Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1492193 razy)

Kodo i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #1815 dnia: Śr, 30 Czerwiec 2021, 12:02:08 »
Jakoś nikt nie mówi o brakujących komiksach z Millarworld. Rozumiem, że Mucha nie chce wydawać tych pojedynczych rzeczy jak Prodigy, Sharkey the Bounty Hunter czy Space Bandits. Ale co z nowym Kick Assem i Hit-girl (a także crossem pomiędzy nimi)? Jak wygląda sytuacja z kontynuacjami Jupiter's Legacy oraz Magic Order? (wiem te dwa ostatnie dopiero co zostały zapowiedziane przez Image).
« Ostatnia zmiana: Śr, 30 Czerwiec 2021, 12:45:52 wysłana przez michał81 »

Offline Death

« Odpowiedź #1816 dnia: Śr, 30 Czerwiec 2021, 12:29:27 »
Ciekawy jestem, jak bardzo wzrasta sprzedaż tytułu (i czy w ogóle) po wydaniu ostatniego tomu. Ja na przykład najchętniej czytam kompletne, zakończone serie ciągiem, bez kilkumiesięcznych przerw. I część kupuję na bieżąco, odkładam na półkę i czekają, a część kupuję w całości już po wydaniu finału.
No to ja prawie zawsze kupuję na bieżąco i czytam jak wyjdzie ostatni. Tak będzie ze Stumptown, Outcast i Gideon Falls. Mam wszystko, ale z lekturą czekam na ostatnie albumy.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1817 dnia: Śr, 30 Czerwiec 2021, 12:34:09 »
Co do Millarworld to ja ciągle czekam na Wanted....

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1818 dnia: Śr, 30 Czerwiec 2021, 12:38:10 »
Kupowałem i nie mam żadnego żalu, że przestała wychodzić. Mam komplet ale chyba przeczytałem tylko dwa tomy.
Tak czy inaczej brawa za oficjalną informację. Wiadomo na czym stoimy i to jest dobre.
Jakby coś będę wchodził w kolejne nowe serie nie czekając na to czy wyjdzie całość (Od Taurusa nie).
Ale tak jak pisze isteklistek posiadając taką wiedzę nikt już w tę serię nie wejdzie.

Możliwe, że to jest dobra seria i warto poczekać, czy wydawnictwo wierzy w ten tytuł. Gdzieś może tkwić błąd. Jeżeli chodzi o anulowanie serii DC przez Egmont, to od początku było sporo głosów, że będzie ciężko, bo nie było żadnej podbudowy - mnóstwo Batmana i niewiele więcej, ta inicjatywa to byl chaos. Popełniono tyle błędów - cięcia, brak wariantów, skład i numeracja np. SS - że ludzie dwa razy się zastanowią, o ile nie przeszli na wydania oryginalne, czy chcą jeszcze raz zaczynać, bo nie mam wątpliwości, że są zainteresowani komiksami od DC. Błąd był w planowaniu, ale Egmont to widzi inaczej, po swojemu.

Offline rand

« Odpowiedź #1819 dnia: Śr, 30 Czerwiec 2021, 13:19:59 »
Ciekawe co się stanie jak zrobią serial na podstawie TWTD, co jest ostatnio bardzo na czasie. Po sukcesie Łasucha czy The Boys może się okazać że i za serię Gillena się wezmą. Wg mnie słaba decyzja bo mało kto kupi teraz tomy, które na rynku już jakiś czas leżą, a i wysyp ofert na OLX zaraz się pojawi (w tym pewnie moja)... Coraz mniej opłaca się na bieżąco serie kupować, lepiej chyba całość po zakończeniu wziąć

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1820 dnia: Śr, 30 Czerwiec 2021, 13:31:07 »
Ciekawy jestem, jak bardzo wzrasta sprzedaż tytułu (i czy w ogóle) po wydaniu ostatniego tomu. Ja na przykład najchętniej czytam kompletne, zakończone serie ciągiem, bez kilkumiesięcznych przerw. I część kupuję na bieżąco, odkładam na półkę i czekają, a część kupuję w całości już po wydaniu finału.
Nie wiem czy w ogóle wzrasta. Najlepiej sprzedają się pierwsze tomy serii, więc jeśli początek nie chwycił to ciągnięcie tego dalej to dla wydawnictwa wywalanie pieniędzy w błoto.
Batman returns
his books to the library

