Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 595186 razy)

Offline Death

Odp: Kurc
« Odpowiedź #1320 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 20:33:16 »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1321 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 21:04:50 »
No i przez te moje pytania o Krogulca wziąłem i zamówiłem razem z Buttonmanem, ech...

Offline raj666

« Odpowiedź #1322 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 21:20:24 »
W 1995 roku zaczął być publikowany czterotomowy sequel/zamknięcie serii Siedem żywotów, Plume aux Vents (Pióro na wietrze). I tak to było do czasu aż powstało Quinze ans apres (Pietnaście lat później). Wtedy Pióro na wietrze przemianowano na drugi cykl Żywotów a Piętnaście lat później zostało trzecim cyklem. Oba cykle mają jedną ciągłość fabularną, tzn Piętnaście lat później dzieje się bezpośrednio po Piórze na wietrze.
 Pióro na wietrze moim zdanie daje radę, choć jeżeli Nawimar je przeczyta to dostanie palpitacji serca.
Piętnaście lat później to już było za dużo głupot jak na mój gust, choć nie należy brać sobie do serca mojego zdania bo nie dokończyłem tej serii.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1323 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 23:06:20 »
Bo to jest zamknięta historia, ale po latach powstały nowe tomy.
Wokół Krogulca powstało całe uniwersum i w sumie tych serii jest już z siedem.

Offline Death

« Odpowiedź #1324 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 23:16:16 »
Wiem, tam jest wszystko na Bedetheque. :)

Jakiś czas temu uzupełniłem sobie Światy Komiksu o numer, który w dawnych czasach przegapiłem i tam jest fragment komiksu o Czerwonej Masce z tego uniwersum.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1325 dnia: So, 03 Grudzień 2022, 09:25:30 »
Ja przez moment nawet zastanawiałem się nad tym krogulcem ale jak zobaczyłem jak to uniwersum jest rozbudowane i ile wyszło serii pobocznych to dałem sobie spokój. Nie lubię jak autorzy wyciskają swoje dzieła do ostatniej kropli.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1326 dnia: So, 03 Grudzień 2022, 09:43:01 »
Ale to trochę tak jakbyś nie chciał przeczytać np. "Strażników" ze względu na rozbudowane uniwersum. Przecież to jest zamknięta historia , która broni się sama .

Offline Dracos

« Odpowiedź #1327 dnia: So, 03 Grudzień 2022, 13:06:55 »
Ciekawy jestem poziomu nie tylko kontynuacji ale i tych serii pobocznych bo tak pobieżnie patrząc to jest to pisane przez jednego scenarzystę. Może ktoś oprócz kolegi raj666 czytał i może się podzielić krótką opinią?

Online roble

« Odpowiedź #1328 dnia: Pn, 05 Grudzień 2022, 15:42:04 »
Pytanie do kogoś, kto kupił 7 żywotów Krogulca na Gildii w przedsprzedaży albo w okolicach premiery - czy ten komiks od początku miał rabat 10% (199 zł), czy początkowo był on wyższy? Z góry dzięki za sprawdzenie i odpowiedź.

ten komiks można kupić też za 199 w sklepie firmowym Kurca,
http://www.incal.com.pl/7-zywotow-krogulca.html
można sobie obniżyć o dodatkowe - 10% mając zniżkę dla stałego klienta.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1329 dnia: Pn, 05 Grudzień 2022, 23:29:07 »
Ale to trochę tak jakbyś nie chciał przeczytać np. "Strażników" ze względu na rozbudowane uniwersum. Przecież to jest zamknięta historia , która broni się sama .

To nie do końca taka sam sytuacja. Strażników napisał Moore a serie poboczne zupełnie inni twórcy po wielu latach. Tutaj wszystko stworzyli ci sami autorzy więc w jakiś sposób te serie poboczne i kontynuacje uzupełniają główną.
« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Grudzień 2022, 23:36:57 wysłana przez amsterdream »
Czas nas zmienił, chłopaki...

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1330 dnia: Pt, 09 Grudzień 2022, 17:17:15 »

Oto fragment kadru z końcówki pierwszego odcinka "Licencja" ("Fantastyka" nr 2/1982). Funky Koval w burzliwej wymianie zdań z Hawkerem, która zakończy się... niech będzie, że otrzymaniem licencji.

Ciekawe są detale i przedmioty na biurku. Cóż to leży po lewej stronie blatu? Jakaś otwarty magazyn, może komiks?

Dokładnie tak, to pierwsza strona "Funky'ego Kovala" wydrukowana w jakimś czasopiśmie lub albumie. Żart Bogusława Polcha dla wytrawnego oka czytelnika. Czemu o tym wspominamy?
Prace nad czarno-białym wydaniem "Kovala" zmierzają ku końcowi. Pliki są już w drukarni. Czy otrzymamy gotowy album pod choinkę?

Szczegóły po weekendzie.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1331 dnia: Nd, 11 Grudzień 2022, 13:38:14 »
Ktoś na FB zwrócił uwagę, na mniejszą szczegółowość paznokcia w wersji cz/b. Ja jeszcze zwróciłem uwagę, na mniejszą szczegółowość karty. Tam, gdzie w wersji kolorowej widać jakieś drobne literki maczkiem, w wersji Kurca jest tylko jedna kropka. Szykuje się niezła żenada niestety.

Piękno jest w oczach patrzącego.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1332 dnia: Nd, 11 Grudzień 2022, 13:50:28 »
Zaraz ci ktoś napisze, że tak się robi renowację plansz. Ja tam się nawet cieszę, chociaż odpada jeden tytuł do kupienia.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1333 dnia: Nd, 11 Grudzień 2022, 15:21:36 »
Straszne koniec jest bliski.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1334 dnia: Nd, 11 Grudzień 2022, 15:58:14 »
Czyli na odczytanie mitycznych szczegółów ze słynnej dolarówki rzucanej przez Kovala raczej nie mamy szans.

Zalali komiks wybielaczem i ten wielki brak szczegółów dostaniemy w powiększonym formacie. Spoko.