Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723463 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3045 dnia: Pn, 15 Styczeń 2024, 20:10:48 »
Tak patrzę na te przykładowe strony i faktycznie, absolutnie autorzy tworząc te komiksy nie naśladowali stylu Baranowskiego xD Również nie wzorowali się na nim ani nie odtwarzali jego kreski.

Uwielbiam „recenzentów przykładowych stron”, szczególnie takich z imperatywem zabierania głosu w dyskusji na temat, o którym wiedzą tyle ile zobaczyli na tych przykładowych stronach  ::)
Widziałeś rzeczy Owedyka, Truścińskiego, Grześkiewicza albo Pawlaka (Clarenca), które dali to tej antologii?
To może idź najpierw zobacz, a potem wróć tutaj i jeszcze raz napisz to co właśnie napisałeś.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3046 dnia: Pn, 15 Styczeń 2024, 20:48:16 »
Fajnie, ale jak już tak odsyłasz do nauki posługiwania się językiem, to wystarczy, że więcej niż jeden twórca w tym albumie naśladował styl Baranowskiego, żeby można było użyć liczby mnogiej, a więc pisać o "naśladowcach".

Offline turucorp

« Odpowiedź #3047 dnia: Pn, 15 Styczeń 2024, 21:40:09 »
Fajnie, ale jak już tak odsyłasz do nauki posługiwania się językiem, to wystarczy, że więcej niż jeden twórca w tym albumie naśladował styl Baranowskiego, żeby można było użyć liczby mnogiej, a więc pisać o "naśladowcach".

Widzę, że dochodzimy do etapu łopatologii?
Dobra, niech będzie.
Na Gildii pierwsze hejterskie „recenzje” tego projektu pojawiły się, zanim antologia weszła do dystrybucji.
Tutaj mamy nowego forumowicza, który równie ochoczo hejterzy (kilkukrotnie), w oparciu o cztery przykładowe plansze.
Teraz do chórku dołączasz ty, oczywiście również w oparciu o te cztery plansze.
I zamiast przemyśleć i zweryfikować to, co tak radośnie i spontanicznie napisałeś, próbujesz rozmyć temat, wypisując dyrdymały o zasadności użycia liczby mnogiej.
To jest dla mnie chore, ten cały żle skrywany hejt, to wplatanie prostackiej pogardy, ten cały pseudo-sarkazm.
Chore, tak jak udawanie, że tego nie ma, że nawet kiedy złapie się kogoś za rękę, to trywializowanie przez „kibiców” i odwracanie kota ogonem.

A co z np. Miętówkami? Coś jedynie odcinające kupony od sławy Tadeusza Baranowskiego za ponad dwa razy tyle? […]
Miętówek nie kupię. Byłbym skłonny zapłacić za nie maksymalnie 70 zł, czyli tyle, ile by kosztowały bez obecnego kombinowania. I to pomimo tego, że chyba nawet tyle nie są dla mnie warte. Magia tkwi jedynie w nazwisku Tadeusza Baranowskiego.[…]
I Baranowski taniej, niż jego naśladowcy? Co wy widzicie w tych Miętówkach, że tak je cenicie?
« Ostatnia zmiana: Pn, 15 Styczeń 2024, 21:48:46 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Damian xyz

« Odpowiedź #3048 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 07:21:25 »
Pogodzę Was

Autorzy oddali cześć twórcy m.in. poprzez nawiązanie do jego stylu, naśladowanie jego stylu (i nie mam na myśli  że autorzy jadą na nazwisku TB - autorzy  poprzez naśladowanie jego stylu oddają mu cześć [powtarzam 2 x żeby się utrwaliło])
Robią to na potrzeby antologii.

A tak serio... nie pogodzę Was :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #3049 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 07:39:03 »
A tak serio... nie pogodzę Was :)
Tu nie chodzi o to, żeby kogokolwiek godzić, tylko, żeby taka dyskusja była (w jakikolwiek sposób) racjonalna.
Jest dokładnie tak jak napisałeś (dopowiadając, projekt się znacząco rozrósł, bo początkowo miał być małą, czysto fanowską inicjatywą), ostatecznie trafił pod skrzydła KG i przybrał na objętości i formacie.
To co wokół niego narosło, w wydaniu części "fanów" TB, to jakaś chora akcja i tyle.