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1821 dnia: Śr, 30 Czerwiec 2021, 14:17:19 »
Jakoś nikt nie mówi o brakujących komiksach z Millarworld. Rozumiem, że Mucha nie chce wydawać tych pojedynczych rzeczy jak Prodigy, Sharkey the Bounty Hunter czy Space Bandits. Ale co z nowym Kick Assem i Hit-girl (a także crossem pomiędzy nimi)? Jak wygląda sytuacja z kontynuacjami Jupiter's Legacy oraz Magic Order? (wiem te dwa ostatnie dopiero co zostały zapowiedziane przez Image).

Z Millara to chciałbym jeszcze jego starsze serie - Wanted, Superior, Supercrooks. Te nowe w większości prezentują nędzny poziom. Chyba tylko Hit-Girl vol.2 trochę bardziej mi się podobała i postawiłbym na półce.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Motyl

« Odpowiedź #1822 dnia: Śr, 30 Czerwiec 2021, 16:13:38 »
A tak w ogóle ktoś chyba kiedyś pisał, ale może podacie informację jeszcze raz, czy ta seria po prostu sprzedawała się najgorzej z serii Muchy, czy stosunek zarobków do kosztów licencji był za niski?

Sprzedawała się bardzo słabo na tle innych tytułów, jak usłyszałem liczby, to niedowierzałem.  Po prostu przesyt rynku plus nikłe zainteresowanie tą serią. Nie przyjęła się i tyle.

Sex przerwali po 2 tomach, a tutaj po 4 i zostawiają klientów z niczym. Nie mam pojęcia, ile sprzedali, ale jak by chcieli, to mogliby drastycznie ograniczyć nakład i nic, albo niewiele na tym zarobić. Taka decyzja móże zaprocentować w przyszłości.

Z Sexem były czynione próby obniżenia kosztów licencji, nie powiodły się. Nie ma możliwości ograniczenia nakładów czegoś, co i tak się sprzedaje w niskim nakładzie. Skutkowałoby to ogromną ceną okładkową. Wydanie reszty materiału w jednym tomie byłoby jakimś rozwiązaniem, ale nie ma gwarancji, że sprzedałaby się taka ilość, aby nie dołożyć do interesu. Z obserwacji na stoisku zauważyłem, że po tytuły pokroju Saga, W+D nie sięgają typowi komiksiarze, dużo było przypadkowych klientów, których przyciągnęła tematyka lub rysunki- u nich też dynamika kupna jest znacznie słabsza, po jednym tomie raz na jakiś czas. Podejrzewam więc, że opasłe tomisko za zylion złotych byłoby dla nich kwotą nie do przeskoczenia. Komiks powinien być szeroko dostępnym medium, a nie kosztownym hobby dla wielbicieli ekskluzywnych i unikatowych wydań, a nasz rynek zaczyna coraz chętniej zbaczać w tym kierunku.

Jeśli sprzedawane egzemplarze nawet nie potrafią pokryć kosztów licencji, to ograniczenia nakładu nic nie pomoże.

Dokładnie.

Nie bardzo. Jeszcze muszą być wszystkie tomy dostępne. Na przykład jak ktoś chciał zakupić serię ukazującą się przez kilka lat po publikacji ostatniego tomu, to się boleśnie przekonał, że czekanie nie popłaca. Nie zawsze trafiają się dodruki. 

Co do Millarworld to ja ciągle czekam na Wanted....

