Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1499139 razy)

Tom926 i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Death

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #3675 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:23:23 »
Serio, na żenadomierzu wyjebało skalę.

Offline Konrad

« Odpowiedź #3676 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:24:22 »
Co za problem sprzedać stare wydanie i kupić nowe? Jeśli ten omnibus będzie miał na premierę w Taniej Książce standardowy rabat 29% to ze zniżką lojalnościową na 7% i kodem zniżkowym na 5% cena powinna wynieść około 200zł. I za tyle pewnie kupię. Stare wydanie mogę sprzedać teraz za dajmy na to 220zł i wyjdę jeszcze na plusie.
Zamiast się cieszyć, że więcej osób będzie mogło przeczytać ten bardzo dobry komiks to tylko narzekacie. Może np. Egmont nie powinien wznawiać Lucyfera w 3 omnibusach, bo wy macie stare wydanie?

@Motyl
A jak tam idzie z Monsters? Dużo roboty jeszcze zostało przy tym tytule? I co teraz jest najbliżej premiery? Jakiś grubasek typu East Of West 1 albo Black Magick 1? Może Reckless 1 (będziecie wydawać pojedynczo czy może jakieś 2w1? bo w USA już 5 tom zapowiedziany na koniec roku)?

Offline parsom

« Odpowiedź #3677 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:25:18 »
Człowiek związany z wydawnictwem lajkuje "No to nie kupujcie, nikt was chyba do tego nie przymusza". Paradne. Weźcie wy zamówcie sobie jakieś szkolenia z kontaktu z klientami.

Offline Motyl

« Odpowiedź #3678 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:26:42 »
Obawiam się, że mylisz brak myślenia z odmienną opinią. Skoro jesteś całkowicie pewny, że Musze będzie się takie podejście opłacać to faktycznie przenikliwość tego myślenia wykracza poza moje możliwości.

Obawiam się, że złość, że kupiłeś pojedyncze tomy, a nie integral przemawia przez Ciebie. Też mam pojedyncze tomy i nie zamierzam ich ani sprzedawać, ani zamieniać na integral. Jeżeli nie potrafisz pojąć, że wydawca dba o to, aby jakiś tytuł był stale dostępny na rynku, to już tylko twój problem. Nawiasem mówiąc, wydanie integrala w takiej cenie to inwestycja na lata, będzie dostępny na rynku przez kilka lat, bo innych dodruków już nie będzie. Mucha nie jest Egmontem, że będzie co pięć minut dodrukowywać brakujące tomy, nie ta wielkość wydawnictwa. Powinieneś to już dawno temu zrozumieć.

Offline Death

« Odpowiedź #3679 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:28:17 »
Ach ta zła Mucha. Już w lipcu 2019 roku wydając pierwszy tom Gideon Falls wprowadzili w życie swój diaboliczny plan wyruchania czytelników. Najpierw wydamy sześć pojedynczych tomów, a potem będzie kryzys na rynku papieru i wykorzystamy go, żeby wydać integral hłe hłe hłe<
 <diaboliczny śmiech Motyla i innych Much>

Offline parsom

« Odpowiedź #3680 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:29:53 »
O działanie z planem to nikt tu raczej Muchy nie podejrzewa...

Offline Motyl

« Odpowiedź #3681 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:30:19 »

@Motyl
A jak tam idzie z Monsters? Dużo roboty jeszcze zostało przy tym tytule? I co teraz jest najbliżej premiery? Jakiś grubasek typu East Of West 1 albo Black Magick 1? Może Reckless 1 (będziecie wydawać pojedynczo czy może jakieś 2w1? bo w USA już 5 tom zapowiedziany na koniec roku)?

Monsters jest już na ukończeniu, EoW się sprawdza, jest plan na kwiecień z AoA 4. Nie wiem, w jakiej formule będzie wydany Reckless.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3682 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:32:39 »
Nawiasem mówiąc, wydanie integrala w takiej cenie to inwestycja na lata, będzie dostępny na rynku przez kilka lat, bo innych dodruków już nie będzie.

Ale ja nie uważam, że ten integral się nie będzie opłacał, wręcz przeciwnie. Uważam za to, że przyszłe pojedyncze tomy będą się wydawnictwu mniej opłacać. Chyba, że wydawnictwo całkowicie z nich zrezygnuje.

Offline Motyl

« Odpowiedź #3683 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:35:39 »
O działanie z planem to nikt tu raczej Muchy nie podejrzewa...

Nie, no Death ma rację, już w 1983 r. Mucha postanowiła wydać integral Gideon Falls, wcześniej drukując masę pojedynczych tomów, a pewnie w 2027 r. wyda jakieś powiększone wydanie z dodatkami, a na 2045 r. planowane jest wersja mega deluxe powiększone wydanie 50-centymetrowe, by się na półce nie mieściło. To wszystko od dawna jest zaplanowane.

Ale ja nie uważam, że ten integral się nie będzie opłacał, wręcz przeciwnie. Uważam za to, że przyszłe pojedyncze tomy będą się wydawnictwu mniej opłacać. Chyba, że wydawnictwo całkowicie z nich zrezygnuje.

