Autor Wątek: Los Kraba - imprint wydawniczy  (Przeczytany 37169 razy)

Offline Takesh

Odp: Los Kraba - imprint wydawniczy
« Odpowiedź #120 dnia: Pn, 23 Marzec 2026, 17:25:19 »
A mnie zastanawia ten prosty angielski użyty w ich wydaniu. Oryginał jest tak prosto pisany? Czyli tylko problemy techniczne spowodowały rezygnację z wydania go przez Mandiokę?

Online donT

« Odpowiedź #121 dnia: Pn, 23 Marzec 2026, 17:37:56 »
Czy to oznacza, że nie kupujecie polskiej wersji?

Ja nie jestem do konca przekonany czy taka w ogole bedzie. Wydawnictwu Los Kraba zycze jak najlepiej, ale nie jestem pewien czy dadza rade z tym tytulem, bo to kobyla, a do tego edytorskie cacuszko. Kiedys olalem The Eternaut 1969 Brecci (bedacy od dawna oop), bo ktos gdzies mowil, ze Non Stop Comics bankowo pojda za ciosem i go wydadza. Nie poszli. Dlatego tez kupilem wydanie z Fantagraphics. Ono predzej czy pozniej rowniez sie wyprzeda, wiec z ewewntualna odsprzedaza, ktorej nie planuje, nie bedzie najmniejszego problemu. A to czy po polsku czy angielsku, nie stanowi dla mnie wiekszej roznicy.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online Martin Eden

« Odpowiedź #122 dnia: Pn, 23 Marzec 2026, 18:26:33 »
A mnie zastanawia ten prosty angielski użyty w ich wydaniu. Oryginał jest tak prosto pisany? Czyli tylko problemy techniczne spowodowały rezygnację z wydania go przez Mandiokę?

Prosty w żadnym razie nie powinien być utożsamiany z "ułomny", "wybrakowany" czy coś. Nie znam języka oryginału, ale myślę, że to po prostu mistrzostwo narracyjne, w którym twórca nie musi silić się na nie wiadomo jaki język, nie musi nikomu udowadniać, jakim jest erudytą, jakie wytwory słowne potrafi stosować. Po prostu opowiada. I tę cechę zauważam u ludzi o najwyższym warsztacie. Tytuł na pewno nie odpadł Mandioce z powodu tłumaczenia - w porównaniu z tym to Mandioca dźwigała w tej dziedzinie multi-ciężary.

Komiks jest oczywiście obszerny, to inna sprawa.

Co do wydania przez Los Kraba, to dobrze, że napisali (jak na zdjęciu wklejonym przez komiks), że rozważają formę wydania. Być może najlepszym rozwiązaniem jest wersja bez tych wszystkich ozdobników: nie budżetowa, dalej dobra jakościowo, ale bez obwoluty, mieniącej się różnymi kolorami okładki itd. Na pewno z wycięciem na oczy (bo to robi i na pewno nie jest trudne), ale bez stawiania zbyt wygórowanych wymagań naszym drukarniom :)

To naprawdę można wydać znakomicie jakościowo i bez zakładania na siebie pułapek. I cena będzie wtedy na pewno atrakcyjniejsza.

Z drugiej strony wiem, że na wydania z takimi ozdobnikami też jest u nas rynek. Trudny orzech złapał krab w swoje szczypce.

@komiks: czy kupię? Nie wiem, ale wątpię. Nie widzę na razie powodu.

Online bocik

« Odpowiedź #123 dnia: Pn, 23 Marzec 2026, 19:18:41 »
Ja kupię po polsku również.

Offline SamoZlo75

« Odpowiedź #124 dnia: Pn, 23 Marzec 2026, 19:54:55 »
Czy to oznacza, że nie kupujecie polskiej wersji?
Nie, no skąd takie wnioski. Pomyślałem, że jeśli jest niedrogo (czasem tak bywa), to kupię, przeczytam, odsprzedam z rabatem i poczekam spokojniej na wydanie polskie.

« Odpowiedź #125 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 10:15:55 »
Czyli tylko problemy techniczne spowodowały rezygnację z wydania go przez Mandiokę?

Przyczyną rezygnacji były koszty licencji, która jest cholernie droga. Mandioca wyliczyła, że finansowo się to nie zepnie. Los Kraba wyliczył (albo wierzy - nie wiem, spekuluje!), że się zepnie. Ale trzeba dodać, że Los Kraba często "ratuje się" grantami w tym przypadku i mogło mu wyjść taniej.
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline mgmb

« Odpowiedź #126 dnia: Pt, 27 Marzec 2026, 12:01:27 »
tak, licencja jest droga, powiedzmy, że jakieś 7-8 razy wyższa od przeciętnego tytułu, ale mamy wszystko podpisane i jedziemy z projektem (teraz czas na tłumacza)
2021 Aquaworld 2021 Komiksologos Pandemia 2022 Przygody Stacha i Janka. Skarb Amazonki 2022 Szczyl 1. Wschodnia wieża 2023 Marsz 2023 Przygody Stacha i Janka. Krwawy Lotos

Offline Melkazir

« Odpowiedź #127 dnia: Pt, 27 Marzec 2026, 20:53:11 »
Liczę, że będzie wersja 1 do 1 wypasiona jak oryginał, bo jak nie to szczerze kupię po angielsku. Cena nie gra dla mnie aż takiej roli

Offline Łosiek

« Odpowiedź #128 dnia: Pt, 27 Marzec 2026, 22:05:45 »
tak, licencja jest droga, powiedzmy, że jakieś 7-8 razy wyższa od przeciętnego tytułu, ale mamy wszystko podpisane i jedziemy z projektem (teraz czas na tłumacza)

Po opinii donTa, którego bardzo cenię, już nie mogę się doczekać.
Wiara nie daje odpowiedzi, tylko blokuje zadawanie pytań. - Frater Ravus

Offline Death

« Odpowiedź #129 dnia: Pt, 27 Marzec 2026, 22:09:13 »
7-8 razy!?? To chyba ich trochę powaliło z tą ceną:)

Offline mgmb

« Odpowiedź #130 dnia: Wt, 31 Marzec 2026, 20:34:16 »
Uwaga!

Jak chcieliście, tak macie 🙂 Na Gildii ruszyła przedsprzedaż Galapagos w twardej oprawie https://gildia.pl/galapagos-twarda-oprawa.html
Kupujcie, wspieracie tym wydanie kolejnych naszych tytułów
Jeśli przedsprzedaż się uda będziemy robić tak także w przypadku innych tytułów, w tym Eternauty.
2021 Aquaworld 2021 Komiksologos Pandemia 2022 Przygody Stacha i Janka. Skarb Amazonki 2022 Szczyl 1. Wschodnia wieża 2023 Marsz 2023 Przygody Stacha i Janka. Krwawy Lotos

Offline srogin

« Odpowiedź #131 dnia: Wt, 31 Marzec 2026, 20:38:22 »
A będzie ten tytuł też w Smaku Liter?

Offline mgmb

« Odpowiedź #132 dnia: Wt, 31 Marzec 2026, 22:53:16 »
będzie pewnie za kilka tygodni