Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 596395 razy)

Offline donT

Odp: Kurc
« Odpowiedź #1665 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 12:38:58 »
Forum jest dla wszystkich i kazdy moze pisac co mus sie zywnie podoba. Baza danych, jak papier - przyjmie wszystko. Znajdzie sie tu miejsce na szczegolowe i ciekawe analizowanie (death_bird, pozdrawiam!) i mega ciekawe recenzje (SkandalistaLarryFlynt, uklony!), jak rowniez i dywagacje nad gruboscia okadki, ktore ze smutkiem musze przyznac - dominuja. Jednakze, jezeli wszystko na czym sie skupiasz (nie pisze tu to nikogo w szczegolnosci) to forma, calkowicie ignorujac tresc, to cos jest nie tak. A w momencie, gdy po raz kolejny zapowiadany jest jakis fajny tytul i pierwszy post jaki widze to kolejne "meh... szkoda, ze nie na twardo", to mam ochote krzyknac "a wez sie zamknij i spierladaj". Balans panowie, slowo klucz, warto go miec.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1666 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 13:10:56 »
Tylko problem w powyżej wypowiedzi jest taki, że nikt nie neguje ani nie umniejsza treści komiksu, tylko wypowiada się o oprawie zewnętrznej. Nikt nie nakłania do niekupowania. Wręcz przeciwnie, wszyscy zgodziliśmy się w punkcie, że jak ktoś nie ma to warto. Czy naprawdę chęć doświadczenia innego wydania musi irytować do tego stopnia, by mieć ochotę krzyknąć "a weź się zamknij i spierdalaj"? Mnie osobiście to szokuje.

« Odpowiedź #1667 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 15:21:01 »
  Co cię tak szokuje? Nie czytałeś w innym temacie, że osoby z zewnątrz uważają nas za bezwzględnych?
  Na komikspecu zasady to coś pomiędzy neapolitańską mafią a stadem wściekłych wilków. Słabi nie mają tutaj żadnych szans, każdy nowy użytkownik jest glanowany w ramach inicjacji, polscy autorzy komiksu nie chcą zakładać kont, bo na powitanie strzał między oczy "nie umiesz rysować", naczelny Egmontu trzęsie tyłkiem przed tutejszymi opiniami, które mogłyby go zniszczyć. Niektórzy użytkownicy w czasie niedoboru żelaza żują gwoździe a jeden nie mówi dzień dobry sąsiadom. Podobno studio Columbia zastanawia się czy niektórych tekstów stąd nie włączyć do scenariusza trzeciej części "Bez Litości" z Denzelem.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1668 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 15:45:00 »
Ha, najwyraźniej na to wygląda. Nóż w kieszeni się niektórym otwiera, bo ktoś wyraził opinię, że woli okładkę twardą niż miękką. Siedź cicho i nie odzywaj się w temacie, jeśli nie jesteś zwolennikiem jedynej słusznej opcji, czyli takiej jak moja. Albo w ogóle się nie wypowiadaj, bo przecież okładka nie ma DLA MNIE znaczenia. Ani przecież w takim układzie papier, ani kolory, ani czcionka nie są w zasadzie ważne. Można tak wymieniać. Ja to ja, nie mam zamiaru przestać wypowiadać swojego zdania nieważne ile osób będzie starało się nawrócić mnie na jedyną właściwą ścieżkę trzymania mordy w kuble. Niemniej w mojej opinii to bullying czystej wody. Taki mniej obyty w podobnym środowisku użytkownik forum, po przeczytaniu tego typu zjazdów, zastanowi się 3x zanim cokolwiek napisze w tym temacie. I prawdopodobnie tego nie zrobi. Nie wiem, czy tego chcą tutaj niektóre osoby? By ludzie bali się napisać co im się podoba i jaki produkt chcieliby otrzymać?

« Odpowiedź #1669 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 15:53:38 »
 A ja tam akurat go rozumiem :)

Offline Warpath

« Odpowiedź #1670 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 15:59:10 »
A ja w żadnym razie :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #1671 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 16:11:18 »
Jason, przepychanki, a takie info umknęło:

A my pracujemy nad kolejnym komiksem Tomasza Niewiadomskiego, tym tym razem nie o kotach a o zupełnie niezwyczajnym Człowieku-szczurze.

Pytanie z komentarza: Integral Ratmana (biere!)? Czy coś nowego?

Odp: I to i to. Znane komiksy i premierowe.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1672 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 16:17:52 »
Piękna sprawa, "Kocie Sny" są  zajebiste i fajnie że wydawnictwo idzie za ciosem,  biere na premiere.

