Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 596837 razy)

Offline burberry

Odp: Kurc
« Odpowiedź #1590 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 09:00:00 »
Cutlassa i Bouncera sprzedałem, a Buddy Longway mam zamiar kupić drugi tom, bo pierwszy był świetny.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #1591 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 09:18:42 »
Nie mam, bynajmniej, na myśli akcji typu Django, bardziej Bouncer, Cutlass czy Undertaker bo to doskonałe westerny w których jest wszystko co najlepsze. Niestety, nie czuję się zachęcony do tego Buddy'ego.

To jest świetny komiks, super rysunki, kadrowanie. Opowieść może i spokojniejsza niż w wymienionych przez ciebie tytułach, ale pełna emocji, zaskoczeń, codzienności, relacji ludzkich. Postacie dorastają z albumu na album. Ponieważ nie umiem zachęcać, na tym zakończę. Po prostu kup i czytaj. Warto.  8)
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Spiff

« Odpowiedź #1592 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 10:33:26 »
Z aktualnie wydawanych- "Buddy" i "Cartland" to westernowy szczyt.
(Młody Blueberry w poczekalni do przeczytania ).
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1593 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 10:53:43 »
Cutlassa i Bouncera sprzedałem, a Buddy Longway mam zamiar kupić drugi tom, bo pierwszy był świetny.
Współczuję :(

Z aktualnie wydawanych- "Buddy" i "Cartland" to westernowy szczyt.
(Młody Blueberry w poczekalni do przeczytania ).
Cartland ma fatalne rysunki w pierwszych 4 tomach. Później się poprawia ale fabularnie bez szału. Poprzestałem na 2 tomie. Więcej mi nie trzeba. Młody Blueberry również słaby.

Offline burberry

« Odpowiedź #1594 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 11:11:23 »
Fajny przykład tego, jak gusta mogą się różnić ;)

Cutlass był fajny, ale pojawił się wątek magiczny/voodoo - dla mnie out
Bouncer był całkiem niezły, takie 7/10, ale w sumie zdecydowałem się sprzedać, bo przeglądam każdy komiks trzy razy, zanim zdecyduję się go zatrzymać dla siebie. Na pewno nie był zły, wręcz przeciwnie.
Cartland pierwszy tom był rewelacyjny, jaka to była miła odmiana od cukierkowego Blueberry'ego! Zakończenie pierwszego integrala sztos, drugi tom troszkę słabszy; sam jestem ciekaw, jak wypadnie trzeci tom. Oby równie dobrze przynajmniej!

W każdym razie wszystkie te tytuły są dobre; ze swojej strony polecam Buddy'ego. Niczym nie ustępuje od reszty. Jest po prostu inny. Dla wielu lepszy.

Offline Spiff

« Odpowiedź #1595 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 11:45:06 »
sam jestem ciekaw, jak wypadnie trzeci tom.
skoro słynny Blueberry dał na 1 msc. w TOP22 - to lepszej rekomendacji nie trzeba. :D
https://forum.komikspec.pl/komiksowe-top-listy/komiksowa-top-lista-rok-2022-(glosowanie-glowne)/msg218669/#msg218669

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1596 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 17:53:08 »
Fajny przykład tego, jak gusta mogą się różnić ;)

Cutlass był fajny, ale pojawił się wątek magiczny/voodoo - dla mnie out

W każdym razie wszystkie te tytuły są dobre; ze swojej strony polecam Buddy'ego. Niczym nie ustępuje od reszty. Jest po prostu inny. Dla wielu lepszy.
No różnią się diametralnie czasami. Ja współczuję bo wg mnie w przypadku Boucq rysunki jego zyskują po czasie a ciężko będzie kupić niektóre tomy. Ja tak miałem z Bouncerem na początku. Po pierwszym tomie od Egmont nie byłem zachwycony. Później, po czasie doszły tomy z Taurusa i Scream i jestem oczarowany. Mocny, wulgarny western.

Cutlass z kolei od razu zachwycił mnie grafiką bo bardzo lubię tego gościa od W.E.S.T. za to Cartland mnie odrzucił na starcie. Tak samo Lonesome i Durango. Nic mnie tam nie ujęło. Myślę, że Buddy mógłby mi się spodobać graficznie ale wciąż nie jestem pewien jak podejdę do fabuły, niemniej, po namyśle, owa zwyżkuje po Waszych rekomendacjach ;)

Offline sirPablo

« Odpowiedź #1597 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 13:20:56 »
Czy 11 tom Storma był ostatnim wydanym przez Kurca bo zapowiedzi następnego nie było w tym tomie. Z tego co zobaczyłem na www.bedetheque.com są następne tomy ale już nie rysowane przez Dona Lawrence

Offline horror

« Odpowiedź #1598 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 13:42:47 »
Czy 11 tom Storma był ostatnim wydanym przez Kurca bo zapowiedzi następnego nie było w tym tomie. Z tego co zobaczyłem na www.bedetheque.com są następne tomy ale już nie rysowane przez Dona Lawrence

juz sie nad tym zastanawialismy tu na forum i chyba kurc nic w tej sprawie do tej pory nie powiedzial. 12 tom jeszcze jest zebrany zbiorczo, ale kolejnych juz nie ma, wiec trzeba czekac na to co Kurc postanowi.

Offline 79ers

« Odpowiedź #1599 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 19:27:18 »
Jedynie w wydaniu niemieckiego Splittera zauważyłem dalsze tomy:
https://www.bedetheque.com/serie-25344-BD-Storm-en-allemand__1.html
Mam również nadzieję, że będą w PL - podobnie jak kroniki Rudej  ;D

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1600 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 22:21:43 »
W kwietniu kolejna misja Najemnika.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1601 dnia: Śr, 12 Kwiecień 2023, 17:07:43 »
Vasco księga 7 już się literuje, więc może zdążą z premierą na Komiksową Warszawę

Online vision2001

« Odpowiedź #1602 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 12:04:22 »
Pytaliście o Jasona.
Oto bardziej szczegółowe informacje. Pierwszy tom będzie zawierał trzy opowieści, oryginalnie wydane po raz pierwszy osobno. Wszystkie trzy komiksy są kolorowe. Objętość wydania zbiorczego około 150 stron. Premierę planujemy na Komiksową Warszawę.
Twarda czy miękka oprawa. Przymierzamy się do tej drugiej.

DOWN: @Bender - te grafiki dodali do swojego postu, zatem wygląda na to, że odpowiedź na Twoje pytanie brzmi TAK :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 14 Kwiecień 2023, 12:07:46 wysłana przez vision2001 »

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1603 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 12:06:38 »
Te 3 wyżej?  To jeszcze jakaś inna konfiguracja niż Fantagraphics.

Offline Brvk

« Odpowiedź #1604 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 12:17:44 »
Twarda czy miękka oprawa. Przymierzamy się do tej drugiej.
Aż dziw, że nie ma jeszcze litanii, że oprawa miękka be i zbiorcze tylko w twardej.