzi na to samo, tylko format książki trochę większy.
Te Haczety co kupujesz za aż 39,99, gdzie cena jest taka sama przez 9 lat i zapewne jakość wydanie nie spadła ::)
Twój komiks jest lepszy niż mój