Offline donT

« Odpowiedź #1673 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 16:18:56 »
A ja w żadnym razie :)

No wlasnie, nie zrozumiales, ale spoko juz tlumacze. Moje slowa nie sa skierowane ku konkretnej osobie, w tym Tobie, tylko tym, ktorzy jedyne co maja do powiedzenia na naszym forum to wlasnie to - jaka bedzie oprawa, czy bedzie kreda, czy obwoluta, czy beda tez zlote rogi i skora z fiuta jednorozca. Jasne, o tym tez mozna sobie pogadac, nikomu nie zamierzam zabraniac, ale do jasnej cholery - niech forma nie dominuje tresci! Jakby nie bylo, to zawartosc jest najwazniejsza (a przynajmniej dla mnie). Z reszta, tak jest wszedzie. Zanim wypisalem sie z wszystkich komiksowych grup na FB, co chwile wpadalem na tego rodzaju "dyskusje" i nie tylko przy zapowiedziach. A to, ze mam ochote tak krzyknac i zaklac, to wcale nie znaczy, ze to robie. Wiec peace brother, z mojej strony nic personalnego.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1674 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 16:43:51 »
Jeśli chodzi o zawartość nad opakowanie - jak najbardziej, ten sam pogląd. Jak wspomniałem wcześniej mam stare Jasony, kilka sztuk stoi na półce w miękkich, cenię twórczość autora, i żaden problem z mojej strony. Oprawa nie dyskwalifikuje zakupu. Inaczej moje półki znacząco straciłyby na wadze. Nikt a w szczególności ja nie stwierdził, że forma ważniejsza jest niż teść. Wyraziłem jedynie opinię, że wolałbym w twardej. Moje prawo jako docelowego odbiorcy - taka prawda, wolę w twardej i żałuję że się tak nie zapowiada. I moim prawem jest też możliwość podzieleniem się swoimi odczuciami i preferencjami na forum. Niezależnie od tego, czy komuś podoba się to bardziej, czy mniej - i o to jest cały widz.

donT, założyłem, że poruszamy się w kontekście prowadzonej wcześniej rozmowy, jeśli zaś poruszona przez Ciebie kwestia to forma czy treść - jasna sprawa, że zawsze treść. No i absolutnie ja tu nic personalnie nie odbieram, jak można odbierać coś personalnie na anonimowym forum odnośnie spraw tak ważkich jak komiksy? ; ) Wystarczająco dużo jest prawdziwych spraw w codziennym życiu. Także absolutnie luz, wymiana poglądów. I o to tu chodzi.

Offline greg0

« Odpowiedź #1675 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 17:14:59 »
Forum jest dla wszystkich i kazdy moze pisac co mus sie zywnie podoba. Baza danych, jak papier - przyjmie wszystko. Znajdzie sie tu miejsce na szczegolowe i ciekawe analizowanie (death_bird, pozdrawiam!) i mega ciekawe recenzje (SkandalistaLarryFlynt, uklony!), jak rowniez i dywagacje nad gruboscia okadki, ktore ze smutkiem musze przyznac - dominuja.
normalny podział ról, jak w rakiecie kosmicznej.
Jedni są od pisania recek, inni od analizy, inni od okładek i papieru, a jeszcze inni od robienia sobie jaj.
Nie wyobrażam sobie aby znawca papieru czy jajcarz pisał poważne recki. Bez sensu.
Skoro okładki, papier i jaja dominują, znaczy to, że dział recenzji i analizy ociąga się z robotą. Proste.
...
 Mógłbym pisać recenzje, ale nie mam kiedy. Każdą wolną chwile spędzam na ustawkach z drukarzami .  :)

Ważne żeby narzekać...

« Odpowiedź #1676 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 17:19:39 »
  Ej panowie nie tak się załatwia takie sprawy w portorykańskich gangach, szanujcie trochę reputację komikspecu.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1677 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 11:01:33 »
Jest jeszcze grupa inwestycyjna, która wydaj mi się, że tutaj jest nieliczna. Widziałem na fb jak niektórzy snują plany na temat tego co kupują, jak inwestują i jak im się to w przyszłości zwróci. Od czasu do czasu na fb wyskakuje mi jakiś post na ten temat, gdzie padają jakieś konkrety, że można sobie robić na komiksach kapitał inwestycyjny.

Offline starcek

« Odpowiedź #1678 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 11:19:45 »
Na polskich komiksach, które coraz częściej są wznawiane? Powodzenia życzę.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1679 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 11:22:48 »
Tak z ciekawości (nie żadna szydera) to komiksowo to jakieś grupy na FB, stowarzyszenie wiekowych miłośników komiksów czy też jakieś nieformalne zbiory osób zajmujących się zawodowo komiksami?
To pewnie jakaś elitarna grupa która spotyka się na obiadach czwartkowych w klubie dżentelmenów, w piwnicach pod Centrum Komiksu albo Komikslandii i czyta na głos 'Strażników' Moore'a albo inne 'Niebieskie Pigułki'.