Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 725397 razy)

Offline holcman

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2790 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 22:13:37 »
Zmieniając trochę temat. Festiwal to serio takie arcydzieło? Wyróżnienie w Łodzi, teraz komiks roku, a na forum jakoś tych zachwytów nie widać (a forum to moje główne żródło polecajek).

Dodajmy jeszcze nominację dla Jacka do Paszportu Polityki w kategorii Książka - pierwszą dla komiksu w historii. Ale na tym forum zachwytów nad tym komiksem bym się nie spodziewał :-)

Offline PJP

« Odpowiedź #2791 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 22:27:40 »
Zastanawiam się nad Festiwalem, chociaż daleko mi do tej estetyki, ale... Powstanie. Film narodowy przeczytałem, podobało się i zostawiłem ;)

Offline Death

« Odpowiedź #2792 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 22:31:55 »
Przynajmniej wiem, że jeśli na tym forum pojawi się pozytywna opinia Festiwalu, to będę wiedział, że jest ona szczera. Za to cenię sobie to forum. :)

Offline Midar

« Odpowiedź #2793 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 22:34:31 »
Mnie po wydaniu przez KG „Do bani z takim komiksem” nic już nie zdziwi. Ciekawe jak KG namówiła T.Baranowskiego, żeby zrobił coś, co zaprzeczyło jego słowom sprzed lat.
Przestałem wierzyć autorom, że dany komiks jest tylko dla tych, którzy wsparli akcję i nikt go więcej nie wyda. Przestałem wierzyć wydawnictwom, że różne limitowane i kolekcjonerskie wydania nie będą dodrukowywane, a dział na Forum „Kończące się nakłady komiksów” czytuję z przymrużeniem oka.

Też traktowałem trzytomowego „Tymka i Mistrza” jako zbiorcze i kompletne wydanie i nie spodziewałem się takiego zagrania. Bardzo się cieszę, że autorzy narysowali nowe rzeczy i niech rysują nadal, ale można było to wydać jako nową książeczkę. Oczywiście należało zrobić nowe wydanie (lub dodruk) poprzedniej edycji, skoro jest niedostępna, nawet w nowej szacie graficznej, ale dorzucenie kilku historyjek, żeby uatrakcyjnić nowy trzypak, to zrobienie przykrości tym, którzy poprzednie wydanie kiedyś kupili.

Offline srogin

« Odpowiedź #2794 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 22:36:22 »
Dodajmy jeszcze nominację dla Jacka do Paszportu Polityki w kategorii Książka - pierwszą dla komiksu w historii. Ale na tym forum zachwytów nad tym komiksem bym się nie spodziewał :-)

Nie wiem czy jestem traktowany jako część "tego forum", ale uważam Jacka za jednego z lepszych współczesnych polskich artystów w ogóle (sic!). Nie generalizujmy, Panie Holcman, bo siłą rzeczy Pan również jest częścią "tego forum" - szanujmy się ;-)

Offline Leyek

« Odpowiedź #2795 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 22:50:00 »
Ale na tym forum zachwytów nad tym komiksem bym się nie spodziewał :-)

To, że mi tam poodpisywałeś dziś, wczoraj na granicy dobrego smaku to olałem, sam zacząłem trochę za ostro, więc wczorajszym się jakoś szczególnie nie dziwię, dzisiejszym już bardziej.

Ale to co zacytowałem to już jest megasłabe (a wczoraj jeszcze było "nie wydajemy dla Was"). Widzę, że przebywanie w banieczce facebookowo-stołecznej (to drugie to już mój domysł być może chybiony), pełnej klakierów zmniejszyło Ci odruchy samozachowawcze. Bo powyższymi wpisami szkodzisz wydawnictwu, które reprezentujesz. Na forum masz wielu stałych klientów (część przegląda, a nie pisze).
Miałem Cię za jedną z najbardziej kulturalnych i sympatycznych osób w komiksowe, widać trochę się myliłem.

Online michał81

« Odpowiedź #2796 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 23:05:17 »
Miałem Cię za jedną z najbardziej kulturalnych i sympatycznych osób w komiksowe, widać trochę się myliłem.
Ty chyba nie wiedziałeś wypowiedzi Szymona na temat pewnego wydawnictwa, które już nie istnieje. W sumie to z tego co kojarzę to miał on wtedy rację, po mimo że wtedy przepraszał za swoje słowa. Mam też wrażenie, że obecnie w przypadku Festiwalu oraz wznowienia Tymka i Mistrza wcale też się nie myli, bo mam większy zakres doświadczenia i oceny tego kto kupuje od niego komiksy, nie tylko na festiwalach komiksowych.
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Grudzień 2023, 23:07:25 wysłana przez michał81 »

Offline Leyek

« Odpowiedź #2797 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 23:10:11 »
@up
No i pojawił się od razu forumowy klakier ;)

Online michał81

« Odpowiedź #2798 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 23:23:14 »

W przyszłym roku wydamy zremasterowanych „Przyjaciół Roda Taylora” Jerzego Wróblewskiego! Słynny westernowy zeszyt, ukazał się pierwotnie w 1984 roku, więc 40. rocznica premiery to chyba dobry moment żeby go przypomnieć 🙂

Całkowicie odświeżyliśmy kolory, Maciej Jasiński napisał tekst o westernowych przygodach Wróblewskiego, a prawdziwą gratką będą plansze z „My nigdy nie śpimy”, komiksu napisanego przez zmarłego niedawno Andrzeja Janickiego. To była ostatnia rzecz, nad którą pracował Wróblewski przed swoją przedwczesną śmiercią.

