Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1495306 razy)

Offline xanar

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #2055 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:23:45 »
Nie wiem czy to coś zmieni tą dramę cenową, ale jakby Marvel to wydał to kosztowałoby dwa razy więcej i byłoby wydane na ultra cienkim papierze, także można powiedzieć, że jest tanio.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline andrewk21

« Odpowiedź #2056 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:25:58 »
A ja jeszcze wydaje kasę na gry planszowe i to też żre jak cholera

Offline rekin

« Odpowiedź #2057 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:28:15 »
O jakości wydania będzie można podyskutować dopiero wtedy gdy weźmie się tomiszcze do ręki. Do tego czasu to są jedynie spekulacje.
Ale można pogadać o wlewaniu tekstu w dymki, skoro Mucha pokazała przykładowe strony.

Offline vision2001

« Odpowiedź #2058 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:34:18 »
To nie były zarzuty, tylko prośba. Skoro wydawca nie może doprosić się tańszej licencji, może fani mogą, zaznaczając, że w Polsce są za drogie komiksy :) No i wydawca zrobił wszystko, aby było solidnie i tanio, porównaj sobie:

SSM - 584 strony i 229 zł
TOMB RAIDER 3 - 424 strony i 229,99 zł.

Jak byk masz, że za 160 stron więcej masz niższą cenę :)
Piszesz, że nie powinno się porównać wydawnictw, zaraz pod porównaniem Muchy do innego wydawnictwa. Jeszcze porównując komiksy z innych amerykańskich wydawnictw.
Ale przy TR dali drogi offset, więc pewnie TR wyszedłby znacznie taniej ;)

Musiałbym dopytać u źródła. Podrożał papier, ale bardziej tektura na okładkę. Zapewne druk małego nakładu jak 500 czy 700 sztuk nie odczuje tego aż tak bardzo, ale większe nakłady już tak. Ktoś tu pytał o cenę kolejnego Epica. Ciekawie jak przy większych nakładach Egmontu podwyżka tektury przeniesie się na cenę komiksu.
Może wreszcie zaczną wydawać w miękkich okładkach? Wielokrotnie były lamenty (np. przy New52), że przez ilośc stron bez sensu wydawać te komiksy w HC.
« Ostatnia zmiana: So, 28 Sierpień 2021, 22:43:13 wysłana przez vision2001 »

Offline xanar

« Odpowiedź #2059 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:34:28 »
Ale można pogadać o wlewaniu tekstu w dymki, skoro Mucha pokazała przykładowe strony.

Z tego co kojarzę to Mucha lepiej wlewa niż Egmont przy tych starszy rzeczach.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2060 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:36:15 »
Biogramy twórców poszły do akceptacji do Panini i przyszła prośba zwrotna, aby z tych tekstów usunąć część o współpracy DeMatteisa z DC. Udowodniliśmy im, że w przedrukach włoskich Spider-Mana (zresztą tam czytałem o początkach jego kariery) takie informacje się znajdują i Panini odpuściło.

Dzięki za objaśnienie (i gratulacje za walkę do końca). Ciekawa sprawa. Nie pierwszy raz, kiedy Marvel ma problem z DeMatteisem :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Cringer

« Odpowiedź #2061 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:37:07 »
Może wreszcie zaczną wydawać w miękkich okładkach? Wielokrotnie były lamenty (np. przy New52), że przez ilośc stron bez sensu wydawać te komiksy w HC.
Były lamenty o to że w HC i były lamenty o to że w na miękką bez dodatków.

Offline xanar

« Odpowiedź #2062 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:44:45 »
Pewnie dlatego, że ludzie chcieli na miękko, ale żeby wycinać dodatki to już nie chcieli.

Offline Cringer

« Odpowiedź #2063 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:53:38 »
Pewnie dlatego, że ludzie chcieli na miękko, ale żeby wycinać dodatki to już nie chcieli.
tylko wtedy byłoby drogo :)

Offline vision2001

« Odpowiedź #2064 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:56:05 »
Bylo drogo, bo bylo w HC, co mialo nadac charakter eksluzywnosci, przez co cena musiala byc wyzsza... bledne kolo.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2065 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:57:26 »
A ja kupię jak najszybciej ten album. Jeden z najważniejszych komiksów w tym roku. Nie jest tani, ale wychodzi tanio. I co za historię w środku!!!

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #2066 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:59:57 »
Ja planuję go kupić. Prawdopodobnie albo opóźnię jakiś zakup od Egmontu (np. Injustice) albo zrezygnuje (Kajko i Kokosz Złota kolekcja) ciekawe czy bylby dramat o cenę jakby Mucha podzieliła to na 2 tomy po 140 zl każdy.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2067 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 23:03:40 »
ten tekst wlany w ramki to porażka po całości. dobra stronę przykładowa wybrali, bo miałem przez chwile jakiś nostalgiczny moment i chciałem ten komiks kupić.

Offline xanar

« Odpowiedź #2068 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 23:06:06 »
Bez przesady ile mogłoby być drożej jakby nie wycinali 5 czy 10 stron, tam to głównie o okładki chodziło, czasami ich tak ponosiło, że nawet te podstawowe wycinali.

Offline Motyl

« Odpowiedź #2069 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 23:10:54 »
Nieźle Cię ponosi, a nawet nie umiesz się odnieś do tego, że broniłeś dużego formatu i pisałeś, że nie zwiększa ceny, a teraz piszesz jaki ten papier drogi. Rożnica formatu drukuje się za darmo :)
Kłamiesz czy nie ogarniasz co sam piszesz?Tam gdzie pisałeś o powodach wysokich cen wplotłeś wątek biogramów.
Wątek biogramów nie dotyczył wysokiej ceny. Przepraszam, że nie zrobiłem odstępu, nie zbudowałem muru w wypowiedzi oddzielającej dwa wątki. Kalam się i następnym razem jaśnie panowi wyjaśnię to jak krowie na miedzy, bo inaczej widzę nie rozumiesz. Nadinterpretujesz i manipulujesz moją wypowiedzią. Nie kłamię, pamiętam co napisałem, i nadal uważam, że 192 czarno-białe strony za 150 zł to na razie najdroższy komiks w tym roku. I mówię to z pozycji klienta czytelnika. Happy now :)

Nie wiem czy to coś zmieni tą dramę cenową, ale jakby Marvel to wydał to kosztowałoby dwa razy więcej i byłoby wydane na ultra cienkim papierze, także można powiedzieć, że jest tanio.
Marvel na razie tego nie wyda. Nie jest zainteresowany tym tytułem.

Cytat: vision2001
Ale przy TR dali drogi offset, więc pewnie TR wyszedłby znacznie taniej ;)
Nie mnie ingerować w politykę niewłaściwego doboru papieru przez wydawcę :)

Były lamenty o to że w HC i były lamenty o to że w na miękką bez dodatków.
Tu nie ma złotego środka. Jedni chcą HC, inni nie. W SC wydać 600 stron to może się pojawić problem z rozlatywaniem komiksu.