Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 595069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online NuoLab

Odp: Kurc
« Odpowiedź #2700 dnia: So, 11 Październik 2025, 11:02:34 »
Czyli zaczyna się to o czym od pewnego czasu się mówiło, rynek siada i stoimy w obliczu nadchodzącego komiksowego kryzysu...

Offline Death

« Odpowiedź #2701 dnia: So, 11 Październik 2025, 11:45:51 »
Prawda jest taka, że i tak już trochę sztucznie utrzymujemy jako czytelnicy ten rynek, bo kupujemy często więcej lub dużo więcej niż jesteśmy w stanie przerobić. Gdyby każdy kupował z głową (czyli nie ja), to nie byłoby tylu tytułów. Nagle się zrobiło tych wydawnictw i komiksów kosmicznie dużo. Ja na przykład prawie w ogóle nie kupuję superhero i mangi, a to pewnie dwa największe zbiory, a i tak nie potrafię przerobić tych, które bym chciał przeczytać. A jak ktoś sobie lubi zarzucić superbohaterami, a i tak kupuje KG, Timofa czy Mandiokę i jeszcze poprawić frankofonem od Kurca, czy od Lostów, to sobie nie wyobrażam.

Online bocik

« Odpowiedź #2702 dnia: So, 11 Październik 2025, 13:17:03 »
A ja uważam że owszem jest sporo wszystkiego ale jednocześnie ceny zostały tak wywindowane że nawet świry zaczynają odpuszczać. Tak, tak zaraz zaczną się wyliczenia i mnożenie kosztów które prowadząc normalnie firmę są stałymi a tu dodawane są jeszcze raz każdorazowo przy wyliczeniu jednostkowym produktu ... a i moje ulubione porównywanie cen do np. amerykańskich
« Ostatnia zmiana: So, 11 Październik 2025, 13:20:11 wysłana przez bocik »

Offline deFranco

« Odpowiedź #2703 dnia: So, 11 Październik 2025, 13:32:15 »
Ten Najemnik to dobry komiks?
Obejrzyj kilka skanów. Jeśli taka grafa cię kręci to bierz. Jeśli jest taka sobie, to lepiej uważaj, bo fabularnie to bieda.
1 album jest ok, potem zjazd. Robi się pusto, infantylnie, baśniowy klimat siada. Nie chodzi o to, że trąci myszką.
Po prostu autor jest dobrym rysownikiem/malarzem, ale kiepskim scenarzystą.
Może góra dwa albumy z tych ostatnich czyta się trochę lepiej, ale to i tak mało.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline rapr

« Odpowiedź #2704 dnia: So, 11 Październik 2025, 16:21:52 »
Ok, to jest opinia szyta dla mnie na miarę! Zastanawiałem się, czy ta warstwa graficzna jest słabszym elementem. Jeżeli jest siłą, to jest to zdecydowanie nie komiks dla mnie, dzięki!

Edit: te plansze są oczywiście bardzo piękne, ale takie... wystawowe. Wyobrażam sobie, że czytanie 480 stron takich plansz byłoby wyzwaniem, bo nie da się "ciągle zachwycać"
« Ostatnia zmiana: So, 11 Październik 2025, 16:24:44 wysłana przez rapr »

Offline 79ers

« Odpowiedź #2705 dnia: So, 11 Październik 2025, 19:18:46 »
Zajebisty, ale trzeba być fanem takiego retro fantasy/sf w stylu Storma :) No i te rysunki!!! Sergrelles mistrz!
Najemnik jest w kompletnie innej stylistyce niż Storm i faktycznie trzeba być fanem kreski Segrellesa żeby mieć przyjemność z lektury. Ja odpuściłem.

Online amsterdream

« Odpowiedź #2706 dnia: So, 11 Październik 2025, 22:06:03 »
Kurc wjechał z mocnymi zniżkami (-65%) na pakiety komiksów z okazji 10-lecia istnienia wydawnictwa. Promocja trwa do końca miesiąca, a do wyboru jest siedem różnych pakietów.

https://kurc.com.pl/?s=pakiet&post_type=product

Wziąłem pakiet Largo i Fantastyka. Mam Largo 1-4, dużo stracę jak ominę tomy 5-8 i zacznę czytać od 9? W ogóle Kurc tego Largo wydał tak beznadziejnie (format, kolejność), że nie dziwię się że sprzedaż im nie chwyciła.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline wojpiek

« Odpowiedź #2707 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 10:46:04 »
Strasznie tęsknię za serią Vasco :-\  Kurc pięknie wydawał te komiksy, na końcu zawsze świetne dodatki historyczne...
Może Kurc mógłby zacząć wydawać serię Lefranc ?  Na pewno kupiliby wszyscy fani Vasco  :D :D

Offline stempel

« Odpowiedź #2708 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 11:03:04 »
No właśnie tak patrzę na te pakiety i w sumie byłbym zainteresowany dwoma - Largo Winch, ale czy tutaj jest sens jak nie ma dwóch pierwszych integrali, a dostępność pojedynczych też jak na lekarstwo? Z kolei pakiet historyczny fajny ale zbędne dla mnie Vinci i rapsodia bo mam. Reasumując lepszy byłby wybór pojedynczych sztuk z jakiejś puli. A może ktoś chciałby Vinci i rapsodie,za parę złotych, albo ma do oddania w dobrej cenie czerwone maskę/lot kruka?

Offline rapr

« Odpowiedź #2709 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 13:20:41 »
Jako osoba, która nie czytała tomów 5-8 (1-4 bywa na olxie za grosze) muszę przyznać, że nie wiem, czego nie wiem, a przy całej serii bawię się doskonale. Być może bawiłbym się lepiej znając tamte, ale pewnie nigdy się nie przekonam (chyba, że Kurc się zlituje i wyda)

Offline GoNzO

« Odpowiedź #2710 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 12:41:36 »
Najemnik i Storm mocno polecam (ale ja lubię taką narrację jak w Stormie no i te rysunki... :)). Za taką cenę brać koniecznie.
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline komiks

« Odpowiedź #2711 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 12:48:08 »
Storm czytałem 2 tomy, pierwszy tom to koszmar, bo dymki opisują dokładnie to co dzieje się w kadrach. W drugim tomie było troszeczkę lepiej, podobno dalej jest jeszcze lepiej, ale już nie kupiłem kolejnych tomów.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline vision2001

« Odpowiedź #2712 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 12:58:45 »
Oddano do druku.
Wiecej info nie podali...

Offline Melkazir

« Odpowiedź #2713 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 12:13:42 »
Wiecie może czym jest realizowana darmowa wysyłka na stronie Kurca? W sumie to mam info, że moje zamówienie zrealizowane, ale żadnego numeru przewozowego itp.

Offline bfg

« Odpowiedź #2714 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 12:23:32 »
inpost albo poczta polska