Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 724557 razy)

Offline misiokles

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3615 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 21:48:09 »
Ten template służy wszystkim komiksom Kultury Gniewu i innych wydawnictw.

Offline komiks

« Odpowiedź #3616 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 21:51:50 »
Wcześniej tego nie zauważyłem, a tutaj zwróciłem uwagę, bo zastanawiam się na tym komiksem. Według mnie to wprowadza w błąd, bo mimo iż komiks rzeczywiście jest grubszy niż zwykła zeszytówka, to utaj wygląda pokaźnie jak 200 stron.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline misiokles

« Odpowiedź #3617 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 21:55:08 »
Oki, też właśnie przejrzałem FB, mają kilka templatek - w każdym razie to nie są chyba żadna nie odwzorowuje rzeczywistej grubości, jedynie kształ.

Offline komiks

« Odpowiedź #3618 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 22:00:21 »
Problem w tym, że te templatki są bardzo realistyczne, to wygląda jak prawdziwe zdjęcie komiksu. Nie chodzi o to, żeby to było idealnie co do strony, ale tutaj jest mocna przesada. To jakby reklamować napój w puszce 0,5 a sprzedawać 0,33.

Offline Archelon

« Odpowiedź #3619 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 17:49:12 »
Z fb:
Dzisiaj Dzień Psa! Nie będzie lepszej okazji, żeby ogłosić jedną z naszych nadchodzących premier - „Pieskie szczęście” Keum Suk Gendry-Kim!
Przypominamy, że autorka m.in. „Czekania” będzie jednym z gości tegorocznego Festiwal Komiksu W Łodzi!

Yuna nigdy nie chciała adoptować psa. Jednak z partnerem w żałobie – i rozpaczliwie potrzebującym podniesienia morale – ulega jego skromnej prośbie. I zgodnie z wielką tradycją niechętnych właścicieli zwierząt domowych, ona i ich szczeniak wkrótce stają się nierozłączni. Młoda para posuwa się nawet do przeprowadzki, aby ukoić niepokój swojego nowego psiego przyjaciela. W końcu nie ma nic lepszego niż przeprowadzka na wieś, aby się naprawić. Prawda?

Sielanka spokojnego życia wkrótce ustępuje miejsca zaskakującemu stopniowi antagonizmu, w tym konfliktom z długoletnimi lokalnymi mieszkańcami innego pokolenia. Szok kulturowy jest namacalny dla wszystkich trzech miejskich przesiedleńców, gdy izolacja ich nowego otoczenia zaczyna do nich docierać. W końcu adoptują kolejnego psa, a potem jeszcze kolejnego – wszystko to podczas liczenia się ze wzlotami i upadkami średniego wieku i bezdzietności w nieprzejednanym tradycyjnym środowisku.

« Ostatnia zmiana: Wt, 01 Lipiec 2025, 17:52:39 wysłana przez Archelon »

Offline komiks

« Odpowiedź #3620 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 14:45:16 »
Nowy poziom rysunków w polskim komiksie ;)

„Dum-Dum” to komiks stworzony w AutoCAD-zie

Online Xmen

« Odpowiedź #3621 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 14:49:56 »
Posypią się nagrody. Widać, że to coś niesamowitego.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Szekak

« Odpowiedź #3622 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 15:23:59 »
"Francuskie wydanie komiksu zdobyło w 2023 roku nagrodę Prix de la Critique ACBD (Nagroda Krytyki Komiksowej) przyznawaną przez Association des Critiques et journalistes de Bande Dessinée. Jest to prestiżowe wyróżnienie we Francji, doceniające jakość artystyczną i narracyjną komiksu."

Ja juz czytałem i komiks w porządku, choć liczyłem na więcej.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online Xmen

« Odpowiedź #3623 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 15:50:02 »
Francuzi wiedzą co dobre ;)
Warstwa graficzna zapiera dech w piersiach, co cię rozczarowało? scenariusz?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Szekak

« Odpowiedź #3624 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 16:05:37 »
Nie jestem fanem tego typu historii, warstwa graficzna od razu mnie zaciekawiła i wiedziałem, że będzie czytane.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Death

« Odpowiedź #3625 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 16:11:25 »
Akurat czytam "Przez noc" z rysunkami Mahlera i to jest minimalizm, świetnie się ten komiks czyta. A to powyżej, to odpowiednik płótna zamalowanego na czerwono z jedną białą kropką i sprzedanego za 50 000 € i typa, który rozwalił młotkiem masło w muzeum sztuki nowoczesnej i zebrał za to brawa.

Offline misiokles

« Odpowiedź #3626 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 16:41:22 »
Tymczasem w niedawnym wątku. To komiksy się czyta? Oj, było ironizowania jak jeden z użytkowników napisał, że dla niego fabuła nie ma znaczenia, tylko warstwa graficzna. A teraz przeciwnicy tej tezy komentując "Dum-dum" niechcący przyznają mu rację :)

Offline komiks

« Odpowiedź #3627 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 19:57:02 »
To komiks komunikacyjny, dwuznaczny, eksplorujący zakamarki miejskich parków, ławek, bulwarów wczesnym świtem. Anonimowi bohaterowie, przemierzają intelektualne zakamarki samorefleksji. Komiks Żwirka jest pełen kontrastów i nieoczywistych skojarzeń, jest lekturą „spersonalizowaną”, pozostawiającą czytelnikowi pole do interpretacji ale także wizualnej twórczości. Ascetyczny i oszczędny rysunek, zmusza czytelników do interakcji ze sztuką. Na chwilę stajemy się twórcą, malujemy jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny obraz wyobraźni, do którego nie ma dostępu nikt inny. Pozostają tylko emocje, zapamiętane słowa i gesty wypalone głęboko w podświadomości. To dzieło kompletne, ale niedokończone, sprzeczne, jak samotne życie w mieście.

« Odpowiedź #3628 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 20:35:04 »
Posypią się nagrody. Widać, że to coś niesamowitego.

Komiks znalazł się na liście Oficial Selection na festiwalu w Angouleme w 2024. W walce o tytuł najlepszego albumu roku przegrał z Danielem Clowesem. I generalnie tak, krytyka docenia, ale komiks jest niszowy. Nakład nie przekracza kilku tysięcy.
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3629 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 21:20:45 »
Tymczasem w niedawnym wątku. To komiksy się czyta? Oj, było ironizowania jak jeden z użytkowników napisał, że dla niego fabuła nie ma znaczenia, tylko warstwa graficzna. A teraz przeciwnicy tej tezy komentując "Dum-dum" niechcący przyznają mu rację :)
Zależy którzy. Ja bym wolał przeczytać to, jeżeli jest w tym jakiś pomysł na siebie czy fajna historia, niż kolorowe bzdury z lat 90.