Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 595867 razy)

Online Xmen

Odp: Kurc
« Odpowiedź #2580 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 03:14:18 »
W Sumie chyba każdy się z tym zgodzi, zdanie można zmienić a szczególnie gdy przed oczami pojawiają się $$$
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2581 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 07:20:11 »
Tak, Kurc się obłowi sprzedażą tego omnibusa, pewnie nawet za te $$$ podkupi jakieś inne wydawnictwo,. Prószyński (wydawca Nowej Fantastyki, w której były zamieszczone ratmanowe shorty) wydaje się być naturalnym kandydatem.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2582 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 10:14:57 »
Niewielki wydawca na dość trudnym, wąskim i nasyconym rynku komiksowym podjął spore ryzyko - wydał w formie omnibusa materiał, który dostępny jest też w innej, tańszej edycji. Mógł zostać z utopioną kasą? Jak najbardziej. Ale się udało.

Bo okazało się, że towar miał wzięcie.

A jak jest popyt, to chyba naturalnym jest, że rusza za nim podaż.

I można zmienić zdanie. To raczej też normalne.

Kogoś to dziwi?

No chyba tych jenerałów postszlacheckiej ekskluzywności, co rzucają buławami, krzycząc "Hańba, hańba! Bojkot! My to mieliśmy mieć tylko, kolekcjonerzy wybrani, nikt więcej, nikt!
Ale Kurc mógł po prostu napisać jedynie,  że na KW będą dostępne omnibusy Ratmana, a nie wciskać ludziom kit, na zasadzie "to wyjątkowe , limitowane wydanie i juz więcej nie bedzie." itp. Sam byłem świadkiem, jak padały takie sformułowania na ich stoisku podczas warszawskiej imprezy.
Nie mam nic do dodruków, ale irytują, mnie takie zagrania wydawców.

Online Xmen

« Odpowiedź #2583 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 13:43:26 »
Tak, Kurc się obłowi sprzedażą tego omnibusa, pewnie nawet za te $$$ podkupi jakieś inne wydawnictwo,. Prószyński (wydawca Nowej Fantastyki, w której były zamieszczone ratmanowe shorty) wydaje się być naturalnym kandydatem.
Albo kupi sobie majonez do kąpieli. Pewnie wydaje bo to dobry duszek i robi to dla nas.
Mi tam ten dodruk albo jego brak, czy też każdego innego "limitowanego" wydania lata koło pióra. Jednak takie wciskanie ludziom kitu prosto w oczy to kiepska zagrywka. No jak nie obłowi się $$$ to po co tak robić?
Chyba, że ma się mentalność chytrej baby z Radomia.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Czerwiec 2025, 13:46:48 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #2584 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 14:01:22 »
Trudno mi uwierzyć, że Kurc zaplanował całą tę akcję z góry, choć niektórzy z was tak sugerują.

Moim zdaniem wyjaśnienie jest znacznie prostsze. Przygotowali atrakcyjne wydanie specjalnie na festiwal. I rzeczywiście na festiwalu było to unikatowe i limitowane, ale pomysł spotkał się z tak pozytywnym odbiorem – zarówno wśród uczestników, jak i w mediach społecznościowych – że prawdopodobnie zdecydowali się uczynić z tego stały element przyszłych festiwali.

Szkoda rezygnować z dobrego pomysłu tylko dlatego, że wcześniej padły nieprzemyślane deklaracje – które w tamtym momencie mogły być szczere.

Oczywiście kolekcjonerzy mają prawo się oburzać, bo ograniczona dostępność była jednym z argumentów przemawiających za zakupem. Powstaje jednak pytanie: czy interes garstki kolekcjonerów powinien przeważać nad korzyściami dla szerszej społeczności? Zdania ekspertów są podzielone.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline stab

« Odpowiedź #2585 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 14:03:55 »
Sprzedał się, bo wydawca mówił że innej okazji nie będzie.

