Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1492679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lafar

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #1995 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:59:40 »
W dodatku ma spore wymagania, w biogramach autorów nie pozwalał używać nazwy swojego konkurenta, czyli DC, (...)

Pierwsze słyszę, na flapach omniaków przy opisach autorów normalnie są wymieniane też prace z DC, Image czy IDW. No chyba, że to tylko u nas mają takie wymaganie ale byłoby to dziwne.

« Odpowiedź #1996 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:01:19 »
A gdzie napisałem, że jest luksusowy (choć zdarzało im się robić takie wydania jak "Sprawiedliwość")? Napisałem tylko, że sami złożyli ten tom i poświęcili więcej pracy na jego edycję

Egmont też składał własne tomy, nie różniły się ceną od gotowców.

Offline Death

« Odpowiedź #1997 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:09:28 »
Ale się porobiło, nie dość, że tej jesieni koszty produkcji komiksów poszły w górę, to akurat wychodzą jakieś najgrubsze części danej serii, najgrubsze komiksy danego autora i ceny okładkowe dostają podwójną dawkę. Nowy Gipi już jest i kosztuje stówę, Arab przyszłości to samo, Burma gruby i drogi, Criminal też najgrubszy i 120 zł, Spiderman 230, Mandioca wydaje jakieś kosmiczne dzieło 300-stron, Burma 3 razy grubszy niż ostatnio, Kurc już szykuje najgrubszy tom Snowpiercera i integral autora Azymutu. Grubość + wzrost cen produkcji = za chwilę nie będzie po co wchodzić do sklepu z komiksami bez stówy w kieszeni, żeby kupić 1 album. :D
Są jeszcze jakieś albumy za mniej niż 100 zl? :D

Offline Kadet

« Odpowiedź #1998 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:12:10 »
Najnowszy "Kapitan Ameryka" Brubakera (polecam!) jest za 99,99 zł ;)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1999 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:13:46 »
(...)cena jest mega wygórowana nic jej nie tłumaczy.
Dokładnie tak, widzę ludzie "porównują" do Animal Mana Egmontu czy Muchowych Batmanów z czasów kiedy Batmanów (i w ogóle komiksów superhero) prawie na rynku nie było...
Jesteśmy w środku (a może już pod koniec?) drugiego (lub trzeciego, zależy jak patrzeć) boomu na komiksy superhero, do tego Spider-Man a Animal Man - co to za porównanie... Popularny produkt powinien z samej zasady być tańszy - mniejsza sprzedaż a wyższa cena ulega większej sprzedaży i niższej cenie. Ale tutaj ewidentnie stwierdzono, że kupi ten kto ma kupić, a ceną nie ma sensu walczyć. No w sumie - muszę się zgodzić, nie można porównywać do Egmontu, a jednak ludzie to robią, plus osobiście dla mnie cena 200 czy 230 bez różnicy (jak już pisałem w poprzedniej wiadomości w wątku), także chyba nie powinienem się wypowiadać :P

« Odpowiedź #2000 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:16:38 »
Ale się porobiło...

No patrz a biedny Krakers drukuje komiks w 39 egzemplarzach i jak znajdzie jeszcze jednego klienta to cena spadnie o 5 złotych.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2001 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:20:51 »
  No patrz a biedny Krakers drukuje komiks w 39 egzemplarzach i jak znajdzie jeszcze jednego klienta to cena spadnie o 5 złotych.

Ale Krakers chyba opiera się na komiksach z domeny publicznej, dla których nie trzeba nikomu płacić za licencję...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline MarcusSz

« Odpowiedź #2002 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:23:48 »
Ostatnie 2-3 strony to tylko narzekanie "jak drogo" i komentarze typu "skok na kasę" czy "przegięli".
Pewnie, każdy ma swój budżet i spojrzenie na ten temat, ale w tym tygodniu to już chyba 3 wątek po "Taurusie" i "Scream Comics" gdzie jest narzekanie na ceny.
Może jednak warto dopuścić do siebie świadomość że zaraz następni wydawcy w zapowiedziach też będą je podnosić - bo sytuacji związanej ze wzrostem cen produkcji nie rozwiąże uporczywe zaklinanie rzeczywistości że to nie ma miejsca.
P.S. Aż powoli boje się, co będzie, jak za miesiąc lub dwa w zapowiedziach Egmontu wszystko też podskoczy o 10% czy 20%. 15 stron pewnie tylko o tym będzie "Dlaczego zamiast 40zł za spidera muszę zapłacić teraz 45zł (albo 50zł)".  :P

