Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723904 razy)

Offline Deepdelver

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3495 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:16:02 »
Tak w ogóle, wrzuciłby ktoś, jak wygląda taki przykładowy list? Już tyle razy o tym czytam, a komiksu jeszcze nie mam.

Offline Koalar

« Odpowiedź #3496 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:58:58 »
Na oko dla mnie tragedii nie ma, choć dla kogoś innego akurat takie pismo ręczne (czy raczej font na nie stylizowany) może zwyczajnie stanowić problem.

Ale dla mnie takie listy same w sobie są marnym zabiegiem w komiksie, jeśli są jego integralną częścią (a nie jakimś dodatkiem, który można spokojnie odpuścić). Sorry, jakbym chciał czytać ściany tekstu, tobym sobie kupił książkę. Rozumiem tam jakiś krótki tekst w stylu zapisanej kartki, ale w tym przypadku co za dużo, to niezdrowo.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Death

« Odpowiedź #3497 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 20:01:56 »
Znaczy wiesz... ten zabieg ma sens, bo Lovecraft leży w szpitalu i pisze. Teksty są bardzo interesujące i dobrze przetłumaczone. Są integralną częścią dzieła. Ale gdybym chciał czytać hieroglify, to bym został archeologiem, a nie komiksowym niecnym stworem.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3498 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 20:12:37 »
Też mi się wydaje, że tragedii nie ma. W ogóle muszę to w końcu kupić.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3499 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 20:34:56 »
Musisz się pośpieszyć. Była dzisiaj informacja, że nakład się kończy.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3500 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 20:47:44 »
Ten list obrósł taką legendą że aż strach się było bać, a tak patrząc na wklejoną stronę to oprócz dziwnego "d" (osobliwie małe "d" wygląda jakby duże "D" wpisywał w środku wyrazu) spokojnie można czytać.

Offline Koalar

« Odpowiedź #3501 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 20:57:08 »
Znaczy wiesz... ten zabieg ma sens, bo Lovecraft leży w szpitalu i pisze. Teksty są bardzo interesujące i dobrze przetłumaczone. Są integralną częścią dzieła.

OK, ale ja nie lubię komiksów ze ścianami tekstu, takie dzieła są nie dla mnie :) Moim zdaniem listy nadają się na książkę albo do filmu, gdzie można pokazać jakieś obrazy ze szpitala, a w tle Lovecraft może czytać te swoje listy. A do komiksu po prostu nie, nie dla mnie. Albo trzeba to jakoś inaczej ograć, albo ta historia się nie nadaje jako komiks (dla mnie).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Death

« Odpowiedź #3502 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 21:05:35 »
No bo ten "scenarzysta" napisał opowiadanie, a nie scenariusz komiksowy. Rebelka zrobił z opowiadania komiks. Mówił to na spotkaniu w Łodzi.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3503 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 22:49:29 »
Czyli taka sama sytuacja, jak z tymi komiksami Gaimana, co to niby figuruje jako scenarzysta, a tak naprawdę to rysownik zaadaptował jego opowiadanie. No ale ja je całkiem lubię, więc w sumie mnie to nie odstrasza.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3504 dnia: So, 01 Luty 2025, 23:43:09 »
Dobrze, że wstrzymałem się z głosowaniem na topkę 2024, bo "Otchłań zapomnienia" by mi ją wywaliła. Kolejny wybitny komiks Paco (czytałem niedawno "Dom"), teraz już wiem, że kupię i przeczytam wszystko, co on stworzy, a KG wyda. Niesamowicie poruszająca historia, opowiedziana z wyczuciem i w sposób umiejętnie wykorzystujący unikalność formy komiksowej. Brylant.

Offline Death

« Odpowiedź #3505 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 16:17:52 »
Wyjdzie piąty tom Niesłychanych losów Ivana Kotowicza? W opisie czwartego jest napisane, że to przedostatni tom, więc powinien być jeszcze piąty, a już kilka lat minęło...

