Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1499936 razy)

Offline isteklistek

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #7350 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 13:05:46 »
Jak nie będzie presji ze strony klienta, to nic nie będzie. Można wysmażyć meila do obsługi sklepu, ale też należy pamiętać, aby znaleźć chwilę, aby na fb na stronie sklepu zamieścić stosowny wpis, a także w ocenie zamówienia. Nie da się inaczej niż napierać ... niestety w bok siedzą bardzo często ludzie, którzy machają na to, co dostają i poza formułkami "przepraszamy" więcej nie zrobią. Druga sprawa, że klient niewiele zrobi, gdy dostanie wszystko w dobrym stanie, czyli udało się jemu, więc nie ma sensu robić roboty dla innych.

Offline michał81

« Odpowiedź #7351 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 14:36:24 »
Tylko może się okazać, że przy dobrym zabezpieczeniu i tak komiksy dojdą uszkodzone, a przy zerowym dojdą w stanie mint. To nie zawsze też zależy od samego sklepu. Polepszenia pakowania tylko zmniejsza szansę na dostanie uszkodzonego towaru, ale go niweluje tego całkowicie. Jak się dostaje uszkodzony towar to go po prostu trzeba reklamować, takie prawo ma każdy konsument. I to jest jedyne rozwiązanie, tylko nie wszyscy przywiązują do tego uwagę.

Offline xanar

« Odpowiedź #7352 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 14:45:06 »
Nie, ja wysyłam te książki po całym świecie i jeszcze nikt mi nie napisał, że coś przyszło uszkodzone, także chyba można tak spakować.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #7353 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 15:11:40 »
Tylko może się okazać, że przy dobrym zabezpieczeniu i tak komiksy dojdą uszkodzone, a przy zerowym dojdą w stanie mint.
No to wiadomo, że jak kurierowi paczka wpadnie pod koła, to i najlepsze zabezpieczenie nie pomoże. Co nie znaczy, że sposób spakowania przesyłki nie ma znaczenia.

Offline dinogal

« Odpowiedź #7354 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 17:47:15 »

Szkoda, że nikt nie pomyśli nad tym, żeby była opcja dodatkowego zabezpieczenia np. za 10 zł. Przy większych zamówieniach brałbym zawsze.

chyba ktoś pracuje w Ryanair bo kopiuje absurdalne pomysły... ::)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #7355 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 21:05:03 »
To, że nie rozumiecie co napisałem nie znaczy, że możecie pisać głupoty.

Chodzi mi o sytuację w której sklep ma w przejrzysty sposób określone sposób pakowania - np. karton i folia bąbelkowa (dwie warstwy). I to jest standard, którego się trzyma przy każdym zamówieniu.

A jeśli chcesz, to za dodatkowe 10 zł ten komiks będzie owinięty dziesięcioma warstwami folii i włożony do pudła z grubego kartonu z wypełniaczem.

Jeśli oczekujecie, że każdy sklep powinien pakować pojedynczy komiks w ten drugi sposób, to nie powinniście kupować w Internecie, bo nikt tak pakować nie będzie.

Natomiast nie widzę powodu, żeby nie można było zapłacić za takie super ekstra pakowanie. Przy kupnie komiksów za kilkaset złotych, dyszka większej różnicy by nie zrobiła, a ryzyko że nie trzeba będzie odsyłać całości, zdecydowanie się zmniejsza.

Pamiętam jak kupowałem Blasta z etui z Mandioci i miało być super hiper opakowanie, a przyszło zapakowane bardzo przeciętnie. Na szczęście nieuszkodzone, ale równie dobrze mogło mieć różne ubicia. Gdybym miał możliwość to bym sobie dopłacił 10 zł i nikt by nie oszczędzał na folii czy wypełnieniu. A tak ktoś wziął kasę od Mandioci i żeby zarobić jak najwięcej to ograniczył zabezpieczenia do minimum.

Offline Dracos

« Odpowiedź #7356 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 21:12:30 »
@Up Doszliśmy do momentu że ceny komiksów są na tyle wysokie że co drugi by zapłacił ekstra za blisko 100% wolne od uszkodzeń wysłanie zakupów. Bo przy zamówieniu 500 zł czy nawet 300 co to jest 10 zł?

Offline Brvk

« Odpowiedź #7357 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 21:19:05 »
W jednym miejscu forum robi się wielopiętrowe konstrukcje, żeby zrobić zniżkę na 5 zł, w innym miejscu dokłada się 10 zł, żeby dopłacić do pakowania, które samo w sobie powinno być solidne, a żadne ekstra warstwy i tak niczego nie zagwarantują.

Jeśli dojdzie na tym polu do jakichkolwiek konkluzji to tylko takich, że jedni drugich będą uważali za głupków. Dobrej zabawy!

Online nekro

« Odpowiedź #7358 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 21:34:37 »
10 zł do lepszego pakowania, no i drugie 10 zł żeby nie było pomyłek w środku jak ktoś ostatnio zgłaszał w "Czarna Magia". A propos, miał ktoś jeszcze w tym komiksie nieprzetłumaczone strony?

Offline Reverith

« Odpowiedź #7359 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 21:52:35 »
10 zł do lepszego pakowania, no i drugie 10 zł żeby nie było pomyłek w środku jak ktoś ostatnio zgłaszał w "Czarna Magia". A propos, miał ktoś jeszcze w tym komiksie nieprzetłumaczone strony?

Jaxx pisał jedynie o stronach po portugalsku, a nie o nieprzetłumaczonych, ale to trzeba umieć czytać ze zrozumieniem, aby wiedzieć, o co chodzi. Drukarnia pewnie źle złożyła jakiś polski egzemplarz, a w Portugalii ktoś dostał komiks ze stronami po polsku. Zawsze można zareklamować. Takie błędy drukarni się zdarzają, kiedyś Egmont wydał Batmana ze stronami po fińsku.

W moim egzemplarzu "Czarnej magii" kilka pierwszych stron jest po portugalsku.

Offline xanar

« Odpowiedź #7360 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 22:24:23 »
W jednym miejscu forum robi się wielopiętrowe konstrukcje, żeby zrobić zniżkę na 5 zł, w innym miejscu dokłada się 10 zł, żeby dopłacić do pakowania, które samo w sobie powinno być solidne, a żadne ekstra warstwy i tak niczego nie zagwarantują.

Jeśli dojdzie na tym polu do jakichkolwiek konkluzji to tylko takich, że jedni drugich będą uważali za głupków. Dobrej zabawy!
Chodzi oto, żeby mieć wybór, jeden sobie kupi 5 zł a drugi sobie dopłaci te 10zł, no to chyba dobrze.

No naprawdę straszne, że jakiś koleś, którego na oczy się nie widziało i pewnie nie zobaczy sobie coś pomyśli  ::)
Zresztą tu taki jeden z drugim czasem przychodzi i piszą, że tu sama zacofana "banda głupków" siedzi a nie inkluzywne osoby komiksowe, także wiele się nie zmieni.
To samo było przy dyskusji o "limitowanym" wydaniu.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Piterrini

« Odpowiedź #7361 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 22:54:10 »
To, że nie rozumiecie co napisałem nie znaczy, że możecie pisać głupoty.

(...)

Natomiast nie widzę powodu, żeby nie można było zapłacić za takie super ekstra pakowanie. Przy kupnie komiksów za kilkaset złotych, dyszka większej różnicy by nie zrobiła, a ryzyko że nie trzeba będzie odsyłać całości, zdecydowanie się zmniejsza.

1. Głupoty chyba można pisać niezależnie od zrozumienia :) Ja pozwalam!

2. To już było innymi słowami - to sklep odpowiada za stan towaru (lub przewoźnik, jeśli sklep dobrze zapakował), to sklepowi zależy żeby klient nie odsyłał całości, to sklep może dopłacić dyszkę do pakowania żeby nie ponosić znacznie większej straty na rozpatrywaniu "niezgodności towaru z umową" (bo tak się to chyba teraz nazywa).

Offline Sędzia

« Odpowiedź #7362 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 22:59:21 »
To już było innymi słowami - to sklep odpowiada za stan towaru (lub przewoźnik, jeśli sklep dobrze zapakował), to sklepowi zależy żeby klient nie odsyłał całości, to sklep może dopłacić dyszkę do pakowania żeby nie ponosić znacznie większej straty na rozpatrywaniu "niezgodności towaru z umową" (bo tak się to chyba teraz nazywa).

Nie interesuje mnie strata sklepu. Interesuje mnie to, żebym nie musiał bawić się w odsyłanie. A w pewnych krańcowych przypadkach, żeby mi sklep nie odpisał "zwrócimy panu pieniądze, bo nakład się skończył i nie mamy egzemplarzy na wymianę".

Za brak takich kłopotów (a przy super-ekstra-hiper pancernym pakowaniu istotnie ogranicza się ich ilość) byłbym skłonny zapłacić dychę.

Offline PJP

« Odpowiedź #7363 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 23:17:29 »
Mogę się założyć, że pomysł zostanie podłapany przez jakiegoś wydawcę, wcześniej czy później  8)

Offline Lobo

« Odpowiedź #7364 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 07:32:51 »
Tylko zwróć uwagę że w takiej sytuacji wydawca odszedłby od jakichkolwiek standardów spakowania, bo po co jak klient może extra 10 dopłacić za pancerne spakowanie. I każdy kto chciałby dostać komiks bez obić musiałby plus 10 płacić bo.inaczej wrzucą mu w sam karton. Chora sytuacja by z tego wyszła

[quote author=Sędzia link=topic=26.msg273087#msg273087 date=1717355103

Chodzi mi o sytuację w której sklep ma w przejrzysty sposób określone sposób pakowania - np. karton i folia bąbelkowa (dwie warstwy). I to jest standard, którego się trzyma przy każdym zamówieniu.

A jeśli chcesz, to za dodatkowe 10 zł ten komiks będzie owinięty dziesięcioma warstwami folii i włożony do pudła z grubego kartonu z wypełniaczem.
[/quote]