Offline Crono

« Odpowiedź #2003 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:25:29 »
No to teraz wyszło co narobił Bazyl. Gdyby wykupił cały test pająka z Hachette, mielibyśmy Spidermana za 40zł.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2004 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:26:07 »
Temat jest wałkowany bo jest bardzo istotny, jak komiksy będą za drogie to ludzie przestaną je kupować, a co najmniej będą kupować ich mniej. Wydawnictwa dostosowując się do tego będą wydawać mniej i w mniejszych nakładach, co sprawi że będą jeszcze droższe. W najgorszym scenariuszu skończy się tak jak kiedyś - że komiksów po polsku nie będzie prawie w ogóle. Nie wiem o czym ważniejszym można rozmawiać na forum komiksowym.
« Ostatnia zmiana: So, 28 Sierpień 2021, 17:30:27 wysłana przez ukaszm84 »

Offline andy13

« Odpowiedź #2005 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:33:35 »
Ze 2 miechy temu pisałem, że ten komiks mógłby zostać na spokojnie wydany w formacie epików. Wtedy były teksty, że większy format nie zwiększa ceny. Teraz odsyłanie do Marvela, Panini czy Disneya. No pewnie, wszyscy inni winni. Włącznie z Pis-em. Beka. I oczywiście argument, że ceny papieru rosną. No chyba, że powiększymy format i zużyjemy więcej papieru - wtedy to nie ma wpływu na cenę.

Epic 504 str. 130 zł
Spectacular 584 str. 230 zł

Jeśli format nie ma wpływu na cenę, to Mucha ma ceny horrendalne. Stać mnie, ale jeśli kupię, to znaczy, że akceptuje działania Muchy.

Offline parsom

« Odpowiedź #2006 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:34:34 »
No, zachłanna Mucha zrobiła skok na kasę! Spalić ich! Na barykady!

Offline LukCook

« Odpowiedź #2007 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:35:14 »
Cena kompletnie nieadekwatna do formy wydania. Proste porównanie z Egmontem - epiki pająka, Animal Man, nawet Batmany Noir były lepiej wycenione. W tym miejscu nie ma co porównywać giganta do mniejszego wydawnictwa. Moim zdaniem cena z kosmosu i w tym wypadku zamierzam głosować portfelem.

« Odpowiedź #2008 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:36:04 »
 Tak oczywiście to był taki żarcik, ale jakby nie patrzeć chłopina stara się jak może obniżyć koszty. On jedyny chyba na tym forum jest tym prawdziwym pasjonatem i ciężko uznać że ma z tego jakikolwiek zysk, cała reszta prowadzi mniej lub bardziej rozwiniętą działalność zarobkową. Ale w przypadku Muchy to zastanawiam się czy ten Spider-Man to jeszcze próba działalności zarobkowej czy już chęć wyciśnięcia komiksowej stalowni, nie wiem jak inni, nie wypowiadam się ale ja nie lubię być wyciskany. Jak kupuje się czegoś więcej naraz to zawsze wychodzi taniej niż w sprzedaży jednostkowej, tak jest w przypadku Egmontu, Coca-Coli, Winiar, Adidasa i wszelkich innych firm. Po to się kupuje zbiorcze wydania aby wyszło taniej, tylko nie u Muchy te ich komiksy od zawsze do strasznie tanich nie należały i do tego dają dwa razy więcej stron to walą cenę dwa razy większą i gra gitara.

Offline parsom

« Odpowiedź #2009 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:42:29 »
Wisi mi ten komiks, ale czuję się jak w czasach kiedy Lidl był tani, a Biedronka sprzedawała towar bezpośrednio z palet. Głupia Mucha niech następnym razem zbierze jakieś szroty i wyda je jak najtaniej. Nakupią se i będą zadowoleni.