Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 595125 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline burberry

Odp: Kurc
« Odpowiedź #1305 dnia: Pn, 28 Listopad 2022, 12:54:04 »
Ja to interpretuje tak, ze ludziska chca po prostu wersje z mazami autora, a nie zwyczajna cz/b. Przeszkadzałoby ci, jakby Kurc zdecydował się na wersję bliższą oryginałowi prac?

Będzie wersja cz/b, fajnie, ale jakby zrobili wersję pseudo artist edition to by było pięknie. Tak to moim zdaniem powinno wyglądać:

Co to za komiks?

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1306 dnia: Pn, 28 Listopad 2022, 12:56:09 »
Co to za komiks?
"Potworna Kolekcja" Wrightsona :)

Offline burberry

« Odpowiedź #1307 dnia: Pn, 28 Listopad 2022, 12:57:36 »
"Potworna Kolekcja" Wrightsona :)

Dorzucam do listy, wygląda niesamowicie

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1308 dnia: Pn, 28 Listopad 2022, 13:51:00 »
Dorzucam do listy, wygląda niesamowicie

Pozwól, że offtopowo powiem tylko, że fabularnie to szału nie ma. Pozbyłem się bez większego żalu mimo faktycznie konkretnej grafiki. Ale jeśli kupisz, to napisz, jak to oceniasz.

Co do Kovala, to ja rozumiem ideę korekty w miejscu, gdzie są jakieś wady w materiałach oryginalnych, jakieś rzeczy spowodowane stemplem czasu. Ale takie równanie wszystkiego do kontrastu czerni i bieli, gdzie tutaj widać zaginięcie faktury włosów (nie umiem tego nazwać inaczej), gdzie giną szczegóły - dla mnie to żadna korekta, żadne ulepszanie. To jakiś pęd do uśredniania, który zawsze powoduje straty na unikalności.

A najlepsze jest to, że potem na poziomie druku pójdziemy po kosztach i wszystko wyjdzie na szaro :)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1309 dnia: Pn, 28 Listopad 2022, 13:53:23 »
A najlepsze jest to, że potem na poziomie druku pójdziemy po kosztach i wszystko wyjdzie na szaro :)

Co u Kurca nie jest rzadkością, vide niektóre strony w ostatniej Druunie albo również niektóre w Kolejnej granicy.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1310 dnia: Wt, 29 Listopad 2022, 17:49:39 »
Swoją drogą ktoś na fb wrzucił wcześniejszy post Kurca, z którego wynika, że ten rozminął się z celem który sobie wyznaczył.

Piękno jest w oczach patrzącego.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1311 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 17:13:06 »
Pytanie do kogoś, kto kupił 7 żywotów Krogulca na Gildii w przedsprzedaży albo w okolicach premiery - czy ten komiks od początku miał rabat 10% (199 zł), czy początkowo był on wyższy? Z góry dzięki za sprawdzenie i odpowiedź.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1312 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 17:20:27 »
Ja opłacałem 28.09, 6 dni po premierze wg dat Gildii.
Cena 199 i taka była w mojej percepcji od początku.

Swoją drogą bardzo polecam ten tytuł. Dla mnie to ścisły top tego roku. Mistrzostwo w równoległej narracji oraz w ukazaniu potworów tkwiących w człowieku.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1313 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 18:01:15 »
Ciekawostka - drugi tom ma mieć grubszy grzbiet. ::)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1314 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 18:31:27 »
Pytanie do kogoś, kto kupił 7 żywotów Krogulca na Gildii w przedsprzedaży albo w okolicach premiery - czy ten komiks od początku miał rabat 10% (199 zł), czy początkowo był on wyższy? Z góry dzięki za sprawdzenie i odpowiedź.

Bardzo interesowałem się tym komiksem i śledziłem jego rabat od początku. Zawsze miał 10%, nigdy nie zszedł niżej, bo wtedy bym się na niego rzucił ;) Ostatecznie wziąłem za 199 zł, bo nie było sensu czekać.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1315 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 18:40:00 »

No to ciekawe, jak to się spasuje z pierwszym tomem.
Bałem się tego grzbietu, ale dało radę. Oczywiście nie prasowałem komiksu żelazkiem, żeby czytać na płasko, więc nie wiem, jak znosi ekstrema. Przy normalnej, standardowej lekturze ten grzbiet naprawdę nie sprawił ani mi, ani komiksowi żadnych kłopotów. Ściśle przylega, sprawiało to nawet okej wrażenie, choć pewnie jakościowo lepsze jest to, co do tej pory było standardem - no może poza tymi grzbietami innych integrali, które trzeszczą jak wyro w sypialni Borgiów.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1316 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 18:45:17 »
Pewnie tak, jak ostatni storm sie spasowal z poprzednimi. :p

Offline Brvk

« Odpowiedź #1317 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 20:15:04 »

Myślałem, że Krogulec to zamknięta historia i będzie tylko jeden integral.

Ja na razie jestem w połowie, dawkuję sobie, żeby za szybko się nie skończyło.

Offline Death

« Odpowiedź #1318 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 20:16:24 »
Bo to jest zamknięta historia, ale po latach powstały nowe tomy.

Offline Brvk

« Odpowiedź #1319 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 20:19:18 »
Ja czytałem kiedyś o tym komiksie i wtedy kontynuacji nie było (właśnie się o niej dowiedziałem). Jeśli nowe tomy są choć w połowie tak dobre, jak te wydane przez Kurca to szykuje się natychmiastowy zakup.