Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1497191 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #2505 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 20:53:15 »
Uff udało się wreszcie przez Lubimy czytać dziś w sobotę wieczorem trafić na cenę w Taniej książce 154.10 zł. Czyli po jeszcze 10% rabatu będzie 140 zł i darmowa wysyłka do paczkomatu. Drogo, ale tylko Hachette wydaje taniej, niż tzw. normalne wydawnictwa.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2506 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 20:58:43 »
A o ile złotych? I skąd wiesz, że nie o kilkadziesiąt? Proszę o jakieś dowody, najlepiej na piśmie, dołącz swojego PITa, zaświadczenie z UP, a do tego usprawiedliwienie od mamy, a jeśli ich nie masz, to może się lepiej nie wypowiadaj, wedle własnych wytycznych.

Co za świetne forum, dżizas.... Skąd się biorą ci mądralińscy co wszystkim innym wypominają mądralińskich...
Może stąd wie, że to osoba z Muchy, a nie następny, który zrobi mnóstwo założeń, ale z miejsca uzna, że to obiektywna prawda, jak kolega poniżej?

Zakładając, że jeden numer w dobrym stanie by kosztował 30zł, 8 numerów * 30 zł = 240zł. Doliczmy wysyłkę z US, powiedzmy, że wyjdzie 350zł. Powiedzmy, że nie mają skanera - Epson v370 kosztuje ~700zł, dobry skaner dla 'prosumera'. Skanują materiały w 1200dpi i wychodzi lepsza jakość niż to co zaprezentowali.

Za przygotowanie tego już zapłacili, w stopce jest wpisana osoba która się tym zajmowała. Myślę, że nie odczulibyśmy zmiany ceny. Maksymalnie 5-10zł na tomie.

Offline Lafar

« Odpowiedź #2507 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:03:17 »
Tak myślałem, że coś za bardzo bolały moje komentarze. Skoro osoba z muchy to może rozwiać wątpliwości jednym komentarzem i nie musielibyśmy gdybać czy to Marvel wysłał tak beznadziejną jakość i trzeba to było ratować na tyle ile się dało czy co innego się tam stało.

Co dokładnie nie jest prawdą w moich komentarzach? To, że jakość tych numerów jest zła? Czy to może, że dało się to inaczej zrobić? Czy może nieprawdą jest to, że ktoś przy tym pracował?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2508 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:03:33 »
czy ktoś kto czytał ssm może powiedzieć jak wydanie wyglada edytorsko, tłumaczenie itd.? zamówiłem w końcu ten komiks ale dołożyłem go do zamówienia z incalem wiec jeszcze poczekam. nie kupuje polskich wydań, tu zrobiłem wyjątek bo zagranicznego wydania zbiorczego nie ma. to mój trzeci komiks od muchy obok elektry i logana.

Offline Motyl

« Odpowiedź #2509 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:07:22 »
Szkoda, że nie doczytałeś, nie pisałem o skanowaniu - pisałem o przygotowaniu graficznym.

Zachowaj sobie uwagi odwracające kota ogonem dla siebie, nie robią na mnie najmniejszego wrażenia. To raz, dwa, przypomnę Ci, że sam napisałeś, że chcesz rozmawiać normalnie. Ja z Toba rozmawiam normalnie, ale ty się nie dostosowujesz do własnej prośby/oczekiwań.   

Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi, daję swoją opinię na temat tego jak wyglądają strony z tymi numerami. Sam napisałeś, że 'Materiały były szukane w kilku miejscach, pisanie do Marvela, który nie ma ich wcale (...)' więc zakładam, że jakoś je musieli załatwić. Jeżeli Marvel im pozwolił na publikację czegoś co nie wyszło bezpośrednio od nich, równie dobrze mogli sami zrobić skany.

Nie dałeś opinii tylko, stwierdziłeś fakt, że cena była wliczona. Więc zadałem ci pytanie skąd wiesz, że cena była wliczona? Zadam inaczej, jak naprawdę nie rozumiesz, czy byłeś przy tym, jak była ustalana cena albumu i co się na nią składało? Jaśniej już chyba nie potrafię ci tego wytłumaczyć. Więc, jak odpowiesz na takie pytanie?

W jakim sensie bzdur? Że w ogóle ten temat został poruszony, czy chodzi o inne dywagacje?
Normalną rzeczą jest, że wysoka cena będzie wzbudzała emocje i chęć dyskusji. Jednak jej poziom, żarciki, docinki i wszystkie, jak to nazwałeś dywagacje (włącznie z tym nieszczęsnym skokiem na kasę), traktuje jako bzdury. Wybacz, ale jak idę do sklepu i kupuje coś, a nie znam się na kosztach produkcji tej rzeczy, to nie wieszam psów na ekspedientkę, że chce mi sprzedać drogi towar.

A o ile złotych? I skąd wiesz, że nie o kilkadziesiąt? Proszę o jakieś dowody, najlepiej na piśmie, dołącz swojego PITa, zaświadczenie z UP, a do tego usprawiedliwienie od mamy, a jeśli ich nie masz, to może się lepiej nie wypowiadaj, wedle własnych wytycznych.
@PJP tu masz przykład komentarza, który uważam za bzdurny. 
Ale niedowierzającemu  koledze z chęcią odpowiem. Było zapytanie o wycenę i poznałem tę cenę. TADA!

Offline Lafar

« Odpowiedź #2510 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:12:27 »
Proponuję odłożyć emocje na bok, chyba nie przeczytałeś nic z mojego posta oprócz pierwszego zdania... Masz tam dokładnie zacytowane na co odpisywałem, jeżeli nie wierzysz możesz przejść jedną stronę wstecz.

