Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1497413 razy)

Moreroms i 6 Gości przegląda ten wątek.

Online amsterdream

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #1485 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 15:03:00 »
Mam nadzieję, że format będzie powiększony. A argument, że coś musi pasować do czegoś innego, wydanego przez odrębne wydawnictwo, to istne kuriozum. To w takim razie ja chcę żeby pasowało mi do AoA.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline michał81

« Odpowiedź #1486 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 15:15:33 »
To w takim razie ja chcę żeby pasowało mi do AoA.
A czemu nie może być formacie takim jak Przedwieczni z Marvel Limited?  ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #1487 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 16:14:20 »
Im większe tym lepsze  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Cyber

« Odpowiedź #1488 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 17:31:40 »
Dla mnie mogłoby być wydane i w formacie Marvel Limited, byłoby super. Ale obawiam się, że cena odstraszyłaby mnie tak skutecznie, jak zrobiło to Libertago w przypadku mojego ulubionego komiksu W poszukiwaniu ptaka czasu. :(

Offline xanar

« Odpowiedź #1489 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 17:36:22 »
Nie no to nie byłoby wydanie ekskluzywne  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #1490 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 19:23:06 »
@Cyber spokojnie, ja z tym formatem Marvel Limited żartowałem. Dla mnie optymalnym formatem do amerykańskich komiksów jest OHC, który Mucha ma właśnie w swoich wydaniach. Rozumiem, narzekanie ludzi, bo chcieliby postawić Spectacular Spider-man obok zapowiedzianego Amazing Spider-man od Egmontu, ale zapominają, że to są dwie różne serie. Zabawne jest też to, że jest tu marudzenie na format, ale jak Egmont wydaje Batmana w kilku różnych formatach to jest to najczęściej przemilczane.

I jak znam życie to i tak będzie marudzenie na rysunki Sala Buscemy, nie ważne w jakim będą one wydane formacie. 

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1491 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 19:34:41 »
Nie ma znaczenia, czy format standardowy, czy powiększony. Na razie postawi się gdzieś obok komiksów Muchy z mutantami i Iron Fistem. Byle później wydali jakieś fajne spidery, które będzie można ustawić obok Spectacular 8)

Offline Crono

« Odpowiedź #1492 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 19:48:37 »
michał81 - ja tam nigdy Sala nie lubiłem i nie rozumiem zachwytów nad jego rysunkami. Ale co kto lubi. Co do zeszytów jakie znajdą się w tym tomie, to rozumiem że to zamknięte historie ? (tzn. wszystko dzieje się w obrębie serii Spectacular?).

Offline PawelC

« Odpowiedź #1493 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 20:00:40 »
Jeśli to będzie w OHC, to jak dla mnie to właśnie będzie pierwszy prawdziwy polski omnibus. Petarda z tą zapowiedzą, zwłaszcza, jeśli wziąć pod uwagę, że ma gotowca i wydawnictwo samo ogarnia skład. Super inicjatywa.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1494 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 20:22:13 »
A właśnie, skąd w takich okolicznościach, Mucha może mieć materiały? Z wydań cyfrowych?

Offline pawlis

« Odpowiedź #1495 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 20:43:36 »
Też w sumie jestem ciekaw, skoro nie mają odnośnika w postaci zbiorczego wydania z USA.

Co do zeszytów jakie znajdą się w tym tomie, to rozumiem że to zamknięte historie ? (tzn. wszystko dzieje się w obrębie serii Spectacular?).
Jak przeglądałem Marvel.fandom i tak i nie. W latach 90. miałeś tak, że często jakiś story-arc bądź event był porozrzucany po wszystkich możliwych seriach. Np. część 1 Śmierci Supermana była w Action Comics, druga Adventures Superman, trzecia w Superman: The Man of Steel, czwarta w Superman i tak dalej i tak dalej.

Takie 6-częściowe Ostatnie łowy Kravena były porozrzucane po trzech ówczesnych seriach ze Spider-Manem.

