Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 595611 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Kurc
« Odpowiedź #1875 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 00:33:23 »
Dla porządku wrzucę też swoją opinię o Alchenicie także w tym wątku:

Rafał Spórna stworzył, nie boję się użyć tego słowa, DZIEŁO. Mieliśmy w poprzednich latach polskie komiksy na najwyższym europejskim poziomie, że wspomnę chociażby Będziesz smażyć się w piekle czy Zasadę trójek, jednak tam były to obyczajówka czy fantasy-przygodówka (upraszczając), natomiast tutaj mamy do czynienia z pozycją najwyższych lotów w moim ulubionym gatunku, czyli SF. A dobrych komiksów SF nie ma na rynku zbyt wiele. Alchenit natomiast jest bardzo, bardzo dobry. Ma małe wady (o tym na końcu), ale zdecydowanie giną one w natłoku rzeczy pozytywnych. Znając poprzednie, niezależne komiksy Rafała spodziewałem się rzeczy nietuzinkowej, rozbudowanej, dającej do myślenia i dokładnie to otrzymałem. W miarę prosta początkowo tematyka alternatywnej historii okresu I i II WŚ ewoluuje w zupełnie inne kierunki (choć dla mnie nie było to zbytnie zaskoczenie ;) ). Pojawia się nawet malutki motyw superhero :) (no i nie mogło zabraknąć nawet tutaj częstego u Rafała kadru z fraktalami ;) ). Komiks skończyłem czytać wczoraj w nocy i początkowo byłem końcówką lekko zawiedziony
Spoiler: PokażUkryj
(motyw powrotu do wody).
Jednak od rana ułożyłem sobie wszystko w głowie i stwierdzam, że jest prześwietna. W innych opiniach pojawiają się odniesienia do Lema czy Dukaja, mi podczas lektury towarzyszyło podobne „napięcie” jak przy czytaniu najlepszych pozycji Alana Moore’a (o dziwo autor w notce nie wymienia go wśród ulubionych twórców).

Czas na minusiki:
- warstwa graficzna jest super, najlepsza, najbardziej dopracowana z komiksów Rafała lecz zdarzają się pojedyncze kadry mniej szczegółowe, no i występuje tradycyjne u autora wplatanie w kadry przerobionych elementów ze zdjęć, które w poprzednich kolorowych pozycjach mi nie przeszkadzało i uważałem za fajny motyw, tutaj przy części „historycznej” w niektórych elementach (drzewa) trochę się gryzie z resztą kadru (bo wklejone/przerobione pojazdy są już ok).
- w dosłownie paru miejscach dialogi brzmią sztucznie lub są częściowo prowadzone tylko po to, żeby dać pretekst do kolejnej ekspozycji świata – teksty w stylu: „opowiedz/wyjaśnij mi” , „opowiem Wam historię”. Takie ogólne wstawki mają swoją odróżniającą oprawę graficzną, myślę, że równie dobrze sprawdziłyby się bez tych „wprowadzeń”.
- najfajniejsze motywy pojawiają się około 140-150 strony i ta końcowa część mogłaby być trochę dłuższa.

I to w sumie tyle. W niczym nie wpływają na całościowy odbiór komiksu. Gdyby ich nie było to byłaby to pozycja na miarę Moore’a, a Alan jest tylko jeden ;)
Mocno polecam (tak jak i poprzednie pozycje autora dostępne np. na Gildii), ode mnie 9/10 (nawet z małym plusikiem; trzeba zostawić jakiś zapas na kolejne komiksy autora :) ).

Offline misiokles

« Odpowiedź #1876 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 07:09:11 »
Ja mam pewien niedosyt (?) do ostatniego aktu. Nie, że jest zły, to bardziej problem u mnie.
Spoiler: PokażUkryj
Przez cały czas nienawidziałem tych nazioli i podświadomie oczekiwałem, że spotka ich jakaś kara za te wszystkie okropności, które porobili. A tu wszystko zostało logicznie pociągnięte i rzeczywistość znikła tak... zwyczajnie - brakło mi miejsca, które dałyby mi satysfakcję i ujście wszystkich złych emocji, które zdążyłem nagromadzić. Końcowe mutacje to za mało, większość Paladynów przyjęła je ze spokojem!

Offline roble

« Odpowiedź #1877 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 07:46:14 »

W Alhenit mamy ukrytą zapowiedź... :)

seria wydawnicza widok na nieznane,
81 str, duży format,
a tu okladka..

Offline Konrad

« Odpowiedź #1878 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 11:22:33 »
@roble
O tej "ukrytej zapowiedzi" wiemy już od lutego ;)
Kurc zdradził, że ma już wybrane kilka następnych komiksów do kolekcji Widok na nieznane, ale jeszcze nie wie który zostanie najpierw wydany.

Jednym z tych wybranych jest na pewno Nathanaëlle. Początkowo miał być to one-shot (112 stron), ale autorzy od kilku lat chyba pracują nad kontynuacją
https://www.bedetheque.com/serie-67333-BD-Nathanaelle.html
Kilkanaście stron do obejrzenia:
https://www.bdgest.com/preview-2823-BD-nathanaelle-recit-complet.html

Offline roble

« Odpowiedź #1879 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 13:55:42 »
@roble
O tej "ukrytej zapowiedzi" wiemy już od lutego ;)

ooo, to przepraszam za zamieszanie, musiałem przeoczyć ..  :)

Offline LukCook

« Odpowiedź #1880 dnia: Wt, 14 Listopad 2023, 19:58:34 »
Odebrałem dzisiaj Alechenit i przepadłem. Genialny komiks, od którego nie mogłem się oderwać. Polecam!  Kto nie ma, niech kupi.

