Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1495914 razy)

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #2100 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 17:48:09 »
a fabularnie to jest kilka poziomów wyżej niż epiki od Egomntu, które poziomem są równe współczesnemu Pająków z Marvel Now (poza Ostatnimi Łowami Kravena reszta historii jest bardzo infantylna)

Nie obrażaj się, ale to totalna bzdura, to co wydał Egmont to Spider-Man w jednym z najlepszych swoich wydań porównywanie go z tym współczesnym "sietem" jest po prostu głupie tak samo jak i mówienie o różnicy kilku poziomów. 

Proponuje trochę mniej bardziewia superbohaterskiego kupować od Egmontu lub Hachette i wtedy pieniądze się znajdą.

No super a jest jakaś granica, na której stwierdzisz że już się nie znajdą? 249 za kolejny tom będzie jeszcze ok czy już za dużo? Wyraźnie kilku użytkowników stwierdziło, że dla nich to 229 jest za dużo więc chyba powinno być dla wszystkich jasne że jednak jest niefajnie trochę skoro fani rezygnują z zakupu bo dla nich jest zbyt dużo a tu jakaś beczka śmiechu z małpami, no boki zrywać. Zobaczymy czy następnej cenie z sufitu jeszcze wyższej niż ta tutaj, też będzie tak bardzo do śmiechu. (Prawie) Każdy ma jakąś mentalną blokadę, której nie przekroczy w wydatkach na komiks ze Spider-Manem, na wyższym poziomie ustawioną lub na niższym, ale jednak istniejącą. No i najnowszy Criminal jakoś dramatycznie nie podrożał w stosunku do swojego poprzedniego odpowiednika. Pewnie z innego papieru jest, albo rzutem na taśmę kupionego jeszcze po starej cenie.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #2101 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 18:24:49 »
a fabularnie to jest kilka poziomów wyżej niż epiki od Egomntu, które poziomem są równe współczesnemu Pająków z Marvel Now (poza Ostatnimi Łowami Kravena reszta historii jest bardzo infantylna)

Może jest to trochę zbyt surowa ocena epiców, ale trudno się nie zgodzić, że tom "Ostatnie łowy Kravena" jest bardzo nierówny. Tytułowa historia jest mroczna i dojrzała, reszta tomu infantylna, co nie znaczy, że źle mi się te ramotki czytało.
DeMatteis to dla mnie jeden z najlepszych scenarzystów, a jeśli idzie o Pająka chyba scenarzysta ulubiony. Ten tom od Muchy to spełnienie moich marzeń.

Online michał81

« Odpowiedź #2102 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 18:29:37 »
  Nie obrażaj się, ale to totalna bzdura, to co wydał Egmont to Spider-Man w jednym z najlepszych swoich wydań porównywanie go z tym współczesnym "sietem" jest po prostu głupie tak samo jak i mówienie o różnicy kilku poziomów. 
Powiedz to tym wszystkim, którzy tak robią i wylewają żale jaki to ten nowy Spider-man (Slotta) jest zły i dla dzieci, bo szczerze to nie wiele różni się od tego z epików (poza Łowami). Powtórzyłem te dwa epiki, które obecnie wydał Egmont to jest ten sam poziom tylko narracyjnie nieraz trochę przestarzały. Wszyscy się zachwycają, ale finalnie to nostalgia im przysłania to co jest w tych komiksach. To jest strasznie infantylne, ale nie ma co się dziwić, bo to miało być zawsze dla dzieciaków. Jak ktoś chce poczytać coś dojrzalszego i poważniejszego to powinien kupić Spectacular Spider-Man od Muchy.
No super a jest jakaś granica, na której stwierdzisz że już się nie znajdą? 249 za kolejny tom będzie jeszcze ok czy już za dużo? Wyraźnie kilku użytkowników stwierdziło, że dla nich to 229 jest za dużo więc chyba powinno być dla wszystkich jasne że jednak jest niefajnie trochę skoro fani rezygnują z zakupu bo dla nich jest zbyt dużo a tu jakaś beczka śmiechu z małpami, no boki zrywać. Zobaczymy czy następnej cenie z sufitu jeszcze wyższej niż ta tutaj, też będzie tak bardzo do śmiechu. (Prawie) Każdy ma jakąś mentalną blokadę, której nie przekroczy w wydatkach na komiks ze Spider-Manem, na wyższym poziomie ustawioną lub na niższym, ale jednak istniejącą. No i najnowszy Criminal jakoś dramatycznie nie podrożał w stosunku do swojego poprzedniego odpowiednika. Pewnie z innego papieru jest, albo rzutem na taśmę kupionego jeszcze po starej cenie.
Ja wiem, że wszytko powinno być za darmo, jak w socjalizmie. Myślę, że od tych 500+ to się ludziom przewróciło w dupach. Po za tym realna cena za jaką będzie można kupić ten komiks będzie wynosić 160 zł. Nie wmawiaj mi, że kupujesz komiksy Muchy po cenie okładkowej. Nie obrażam się, ale bądźmy trochę realistami. Nie kupisz 4 badziewnych tomów z kolekcji i masz już na to kasę i przy okazji zajmie mniej miejsca na półce.

« Odpowiedź #2103 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 19:11:03 »
  Sorry, ale nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie zakładasz, że wszystkim nostalgia coś tam przesłania tylko na Ciebie to nie działa. To historie są na tyle infantylne na ile 99% tego gatunku jest, akurat Spider-Man był od samego początku komiksem nie kierowanym już do dzieci ale raczej  do młodzieży. Bardzo dobrze wspominam Sagę Osbornów duet DeMatteis/Buscema to razem z Michelinie/McFarlane i Stern/Romita zdecydowanie najlepsze to co się przydarzyło wtedy Spider-Manowi, ale to też nie są komiksy dla dorosłych. Skaczący po dachach Puma i szurnięty Harry Osborn to nie jest jakiś szczyt wyrafinowanej fabuły Ostatnie Łowy Kravena też nie przekazują żadnych dorosłych treści to historia w klimacie horrorku tyle że bez krwi żeby się zmieścić w odpowiednim PG, to że jest mniej żarcików i rysunki mniej kolorowe nie czyni z tego historii dla dorosłych bardziej niż te Micheliniego, które pokazują codzienne życie młodego małżeństwa, w tym momencie starasz się trochę Wawel na Wersal przerobić. Jedynym komiksem ze Spider-Manem który czytałem w życiu skierowanym do dorosłych i jednocześnie weteranów tej serii był Niebieski, doświadczony człowiek zrozumie treść, dziecko nie na dodatek się nim znudzi.
  Nie wszystko powinno być drożej niż by mogło, bo przecież od tych 500+ ludziom się w dupach przewróciło więc można ich wydoić.

Offline Death

« Odpowiedź #2104 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 19:13:10 »
Czyli dobrze zrobiłem, że kupiłem same łowy Kravena a nie ten gruby tom z Egmontu? :)

« Odpowiedź #2105 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 19:15:32 »
  W/g Bazyla tak, w/g reszty świata, dobrego gustu i zdrowego rozsądku to nie.

Offline xanar

« Odpowiedź #2106 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 19:23:16 »
Czyli dobrze zrobiłem, że kupiłem same łowy Kravena a nie ten gruby tom z Egmontu? :)
Źle zrobiłeś, najlepiej samemu przeczytać i wyciągnąć wnioski, zamiast słuchać się jakiś gości z internetu.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Death

« Odpowiedź #2107 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 19:44:39 »
Źle zrobiłeś, najlepiej samemu przeczytać i wyciągnąć wnioski, zamiast słuchać się jakiś gości z internetu.
Nie da się przeczytać wszystkiego. Forum na tym polega, że możesz zaufać jakimś tam gostkom z internetu, wymienić się opiniami itd. Szczególnie jeśli chodzi o tę część komiksów ( w moim przypadku superhero), na której się nie znasz. :)

Offline xanar

« Odpowiedź #2108 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 19:56:04 »
Nie da się, ale możesz próbować :)

Offline LukCook

« Odpowiedź #2109 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 20:04:11 »
Powiedz to tym wszystkim, którzy tak robią i wylewają żale jaki to ten nowy Spider-man (Slotta) jest zły i dla dzieci, bo szczerze to nie wiele różni się od tego z epików (poza Łowami). Powtórzyłem te dwa epiki, które obecnie wydał Egmont to jest ten sam poziom tylko narracyjnie nieraz trochę przestarzały. Wszyscy się zachwycają, ale finalnie to nostalgia im przysłania to co jest w tych komiksach. To jest strasznie infantylne, ale nie ma co się dziwić, bo to miało być zawsze dla dzieciaków. Jak ktoś chce poczytać coś dojrzalszego i poważniejszego to powinien kupić Spectacular Spider-Man od Muchy.Ja wiem, że wszytko powinno być za darmo, jak w socjalizmie. Myślę, że od tych 500+ to się ludziom przewróciło w dupach. Po za tym realna cena za jaką będzie można kupić ten komiks będzie wynosić 160 zł. Nie wmawiaj mi, że kupujesz komiksy Muchy po cenie okładkowej. Nie obrażam się, ale bądźmy trochę realistami. Nie kupisz 4 badziewnych tomów z kolekcji i masz już na to kasę i przy okazji zajmie mniej miejsca na półce.

