Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 594582 razy)

Offline 79ers

Odp: Kurc
« Odpowiedź #2415 dnia: Pn, 10 Luty 2025, 19:23:05 »
Uwielbiam Storma i rysunki Dona Lawrence, więc nie będę obiektywny w ocenie.

Offline deFranco

« Odpowiedź #2416 dnia: Pn, 10 Luty 2025, 19:43:07 »
To jak z tym Imperium jest - hit czy kit? Bo różnie czytałem, ale czasem mnie nachodzi pokusa...
Zależy jaką masz skalę ramotkowatości i gdzie mieści się na niej twoja granica.
Ja miałem 1 tom i nie dałem rady do końca. Błyskawicznie puściłem dalej by jak najszybciej zapomnieć.
Poziom ramoty, sposób opowiadania, narracji zbytnio mnie przygniótł.
A lubię ramoty, więc nie mam jakiś zawyżonych wymagań. Bernard Prince czy Luc Orient
mimo swoich wad podobają mi się. Imperium to jednak dla mnie za wiele.
I niech nikt nie próbuje myśleć, że to poziom ramoty w stylu Storma. To jest o dwie, trzy klasy wyżej
(znaczy się gorzej). Mówię o pierwszym tomie. Jak jest później nie wiem i raczej nie mam ochoty sprawdzać.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline vision2001

« Odpowiedź #2417 dnia: Pn, 10 Luty 2025, 21:17:47 »

Że przegadana to mnie nie odstrasza. Ale czy nie żenuje i nie obraża zdolności umysłowych czytelnika? A może nawet - czy cokolwiek ciekawi i wciąga?

Ja jeszcze "1" nie skonczylem, ale staram sobie dawkowac na spokojnie, bo txtu rzeczywiscie duzo. Dla mnie wiedzac ile to ma lat to uwazam, ze ma dobry senariusz, a graficznie prezentuje sie rewelacyjnie. Ogolnie czytanie tego komiksu nie nuży.

Jak na razie znaleziona jedna niespojnosc w scenariuszu.

Spoiler: PokażUkryj
W III historii "Spadajacy ksiezyc" Gallas ma zerzyc sie z planeta w ciagu 28 dni od tego odkrycia (str. 55), a kolejne wydarzenia dzieja sie liniowo po tym stwierdzeniu. Nastepnie na str. 75 mamy info, ze bohaterowie spedzili 40 dni na pustyni, a Gallas ciagle leeeeeeeciiiiiiii...

Takze tak...

Offline Midar

Odp: K
« Odpowiedź #2418 dnia: Pn, 10 Luty 2025, 21:33:33 »
Ja mam widocznie dużą wytrzymałość na ramotki, bo czyta mi się bardzo dobrze, a ogląda wręcz wspaniale. Moja tolerancja na starocie jest tym większa, że czytanie pierwszego tomu, przeplatałem oglądaniem pierwszych sezonów Star Treka.

Offline parsom

« Odpowiedź #2419 dnia: Pn, 10 Luty 2025, 21:35:59 »
E, pierwsze sezony Star Treka są całkowicie w porządku.

Offline Midar

« Odpowiedź #2420 dnia: Pn, 10 Luty 2025, 21:41:49 »
Tęż tak sądzę. Czytając taki Trigan cofam się sentymentalnie w czasie, kiedy w sobotę po lekcjach (tak, był taki czas, że do szkoły chodziło się również w soboty) gnałem do domu, żeby obejrzeć kolejny odcinek „Kosmos 1999” 😃.

Offline parsom

« Odpowiedź #2421 dnia: Pn, 10 Luty 2025, 21:48:31 »
No masz, i dalej nie wiem. Bo właśnie ta ewentualność powrotu do przeszłości przy lekturze jakoś mnie nęci... No nic, pomyślę.

Offline deFranco

« Odpowiedź #2422 dnia: Pn, 10 Luty 2025, 22:36:44 »
Jeśli ci nie przeszkadza, że kupujesz sam sentyment + faktycznie nie najgorsze rysunki, to bierz.
Jeśli oczekujesz od komiksu czegoś więcej, to radzę się dwa razy zastanowić.
Cóż, ilu ludzi, tyle opinii.

Z przykładami filmowymi byłbym ostrożny. Sam lubię stare fantastyki z lat 50/60/70.
Klasy B, a nawet gnioty klasy C, bo mam z nich bekę i niektóre fajnie się ogląda. Ale z komiksami tak u mnie
nie działa. W filmach doszukuję się  pewnych punktów zaczepienia jak muzyka, aktorzy których lubię,
poszczególnie zrobione sceny. Komiks dla mnie działa na innych zasadach.
Na marginesie, dlatego nie chwytam komiksów westernów, a filmy zwłaszcza spaghetti uwielbiam.

U mnie w Poznaniu jest bogato zaopatrzona czytelnia komiksów. Zawsze jak uzbierała mi się mała lista
niepewnych tytułów, chodziłem tam i wszystkie czytałem, przeglądałem. Przy niektórych od razu wiedziałem
że to nie dla mnie. To jest dobry sposób, ale nie każdy ma taką możliwość.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #2423 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 00:02:33 »
W końcu wydają. To ostatni tom? Ramota dla silnych weteranów ramot. Przeczytałem dwa tomy i chce dokończyć. Kiedy premiera to wezmę razem z Niezwykłą podrózą?
« Ostatnia zmiana: Wt, 11 Luty 2025, 00:07:41 wysłana przez grzegorz.cholewa »

Offline Midar

« Odpowiedź #2424 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 00:09:47 »
Wyszło pięć narysowanych przez Lawrence’a.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2425 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 06:47:57 »
Dla mnie nostalgia i sentyment bije do Trigan choćby dla samych rysunków warto dla mnie osobiście uczta dla oczów. Fabuła kwestia gustu czyli kto co oczekuję od starszych komiksów. To tak jak ze starszymi filmami wraca się wielokrotnie pomimo że trąci myszką🙂

Offline LukCook

« Odpowiedź #2426 dnia: So, 15 Luty 2025, 11:31:57 »
Jestem w zespole Triganu. Lubię dawkować sobie rozdziały, rysunki wiadomo świetne. Fabuła, biorąc pod uwagę rok wydania oryginału, jest w porządku.

Offline PJP

« Odpowiedź #2427 dnia: Nd, 16 Luty 2025, 15:47:36 »
A czy coś wiadomo o Świecie dzielnych wojów? Miało to chyba być wydane w Komiksotece.
https://na-plasterki.blogspot.com/2011/07/swiat-dzielnych-wojow-pdf.html

Offline GoNzO

« Odpowiedź #2428 dnia: So, 08 Marzec 2025, 11:11:07 »
Dostałem w końcu integrala Niezwykła podróż, oczywiście bez folii przez co okładka zmatowiona.

Widzę przy okazji, że nakład się już wyprzedał. Cieszę się z tego, bo zdecydowanie wolę integrale w twardej zamiast pojedynczych miękiszonów. Ehh, czekam na Lucky Luke'a w twardej :).
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Death

« Odpowiedź #2429 dnia: So, 08 Marzec 2025, 21:40:00 »
Kurc właśnie zapowiedział ten komiks, który chciało wydać Lain.

https://m.bedetheque.com/serie-184-BD-Lumieres-de-l-Amalou.html

Bardzo się cieszę.