Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 594994 razy)

Offline parsom

Odp: Kurc
« Odpowiedź #2520 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 18:16:52 »
Mamy dodruk omnibusa "Ratmana".
Tom dostępny będzie wyłącznie na naszym stoisku podczas targów i festiwali. Nie sprzedajemy wysyłkowo.
Najbliższa okazaja do zakupu już w sobotę podczas Imieniny Jana Kochanowskiego 2025 w Ogrodzie Krasińskich w Warszawie oraz tydzień później podczas Krakowskiego Festiwalu Komiksu.

Jak dla mnie - do dupy.

Offline PJP

« Odpowiedź #2521 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 18:58:37 »
Myślę, że do jesieni dojrzeją do kolejnego dodruku i niekoniecznie tylko dostępnego na imprezach ;)

Offline Szekak

« Odpowiedź #2522 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 20:24:59 »
Wydawca kilkakrotnie zapewniał na stoisku, że na 100% nie będzie dodruku. Specjalnie dzwoniłem do kolegi, żeby zapytać się czy chce, wiedząc, że to jedyna okazja na dostanie tego komiksu w takiej wersji, by następnie mu go kupić. Minął miesiąc i wydawca sobie ogłasza jak gdyby nigdy nic dodruk, który będzie do kupienia za kilka dnia, co oznacza, że decyzja o dodruku zapadła dużo wcześniej.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online stab

« Odpowiedź #2523 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 20:30:45 »
Wydawca kilkakrotnie zapewniał na stoisku, że na 100% nie będzie dodruku. Specjalnie dzwoniłem do kolegi, żeby zapytać się czy chce, wiedząc, że to jedyna okazja na dostanie tego komiksu w takiej wersji, by następnie mu go kupić. Minął miesiąc i wydawca sobie ogłasza jak gdyby nigdy nic dodruk, który będzie do kupienia za kilka dnia, co oznacza, że decyzja o dodruku zapadła dużo wcześniej.

To już chyba standard u nas (z małymi wyjątkami).

Offline 79ers

« Odpowiedź #2524 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 20:46:20 »
Gdzie problem?
Ja bym się nie pogniewał gdyby Egmont dodrukowywał Batman Noir i komiksy z tej serii chodziły w drugim obiegu w cenach towaru używanego, a nie sksklusyf.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2525 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 20:50:50 »
Dla mnie jawne oszukiwanie i naciąganie klientów to jednak jest problem.

Offline parsom

« Odpowiedź #2526 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 20:57:52 »
Tak zapytam - nie kupiłbyś, gdyby zapowiedzieli ten dodruk wcześniej?

Offline starcek

« Odpowiedź #2527 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 21:14:17 »
Wydawca jeszcze w trakcie KW rozważał dodruk. "Takie są fakty".
Ciekawe czy przynajmniej coś zmienił, czy będzie 1:1, no i jaki duży jest kolejny nakład.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline komiks

« Odpowiedź #2528 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 21:18:32 »
Wydawca kilkakrotnie zapewniał na stoisku, że na 100% nie będzie dodruku.

Wydawca jeszcze w trakcie KW rozważał dodruk. "Takie są fakty".

To w końcu jak było?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Death

« Odpowiedź #2529 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 21:34:23 »
A jak mogło być? Obie odpowiedzi są prawidłowe. W celu sprzedaży towaru mówił napalonym fanom komiksów i kolekcjonerom, że nie będzie dodruku i to tylko na ten festiwal. A jednocześnie pierwszy nakład szedł tak dobrze, że zastanawiał się nad dodrukiem. Zapraszam do tematu "Honor czy biznes? ". :)

To limitki niezły kawał,
Niemiec płakał jak sprzedawał.
Ty bagienny, ty potworze,
Forumowy niecny stworze.

Offline 79ers

« Odpowiedź #2530 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 21:58:25 »
Dla mnie jawne oszukiwanie i naciąganie klientów to jednak jest problem.
Jedyne jawne oszukiwanie i naciąganie klientów to zrobił Wizard of the Coast wydając dodatek Władcy pierścieni do MtG -z takim poziomem chamstwa i obłudy jak w przypadku polskiej dystrybucji tego dodatku nie spotkałem nigdy dotąd. Anulowali mi nawet opłacone zamówienie byle jankesi trafili na pierścienie władzy, a potem wypuścili resztę makulatury na rynek. To jest oszustwo, a nie jakiś tam limitowany nakład z nielimitowanym dodrukiem.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2531 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 22:58:53 »
To w końcu jak było?
Wydawca obiecywał kilkukrotnie, ze dodruku w takiej formie nie bedzie, natomiast nie wykluczał jakiejś innej wersji kolorystycznej, z inną grafika.

Offline Midar

« Odpowiedź #2532 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 00:25:05 »
To w końcu jak było?
Jak to jak? Dzisiaj, jak się okazuje, mało kto jest biznesowym chujem. Jak zażarło, to robimy z gęby cholewę i jesteśmy kutasami biznesu.

Online stab

« Odpowiedź #2533 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 05:37:18 »
Gdzie problem?
Ja bym się nie pogniewał gdyby Egmont dodrukowywał Batman Noir i komiksy z tej serii chodziły w drugim obiegu w cenach towaru używanego, a nie sksklusyf.

Ale to wydawcy dzwonią, czyli wychodzą z "inicjatywą" wydań limitowanych. Tu nikt nie protestuje, że wydawca robi dodruk komiksu który był "normalnym" wydaniem i nie był reklamowany przez wydawce jako limitowany. Swoją drogą, cały czas mnie śmieszy że dodruk pamiętnej Drogi B&W, która była "jeszcze bardziej limitowa" cały czas jest dostępny i nawet cena spadła z 210 na 168, a tyle ludzi prosiło o dodruk ;)

Offline Szekak

« Odpowiedź #2534 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 08:08:03 »
Z pierwszą częścią się zgadzam, co do drugiej, to Droga cz/b nie była bardziej limitowana, bo jej nakład był spory, a tego Ratmana miało być jedynie 50 sztuk na festiwal i wsio. Limitowana Droga cz/b nigdy nie dostała dodruku, Bartek z Mandioki zachował się porządnie i wycofał się z pomysłu dodrukowywania wersji cz/b, a to co obecnie jest w sklepach to wydanie deluxe kolorowej Drogi.
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Czerwiec 2025, 08:28:41 wysłana przez Szekak »