Historie ze Spectacular, jak patrzyłem, raczej działy się względnie niezależnie od ASM, ale pewne ich echa odbijały się potem w innych seriach z Pająkiem jak w Pursuit. I generalnie był taki motyw, że w komiksach w trakcie fabuły pojawiała się stopka Jeśli chcesz wiedziesz, o kim kurde blazgoni Peter, kup Spectacular Web of Spider-Men #567. Na co czekasz? Myślisz, że my w redakcji odżywiamy się powietrzem? :P.
« Ostatnia zmiana: So, 02 Styczeń 2021, 22:10:19 wysłana przez pawlis »

Offline andy13

« Odpowiedź #1496 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 21:47:28 »
Ja wyjątkowo wolałbym standardowy rozmiar. Głównie dlatego, by na półce pasowało do Epiców od Egmontu :).

Ja też wolę standardowy format. Nie dość, że pasuje do Epików Egmontu, to przy tej ilości komiksów, która wychodzi, każde miejsce na regale (biurku, taboretach, podłodze) na wagę złota.

Offline Toranga

« Odpowiedź #1497 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 22:13:08 »
Też w sumie jestem ciekaw, skoro nie mają odnośnika w postaci zbiorczego wydania z USA.
Jak przeglądałem Marvel.fandom i tak i nie. W latach 90. miałeś tak, że często jakiś story-arc bądź event był porozrzucany po wszystkich możliwych seriach. Np. część 1 Śmierci Supermana była w Action Comics, druga Adventures Superman, trzecia w Superman: The Man of Steel, czwarta w Superman i tak dalej i tak dalej.

Takie 6-częściowe Ostatnie łowy Kravena były porozrzucane po trzech ówczesnych seriach ze Spider-Manem.

Historie ze Spectacular, jak patrzyłem, raczej działy się względnie niezależnie od ASM, ale pewne ich echa odbijały się potem w innych seriach z Pająkiem jak w Pursuit. I generalnie był taki motyw, że w komiksach w trakcie fabuły pojawiała się stopka Jeśli chcesz wiedziesz, o kim kurde blazgoni Peter, kup Spectacular Web of Spider-Men #567. Na co czekasz? Myślisz, że my w redakcji odżywiamy się powietrzem? :P.

To prawda że tak często bywało, ale to nie była reguła. I akurat w Spectacular w tym okresie były historie samodzielne.

Online amsterdream

« Odpowiedź #1498 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 22:21:48 »
Ja też wolę standardowy format. Nie dość, że pasuje do Epików Egmontu, to przy tej ilości komiksów, która wychodzi, każde miejsce na regale (biurku, taboretach, podłodze) na wagę złota.
A skąd wiadomo jak Egmont wyda tego Epica? OHC jest tylko większe o 1 centymetr wszerz i 2 cm na wysokość a niektórzy tu podnoszą larum jakby to co najmniej wielkość Alienów od Scream miała być. Ale wiadomo, najważniejsze to musi pasować do nieistniejącego komiksu, który nawet nie wiadomo jak będzie wydany. A może Egmont wszystkich zaskoczy i wyda te Spidery na offsecie, w miękkiej oprawie ze skrzydełkami? Mnie bardziej od formatu interesuje właśnie papier, tego Spectaculara też wolałbym na dobrej jakości off-secie.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline death_bird

« Odpowiedź #1499 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 22:33:42 »
A czy "Spectacular" jest w ogóle w jakikolwiek sposób "istotną" serią?
Bo przyznam szczerze, że w tym przypadku nie do końca rozumiem jak to działa. Z tego co szperam nie jest to jakaś seria "drużynowa" działająca w oderwaniu od solowych przygód ani nie jest to żadna alternatywna rzeczywistość (w stylu "Ultimate Spider-Man").
To w takim razie czy to w jakikolwiek sposób współgra z "The Amazing..."? Seria główna ma jakikolwiek wpływ na to? Czy też jest to po prostu drugi zestaw przygód na zasadzie "Wyciągnijcie więcej $$$ z kieszeni", naciągający dobę Pająka z 24 do 48 godzin, ale bez wpływu na cokolwiek istotnego?
Bo niby przygody Pajączka poczytałbym z chęcią, ale z drugiej strony nie chciałbym za bardzo inwestować w jakąś "drugą" (nie chcę użyć tutaj określenia "drugorzędną") serię bez znajomości podstawowych przygód.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".