Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1492316 razy)

Offline sad_drone

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #4395 dnia: Śr, 31 Sierpień 2022, 17:00:31 »
@Pitterrini W których księgarniach jest standardowy rabat -40% ? wydaje mi się że śledzę rynek dokładnie i z moich obserwacji nie licząc niestandardowych wyższych promocji parę razy do roku to rabaty aktualnie utrzymują się na poziomie 30% z tendencją zniżkową (np bonito które znacznie obniżyło rabaty jakiś czas temu). Zresztą nawet gdyby było to 10prc to przy ilościach komiksów które kupuje rocznie mówimy tu o 4 cyfrowej kwocie zaoszczędzonych pieniędzy ;). Przy tak relatywnie drogim hobby każdy dodatkowy rabat jest na wagę złota.

Co do tej rękojmi, 90% komiksów po polsku kupuje z rynku wtórnego, myślę że przeprowadziłem pareset transakcji przez 9 lat kupowania i sytuacje w których pojawił się problem w którym przydałaby mi się sklepowa gwarancja mogę policzyć na palcach jednej ręki. Dla mnie to jest ryzyko akceptowalne przy tysiącach zł które w ten sposób zaoszczędziłem. Także o ile kupowanie komiksów używanych może być niekorzystne dla ciebie (co rozumiem) to ja osobiście widzę w tej formie zaopatrywania się w komiksy praktycznie same pozytywy :).
« Ostatnia zmiana: Śr, 31 Sierpień 2022, 17:03:44 wysłana przez sad_drone »
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #4396 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 09:23:01 »
Czy East of West można / jest sens czytać na bieżąco jak wydaje Mucha czy lepiej czekać na całość? Tempo jest jakie jest (może będzie jeszcze jeden tom, potem trzeci nie wiadomo kiedy), a przy tej ilości komiksów przy dłuższym czasie oczekiwania mogę co nieco zapomnieć. Bo jeżeli każdy tom zamyka się jako tako jako zamknięta całość to chętnie bym się z tym zapoznał.

Ale to moje wyjaśnienie zamotane - mam nadzieję, że wiadomo o co mi chodzi :)

Offline Voitas

« Odpowiedź #4397 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 09:53:43 »
Ja bym na Twoim miejscu czekał na całość. Jest dużo wątków w fabule, ja bym pewnie zapomniał połowę :)

Offline sad_drone

« Odpowiedź #4398 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 10:29:14 »
Czekaj na calosc, ja musialem przy trzecim hcku od nowa zaczynac bo fabula jest zawila i wymaga dobrej znajomosci wczesniejszych wydarzen.

Offline Leyek

« Odpowiedź #4399 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 10:37:37 »
Albo czytaj po zeszycie co miesiąc :)
Ja "jedynkę" przeczytałem. Na razie coś tam jeszcze pamiętam, ale do czasu wyjścia kolejnych może być różnie. Ale znowu nie czytając to potem do pozycji kilkutomowej ciężko się zabrać jak co chwila jakieś nowości na rynku.

Offline Toranga

« Odpowiedź #4400 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 10:46:19 »
Albo czytaj po zeszycie co miesiąc :)
Ja "jedynkę" przeczytałem. Na razie coś tam jeszcze pamiętam, ale do czasu wyjścia kolejnych może być różnie. Ale znowu nie czytając to potem do pozycji kilkutomowej ciężko się zabrać jak co chwila jakieś nowości na rynku.

I jak wrażenia z lektury?

Offline dreamer36

« Odpowiedź #4401 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 10:50:24 »
Dziękuję za podpowiedzi - w takim razie czekam na całość. Wielotomowe serie nie zawsze czytam "na raz" bo przychodzi zmęczenie formą, manierą, stylistyką rysunków, ale mimo wszystko staram się nie robić dłuższych przerw (np. Kaznodzieję czytałem 1 tom w miesiącu i weszło bardzo gładko bez większych ubytków w pamięci). Więc pewnie w przypadku EoW poczekam na całość, bo puki co nawet 2 tom nie jest zapowiedziany, a na trzeci może być jak z AoA - rok czekania od drugiego...