Taka sama nostalgia jak do 'Spectacular', I tak samo nie jest to żadne dzieło sztuki komiksowej tylko w miarę porządne super hero. Nikomu nie poprzewracało się w głowie od 500+ i socjala. Po prostu każdy ma inną granicę i nie każdy zapłaci 229pln (czy mniej z rabatem) za kawałek superhero, szczególnie, że konkurencja ma podobne (lub lepsze tytuły) za rozsądniejszą cenę. Piszę z perspektywy, starego wyjadacza, który może pozwolić sobie na dowolną ilość tytułów ale nie chce być krojony przez wydawnictwa. Mucha i inne mniejsze podmioty głośno krzyczą jaki to Egmont jest zły i okropny ale nie potrafią z nim konkurować. Rzucanie ceną z czapki to nie jest sposób, 229pln nie zrobią z 'Spectacular', wielkiego i bardzo pożądanego dzieła. Fabularnie to poziom bliski epikom, nie oszukujmy się tutaj. Rysunkowo to założę się McFarlane podoba się bardziej, większej grupie ludzi. Równie dobrze, można powiedzieć, że kreska Buscemy to badziew, zresztą używanie argumentów tego typu to wstyd.

Przestańmy też rzucać określenia 'badziewie' na inne tytuły. Ja wolę wydać swoje pieniądze na Animal Mana, Lucyfera, Batman Noir i uwaga - nawet na niektóre tytuły z znienawidzonych kolekcji.

Każdy może robić ze swoimi pieniędzmi co mu się tylko podoba. Tylko zasadne jest pytanie o granicę dobrego smaku - teraz 229zł a za chwilę 300. Jeszcze niedawno Mucha puszczała 'Astonishing X-Men' za 99pln (tom 1) i 119 (tom 2). Nie mówcie, że 200 stron więcej Pająka jest warte ponad 100 więcej. Jak chcecie dawać się doić to wasza sprawa ale na rynku jest masa świetnych tytułów w sensownych cenach.

Offline Cypher

« Odpowiedź #2110 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 20:04:51 »
Nie no xanar ... kuźwa takie przemyślenia ... idealnie w punkt, aż dałem lajka.
Ale chyba zgłoszę tego posta do moderatora, bo ci się może ktoś na konto włamał?  ;D

Offline xanar

« Odpowiedź #2111 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 20:20:10 »
Nie mówcie, że 200 stron więcej Pająka jest warte ponad 100 więcej. Jak chcecie dawać się doić to wasza sprawa ale na rynku jest masa świetnych tytułów w sensownych cenach.
Doić nie doić, na szczęście nie ma przymusu kupowania, za rok będzie jeszcze drożej.

Nie no xanar ... kuźwa takie przemyślenia ... idealnie w punkt, aż dałem lajka.
Ale chyba zgłoszę tego posta do moderatora, bo ci się może ktoś na konto włamał?  ;D
Już nie raz tak pisałem, ale możesz zgłaszać, tu taki jeden jest co mi pewnie wszystkie zgłasza.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2112 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 20:51:21 »
@sum41
Bardzo dobrze to przedstawiłeś. To się dzieje też w innych branżach. Mój szef który produkuje oprawki na narzędzia do maszyn CNC z każdym nowym zamówieniem podnosi cenę. On twierdzi że zarabia dokładnie tyle samo co założył na początku, a wyższa cena jest przez dostawców stali (których ceny regularnie rosną) i wzrost cen energii. Utrzymanie ceny jest dla niego niemożliwe, gdyż przy braku określonych zysków firma zostanie zamknięta. Tak jest podobnie z wydawnictwem i nie ma co się dziwić, że ceny stopniowo idą w góre.

Stal to wogole jest kosmos, jak kupowałem na budowę ( z 5 lat temu) tone drutu 12 zebrowanej za 2600zl obecnie  kolega mowil ze tona to 7600 ! WTF!

Online michał81

« Odpowiedź #2113 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:03:16 »
Ale wy nie zapłacicie za ten komiks 229zł - zapłacicie 160zł. Komiksów Muchy nie kupujecie w empiku jak Egmontów czy kolekcji, czyli nie płacicie ceny okładkowej, tylko w cenie promocyjnej. 

I nie uważam tego Spectaculara za jakiś komiks zmieniający życie po przeczytaniu, ale on się wybija na tle tego co wychodziło w tamtym okresie. Tak się rzucacie, ale byście tak samo zrobili jakbyście mieli własny biznes, do którego nie chcielibyście dokładać. Sorry, ale wychodzi wam socjalizm w ze skarpet.

Offline cinemaman

« Odpowiedź #2114 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:08:05 »
Witam. Czy cały komiks będzie w kolorze, czy część w czerni i bieli? Z opisu na facebooku wynika, że czarno-białe też się pokażą. Prośba o potwierdzenie.