Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1493836 razy)

sum41

• Gość
Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #2115 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:10:36 »
Ja tam biorę bo Sala rysunki polubilem gdy skompletowalem w zeszytach caly Spectacular i byly to ladne rysunki w porownaniu z tymi koncowymi z tm semic gdzie masakrowal je Sienkiewicz...

Offline parsom

« Odpowiedź #2116 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:10:56 »
Witam. Czy cały komiks będzie w kolorze, czy część w czerni i bieli? Z opisu na facebooku wynika, że czarno-białe też się pokażą. Prośba o potwierdzenie.

No weź, teraz zaczną wyliczać ile to Mucha się nachapie na tych stronach bez koloru... I że to test, żeby sprawdzić czy następne komiksy też można tak drukować, bo głupi klient i tak kupi.

« Odpowiedź #2117 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:11:01 »
Michał wybacz raz jeszcze, ale to nie nam (kimkolwiek byśmy nie byli) tu wychodzi ze skarpet i nie socjalizm.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #2118 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:14:20 »
Ale się uparliście na tą cenę, jest spora, ale podliczcie ile macie złotych na półkach. Założę się, że te 160 zł to jakiś promil.
« Ostatnia zmiana: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:22:31 wysłana przez OokamiG »

Offline cinemaman

« Odpowiedź #2119 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:21:06 »
no to ile będzie tych stron bez koloru? :)

Online michał81

« Odpowiedź #2120 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:25:29 »
Przy zapowiedzi X-men Wielki Projekt jakoś tak nie jęczeliście na cenę. Finalnie Spectacular od Muchy wychodzi taniej niż ci X-men od Egmontu, a w jego wątku takiej jazdy po wydawcy za cenę komiksu jakoś nie było.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2121 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:28:51 »
Ale się uparliście na tą cenę, jest spora, ale podliczcie ile macie złotych na półkach. Założę się, że te 160 zł to jakiś promil.

Prawda tylko osobiście bardziej porusza mnie polityka wydawnictwa, które decyduje się wydać komiks z kategorii epika za prawie 2x wyższą cenę. Jestem klientem i widząc epiki Spidera za 129,99 (90,90 z 30% zniżką) zastanawiam się jaki jest sens i plan wydawania podobnego towaru za dużo wyższą cenę.

Zgadzam się w pełni, że każdy może robić ze swoimi pieniędzmi co tylko mu się podoba - nawet palić w piecu albo kupić 'Spectaculara'.

Patrząc na posty na forum to wyobrażam sobie, że Mucha pluje sobie w brodę bo mogła krzyknąć 500pln i tak znaleźli by się komiksiarze, którzy stawaliby w obronie tej ceny.

Michał tutaj nie ma myśli socjalistycznej, wręcz przeciwnie - czysty kapitalizm. Ale idąc w tak dziwnie porównania to  wybacz ale wyłożenie 229pln (czy 160 po rabacie) za Pajączka to frajerstwo.

Online michał81

« Odpowiedź #2122 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:40:49 »
Michał tutaj nie ma myśli socjalistycznej, wręcz przeciwnie - czysty kapitalizm. Ale idąc w tak dziwnie porównania to  wybacz ale wyłożenie 229pln (czy 160 po rabacie) za Pajączka to frajerstwo.
Kapitalizm w wykonaniu Muchy jak najbardziej, ale w przypadku czytelników, którzy krzyczą za drogo to już podchodzi pod coś innego. Wiele osób przyzwyczaiło się dostawać wszystko za darom. Sorry, ale komiksy nigdy nie były tanim hobby. Widzę, że nagle się sporo osób przebudziło.
« Ostatnia zmiana: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:42:38 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #2123 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:41:34 »
  To nie jest prawie dwa razy wyższa cena tylko dwa razy, swojego epica kupiłem za siedemdziesiąt parę złotych tutaj na mniej niż te 150-160 nie ma co liczyć realnie, no chyba że się okaże że Mucha się przeliczyła i z ceną i z nakładem i wyląduje to to na 40% rabacie albo i jeszcze wyższym jak te jednostrzałówki Millara.
  Frajerstwo nie frajerstwo to ciągle bardzo dobry komiks jest, tyle że w/g mnie nieco przeceniony i to wcale nie z powodów inflacji, PiSu, cen papieru, drewna i metalu, 500+, genialnej jakości wydruków, listów od Marvel Arka, patriotyzmu i cyklonów na Madagaskarze.