Offline Motyl

« Odpowiedź #4402 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 12:16:00 »
Ja bym na Twoim miejscu nie zwlekał. Im szybciej kupisz, tym szybciej dostaniesz drugi tom. I przy obecnych cenach lepiej, aby kolejne tomy ukazały się wcześniej niż później.
Dziś powinna się pojawić zapowiedź wrześniowych premier na profilu Muchy na fejsbuku. Trzy tytuły na koniec miesiąca.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #4403 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 12:46:43 »
@Motyl ale on pytal czy czytac od razu a nie czy kupowac od razu ;).

Offline Motyl

« Odpowiedź #4404 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 13:02:55 »
To już preferencje czytającego, jak szybko ulatuje mu z pamięci to, co czyta :)

Offline dreamer36

« Odpowiedź #4405 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 13:39:31 »
Im szybciej kupisz, tym szybciej dostaniesz drugi tom.

Ależ ja już kupiłem :) Wiem, że to tak działa, więc jeżeli chcę coś przeczytać - to kupuję i tyle i daje tym samy sygnał wydawcy. Jak uznam coś za wyjątkowy szrot - wtedy sprzedaję. Moje pytanie dotyczyło stricte czytania :) A kolejne tomy kupię na pewno, także Motyl dawaj tam sygnał, żeby było szybciej niż poźniej :) Mam nadzieję, że seria się fajnie sprzedaje.

To już preferencje czytającego, jak szybko ulatuje mu z pamięci to, co czyta :)

Ulotność pamięci to jedno, ale jeżeli fabuła jest wielowiątkowa, zawiła, a do tego tomy nie kończą się jakimś zamkniętym arciem (jeżeli seria w ogóle na takie jest podzielona), to wtedy po kilku miesiącach zdecydowania coś mi uleci :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Wrzesień 2022, 13:41:13 wysłana przez dreamer36 »

Offline Motyl

« Odpowiedź #4406 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 13:50:39 »
Gdyby tak łatwo można było popędzić, to bym to zrobił, też czekam na 2 tom EoW :) na razie poza wrześniową trójką będzie też zapowiedź kolejnej trójki. Chyba tam będzie sam Marvel, jeśli dobrze pamiętam ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #4407 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 13:51:31 »
Ja zawsze mam najlepsze wrażenia jak coś przeczytam w całości i tak staram się robić. Jednak nie zawsze się mogę powstrzymać jak coś wyjątkowo korci, ale potem przeważnie żałuję. Ale ja nawet z czytaniem Lucky Luke'a czekam aż będzie komplet żeby przeczytać chronologicznie, więc nie ma się co mną sugerować.

Offline Midar

« Odpowiedź #4408 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 17:37:01 »
Bzzz, bzzz 🪰🍂🔥!
Ponieważ wiemy, jak bardzo czekacie na wrześniowe nowości, zapewniamy, że w tym miesiącu ukażą się: niezawodny ASCENDER, nagradzane POTWORY oraz ELEKTRA, która w czerni, bieli i czerwieni zapoczątkuje jesienny sezon Muchy z Marvelem!
Kiedy dokładnie trafią do sprzedaży, no i które tytuły trafią także na ️‍MFKiG w Łodzi – o tym napiszemy, gdy tylko otrzymamy potwierdzenia z drukarni! Jak to mówią, śledźcie tę przestrzeń!
PS. A skoro już informujemy, w aktywnym przygotowaniu są: FAITHLESS III, WOLVERINE TOM 2 – WRÓG PUBLICZNY, VENOM – ZABÓJCZY OBROŃCA oraz X-STATIX TOM 1.

« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Wrzesień 2022, 17:38:43 wysłana przez Midar »

Offline Death

« Odpowiedź #4409 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 17:40:17 »
2 biorę na pewno. Elektrę wątpię.