Offline komiks

« Odpowiedź #3050 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 09:08:38 »
No właśnie, ktoś jest wstanie wyjaśnić, skąd tyle hejtu w komentarzach na Gildii? Mam na myśli, że chyba żaden inny komiks, nie zebrał takiego review bombingu, dlaczego ta pozycja jest tak "wyróżniona", o co tam poszło?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3051 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 11:33:53 »
Podobno wokół Tadeusza Baranowskiego utworzyły się jakieś dziwne zwalczające się frakcje. Jak widać jest to walka nie na żarty :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #3052 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 11:45:53 »
Jak widać jest to walka nie na żarty :)
Moim zdaniem, powinni się czymś nażreć, zamiast odstawiać ten cyrk, naśladowco ;)

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3053 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 12:35:09 »
Baranowski naśladuje m.in. Poiriera, ja naśladuję m.in. Baranowskiego. Komiksowe circle of life :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #3054 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 13:14:48 »
Baranowski naśladuje m.in. Poiriera, ja naśladuję m.in. Baranowskiego. Komiksowe circle of life :)

eee tam, ludziom tego nie wytłumaczysz  :o

Offline komiks

« Odpowiedź #3055 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 15:44:55 »
No właśnie, dziś przechodziłem obok budowy, na której stał wielki dźwig, który miał zamontowaną przeciwwagę w postaci betonowych bloków. Zastanawiałem się jak umieszczono te monolity? Od razu przyszła odpowiedź, że pewnie innym dźwigiem. Zaraz, pomyślałem, inny dźwig też musiał mieć te bloki betonu. I tak rozmyślając, dotarłem w swych rozważaniach do pradźwigu, ale wtedy już byłem pod blokiem i musiałem skończyć to filozofowanie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #3056 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 16:19:57 »
I tak rozmyślając, dotarłem w swych rozważaniach do pradźwigu...

No i widzisz, dla ciebie to jedynie chwilowa impresja, a wielu z nas (z różnych przyczyn) rozkłada na atomy. Francuzi na swoich forach analizują  źródła inspiracji np. Poireira i Morrisa, my analizujemy źródła inspiracji Baranowskiego (czyli m.in. obu w/w), tyle tylko, że tam jest to element kultury komiksowej, kolejne pokolenia twórców i czytelników doskonale rozumieją, że coś wynika z czegoś. U nas wciąż pozostaje to jakimś dziwacznym tabu, nie wolno analizować polskich klasyków, bo są unikatowi, ich twórczość to wynik samorodnych przebłysków geniuszu, a nawiązywanie do ich twórczości to prostackie naśladownictwo, które należy stygmatyzować. W efekcie dostajemy takie akcje jak komentarze na Gildii.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3057 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 16:59:20 »
Kiedyś wyszedł taki album z komiksami naśladowców Goscinnego i Uderzo i też był chyba droższy od standardowego albumu "Asterixa", więc "Encyklopedia kreskówek..." nie jest odosobnionym przypadkiem i nie była pierwsza ;)

https://www.gildia.pl/komiksy/40721-w-holdzie-albertowi-uderzo-asteriks-i-przyjaciele

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #3058 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 17:16:31 »
"Encyklopedia kreskówek..." marna naśladowczyni stworzona przez marnych naśladowców. I to podwójnych! Raz, że naśladują Baranowskieg co do stylu, to jeszcze kopiują naśladowców Gościnnego i Uderzo, co do idei. Nędzny plagiat plagiatu }:->

« Odpowiedź #3059 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 18:49:17 »
Jesteś na forum publicznym, tu każda wypowiedź ma charakter otwarty i niejako kierowana jest do wszystkich. Jeżeli chcesz rozmawiać z konkretną osobą, bez wtrącania się innych to skorzystaj z wiadomości prywatnej.

Ależ niech się wtrącają, nie mam nic przeciwko. Po prostu nie obchodzą mnie ich opinie. Szczególnie te nie na temat.

Ale nie zawsze tak było. Za dzieciaka miałem tylko kilka komiksów, nic wielkiego. Potem na lata o nich zapomniałem. Powrót nastąpił dopiero na studiach, a i to do tylko do mangi. Komiks nie-mangowy pojawił się w... ja wiem? 25 roku życia? A mimo to część komiksów z lat dziecięcych (tudzież innych pamiątek) przetrwało do dziś.
Jeżeli z przyczyn losowych twoje pamiątki przepadły to współczuję. Ale jeżeli po prostu na jakimś etapie życia po prostu postanowiłeś je wyrzucić, to żal i pretensje możesz mieć tylko do siebie.