Online michał81

« Odpowiedź #3506 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 16:28:21 »
Wyjdzie piąty tom Niesłychanych losów Ivana Kotowicza? W opisie czwartego jest napisane, że to przedostatni tom, więc powinien być jeszcze piąty, a już kilka lat minęło...
Twórcy wyraźnie oznajmili ze po wybuchu wojny na Ukrainie zawieszają serie. Było to potwierdzone na oficjalnym fanpage'u komiksu na fb. Dopóki wojna nie zostanie zakończona seria nie wróci. Można za to podziękować tylko Putinowi. Podobna sytuacja stała się też z mangą, gdzie bohater ujeżdżający magiczne bestie był wzorowany na Putinie, ale tam zadecydował polski wydawca.
« Ostatnia zmiana: Nd, 02 Luty 2025, 16:36:37 wysłana przez michał81 »

Offline Archelon

« Odpowiedź #3507 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 14:37:34 »
Z fb:
W ubiegłą niedzielę skończył się tegoroczny Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême. Podczas gali rozdania nagród, jednych z najbardziej prestiżowych w Europie, statuetkę za najlepszy komiks roku odebrał Luz za album „Deux Filles Nues”.
Tak się składa, że umowę na ten komiks podpisaliśmy na trochę ponad tydzień przed festiwalem :) Ma się tego nosa!
O datę premiery jeszcze nie pytajcie, bo dopiero rozpoczęliśmy prace nad tym tytułem, którego przekładu podejmie się Olga Mysłowska (m.in. seria „Arab przyszłości”, czy „Ostatni dzień Howarda Phillipsa Lovecrafta”). Postaramy się dostarczyć go do Waszych rąk bez zbędnej zwłoki!

Tematyka komiksu:

Książka Deux Filles Nues, wydana w języku francuskim przez Albina Michela, przedstawia historię prawdziwego obrazu niemieckiego malarza ekspresjonisty Ottona Muellera , którego dzieła zostały wycofane z niemieckich muzeów przez nazistów w 1935 r., ponieważ uznano je za sztukę zdegenerowaną.

Komiks liczący 196 stron jest opowiedziany z punktu widzenia samego obrazu. Czytelnik przeżywa historię tak, jakby patrzył przez obraz jak przez okno. A historia ta obejmuje ponad sto lat, od powstania dzieła w 1919 r., poprzez jego pierwsze przekazywanie z rąk do rąk przez kolekcjonera i konfiskatę przez Gestapo, aż po włączenie go do często odwiedzanej wystawy poświęconej sztuce zdegenerowanej w 1937 r. Po wielu komplikacjach dzieło zostało ponownie nabyte przez rodzinę kolekcjonera, a następnie sprzedane do muzeum. Obecnie dzieło znajduje się w Muzeum Ludwiga w Kolonii.

Album jest przede wszystkim cichą obserwacją radosnych i smutnych wydarzeń, które rozgrywają się wokół obrazu, w tym wzrostu skrajnej prawicy, antysemityzmu, palenia książek, nienawiści i ignorancji w latach 30. XX wieku, ale także skrywanego podziwu i wezwania do przeciwstawienia się wszelkim formom cenzury. W tym kontekście Luz może osobiście opowiedzieć, do czego to może doprowadzić. Jest byłym pracownikiem Charlie Hebdo . Spóźnił się na spotkanie redakcyjne 7 stycznia 2015 r., unikając w ten sposób możliwej śmierci w wyniku ataku, do którego doszło tego samego dnia.

Tekst z: https://www.stripspeciaalzaak.be/stripnieuws/deux-filles-nues-beste-album-stripfestival-angouleme

Tytułowy obraz:

Przykładowe plansze:

Offline LukCook

« Odpowiedź #3508 dnia: Śr, 12 Luty 2025, 08:24:56 »
Papiery podpisane!

Offline LukCook

« Odpowiedź #3509 dnia: Śr, 19 Luty 2025, 10:13:14 »
W Gildii można już zamawiać marcowe nowości KG, jest El Borbah i 2 tom Hotelu na Skraju Lasu.

https://www.gildia.pl/szukaj/wydawnictwo/kultura-gniewu