Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 595695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vision2001

Odp: Kurc
« Odpowiedź #1890 dnia: Wt, 02 Styczeń 2024, 14:55:32 »
Oto okładka naszego pierwszego komiksu, jaki wydamy w nowym roku w naszej kolekcji fantastycznej "Widok na nieznane". SF, zamknięta opowieść. Rysunki znanego w Polsce Freda Beltrana.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1891 dnia: Śr, 03 Styczeń 2024, 20:40:48 »
Kurc napisał na FB, że kończy się nakład Alchenitu. Więc radzę szybko się zaopatrzyć, szczególnie, że to jeden z najlepszych komiksów jaki u nas wyszedł w zeszłym roku, a z polskich chyba najlepszy.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1892 dnia: Śr, 03 Styczeń 2024, 21:15:11 »
Zapewne będzie dodruk, skoro komiks z października się już kończy. Kurc to nie Studio Lain i już dodrukowywał wyprzedane komiksy, Druunę 1 chyba ze dwa razy nawet.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1893 dnia: Śr, 03 Styczeń 2024, 23:10:16 »
Z dużym prawdopodobieństwem będzie, ale lepiej robić napięcie, żeby ludzie szybciej kupili ;)

Online PabloWu

« Odpowiedź #1894 dnia: Cz, 04 Styczeń 2024, 13:40:55 »
Kurc napisał na FB, że kończy się nakład Alchenitu. Więc radzę szybko się zaopatrzyć, szczególnie, że to jeden z najlepszych komiksów jaki u nas wyszedł w zeszłym roku, a z polskich chyba najlepszy.

A podobno polski komiks się nie sprzedaje i nikt go nie czyta  a to wystarczy zrobić coś zajebistego i schodzi jak świeże buły  ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #1895 dnia: Cz, 04 Styczeń 2024, 14:29:09 »
A podobno polski komiks się nie sprzedaje i nikt go nie czyta  a to wystarczy zrobić coś zajebistego i schodzi jak świeże buły  ;)

Dziwne tezy tutaj stawiasz, bo o ile kibicuję temu tytułowi, o tyle nie wiem jaki był nakład. Nakłady (łączne) współczesnych polskich komiksów, których autorzy mogą mówić o sukcesie sprzedażowym, to pułap ponad 10K.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Online PabloWu

« Odpowiedź #1896 dnia: Cz, 04 Styczeń 2024, 15:02:03 »
Dziwne tezy tutaj stawiasz, bo o ile kibicuję temu tytułowi, o tyle nie wiem jaki był nakład. Nakłady (łączne) współczesnych polskich komiksów, których autorzy mogą mówić o sukcesie sprzedażowym, to pułap ponad 10K.

Nie czaję, to jak komuś zejdzie cały nakład w przedziale powiedzmy 800-2000 to jest porażka ? Wydaje mi się że mało który polski komiks może sobie pozwolić na większe nakłady, także jeżeli jest informacja o wyprzedaniu tytułu i nie są to jakieś zinowe nakłady to nic tylko bić brawo. Wychodzi teraz w naszym kraju miesięcznie mnóstwo komiksów i uważam że przebić się przy takiej konkurencji z produkcją made in Poland to nie lada sztuka.
  Masz wiedzę jakie polskie współczesne rodzime publikacje miały takie nakłady ?

Offline turucorp

« Odpowiedź #1897 dnia: Cz, 04 Styczeń 2024, 15:35:01 »
Nie czaję, to jak komuś zejdzie cały nakład w przedziale powiedzmy 800-2000 to jest porażka ?

Porażka? Nie, czemu?
Po prostu świetna sprzedaż przy bezpiecznym nakładzie.
O sukcesie finansowym można, moim zdaniem, mówić, kiedy komiks zaczyna przynosić godny zysk autorowi.
Zakładając, że autor pracował rok nad albumem, nakład powiedzmy 1K (czyli bezpieczny standard), procent dla autora (nie wiem ile daje Kurc), w najlepszym przypadku 10% ceny okładkowej. "Alchenit" kosztuje okładkowo 140 pln. Czyli za rok (?) pracy twórca dostał 14K brutto.

Czy mam wiedzę jakie współczesne rodzime komiksy miały takie nakłady?
To zależy co co pytasz, bo większość wydawanych rodzimych komiksów ma takie nakłady, wyjątek stanowią pewniaki. Spójrz np. na sprzedażowe TOP 50 Kultury Gniewu i tam znajdziesz tytuły, które "zrobiły więcej"(a to tylko z jednego wydawnictwa).
Nie lekceważyłbym też tego co nazywasz "zinowymi nakładami", bo mimo bardzo wąskiej dystrybucji, niektórym udaje się znacząco przekroczyć 1K.

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1898 dnia: Cz, 04 Styczeń 2024, 20:32:22 »
nakład powiedzmy 1K (czyli bezpieczny standard)

"Alchenit" kosztuje okładkowo 140 pln.

Stawiałbym, że był jednak mniejszy nakład. Taki studiolainowy - powiedzmy 500-600 szt. Bo mamy tutaj dość drogi okładkowo komiks, od polskiego autora, przed tą pozycją jednak mało znanego + patrząc jak szybko się wyprzedał i to mimo braku premiery na festiwalu w Łodzi.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1899 dnia: Cz, 04 Styczeń 2024, 20:46:47 »
Stawiałbym, że był jednak mniejszy nakład. Taki studiolainowy - powiedzmy 500-600 szt.

