Autor Wątek: Labrum  (Przeczytany 55340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Death

Odp: Labrum
« Odpowiedź #195 dnia: Wt, 19 Sierpień 2025, 11:27:56 »
Ale z tymi Starymi Zgredami to sobie jaja robią, minęło 14 miesięcy od wydania trzeciego tomu. Pojedyncze tomy za milion monet, brak rabatów i beznadziejna regularność. A tak ładnie im idzie wydawanie Conana w integralach, już jesteśmy na bieżąco.

Online Takesh

« Odpowiedź #196 dnia: Wt, 19 Sierpień 2025, 12:03:58 »
A na Metal Hurlant to się wogóle doczekamy...? ::)

Offline Dalthon

« Odpowiedź #197 dnia: Wt, 19 Sierpień 2025, 16:18:29 »
A na Metal Hurlant to się wogóle doczekamy...? ::)

Mieli MH ogarnąć po Relax'ie który jak widać zaliczył pięknnnnnne opóźnienie :/

Offline Castiglione

« Odpowiedź #198 dnia: Wt, 19 Sierpień 2025, 22:01:02 »
1. Nie bardzo wiem po co sprawdzałeś "walcz lub wiej" - nie pojawiło się twierdzenie, że w ten sposób się tłumaczy ten mechanizm; moje uwagi na temat googla dotyczyły tego, że nie jest to nazwa konkretna (jak. np. Asperger’s syndrome to w j. polskim konkretnie Zespół Aspergera a nie np. Syndrom Aspergera).
No bo napisałeś, że to oczywiste, że powinno być przetłumaczone na "wiej", więc sprawdziłem, bo nigdy się nie spotkałem, żeby ktoś ten konkretny mechanizm tak nazywał - więc nie nazwałbym takiego przekładu oczywistym.

2. "Walka albo lot" gubi całkowicie odniesienie do mechanizmu "Walcz lub uciekaj"
Według mnie właśnie nie gubi.

"Walcz lub wiej" miałoby tę zaletę, że zachowana jest aliteracja, natomiast faktycznie nie jest przyjętym tłumaczeniem "fight-or-flight". Osobiście uważam, że zachowanie aliteracji jest tego warte by odstąpić od przyjętego tłumaczenia, ale rozumiem odmienne stanowisko - przy czym dla mnie zachowanie aliteracji w tłumaczeniu jest wartością dodaną.
Dla mnie w oryginalnym sformułowaniu najważniejsze jest to, że oba wyrazy brzmią prawie tak samo, a nie że akurat zaczynają się na "f", więc do tego nie przykładałbym tak wagi.

Cześć, dziękuję za wszystkie Wasze uwagi co do opracowanego przeze mnie tłumaczenia, biorę je sobie do serca i wyciągam z nich naukę. Kwestia podtytułu komiksu nie była łatwa i w pełni rozumiem, że bez znajomości treści, a zwłaszcza jednej z ważniejszych scen w tej opowieści, tłumaczenie "Walka czy lot?" może się Wam wydawać nietrafione, błędne, gubiące dwuznaczności. Ale wynika ono bezpośrednio z kontekstu jaki nadaje rzeczona scena.

Nie chcę spoilerować, bo to naprawdę jedna z kluczowych scen, więc polecam zapoznać się z komiksem (zwłaszcza, że to naprawdę udana pozycja).
No i dzięki za ten post!

Offline dreamer36

« Odpowiedź #199 dnia: Śr, 20 Sierpień 2025, 18:41:13 »
Ale z tymi Starymi Zgredami to sobie jaja robią, minęło 14 miesięcy od wydania trzeciego tomu. Pojedyncze tomy za milion monet, brak rabatów i beznadziejna regularność. A tak ładnie im idzie wydawanie Conana w integralach, już jesteśmy na bieżąco.

Zachęcony opiniami na forum postanowiłem zakupić dwa pierwsze tomy na gildii. Świetny jest ten komiks, zarówno rysunkowo, jak i fabularnie - porządna obyczajówka z idealną dozą absurdu i humoru. Ale trzeci tom jest na gildii niedostępny, na stronie Labrum jest ale trzeba wysyłkę dopłacić (robi się miękkiszon 56 stron za prawie 60zł). Czy ktoś zna może czemu tak jest i czy jest szansa, że Stare Zgredy 3 będą na gildii dostępne? Na allegro po 44,90 żeby Smarta nie było. Masakra...

Offline Leyek

« Odpowiedź #200 dnia: Śr, 20 Sierpień 2025, 19:13:40 »
Zachęcony opiniami na forum postanowiłem zakupić dwa pierwsze tomy na gildii. Świetny jest ten komiks, zarówno rysunkowo, jak i fabularnie - porządna obyczajówka z idealną dozą absurdu i humoru.

Dziwię się tym pozytywnym recenzjom bardzo.
Pierwszy tom się broni, nic nadzwyczajnego, ale przyzwoita rzemieślnicza robota i rysunkowo i scenariuszowo. Ale "dwójka" to jest jakaś anomalia. Fabuła z dupy totalnie, nieprawdopodobna i słabo poprowadzona. Mało już pamiętam, ale spadek jakościowy tam jest ogromny, że aż do tej pory nie chciało mi się siąść do "trójki'.