Wrys w moim:

Offline Szekak

« Odpowiedź #1881 dnia: Wt, 14 Listopad 2023, 20:02:05 »
Piekne te wrysy robi. Wielki szacunek do czytelnika tym pokazuje.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1882 dnia: Wt, 14 Listopad 2023, 21:04:20 »
Świetny wrys dopowiadający fabułę! W komiksie niewiele jest scen ukazujących Paladynów w akcji.

Offline michał81

« Odpowiedź #1883 dnia: Wt, 21 Listopad 2023, 12:23:24 »
Z fb wydawcy:

Poszukujemy scenarzysty.
Miło nam poinformować, iż podpisaliśmy umowę z Markiem Szyszko na wznowienie kilku jego komiksów. Na początek poszukujemy autora scenariusza (bądź spadkobierców) "Ostatniej przystani". Rysownik przed laty otrzymał scenariusz nie podpisany nazwiskiem autora. Archiwum Sportu i Turystyki (w którym komiks pierwotnie się ukazał) wraz z upadkiem wydawnictwa zaginęło. Prosimy o kontakt, może ktoś z Państwa wie , kto jest scenarzystą. Może ktoś w prywatnej rozmowie o tym mówił. Osoby, które mają wiedzę na temat, prosimy o kontakt: kurc (małpa) kurc.com.pl

Offline rapr

« Odpowiedź #1884 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 12:08:12 »
Czy to nie ten moment w roku, w którym powinna pojawiać się zapowiedź nowej "Niezwykłej Podróży" Camboniego i Filippiego? Kojarzycie jakieś informacje na ten temat? Tom 9 ma zamykać trzeci cykl i czekam na niego z lekturą poprzednich :)

Offline khomaniac

« Odpowiedź #1885 dnia: Cz, 30 Listopad 2023, 10:53:42 »
Podbijam wątek dobrych opinii o Alchemicie :)

Naprawdę znakomity komiks, z nietuzinkową fabułą, którą śledzimy niczym fabularyzowany film dokumentalny Wołoszańskiego. Za soundtrack mógłby służyć jakiś posępny black metal :P Przez 75-80% objętości komiks ocierał się dla mnie o wybitność. Zamknięcie historii wprowadza nowe "motywy", które zdawały mi się nie być tak integralne ze wcześniejszymi pomysłami autora.
Wizualnie świetnie, chociaż nie jest to tylko rysunek, ale też jakaś obróbka komputerowa, wklejone przerobione zdjęcia (szczególnie tła). Jak to zauważyłem byłem zdziwiony, ale ostatecznie odpowiadał mi ten styl. Może komuś przeszkadzać.
Bardzo polecam.
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Listopad 2023, 11:05:04 wysłana przez khomaniac »

Offline misiokles

« Odpowiedź #1886 dnia: Cz, 30 Listopad 2023, 11:12:14 »
Autor kiedyś pisał u siebie na stronie, że gdyby mu przyszło wszystko rysować - skończenie albumu zabrałoby mu dodatkowe kilka lat. Więc użył zdjęć z czystego pragmatyzmu.

Offline khomaniac

« Odpowiedź #1887 dnia: Cz, 30 Listopad 2023, 11:49:50 »
Czy z pragmatyzmu czy byłby to celowy zabieg (tak mi się wydawało w trakcie czytania), wygląda to zaskakująco dobrze. Super klimat robiły dla mnie mnie np. drzewa, które wyglądały jak zdjęcia z prześwietlonej kliszy. Jak widziałem te eksperymenty to na myśl mi przychodziły późne prace Beksinskiego, przeróbki zdjęć właśnie (bardzo luźne skojarzenie), albo okładki albumów black metalowych.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1888 dnia: Pt, 29 Grudzień 2023, 20:24:13 »
Podsumowanie 2023 od Kurca:

Oto dom, który wybudowaliśmy w 2023 roku. A może to szopka noworoczna?
Podsumowując: 26 tytułów - 21 komiksów i 5 książek.
Nowości: 21 pozycji, dodruki 5 pozycji.
Czy macie w swojej kolekcji nasz fundament, piwnicę, parter, piętra a może ściany nośne czy dach dwuspadowy?
Obiecujemy, że w 2024 roku będziemy dokładać kolejne cegiełki:)

Offline Leyek

« Odpowiedź #1889 dnia: Pt, 29 Grudzień 2023, 20:43:06 »
Świetny rok. Przede wszystkim Alchenit (dla mnie top3 tego roku na spokojnie), świetny Jason (mam nadzieję, że zaraz wyjdzie kolejny zbiór) oraz zbiorczy Ratman. Muszę sprawdzić Czarne myśli (miałem brać od razu przy premierze, ale 3 plansze wrzucone w Relaxie raczej mnie zniechęciły niż zachęciły) i zacząć nadrabiać ksiażki.

A przy okazji recka Alchenitu z NF dla tych co nie zaglądają do działu Komiks polski:

W prasie też już Alchenit chwalą. Poniżej recenzja ze styczniowej Nowej Fantastyki: