Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline holcman

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3570 dnia: Śr, 14 Maj 2025, 07:37:35 »
Trzymam kciuki że wydawnictwo wyda wszystkie przygody Lilji złodziejki zbiorczo  https://www.casterman.com/Bande-dessinee/Collections-series/bd-jeunesse/voro?fbclid=IwY2xjawKQZtBleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBIRW5tdTZyVmxZZm1Yc1ZhAR73Lz9EQ0SXO8jkojp3fD6OBi8uO8gVYtHCJTKVSPmtOykktRjZwNsL8ioXEQ_aem_ifhfSzixJP0saQuPPKOIPg

Dodam tylko, że nasza edycja bazuje na wydaniu fińskim. Jeden tom oryginalnego wydania = trzy tomy francuskiego. Od Francuzów kupiliśmy natomiast kolory.

Offline holcman

« Odpowiedź #3571 dnia: Śr, 14 Maj 2025, 07:39:28 »
Ech... Kolejne pomniejszenie... Pewnie autor tak chciał... ::)

A czy wiesz, czy autor chciał powiększenie? Rozmawialiśmy ze spadkobiercami i ponoć ten album nie był szykowany przez Wróblewskiego na format A4. Rozumiem siłę przyzwyczajeń, ale naszym zdaniem ten komiks z jego kompozycją plansz, rozmiarem fontów w dymkach itp zdecydowanie lepiej prezentuje się w tym mniejszym formacie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3572 dnia: Śr, 14 Maj 2025, 07:50:43 »
Fajnie, że będzie wznowienie "Pięknej ciemności". Rozglądałem się za tym ostatnimi czasy.

Offline volker

« Odpowiedź #3573 dnia: Śr, 14 Maj 2025, 08:09:41 »
Mnie cieszy natomiast wznowienie A niech cię, Tesla! gdyż ten komiks był praktycznie nie do zdobycia od lat. Ciekawy też ten Dum-Dum, w końcu na polskim rynku.

@holcman
Czy jest jakaś szansa na wydane komiksu Brzask przez KG i normalną dystrybucję w przyszłości?
Okładka do Dum-Dum powinna być chyba prezentowana w poziomie. Czy Mechaniczne słońce i Nowe miasto też planujecie wydać?
« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Maj 2025, 08:12:30 wysłana przez volker »

Offline holcman

« Odpowiedź #3574 dnia: Śr, 14 Maj 2025, 08:51:45 »

@holcman
Czy jest jakaś szansa na wydane komiksu Brzask przez KG i normalną dystrybucję w przyszłości?
Okładka do Dum-Dum powinna być chyba prezentowana w poziomie. Czy Mechaniczne słońce i Nowe miasto też planujecie wydać?
[/quote]

Jeśli chodzi o „Brzask” to trwają rozmowy. Kolejne komiksy Łukasza Wojciechowskiego bardzo chcemy wydać, ale oczywiście będziemy patrzyli jak przyjmie się „Dum-dum”. Okładka jest w pionie tylko na naszej stronie (i w sumie nie wygląda źle :-)), gdzie indziej będzie prezentowana w poziomie oczywiście.

Offline volker

« Odpowiedź #3575 dnia: Śr, 14 Maj 2025, 10:20:23 »
Mam jeszcze pytanie do komiksu Piękna Ciemność.
Dlaczego zdecydowaliście się na wydanie z obwolutą? Onegdaj pamiętam wypowiedziałeś się, że raczej ich unikacie.
Ja osobiście jeżeli już twarde to wolę wydania bez obwolut, zawsze z nimi jakiś kłopot jest.

Offline holcman

« Odpowiedź #3576 dnia: Śr, 14 Maj 2025, 11:50:09 »
Mam jeszcze pytanie do komiksu Piękna Ciemność.
Dlaczego zdecydowaliście się na wydanie z obwolutą? Onegdaj pamiętam wypowiedziałeś się, że raczej ich unikacie.

Bo dostaliśmy od Francuzów piękny materiał na obwolutę :-) No i lubimy bardzo różnorodne edycje, tym razem pasowało jak ulał.

Offline LukCook

« Odpowiedź #3577 dnia: Cz, 15 Maj 2025, 14:09:06 »
„Obok kolejnej dobrej odsłony “Wydziału 7” dostaliśmy też pogłębione spojrzenie na ważną bohaterkę serii oraz obraz Warszawy 1968 roku, w której wciąż tkwią niezabliźnione rany. Takie, które w tym naszym skopanym przez historię kraju bolą również dzisiaj”.
https://komiksopedia.pl/tytul/medium/

Offline holcman

« Odpowiedź #3578 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 13:19:37 »
Nie wiem, czy w jakimś innym wątku tego przepastnego forum była linkowana rozmowa Tomka Kołodziejczaka ze mną (jeśli tak to można wywalić), ale całkiem zgrabnie wyszła to się chwalę :-):

Offline Takesh

« Odpowiedź #3579 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 23:30:20 »
Spojrzałem na ikonę filmiku i pomyślałem, że TK jest bez koszuli... :P

Offline PJP

« Odpowiedź #3580 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 17:35:42 »
Dam tutaj. Tak dla odmiany :D Przeczytałem wczoraj zdobyte na targach Medium i jest to mocna rzecz.
I scenariuszowo i graficznie, chociaż nie każdemu ten styl graficzny się spodoba - pasuje jednak do historii.
Czytając czułem się trochę tak jak dawniej obcując z Opowieściami z dreszczykiem.
Widać, że zwyczajne zeszyty są za krótkie. A kilka ostatnich zwyczajnie mnie wynudziło.
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Maj 2025, 17:38:02 wysłana przez PJP »

Offline LukCook

« Odpowiedź #3581 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 12:51:13 »
Dzisiaj krótko i konkretnie! Za dziesięć dni 1 czerwca, czyli wielkie święto wszystkich dzieciaków - małych, średnich i całkiem dużych :-)

Z tej okazji do Dnia Dziecka wszystkie komiksy z logo Krótkie Gatki, naszej serii z komiksami dla młodych czytelników, znajdziecie na stronie w promocji 25%!

W tym te ostatnie tytuły, jak:

„Tymek i Mistrz. Wyprawa na koniec świata” Tomka Leśniaka i Rafała Skarżyckiego

„Łauma” Karola Kalinowskiego (piąte wydanie z logo 25 LAT KG)

„Kroniki Wielkiej Puszczy” Wiolety Detynieckiej i Anety Szczypczyk

„Echo Jeden” Tomka Samojlika (tu mamy też naklejki!)

Czy wyróżnioną kilka dni temu w konkursie Najpiękniejsze polskie książki 2024 organizowanym przez Polskie Towarzystwo Wydawców Książek „Superhipermagaważną misję” Marty Ignerskiej i Przemka Wechterowicza.

Sprawcie przyjemność swoim dzieciom albo obudźcie dziecko w sobie i sprawdźcie naszą serię wydawniczą Krótkie Gatki!

Pozdrawiamy
Kultura Gniewu

PS Przypominamy, że na naszej stronie pojawił się już plan na czerwiec!
PS2 Na kanale Otwarte Komiksy jest już rozmowa Tomka Kołodziejczaka z Szymonem Holcmanem z KG!

Offline LukCook

« Odpowiedź #3582 dnia: Wt, 10 Czerwiec 2025, 15:00:44 »
Z okazji Miesiąca Dumy na naszą stronę wjechały trzy pakiety z ze świetnymi komiksami w świetnych cenach! Każdy z nich podchodzi inaczej do wątków LGBT+, każdy z nich to zupełnie inny graficzny świat, ale każdy z nich to emocje podczas lektury!
Promocja trwa do końca czerwca!

https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/631-miesiac-dumy-pakiet-1.html
https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/632-miesiac-dumy-pakiet-2.html
https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/633-miesiac-dumy-pakiet-3.html

Offline Takesh

« Odpowiedź #3583 dnia: Śr, 11 Czerwiec 2025, 09:00:36 »
@holcman

No właśnie! Co z Corbenem? Jakie wnioski i plany na przyszłość?

stachel: Rozmowa przeniesiona z innego wątku
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Czerwiec 2025, 21:58:07 wysłana przez stachel »

Offline adamarluk

« Odpowiedź #3584 dnia: Śr, 11 Czerwiec 2025, 09:13:02 »
Również oczekuję informacji o Corbenie…