Offline MonsterGirl

« Odpowiedź #201 dnia: Śr, 20 Sierpień 2025, 21:19:19 »
Trochę szczegółów na temat zawartości 50 numeru Relaxu od Labrum.

Wydawnictwo Labrum domyka już prace nad jubileuszowym, pięćdziesiątym numerem antologii Relax, który planowo ma trafić do sprzedaży w połowie września.
Magazyn tym razem będzie sporo grubszy, bo aż o 70 stron i będzie zawierał dwie okładki limitowane, jedną autorstwa Bartosza Minkiewicza (z wizerunkiem Wilqa), a drugą będącą kolażem zwartych w środku komiksów. Autorem regularnej wersji jest Servian, którego komiks Ulises i Cyrano do scenariusza Xaviera Dorissona i Antoine Cristau, będzie miał premierę w tym numerze.

Oprócz tego na 230 stronach pojawi się pierwsza część historycznego albumu Anton Six José-Louis Bocqueta z rysunkami Arno, kontynuacje takich opowieści jak Czerwony pingwin musi umrzeć: Corpse de ballet Śledzia, nominowanego do Eisnera Odłowu Kelly Thompson z rysunkami Mattii de Iulis, czy takich klasyków z łamów magazynu 2000AD jak Rogue Trooper (Gerry’ego Finley-Daya i Colina Wilsona), Visible Man (Pata Millsa i Montero) i Kolonia Ziemia (Jim Watson).

Z nowości pojawi się horror Miss Masacre Marcina Bałczewskiego i Wojciecha Zielińskiego, shorty Wojciecha Stefańca, Macieja Sieńczyka, Bartosza Minkiewicza, Igorta, czy duetów Rafał Skarżycki / Tomasz Leśniak i Przemysław Soroka / Roman Gajewski.

Całość zasilą teksty publicystyczne autorstwa Zbigniewa Dziuby, Krzysztofa Skiby i Roberta Dygasa. Premierę numeru zaplanowano na 12 września, tuż przed MFKiG.

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/nadchodzi-jubileuszowy-50-numer-relaxu-od-labrum/
Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Offline Saruto

« Odpowiedź #202 dnia: Śr, 20 Sierpień 2025, 21:30:30 »
Zachęcony opiniami na forum postanowiłem zakupić dwa pierwsze tomy na gildii. Świetny jest ten komiks, zarówno rysunkowo, jak i fabularnie - porządna obyczajówka z idealną dozą absurdu i humoru. Ale trzeci tom jest na gildii niedostępny, na stronie Labrum jest ale trzeba wysyłkę dopłacić (robi się miękkiszon 56 stron za prawie 60zł). Czy ktoś zna może czemu tak jest i czy jest szansa, że Stare Zgredy 3 będą na gildii dostępne? Na allegro po 44,90 żeby Smarta nie było. Masakra...
Pozostaje liczyć, że zrobią dodruki przy kolejnych tomach i wtedy będzie bez problemu dostępna na gildii.

Gdyby nie Ignacy z KF, to bym tego sam z siebie nie kupił. Komiks jest świetny :)

Offline Death

« Odpowiedź #203 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 12:16:08 »
Nie jestem pewien niestety, opieram się na tej informacji z FB: https://www.facebook.com/groups/komiksybezgranic/posts/2661413407539645/

Cały Relax ma mieć 232 stron, więc znacznie więcej niż zwykle. Pewnie ktoś wcześniej potwierdzi, czy to prawda na faktycznym egzemplarzu :)
Przenoszę to info do odpowiedniego tematu. Wynika z tego, że faktycznie cały 150-stronicowy album Dorisona będzie w jednym numerze. Ej, no to mega szacunek, naprawdę, że tak gruby album bez dzielenia w jednym numerze Relaxu. Gdybym tego wczoraj nie kupił, to bym kupił teraz po tej informacji. To konkurencja raczej na to nie odpowie.

https://www.bedetheque.com/BD-Ulysse-Cyrano-495903.html

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #204 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 13:14:12 »
Czy to jest teraz w tym Relaksie numer 50 ?

Offline Death

« Odpowiedź #205 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 14:04:21 »
Tak, tak, nawet ta główna okładka magazynu numer 50 ma grafikę z tego komiksu.
https://gildia.pl/catalogsearch/result/?q=Relax+

Offline JanJ

« Odpowiedź #206 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 14:27:06 »
Dobre to?

Offline adamarluk

« Odpowiedź #207 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 16:50:48 »
Przenoszę to info do odpowiedniego tematu. Wynika z tego, że faktycznie cały 150-stronicowy album Dorisona będzie w jednym numerze. Ej, no to mega szacunek, naprawdę, że tak gruby album bez dzielenia w jednym numerze Relaxu. Gdybym tego wczoraj nie kupił, to bym kupił teraz po tej informacji. To konkurencja raczej na to nie odpowie.

https://www.bedetheque.com/BD-Ulysse-Cyrano-495903.html
Niestety w Relaxie tylko 62 strony komiksu Ulysse&Cyrano. Można już założyć, że będzie podzielony na trzy numery.

Offline MonsterGirl

« Odpowiedź #208 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 17:38:35 »
Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Offline bocik

« Odpowiedź #209 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 19:06:23 »
Niestety w Relaxie tylko 62 strony komiksu Ulysse&Cyrano. Można już założyć, że będzie podzielony na trzy numery.

No to podziękuję