Dobrze, cena nie była wliczona, ktoś robił obróbkę tych materiałów za darmo. Albo kwota zapłacona nie była uwzględniona w cenie końcowej produktu. Skąd ja to mam wiedzieć? Wywróżyć sobie? W normalnym świecie, ktoś wykonuje pracę i za tą pracę dostaje kasę. Później jest to jedna ze składowych ceny. To chyba nie jest jakieś kosmiczne założenie?

Offline Motyl

« Odpowiedź #2511 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:13:26 »
Tak myślałem, że coś za bardzo bolały moje komentarze. Skoro osoba z muchy to może rozwiać wątpliwości jednym komentarzem i nie musielibyśmy gdybać czy to Marvel wysłał tak beznadziejną jakość i trzeba to było ratować na tyle ile się dało czy co innego się tam stało.

Co dokładnie nie jest prawdą w moich komentarzach? To, że jakość tych numerów jest zła? Czy to może, że dało się to inaczej zrobić? Czy może nieprawdą jest to, że ktoś przy tym pracował?

Nie bolą mnie niczyje komentarze, a zwłaszcza Twoje. Szanuję każdą opinie o komiksie, zarówno pozytywną i negatywną, wskazane błędy przyjmuję i wiem, gdzie i co należy poprawić na przyszłość. Natomiast jedyną rzeczą, która będę piętnował, to wszystkie wypowiedzi, w tym twoja, że piszesz o czymś, o czym nie masz pojęcia, ale piszesz o tym tak, jakbyś wiedział, że tak było. Raz, że przez to stajesz się niewiarygodny, a twoje nieprawdziwe opinie - nazwijmy je tak jak sobie zażyczyłeś - uderzają w wydawnictwo. Czy ktoś pisze coś o Tobie, nie mając pojęcia czy jest to prawda czy nie? Podejrzewam, że nie, więc rób tak samo.

Offline Motyl

« Odpowiedź #2512 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:14:56 »
Dobrze, cena nie była wliczona, ktoś robił obróbkę tych materiałów za darmo. Albo kwota zapłacona nie była uwzględniona w cenie końcowej produktu. Skąd ja to mam wiedzieć? Wywróżyć sobie? W normalnym świecie, ktoś wykonuje pracę i za tą pracę dostaje kasę. Później jest to jedna ze składowych ceny. To chyba nie jest jakieś kosmiczne założenie?

Nie jest, ale jak nie wiesz, to możesz zawsze napisać, że nie wiesz jak było, ale przypuszczalnie tak czy siak. A wyraziłeś swoją opinię jasno i jednoznacznie.

Offline Motyl

« Odpowiedź #2513 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:19:04 »
Zakładając, że jeden numer w dobrym stanie by kosztował 30zł, 8 numerów * 30 zł = 240zł. Doliczmy wysyłkę z US, powiedzmy, że wyjdzie 350zł.

Tu też mogę Ci napisać, że nie musiałem ściągać materiałów aż z Ameryki, sam za nie zapłaciłem. Czy wliczysz to też w cenę końcową komiksu? Zadowolony? Teraz wiesz, o co mi chodziło?

Offline LukCook

« Odpowiedź #2514 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:23:53 »
Nie wydziera, po prostu szybko zgłosiła się po licencję tego tomu, jeszcze przed ukazaniem się oficjalnie pierwszego zeszytu Logana.

Fajnie i cieszy zapowiedź Carnage. Tak trzymać.

@Motyl czy wiadomo kiedy AoA 3?

Offline Mizantrop

« Odpowiedź #2515 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:24:43 »
@PJP tu masz przykład komentarza, który uważam za bzdurny. 
Ale niedowierzającemu  koledze z chęcią odpowiem. Było zapytanie o wycenę i poznałem tę cenę. TADA!

Aaaa, czyli "kolega" jest sędzią we własnej sprawie. To stąd ten ból okrężnicy i emocje wylewające się uszami.
To ja już nie drążę, nawet tego uwierzytelniającego PITa odpuszczę, wierzę na słowo w każde słowo. :-*

Offline Lafar

« Odpowiedź #2516 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:25:26 »
Nieprawdziwe opinie? W jaki sposób moje opinie są nieprawdziwe? Serio już nie mogę się wypowiedzieć na temat tego co kupiłem i mam na półce?

Szkoda, że akceptujesz tylko pozytywne komentarze - jeżeli ktoś tylko 'śmie śmieć' mieć jakąkolwiek inną opinię to już jest uderzanie w wydawnictwo. No ale, jeżeli nie pasuje mi jakość to to, że mówię ludziom, żeby kupowali mimo to bo jest super to już nie jest ważne. Jak mogłem! Powinienem tylko całować po stopach!  ;D

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2517 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:25:28 »
A ja korzystając z obecności osoby będącej blisko wydawnictwa pozwolę sobie zapytać czy sprzedaż Duchów zmarłych była zadowalająca i czy jest szansa na kolejne tytuły rysowane przez Corbena?

Offline Death

« Odpowiedź #2518 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:30:09 »
Lafar, Motylowi chodzi o to, że powiedziałeś coś czego nie mogłeś wiedzieć w sposób twierdzący jakbyś wiedział. A jego to wkurza, bo on wie, bo pracował przy tym komiksie.

Offline Lafar

« Odpowiedź #2519 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:34:12 »
Dobrze, przepraszam, że założyłem że obróbka materiałów w tomie ma wpływ na jego cenę. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten co myślał, że prace wykonywane przy tomie nie mają wpływu na jego cenę...