Online perek82

« Odpowiedź #2124 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:42:19 »
Problemem nie jest cena sama w sobie (bo pewnie niejeden forumowicz wydał kiedyś więcej na jakiś komiks) tylko stosunek jakości (definiowanej indywidualnie) i ceny. Dla mnie ten stosunek tutaj jest poza akceptowalną wartością. Nawet nie ma dla mnie znaczenia jak ta cena została skalkulowana - czy odpowiada kosztom czy pojawił się pewien "dodatkowy" narzut.
I również nie widzę tutaj żadnego związku z socjalizmem. Uczestnik rynku ma dostęp do informacji ma ileś dostawców, ileś towarów dostępnych i dokonuje świadomego wyboru. Czysty kapitalizm cyt. LukCook'a.
Życzę wydawcy jak najlepiej i tym co kupią tego że będą zadowoleni. Ja miałem ten komiks w planach ale no cóż trudno. Obejdę się tak jak bez dużych Strażników, Nestora i kilku innych.
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline PJP

« Odpowiedź #2125 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:43:40 »
Dzięki za bardzo ciekawą i ożywioną dyskusję. Zastanawiałem się nad tym tytułem, bo specjalnym fanem trykotów nie jestem, ale przekonaliście mnie, że nie warto. Lepiej kupić coś innego 8)

Offline Motyl

« Odpowiedź #2126 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:52:43 »
no to ile będzie tych stron bez koloru? :)

Pięć stron. Nowela „Noc, gdy skończył się świat” DeMatteisa i McLeoda zachowała się tylko w wersji czarno-białej. Znajdzie się na końcu albumu.

« Odpowiedź #2127 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:53:52 »
Kur...de i jeszcze pięć stron czarno-białych?????? No bez jaj.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2128 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:57:56 »
Każdy może robić ze swoimi pieniędzmi co mu się tylko podoba. Tylko zasadne jest pytanie o granicę dobrego smaku - teraz 229zł a za chwilę 300. Jeszcze niedawno Mucha puszczała 'Astonishing X-Men' za 99pln (tom 1) i 119 (tom 2). Nie mówcie, że 200 stron więcej Pająka jest warte ponad 100 więcej. Jak chcecie dawać się doić to wasza sprawa ale na rynku jest masa świetnych tytułów w sensownych cenach.

Ja tam wolę kupić jeden porządny komiks za 160zł niż 5 przeciętniaków po 30-40zł (Marvel Now, Uniwersum DC, kolekcje).

Tak czy inaczej trochę nie rozumiem tej dramy. Nie ma żadnego przymusu kupowania tego komiksu, kto chcę to po niego sięgnie, dla kogo cena będzie za wysoka to zrezygnuje i tyle.

(poza Ostatnimi Łowami Kravena reszta historii jest bardzo infantylna)

Nie do końca. Jak drugi tom jest po prostu niezły tak w pierwszym poza OŁK jest kilka innych perełek. Chociażby historia z annuala z tymi podróżami w czasie (jakie tam są dylematy moralne a końcówka... czapki z głów!) oraz saga o upadku imperium Rose - palce lizać. Albo Ślub. Może sentyment trochę mi tu przesłania, ale ta historia to naprawdę kapitalna obyczajówka.
Czas nas zmienił, chłopaki...

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2129 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 22:10:16 »
Drama jest bo niektorzy maja taki paradoks ze chcieli miec ten komiks ale nie chcieli/niechca na niego duzo wydac no i na kogos trzeba wine zwalic.