Jakbyś nie zauważył, coraz więcej nowości jest wydawane grubiej, realia rynku, tam gdzie są to pojedyncze tomy, czasem jest to uzależnione licencyjnie. Natomiast popularność GF nas trochę zaskoczyła. Średnia sprzedaż serii to jakieś pięć lat. 

Offline Midar

« Odpowiedź #3684 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:37:14 »
Jak mnie to ucieszyło, mniam! Super wiadomość i piękna okładka. Kupiłem na razie pierwsze 3 tomy w bardzo dobrej promocji i właśnie miałem dokupować resztę. Ponieważ ich nakład się kończy, więc pewnie bez problemu się pozbędę.
Swoją drogą, dziwiłem się niedawno, że pojawiło się sporo ofert sprzedaży kompletów w dobrej (niskiej) cenie. Taki dobry tytuł, a ludzie się pozbywają. Jednak świat przecieków działa.

Dziwię się też krytykującym. Normalna kolej rzeczy jest taka, że tytuły wydane w częściach, czy albumach potem wychodzą w integralach. Jak Egmont wydaje Armadę, Trolle z Troy, Skargę Ziem Utraconych, Yansa, Lucyfera, etc, to hip, hip, hurra. Jak Mucha wydaje w integralu tytuł, który bardzo długo był dostępny w pojedynczych tomach, to krytyka.
« Ostatnia zmiana: So, 19 Marzec 2022, 13:43:08 wysłana przez Midar »

« Odpowiedź #3685 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:38:30 »
  Wszyscy rozumieją ekonomiczne powody. Natomiast to nie jest żaden komiks sprzed x lat tylko zupełnie świeży tytuł, dopiero co odebrałem ostatni tom. Ani jednego jeszcze nie czytałem i teraz jeżeli spodoba mi się na tyle żeby go zostawić na półce to się okazuje, że mógłbym go kupić teraz gdzie byłby tańszy nawet pomimo wielkiego skoku ceny a na dodatek zajmowałby połowę miejsca na półce, a jeżeli mi się nie spodoba to go sprzedam w cenie makulatury bo te wydanie które kupiłem już teraz jest g...o warte. Mucha Comics sama stworzyła ten precedens i to średnio korzystny dla całego rynku. Ja w tym momencie dokupuję ostatni tom Criminal i za wuja już nie kupię żadnej ich serii, poczekam na wydanie typu omnibus a jak nie będzie to trudno, powieka mi nie drgnie, czasy są jakie są a dobrych tytułów na rynku mnogo.

Offline Motyl

« Odpowiedź #3686 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:42:25 »
  Wszyscy rozumieją ekonomiczne powody. Natomiast to nie jest żaden komiks sprzed x lat tylko zupełnie świeży tytuł, dopiero co odebrałem ostatni tom.

Oczywiście, masz rację, tylko jest mały szkopuł. Jakby wydać go za rok, czy za dwa to cena okładkowa byłaby, nie chcę być złym prorokiem, 400, 450 zł? W ciągu miesiąca wycena komiksów idzie w górę w drukarni o 20 zł.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3687 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:46:11 »
Tak, niech wszystko wydają w tomach po 800 stron za 300 zł okładkowo. Świetna opcja dla osób chcących wejść w jakąś serię. I na pewno przybędzie im od tego klientów.

A tych pojedynczych to niech nikt już nie kupuje. Bo przecież jak nie sprzeda się pojedynczo, to wyjdzie zbiorczo. A nie, zaraz... A co tam, lepiej niech te komiksy podzielą los "The Wicked + The Divine", byle tylko nie doczekały się drugiego wydania.
« Ostatnia zmiana: So, 19 Marzec 2022, 13:48:06 wysłana przez Eguaroc »

Offline Death

« Odpowiedź #3688 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:47:32 »
Sytuacja jest wyjątkowa i różni wydawcy różnie się przed nią bronią. Taurus wydał Locke&Key za 80 zł na okładce pojedynczego tomiku i to w miękkiej. Mucha szybko drukuje integral, żeby było jak najtaniej za całość serii. Nawet Kołodziejczak stwierdził, że czas zacząć się tłumaczyć przed czytelnikami na Facebooku. Trochę jednak za bardzo jedziecie po Musze.

Offline Szekak

« Odpowiedź #3689 dnia: So, 19 Marzec 2022, 13:50:22 »
Eguaroc, to powinieneś się wkurzać... jak teraz osoba chcąca wejść w serię Gideon Falls może w nią wejść, skoro będzie tylko omnibus?

Oczywiście, masz rację, tylko jest mały szkopuł. Jakby wydać go za rok, czy za dwa to cena okładkowa byłaby, nie chcę być złym prorokiem, 400, 450 zł? W ciągu miesiąca wycena komiksów idzie w górę w drukarni o 20 zł.
Czyli Mucha zawija interes, bo komiksy się robią za drogie?

Fajnie, że muszka odkryła, że omnibusy wychodzą taniej. Też jestem zwolennikiem wydań zbiorczych. Czy teraz można się spodziewać, że wszystkie komiksy będą puszczane w omnibusach po 300zł?
Piękno jest w oczach patrzącego.