Czytałem oryginał, ale czekam nieustannie na polską edycję od 2008 roku ;)

« Ostatnia zmiana: Śr, 30 Czerwiec 2021, 16:17:46 wysłana przez Motyl »

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1823 dnia: Śr, 30 Czerwiec 2021, 16:43:19 »
Nie jestem pewien, ale ci, co już kupili przełaciliby, bo lepsze to niź nic. Dla mnie argument z ceną i szeroką dostępnością jest w takich przypadkach mało wiarygodny - za chwilę wydawnictwo wypuści tom w różnych okładkach, powiększonym formacie za kilka stówek tak, jak robi to Egmont. Mucha się nie zwija za chwilę, więc jest sporo czasu by komiks sprzedawał się w wolnym tempie. Pisałem wcześniej, że nie mam pojęcia czy historia jerst dobra, a co jak za kilka miesięcy ruszy hype? Może jest za duży wybór i tak dobre tytuły jak ten na tym cierpią i muszą odczekać w kolejce. W każdy razie jak będę chciał się o tym przekonać, to pozostaje mi zakup w 2 tomach deluxe.
« Ostatnia zmiana: Śr, 30 Czerwiec 2021, 16:46:23 wysłana przez isteklistek »

Offline Necr09

« Odpowiedź #1824 dnia: Cz, 01 Lipiec 2021, 11:28:08 »
Pytanie techniczne, szukałem ostatnio czegoś z pogranicza horroru i dark fantasy/sci-fi dla siebie i rzuciły mi się oczy dwie pozycje od Muchy z 2018 roku, Wampiry (https://muchacomics.com/pl/p/Wampiry/206) i Pusty Człowiek (https://muchacomics.com/pl/p/Pusty-Czlowiek/220), ktoś mógłby cos więcej napisać o tych pozycjach? Próbowałem szukać na starym forum w okolicach daty premiery obu, ale praktycznie zero opinii o tych dwóch.
FGO: 758,469,198

Offline Motyl

« Odpowiedź #1825 dnia: Cz, 01 Lipiec 2021, 11:41:34 »

Offline misiokles

« Odpowiedź #1826 dnia: Cz, 01 Lipiec 2021, 11:44:31 »
Brak opinii też jest opinią ;)
Wampirów nie znam, Pustego Człowieka czytałem i już nie bardzo pamiętam o czym było. Znaczy pamiętam pomysł, dobrze wspominam warstwę graficzną, natomiast w lekturze był przyciężki i nieabsorbujący. Zostawił mi pustym środku, takim 'meh'. W tamtym roku sfilmowano ten komiks, ale film ma mało wspólnego z komiksem.

A z horroru/dark-fantasy bierz to: https://www.gildia.pl/komiksy/147606-diefenbach-zanim-wzejdzie-swit

Offline vision2001

« Odpowiedź #1827 dnia: Cz, 01 Lipiec 2021, 12:58:29 »
Pusty Człowiek (https://muchacomics.com/pl/p/Pusty-Czlowiek/220)
Jak czytałem, to miałem wrażenie, że zostało to napisane jako komiks w ramach serii "Z Archiwum X". A wskazana recenzja bardzo dobrze opisuje jakich wrażeń możesz się spodziewać, czytając ten tytuł.

Offline michał81

« Odpowiedź #1828 dnia: Cz, 01 Lipiec 2021, 13:59:03 »
Ja Wampiry polecam. W sumie to powtórze to co napisałem na starym forum. Główną zaleta tego komiksu jest kreska Juana Cavii, która nie tylko jest świetna, ale bardzo dobrze dopełnia historię.
Sama fabuła ma mroczny klimat o wymowie antywojennej i opowiada historię oddziału żołnierzy podczas mało znanego konfliktu zbrojnego Portugalia-Gwinei Bissau. Kiedy przeczytałem komiks to miałem wrażenie, że równie dobrze mógł opowiadać historię osadzoną podczas wojny w Wietnamie. I po mimo, że w pewnym momencie komiks skręca w tematy horroru, to głównie jednak jest to opowieść dotycząca psychiki człowieka i tego co wojna potrafi z nią zrobić. Tytułowe Wampiry mają tu dwuznaczny wydźwięk z samym końcem albumu.
Polecam, może trochę przewidywalne to jednak warto się zainteresować tym tytułem.
« Ostatnia zmiana: Cz, 01 Lipiec 2021, 15:56:51 wysłana przez michał81 »

Offline Arne

« Odpowiedź #1829 dnia: Cz, 01 Lipiec 2021, 14:34:34 »
Przeczytałem Wampiry właśnie kilka dni temu i w sumie zgadzam się z Michałem.
Komiks ani mnie specjalnie nie porwał, ale też się na nim nie zawiodłem.