Ale teraz patrzysz z punktu widzenia człowieka, dla którego komiks jest jedną z najważniejszych rzeczy w życiu.
Nie należę do ludzi, którzy wyrzucają cokolwiek, bo mają ochotę. Przyczyny losowe, po całości.

Tyle, że nowi czytelnicy nie zaczynają od klasyki. Nowi czytelnicy sięgają po nowości, a te są często puszczane budżetowo (vide przewijający się tu równolegle Grabarz).

Nieprawda. Nowi w każdej dziedzinie rozrywki zaczynają od różnych rzeczy. Np. ja przygodę z heavy metalem zacząłem od Black Sabbath. Od płyt starszych ode mnie. Pewne rzeczy są ponadczasowe. Mam wrażenie, że mówisz o tych, którzy pakują łapy tam, gdzie im każe społeczeństwo. Ale ci się nie tu nie liczą, nimi dyktuje moda. Komiks (czy kiedykolwiek był modny?) rzucą od razu, jak każe im się pójść gdzieś indziej.

Czyli co? teraz wszystkie komiksy mamy wydawać od sztancy A4, żeby nie było żadnych opcji? To nie PRL, czasy te (na szczęście) się już skończyły. Zechciał kupić? to kupił, a że format mu nie odpowiada...? Trudno, jego problem, że nie sprawdził!.

Przecież ja cały czas mówię o tym, że powinny być opcje, żeby ich nikomu nie zabierać. A z tym "na szczęście" moglibyśmy podyskutować, ale to chyba nie jest odpowiednie miejsce. Chociaż i tak pewnie znajdzie się zaraz jakiś bystrzak, który schyli się po nierzuconą rękawicę...

I to jest problem konsumenta, a nie sklepu. ZAWSZE powinno się czytać co się kupuje, zwłaszcza w internecie. Czy to pralka za 2 tyś. czy pakiet zeszytów na allegro za 10zł. Bo co? Zobaczysz piękną galerie okładek kupisz, a potem będziesz pyszczył sprzedawcy, że są w kratkę, a ty chciałeś w linie? Przecież było napisane w parametrach. To ty nie sprawdziłeś.

Ależ ja się z tym w 100% zgadzam. Tyle, że jak ten czytelnik się obrazi, to nie on poniesie konsekwencje. Poniesie je sprzedawca, wydawca, a w efekcie również konsumenci.

Chodząc to czyta się źle nieważne czy mały tomik czy duży, bo w coś możesz wejść :P
Poza tym podałem 3 pozycje, z czego tylko jedna była siedząca. Pozostałe 2 leżące więc masz jak znalazł :)

I jak w coś wejdziesz to jeszcze przeprosić musisz...
Ja nie chcę tych pozycji. Mam swoje. I nie interesuje mnie nic, czego nie mogę w nich czytać.

Przecież nic nie napisałem o dostosowywaniu półek ::) tylko o kreatywnym układaniu.

Słuchaj - mam genialne rozwiązanie: BIBLIOTEKA! Nie musisz martwić się przechowywaniem, nie musisz płacić, po prostu chłoniesz i - jako nowy czytelnik - może się wciągniesz.

Tu popełniasz podstawowy błąd: ja nie piszę o sobie. Ja sobie radzę i poradzę sobie bez względu na to, w którym kierunku pójdzie rynek. Najwyżej przestanę kupować.
Na marginesie, w mojej bibliotece nie ma komiksów.

to sięgnij po: Opowieści grabarza (czarny humor), Jeż Jerzy, Przygody Stasia i Złej Nogi, Wiedźmun, Ostateczna przygoda Czopka Piotrka...
Wystarczyło wklepać w gildie Komiks -> Komiks polski -> Humorystyczny (z racji tematu w którym się znajdujemy ograniczyłem wyniki do wydawnictwa KG)

Nie chcę. Na chwilę obecną nie mam miejsca na nic nowego (czas, nie półki). Z tego znam jedynie Jeża Jerzego, który kompletnie do mnie nie przemawia.

Cóż poradzisz¯\_(ツ)_/¯ ten typ tak ma. Ale jako ciekawostkę ci powiem, że w realu to bardzo miły człowiek.

Ależ niech sobie będzie i najmilszy. W internecie jest durny jak worek kapsli.