Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1497066 razy)

Offline Motyl

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #2040 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 21:28:47 »
Faktycznie źle przeczytałem. Podałeś tę informację, jak tłumaczyłeś wysoką cenę. Myślałem, że to argument, a to taka zmyłka była..
Zawsze możesz założyć kółko miłośników niskich cen, tudzież pod hasłem wszystko należy się za darmo :)

Zgadza się, źle przeczytałeś. Nie podawałem tej informacji przy tłumaczeniu ceny ani jako zmyłkę. Podałem to jako ciekawostkę po czym odpowiedziałem na pytanie Kadeta. Jak ci to umknęło, to proszę poniżej ci powtórzę :)

Biogramy twórców poszły do akceptacji do Panini i przyszła prośba zwrotna, aby z tych tekstów usunąć część o współpracy DeMatteisa z DC. Udowodniliśmy im, że w przedrukach włoskich Spider-Mana (zresztą tam czytałem o początkach jego kariery) takie informacje się znajdują i Panini odpuściło.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #2041 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 21:29:25 »
@Motyl skoro cena papieru podrożała to może pora rozważyć powrót do wydań w standardowym formacie ? Wcześniej mówiliście że format wydania nie wpływa na cenę, a teraz domyślam się że to się zmieniło ?
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2042 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 21:30:11 »
Teraz kobyłka u płotu, dostajecie wydanie na bogato o jakie zgodnie wołaliście

O jakości wydania będzie można podyskutować dopiero wtedy gdy weźmie się tomiszcze do ręki. Do tego czasu to są jedynie spekulacje.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline michał81

« Odpowiedź #2043 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 21:32:35 »
Nie wszystkie materiały są łatwo dostępne.
Ja to rozumiem, nawet Egmont (którego tak często tu się przywołuje w dyskusji) nie da rady wydać kompletnej historii Inferno w kolejnym epiku ;), a przecież to korpo ze wsparciem kapitału zagranicznego. ;)
« Ostatnia zmiana: So, 28 Sierpień 2021, 21:34:52 wysłana przez michał81 »

Offline Motyl

« Odpowiedź #2044 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 21:33:47 »
@Motyl skoro cena papieru podrożała to może pora rozważyć powrót do wydań w standardowym formacie ? Wcześniej mówiliście że format wydania nie wpływa na cenę, a teraz domyślam się że to się zmieniło ?

Musiałbym dopytać u źródła. Podrożał papier, ale bardziej tektura na okładkę. Zapewne druk małego nakładu jak 500 czy 700 sztuk nie odczuje tego aż tak bardzo, ale większe nakłady już tak. Ktoś tu pytał o cenę kolejnego Epica. Ciekawie jak przy większych nakładach Egmontu podwyżka tektury przeniesie się na cenę komiksu.

Offline andy13

« Odpowiedź #2045 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 21:42:02 »
Zawsze możesz założyć kółko miłośników niskich cen, tudzież pod hasłem wszystko należy się za darmo :)
Nieźle Cię ponosi, a nawet nie umiesz się odnieś do tego, że broniłeś dużego formatu i pisałeś, że nie zwiększa ceny, a teraz piszesz jaki ten papier drogi. Rożnica formatu drukuje się za darmo :)

Zgadza się, źle przeczytałeś. Nie podawałem tej informacji przy tłumaczeniu ceny ani jako zmyłkę. Podałem to jako ciekawostkę po czym odpowiedziałem na pytanie Kadeta. Jak ci to umknęło, to proszę poniżej ci powtórzę :)
Kłamiesz czy nie ogarniasz co sam piszesz?
Poproś Marvela czy Panini, a właściwie to Disneya o to, by obniżył licencje na komiksy nawet trzydziestoletnie, to wtedy uda się wydać wszystko tanio. Disney kosi mega kasę na licencjach. W dodatku ma spore wymagania, w biogramach autorów nie pozwalał używać nazwy swojego konkurenta, czyli DC, a przecież autorzy przez lata swoich karier pracowali dla różnych wydawnictw. Możesz też napisać petycję do rządu - stop inflacji, ceny papieru w dół, aby obniżyli podatki. Pensja przeciętnego Polaka z roku na rok jest coraz mniej warta, usługi drożeją, prąd podrożał, koszt druku idzie w górę. Celem obecnej władzy jest jedno, abyś za pensję opłacił swoje i ich życie i tyle. Czyli podatki, kredyty, prąd, czynsz i może starczy na twoje jedzenie.
Tam gdzie pisałeś o powodach wysokich cen wplotłeś wątek biogramów.

Offline 79ers

« Odpowiedź #2046 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 21:48:24 »
Widzisz jakiś problem w patriotyzmie?

Około 60-70zł.

Wiadomo przymusu kupowania z danego wydawnictwa nie ma, więc selekcja zakupowa będzie teraz łatwiejsza.

