Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 724988 razy)

Offline vision2001

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2835 dnia: Pt, 15 Grudzień 2023, 11:58:41 »
Proszę reklamować! Wymienimy na nowy!
O. Jak zachęcasz, to widzę, że chyba też wpiszę się na listę reklamacyjną... Chociaż sprawdzę, czy mam jakąś antyramę i wpierw zobaczę czy "rażą" w oczy te zagniotki, które bardzo widać po białej stronie plakatu.
A jak już piszę w temacie, to plakat super, ale miałem nadzieję, że gramatura papieru na jego wykonanie będzie co najmniej taka jak papier zastosowany w komiksie. Wtedy by taka sytuacja miejsca by nie miała. Kupiłem jakiś czas temu plakat z grafiką Christy ("Szanty"). Dobry papier, żadnych zagięć przy rolowaniu i wsadzeniu do tuby.  To jest mistrzostwo wykonania! ;)

Offline pokia

« Odpowiedź #2836 dnia: Pt, 15 Grudzień 2023, 15:09:12 »
Takie zagniecenia wyglądają na efekt zawilgocenia papieru.

Offline Pinto

« Odpowiedź #2837 dnia: Pt, 15 Grudzień 2023, 19:41:34 »
Zawilgocenie papieru skutkuje pofałdowaniem, a nie pognieceniem.

Offline Konrad

« Odpowiedź #2838 dnia: Pt, 15 Grudzień 2023, 20:12:43 »
Następna zapowiedź:
15 grudnia, czyli piętnasta kartka z Komiksowego Kalendarza Adwentowego!
Dzisiaj mamy dla Was „Zagajnik przejścia”, czyli drugi tom cyklu „Kacper i spółka” Adama Święckiego.
Podobnie jak w bardzo dobrze przyjętym tomie pierwszym - niedawno znalazł się w finałowej dziesiątce publikacji nominowanych do nagrody im. Ferdynanda Wspaniałego - nasi bohaterowie trafią do niesamowitego miejsca, gdzie tylko współpraca pomoże im pokonać wszelkie przeciwności. A wszystko zacznie się od starego samochodu pozostawionego na leśnej polanie...
Nie zabraknie magii, stworów ze słowiańskiej mitologii, przygód, zaskoczeń i humoru!

Offline Konrad

« Odpowiedź #2839 dnia: So, 16 Grudzień 2023, 20:10:15 »
I kolejna:
Szesnasta kartka z Komiksowego Kalendarza Komiksowego to „Rusałka” Kamili Król (Pigeon.)!
Rusałka budzi się do życia w nowym, magicznym świecie. Stary Las daje jej obietnicę spokoju, ale sekrety ukryte w snach i wspomnieniach burzą leśną harmonię. Baśniowa historia inspirowanej polskimi legendami oraz słowiańskim folklorem.
„Uważam ten komiks za małe dzieło sztuki, które chowa się w mojej biblioteczce. Historia jest prosta, ale za klimat, który panuje wokół jest wyjątkowy. Rusałka przypomniała mi baśnie, które opowiadała mi babcia, przypomniała mi zapach bagien, wśród których szukałam rusałek i kikimor w dzieciństwie” - pisała o pierwszej części komiksu (wydanej samodzielnie przez autorkę) Wiktoria ze Slavic Book - książki z motywami słowiańskich wierzeń.
Nasze wydanie zawierać będzie całą historię tytułowej rusałki.

Offline volker

« Odpowiedź #2840 dnia: So, 16 Grudzień 2023, 22:11:16 »
Na okladce jest Rusalka a nie Rusałka, to literówka?

Offline srogin

« Odpowiedź #2841 dnia: So, 16 Grudzień 2023, 22:25:50 »
Na okladce jest Rusalka a nie Rusałka, to literówka?

to okładka komiksu w języku angielskim.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2842 dnia: So, 16 Grudzień 2023, 23:32:58 »
Super wiadomość. Zachwycił mnie klimat pierwszej części. Myślałem już, że autorka dała sobie spokój z dokończeniem tego projektu.
Batman returns
his books to the library

Offline Spiff

« Odpowiedź #2843 dnia: Nd, 17 Grudzień 2023, 01:51:54 »
U mnie wszystko cacy.  :)

Swoją drogą świetne te tuby na plakaty. Naprawdę porządnie zrobione.
potwierdzam.
kawał solidnej roboty. :)

Spoiler: PokażUkryj

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Leyek

« Odpowiedź #2844 dnia: Nd, 17 Grudzień 2023, 21:39:18 »
Siedemnasta kartka z kalendarza, co oznacza, że przed nami jeszcze tylko siedem!

A dzisiaj prezentujemy najnowszy komiks kuzynek Tamaki - Jillian i Mariko - pt. „Roaming”. Ukazał się w kanadyjskim wydawnictwie Drawn and Quarterly zaledwie kilka tygodni temu, a na koniec roku znalazł się na wielu listach z najlepszymi komiksami roku 2023.

W „Roaming” autorki robią to, co wychodzi im najlepiej - przyglądają się subtelnym, zniuansowanym relacjom trzech przyjaciółek podczas ich wycieczki do Nowego Jorku. Świetnie zarysowane portrety psychologiczne, uchwycenie bohaterek w ważnym momencie ich życia, lekkość i poczucie humoru: to znaki rozpoznawcze tego tytułu i w ogóle twórczości Jillian i Mariko Tamaki.

Komiks tłumaczy dla nas Aga Zano i ukaże się w drugiej połowie nadchodzącego roku.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #2845 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 10:26:44 »
Zerkając na USA, to wychodzi, że KG wydaje 3 z 4 najważniejszych komiksów 2023 - Monicę, Blood of the Virgin i Roaming. Czekam jeszcze na The talk ;)
« Ostatnia zmiana: Pn, 18 Grudzień 2023, 11:04:44 wysłana przez wujekmaciej »

Offline Konrad

« Odpowiedź #2846 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 23:28:15 »
Osiemnasty dzień grudnia, osiemnasta zapowiedź w naszym Komiksowym Kalendarzu Adwentowym!
Dzisiaj „Ostatni dzień Howarda P. Lovecrafta” Jakuba Rebelki i Romulada Giulvio!
Howard Phillips Lovecraft umiera na raka w szpitalnym łóżku. Gdy pielęgniarki pompują w niego morfinę, niejaki Randolph Carter, noszący w kieszeni dziwny pamiętnik, prosi o spotkanie. Ale Randolph Carter jest przede wszystkim papierowym awatarem, który autor stworzył od podstaw. Kto więc znajduje się przy łóżku w tym pokoju? Czy to sen, czy rzeczywistość?
Romuald Giulivo w swoim komiksowym debiucie mierzy się z legendą. W towarzystwie Jakuba Rebelki i pomimo faktu, że o Lovecrafcie napisano już prawie wszystko, pisarz postanowił opowiedzieć  o ostatnim dniu z życia ojca mitologii Cthulhu. Zamiast jednak przedstawiać linearny czy chronologiczny zapis tych ostatnich godzin, podąża on za rozmyślaniami autora stojącego przed bardzo trudnym zadaniem: napisania swojej najlepszej historii, swojej własnej.

Offline Brvk

« Odpowiedź #2847 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 13:56:09 »
Podoba mi się sposób zapisania na okładce tytułu tego komiksu.

Btw, czy te 24 zapowiedzi to całość oferty na przyszły rok?

Offline komiks

« Odpowiedź #2849 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 14:20:18 »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness