Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1488432 razy)

Online michał81

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #8865 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 12:11:02 »
Patrz np. Superkwęk.
Superkwęk został wycofany i będzie poprawiony. Wymaga to nowego tłumaczenia oraz skorygowania druku, bo jest to drukowane w kooperacji, stąd jeszcze nie ma nowego wydania. Mucha jakoś nie poprawiła GR i tym bardziej nie poprawi nowych X-men. A ludzi którzy zwracali uwagę że każdy kolejny komiks jaki wychodzi od nich ma jakiegoś bubla to blokuje na fb. Egmont jakoś tego nie robi, nawet takiego trolla jak ty ;) choć źle ich oznaczać na instagramie.
« Ostatnia zmiana: Śr, 08 Październik 2025, 12:18:40 wysłana przez michał81 »

Offline radef

« Odpowiedź #8866 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 13:06:44 »
ale to jest chyba domena komiksów? w USA przecież też nie masz masy wydawców, który wydają ten sam komiks. Nie kupisz The Walking Dead wydanego przez Marvel, jak i nie kupisz Ms. Marvel wydanego przez Image.
Domena całego rynku wydawniczego. Rzadko zdarza się, że dana seria książek, chyba że mówimy o tytułach sprzed wielu dekad, była jednocześnie wydawana przez więcej niż jedno wydawnictwo.
Chociażby od lat wszystkie książki z uniwersum "Harry'ego Pottera" wydaje w Polsce ten sam wydawca, dokładnie tak samo jest w UK czy USA.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Saruto

« Odpowiedź #8867 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 14:09:16 »
U ciebie odklejka to idzie w jeszcze inną stronę.
No nikt by się przecież nie domyślił, że w komiksie chce się mieć kompletny komiks z okładkami i wszystkimi stronami.
Z zapchaj dziurami typu wstęp, jakieś wywiady to się chyba zgodzę...
99% osób które kupują komiksy nie ma pojęcia jakie okładki powinny być ;) Sam tylko przekartkowuję te okładki, bo nic mi nie wnoszą do treści komiksów.

Offline Wintermute

« Odpowiedź #8868 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 14:24:59 »
99% osób które kupują komiksy nie ma pojęcia jakie okładki powinny być ;) Sam tylko przekartkowuję te okładki, bo nic mi nie wnoszą do treści komiksów.
Śmiem twierdzić że to jedna z ważniejszych i ekscytujących rzeczy w tym medium. Śmiem także twierdzić że nie jestem w 1%  :) ;) :)

« Odpowiedź #8869 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 14:33:27 »
Raczej kupując wydania zbiorcze bardziej zależy ci na samej treści komiksu. A jak ci się podoba jakaś okładka to zawsze możesz poszukać konkretnego zeszytu w wydaniu oryginalnym.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline stab

« Odpowiedź #8870 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 15:02:24 »
Co nie zmienia faktu, że chce kupić normalnie i porządnie wydany komiks, a nie kolejny bubel bo ludzie w wydawnictwie nie ogarniają swojej pracy. Ale spoko, Asgardian Wars do znalezienia w Google w 30 sec.

Online bababatman

« Odpowiedź #8871 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 16:01:17 »
Uważam, że każdy z Was ma rację. Z jednej strony można się zgodzić, że to tylko okładka, tylko cztery strony, tylko trzy rozkładówki... Błędy się zdarzają. Z drugiej strony, abstrahując od pomyłek, które zdarzają się w każdym wydawnictwie, największym grzechem Muchy jest komunikacja. Egmont zawalił ostatniego Spider-Mana oraz Superkwęka, ale nie udawał, że nic takiego się nie stało. Zakomunikował to w mediach, przeprosił i zaproponował rozwiązanie sytuacji. Mucha udaje, że problemu w ogóle nie ma!

Ja sam regularnie kupuję komiksy z tego wydawnictwa i raczej nie mam powodów do narzekania. Drugi tom X-Statix kupiłem, wiedząc o zepsutych splash page'ach, Asgardian Wars kupiłem przedpremierowo, ale zdążyłem już dowiedzieć się o brakującej okładce z forum, podobnie ze Spectacular Spider-Manem, gdzie przełknąłem jakość niektórych stron. Świadomie zgodziłem się na te błędy, bo mi akurat nie przeszkadzały. Totalnie jednak rozumiem wszystkich, którym ten fakt zupełnie nie odpowiada.

Czytając ich durne tłumaczenia na zepsute skany Na Wschód od Zachodu czy brakujące strony z najnowszego Ghost Ridera, aż krew człowieka zalewa! Tak nie może postępować "poważne" wydawnictwo! Jestem przekonany, że gdyby przed puszczeniem Ghost Ridera do sprzedaży wystosowali krótki komunikat: "Ej, słuchajcie, drukujemy komiks bez 4 stron, bo coś tam/bo Marvel/bo opóźnienia/bo nasza wina", to na pewno spora część ludzi zrezygnowałaby z zakupu, ale innym osobom kompletnie by to nie przeszkadzało. Może straciliby trochę pieniędzy, ale nie zaufanie nas – czytelników.

Moim zdaniem to nie błędy wydawnictwa ich pogrążają, a te durne tłumaczenia.

« Odpowiedź #8872 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 16:33:24 »
.
Moim zdaniem to nie błędy wydawnictwa ich pogrążają, a te durne tłumaczenia.
Generalnie tak jak z resztą twojego wpisu się zgadzam, to tutaj niestety nie. Pogrążają je te dwie rzeczy. Rozumiem zrobić raz błąd, okey, każdemu się zdarza? Drugi? Trochę słabo, ale dajmy jeszcze szansę. Mucha tym błędów zrobiła dużo, dużo więcej. Praktycznie co komiks ich, a nie wydają ich w ostatnich latach jakoś zawrotnie dużo, jest większy, bądź mniejszy błąd - źle to świadczy więc o wydawnictwie, że wydając tak skąpa liczbę komiksów robić w nich tyle błędów. Egmont wydaje miesięcznie tyle komiksów co Mucha w rok, a błędy robi nieporównywalnie rzadziej od niej.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Wintermute

« Odpowiedź #8873 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 17:58:34 »
Koledzy, napiszcie do Muchy że nie ma problemu, niech wydadzą komiks bez kilku okładeki, bez kilku stron, niech trochę rozmyja kolory, rozkładówki wytną. Cene troszkę zmniejszą. Cholera ale będziecie zadowoleni.
Pomysł sprzedaję za free   :) :) :)

Offline Cypher

« Odpowiedź #8874 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 17:59:05 »
Tym tokiem myślenia, można oprócz okładek można ciąć też i strony komiksów. Tm-Semic tak robił celowo i Mucha (chyba bałagan). Historia zatacza koło.
I duża cześć kupujących też się nie zorientuje.

Offline starcek

« Odpowiedź #8875 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 21:34:30 »
A za 30 lat dadzą nagrodę szefowej Muchy za wybitny wkład w nasycenie polskiego rynku trykociarzami?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Saruto

« Odpowiedź #8876 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 21:54:02 »
Tym tokiem myślenia, można oprócz okładek można ciąć też i strony komiksów. Tm-Semic tak robił celowo i Mucha (chyba bałagan). Historia zatacza koło.
I duża cześć kupujących też się nie zorientuje.
Można ;) Sam gdyby nie forum to bym nie wiedział o błędach Muchy ;) Oczywiście nie mam na myśli skopanej rozkładówki lub słabej znajomości ortografii (ostatnio czytałem Marvel MH tom 1 - mój faworyt na bubel roku) :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #8877 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 08:51:21 »
Mucha jakoś nie poprawiła GR i tym bardziej nie poprawi nowych X-men.

bo to

Wymaga to nowego tłumaczenia oraz skorygowania druku, bo jest to drukowane w kooperacji, stąd jeszcze nie ma nowego wydania.

Co z tego, że Egmont "zapowiedział", że to zrobi. Na dziś nie ma poprawionych wydań od jednych i drugich. Egmont daty nie podał, tylko pustą obietnicę. Uwierzę jak zobaczę, jeśli wyjdą. Skopanego rastu w DD 4 Millera nie poprawili.

Offline donT

« Odpowiedź #8878 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 09:07:00 »
Ty sie kiedys wlasnym jadem zatrujesz.
🙄
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Adolf

« Odpowiedź #8879 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 14:01:50 »
Tak się zastanawiam...

Miałem przyjemność kilka razy rozmawiać z szefową Muszki na różnych festiwalach. Osoba miła i kontaktowa. Ale po polsku to my nie rozmawialiśmy...

I tu myśl, która mnie nawiedza od jakiegoś czasu: czy Ona wie, co się dzieje w przestrzeni internetowej odnośnie jej wydawnictwa? Czy wie o tych wszystkich fuszerkach? Czy wie o tłumaczeniach i nieszczęsnym wywiadzie jej redaktor? Czy wie o blokowaniu klientów na fb?

Śmiem wątpić...

Cieszę się, że o tym napisałeś. Gdybym ja wyjechał z taką teorią, to rocznik 81 by mi zaczął sapać, ale na szczęście ludzie nie są debilami, zauważają co się dzieje. Pamiętam kolegę Motyla na forum, był bardzo dumny i nie lubił krytyki. Zawsze bronił zaciekle swojej ekipy. I nie mam pojęcia co on tam w wydawnictwie robi, może awansował? Może ogarnia socjalmedia? W każdym razie widzę podobne zachowania jakie on przejawiał. Tylko teraz to nie jest jakiś Motyl na forum, a oficjalnie Mucha. Jednak za tym logiem kryje się człowiek...

Dlatego pisałem ostatnio by wyjść poza forum, z prośbą o nie wydawanie u nas Powers. Gdyby osoby "pracujące" w socjalmediach nagłośniły temat w większej skali niż tylko na jakimś forum, to może by doszło do Christine co się u nas odwala. Nie wiadomo jak jej przedstawiono ostatnią aferę. Możliwe, że ona myśli, że to jakiś "atak blogera" na wydawnictwo, a nie wie, że cały fandom krzywo patrzy na Muchę. A skąd ma wiedzieć, skoro na FB Muchy panuje ostra cenzura i każdy kto próbuje się tam przebić z informację, od razu ląduje w gułagu.