Za małe nakłady i za duże koszty transportu - to są ciężkie rzeczy. Raczej wcale nie wyszłoby taniej.

Z oczywistych powodów polityka nie lubi drzew, dlatego też bardzo ekologiczny kraj jakim jest Polska rżnie wszystko co zielone na produkcję mebli w Skandynawii i dla bezdennego rynku chińskiego. To się opłaca.

Posiadając zasoby węgla, kopalnie, wykwalifikowaną siłę roboczą i technologię większość  węgla sprowadzane jest z Rosji, a nawet z Australii i Mozambiku. To się opłaca.

Ogromne zasoby przemysłu fonograficznego,różnorodność, jakość, kultura, a promowane i dotowane jest disco polo. To się opłaca.

Taniość Chin i Czech to chyba faktycznie nie adekwatny przykład.
Na festiwalach, na których Mucha ma swoje stoisko rabaty są 30 procentowe. Żadne inne wydawnictwo nie ma takich rabatów. Reszta wydawnictw to co najwyżej 25%. Ciekawe co jest tego powodem?

70% z 230 --> 161zł
75% z 150 --> 112,5zł

Offline Death

« Odpowiedź #2047 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 21:52:29 »
;)

Offline death_bird

« Odpowiedź #2048 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 21:54:37 »
Posiadając zasoby węgla, kopalnie, wykwalifikowaną siłę roboczą i technologię większość  węgla sprowadzane jest z Rosji, a nawet z Australii i Mozambiku. To się opłaca.

Gdyby się nie opłacało to nie byłoby importowane a wszystko sprowadza się do zarządzania, które sprawia, że węgiel zagraniczny zwożony nad Wisłę i tak jest tańszy od tego wydobytego na miejscu.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline HaVoK

« Odpowiedź #2049 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:04:57 »
70% z 230 --> 161zł
75% z 150 --> 112,5zł
Gratulację. Tylko że za 112,5 nie masz Spectacular Spider-Man, tylko to, co tam sobie wyliczyłeś.

Raczej chodziło mi o to, że Mucha nie jest wydawnictwem zachłannym na kasę. Ale zaraz padnie hasło, że specjalnie mają wyższe ceny, żeby na festiwalu dać wyższą zniżkę. Więc darujmy sobie.

Cieszę się, że ten Pająk u nas wychodzi. Od wielu lat marzyłem o tym komiksie, tak dziecięco naprawdę marzyłem. Tak jak marzyłem o tym by mieć "Marthę Washington", choć w tamtych latach zupełnie nie miałem pieniędzy na ten komiks, to udało się go zdobyć. Fajnie, że mucha wydaję najlepszego Pająka. Zwyczajnie cieszę się, że do tego doszło i mam nadzieję, że sprzedaż będzie równie dobra jak "Długiego Halloween".

Offline pawlis

« Odpowiedź #2050 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:06:20 »
70% z 230 --> 161zł
75% z 150 --> 112,5zł
Już tańszy jest bilet do lunaparku ???.

A Spectaculara mimo wszystko kupię - już odkładałem kasę i przygotowywałem się mentalnie na wysoką cenę (mimo, że gul mi skoczył). No i już tak długo czekałem na ten komiks (tj. od zapowiedzi Muchy), że nie warto się wycofać przed metą.

Offline Death

« Odpowiedź #2051 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:11:59 »
Ja mam takie podejście: strasznie to wszystko drogie , no ale co mam zrobić? Chcę przeczytać kolejne Mroczne Miasta, Burmę, Dwóch braci, Criminal, Chana Hocka z Mandioki, western z Taurusa, Aldobrando, Snowpiercera no to kupię. Lubię komiksy i ciężko lepiej wydać pieniądze.. Choć wolałbym wydać mniej. :)

Offline Marvelek

« Odpowiedź #2052 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:12:04 »
Ale Wy macie ból tyłka. Nie stać Was, albo uważacie, że cena jest wygórowana? To nie kupujcie. W życiu nie można mieć wszystko. Komiks to nie woda, że do życia jest niezbędny. Ja uważam, że ten komiks wart jest swojej ceny i jest to dla mnie zakup oczywisty już od samej zapowiedzi. Jak dla mnie jest to w komiksowie premiera roku.

Offline asx76

« Odpowiedź #2053 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:13:17 »
Lubię komiksy i ciężko lepiej wydać pieniądze..  :)

Banalnie łatwo, bo są jeszcze książki :P

Offline Death

« Odpowiedź #2054 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 22:16:45 »
No, ja jeszcze kupuję gry na 3 konsole i filmy na blu-ray, szczególnie polskie po rekonstrukcji. A we wtorek premiera Hubala i Bazy ludzi umarłych. Ciężko :)