Przyjąłem bardziej optymistyczne założenia.
500-600 to już są nakłady zinowych selfpublish, więc mam nadzieję, że Kurc przewidział dodruk, bo szkoda, żeby ten tytuł dotarł do garstki czytelników.

Online PabloWu

« Odpowiedź #1900 dnia: Cz, 04 Styczeń 2024, 21:51:35 »
Porażka? Nie, czemu?
Po prostu świetna sprzedaż przy bezpiecznym nakładzie.
O sukcesie finansowym można, moim zdaniem, mówić, kiedy komiks zaczyna przynosić godny zysk autorowi.
Zakładając, że autor pracował rok nad albumem, nakład powiedzmy 1K (czyli bezpieczny standard), procent dla autora (nie wiem ile daje Kurc), w najlepszym przypadku 10% ceny okładkowej. "Alchenit" kosztuje okładkowo 140 pln. Czyli za rok (?) pracy twórca dostał 14K brutto.

Czy mam wiedzę jakie współczesne rodzime komiksy miały takie nakłady?
To zależy co co pytasz, bo większość wydawanych rodzimych komiksów ma takie nakłady, wyjątek stanowią pewniaki. Spójrz np. na sprzedażowe TOP 50 Kultury Gniewu i tam znajdziesz tytuły, które "zrobiły więcej"(a to tylko z jednego wydawnictwa).
Nie lekceważyłbym też tego co nazywasz "zinowymi nakładami", bo mimo bardzo wąskiej dystrybucji, niektórym udaje się znacząco przekroczyć 1K.

Wyszedłem z założenia że skoro napisałeś że nakład 10 tysięcy to sukces to przyznasz że ten marny tysiąc brzmi po prostu słabiutko co wydało mi się dziwne bo podejrzewałem że niejeden twórca marzy choćby o takiej sprzedaży. Dzięki za wyjaśnienie, listę sprzedażową przejrzę, nie zdawałem sobie sprawy że kwoty dla autorów wyglądają aż tak marnie, w porównaniu do włożonego czasu pracy to już faktycznie trzeba mocno lubić i mieć zajawkę na tworzenie komiksów. I fajnie że ludziom się chce, mniej fajnie że tacy ludzie nie mogą żyć z tego co lubią robić.
  I nie lekceważę zinów, po prostu z automatu kojarzą mi się z dużo mniejszymi nakładami i to że komuś się uda przebić to , jak sam napisałeś ,"niektórym".

Tak czy inaczej , Alchenit z zajebistym wrysem leży i czeka na półce , autorowi gratuluję i życzę dużych nakładów, pozdro.

Offline Death

« Odpowiedź #1901 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 22:44:53 »
Jest szansa na dodruk Alchenitu (czyli pewnie po prostu będzie). A wydawca bierze pod uwagę użycie tej drugiej okładki, co robiliście obwoluty. To by mi pasowało, bo jest dużo lepsza, a komiksu jeszcze nie posiadam.

Offline mackee

« Odpowiedź #1902 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 22:54:46 »
Jeśli ktoś nie będzie chciał czekać na dodruk lub będzie chciał 1 wydanie, to u nas jest jeszcze dostępny

https://sklep.komiksy24.pl/komiksy-polskie/alchenit-twarda-kurc.html

Offline vision2001

« Odpowiedź #1903 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 13:12:45 »

Więcej info o wydaniu i kilka plansz:
Premiera około 20 lutego.

Nathanaelle
scenariusz: Charles Berberian
rysunki: Fred Beltran
oprawa: twarda
format: 210 x 290 mm
liczba stron: 88
ISBN 978-83-970731-0-4
cena okładkowa: 79,90 zł
rok wydania: 2023
wydawnictwo: KURC
kolekcja Widok na nieznane
patroni: Esensja.pl Portal fantastyczny Paradoks Księgarnia Esef

Ludzkość dzieli się na dwie kasty. Pod ziemią żyją ocaleni przed wirusem. Na powierzchni mieszkają członkowie dekadenckiej i nieśmiertelnej elity, zdolnej do przenosin swego umysłu do innych ludzkich (lub nie) ciał. Społeczności ignorują się nawzajem dzięki kłamstwom stworzonym przez rządzących. Wszystko zostaje wywrócone do góry przez młodą kobietę, której samo istnienie kwestionuje ustalony porządek. Na razie sama o tym nie wie. Nazywa się Nathanaelle.

Retrofuturystyczna, ale nowoczesna opowieść zilustrowana przez Freda Beltrana (Technokapłani, Megalex) odzwierciedla problemy współczesnego świata, przywołuje klasykę dystopijnej SF, film 12 małp Gilliama, powieść 451 stopni Fahrenheita Brabdury'ego czy cykl Roboty Asimova.

Offline vision2001

« Odpowiedź #1904 dnia: Śr, 24 Styczeń 2024, 13:16:04 »
Zapowiedzi.
Pracujemy nad tymi komiksami. W lutym "Nathanaelle" a później właśnie poniższe tytuły. "Largo Winch" oczywiście dyptyk (dwie części w jednym tomie).
A co dalej?