Offline komiks

« Odpowiedź #2586 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 14:07:50 »
Sprzedał się, bo wydawca mówił że innej okazji nie będzie.
Idąc tą logiką - dodruk się nie sprzeda, więc po co drukują?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline stab

« Odpowiedź #2587 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 14:13:45 »
Idąc tą logiką - dodruk się nie sprzeda, więc po co drukują?

Bo pierwszy rzut się sprzedał  ;D.
Cały czas podkreślam, że to wydawcy wychodzą z inicjatywami "limitowany". Ja mam to gdzieś, czy coś jest limitowane czy nie i ile osób to jeszcze ma. Ale jeśli robi się zakupy pod presją małego nakładu, braku dodruku czy niby "edycji limitowanej" to już tak po prostu nie jest fair w stosunku do klientów.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Czerwiec 2025, 14:18:50 wysłana przez stab »

Offline michał81

« Odpowiedź #2588 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 14:14:29 »
A bierze ktoś pod uwagę, że ten dodruk też mógł być na życzenie twórcy komiksu?

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2589 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 14:19:50 »
A bierze ktoś pod uwagę, że ten dodruk też mógł być na życzenie twórcy komiksu?
A był?

Offline misiokles

« Odpowiedź #2590 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 15:25:27 »

Ale jeśli robi się zakupy pod presją małego nakładu, braku dodruku czy niby "edycji limitowanej" to już tak po prostu nie jest fair w stosunku do klientów.
Można tu dorzucić promocje - one też presje narzucają. Sklep czy wydawca zrobi promocję letnią 35%, a potem okaże się że w promocji jesiennej rabat wyniesie 40%. Ten sam mechanizm - czytelnik czuje się wyruchany z powodu FOMO.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2591 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 15:42:33 »
   No dobra, wydawca Was zawodzi, walimy głośno pięścią w stół...I co dalej? Bojkotujecie go w jakiś sposób ? Nie kupujecie od Niego komiksów? Mówicie kilka żołnierskich zdań jak go spotkacie prosto w oczy? Czy tydzień, dwa i nie ma tematu ?
   Temat wydaje się o tyle ciekawy bo już kilka podobnych akcji było i generalnie wydaje mi się wydawcy potrafią wyciągać wnioski z takich sytuacji. Ja ze swojej strony napiszę że mam tylko jedno wydawnictwo które zbojkotowałem i nic od nich nie kupię i jest to Sideca głównie za okradanie klientów i obiecanki cacanki na niebywałą skalę. Chciałem przeczytać chwalonego Wielkiego Martwego, Loisel gwarantuje wysoki poziom komiksu ale nie i uj, tak w skrócie wygląda mój bojkot. :)
Z całą resztą wydawców, pomimo różnych dziwnych, nie do końca fair akcji, głównie wobec kolekcjonerów, tak jak chociażby w tym przypadku nie mam żadnego problemu, bo wierzę że u nich również przychodzi czas na refleksję i wieksze zwracanie uwagi ile dla odbiorców znaczy waga słów które się wypowiada.
Na koniec dodam że bardzo lubię twórczość Tomasza, zasługuje na tak zajebiste wydanie jak mało kto i niech ten dodruk sprzeda się jak najszybciej aby chłopaki dużo zarabiali i mieli motywację do dalszego tworzenia wspaniałych komiksów.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2592 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 15:55:14 »
Pewnie będę osamotniony, ale ja bojkotuję na zasadzie nie kupowania pozycji od danego wydawcy. Na czarnej liście mam Taurus, Sidece, Mandioce i Scream. Ten ostatni, to głównie za brak korekty w swoich komiksach.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2593 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 16:15:56 »
Nie jesteś u mnie też jakiś wydawca jest na czarnej liście, nie kupuję od niego tytułów i tyle.

Online Xmen

« Odpowiedź #2594 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 17:11:56 »
Brawo. Ja na takiej liście mam muchę. Z tym że ja od nich nie kupuję nic. Rozważałem zakup ghost ridera ale jednak rozsądek przemówił i zrezygnowałem z tego komiksu.