Offline daviddaniel

« Odpowiedź #2799 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 07:48:19 »
Jasna sprawa. Ale wydawnictwo musi myśleć, o tym dla kogo co wydaje. W przypadku „Tymka i Mistrza” docelowy odbiorca jest dla nas jeden - grupa wiekowa 6-12. Wszyscy inni czytelnicy to bonus.

Szanowny Panie Holcman,
mam wydaną przez KG 3 tomową kolekcje Tymka i Mistrza.
Jak będę mógł nabyc te nowe historie?

I jeszcze jedno jeśli mam więcej niż 12 lat to jestem dla Wydawnictwa w tym przypadku bonusem? Dodatkiem? Czymś co się przylepiło i nie chce odpaść?
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Grudzień 2023, 07:51:16 wysłana przez daviddaniel »

Offline chch

« Odpowiedź #2800 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 07:55:21 »
Festiwal:
pojawiło się pytanie, a akurat niedawno czytalem ten komiks, więc przedstawię swoją opinię.
Rysunkowo jak jest każdy widzi (chociażby po przykladowych planszach), ma to swoje plusy i minusy ( ja uznalem to za plus, bo szybsiej sie czyta). Fabularnie podobało mi się i jestem pod wrażeniem, że autor tak dobrze odtworzył atmosferę tamtych lat (przynajmniej tak uważam). Powojenna Warszawa, lokalne cwaniaczki, wciąż silna pamięć o okropieństwach wojny i nagle pojawiają sie przedstawiciele dziesiątek całkiem odmiennych kultur. A w mieście nie ma właściwie nic oprócz gruzu i budów. Szczytem marzeń młodzieży są przypinki reprezentantów zjazdu. Ten komiks sporo mówi o nas samych (wiele obserwacji uważam za nadal aktualne).
Jeśli ktoś ,astanawia się nad zakupem, to polecam. Ew. można wcześniej wypożyczyć z biblioteki. Ten komiks i "trzy siostry" to były moje dwa odkrycia polskiego komiksowa ostatnio. Co ciekaw żaden nie porywa graficznie, ale fabularnie (dotychczas uważalem, że rodacy lepiej rysują niż piszą scenariusze w komiksach dla dorosłych).
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Grudzień 2023, 08:15:31 wysłana przez chch »

Offline holcman

« Odpowiedź #2801 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 08:25:36 »
Mnie po wydaniu przez KG „Do bani z takim komiksem” nic już nie zdziwi. Ciekawe jak KG namówiła T.Baranowskiego, żeby zrobił coś, co zaprzeczyło jego słowom sprzed lat.

Ale przecież Tadeusz dotrzymał słowa. Nasza edycja „Do bani z takim komiksem” ma się nijak do tej, którą robił samodzielnie przy wsparciu fanów. Za to nowe wydanie trafiło do znacznie większej ilości osób i przyniosło autorowi zarobek.

Też traktowałem trzytomowego „Tymka i Mistrza” jako zbiorcze i kompletne wydanie i nie spodziewałem się takiego zagrania. Bardzo się cieszę, że autorzy narysowali nowe rzeczy i niech rysują nadal, ale można było to wydać jako nową książeczkę. Oczywiście należało zrobić nowe wydanie (lub dodruk) poprzedniej edycji, skoro jest niedostępna, nawet w nowej szacie graficznej, ale dorzucenie kilku historyjek, żeby uatrakcyjnić nowy trzypak, to zrobienie przykrości tym, którzy poprzednie wydanie kiedyś kupili.

Nie można było wydać jako nową książęczkę, gdyż nie ma tych historii na razie w wystarczającej ilości. Autorzy będą robili je na bieżąco, a są już na takim etapie swojej komiksowej kariery, że nie bardzo chce im się trzymać takie rzeczy w szufladzie. I nie będzie żadnego nowego trzypaka i tylko około 9 tomów w formacie i objętości Misia Zbysia.
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Grudzień 2023, 08:36:52 wysłana przez holcman »

Offline holcman

« Odpowiedź #2802 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 08:32:30 »
To, że mi tam poodpisywałeś dziś, wczoraj na granicy dobrego smaku to olałem, sam zacząłem trochę za ostro, więc wczorajszym się jakoś szczególnie nie dziwię, dzisiejszym już bardziej.

Ale to co zacytowałem to już jest megasłabe (a wczoraj jeszcze było "nie wydajemy dla Was"). Widzę, że przebywanie w banieczce facebookowo-stołecznej (to drugie to już mój domysł być może chybiony), pełnej klakierów zmniejszyło Ci odruchy samozachowawcze. Bo powyższymi wpisami szkodzisz wydawnictwu, które reprezentujesz. Na forum masz wielu stałych klientów (część przegląda, a nie pisze).

Wybacz, ale co to są za kocopoły? Czytam to formum od... sam nie wiem kiedy. Na pewno za długo. Widzę opinie o komiksach tych, którzy się tu udzielają (bo o milczącej większości nie wiem za dużo) i jakoś nietrudno wyrobić sobie opinię o gustach. Pozwalają na to również doroczne ankiety itp. Poza tym, to że „Festiwal” nie jest tu faworytem to przecież żaden problem. Ten komiks - i w ogóle twórczość Jacka - ma swoich zagorzałych fanów gdzie indziej. I to jest ok. Specyfiki fanowskich grup są bardzo różne. Przecież to są oczywistości, o co się tu obrażać?

Ja nie reprezentuję KG, KG to jest moja firma. Jak widzę zarzuty, że robimy z kogoś frajerów itp to odpalam tryb berserker. KG to moje czwarte dziecko i tak samo będę jej bronił jak córek.

I tak jestem bardzo kulturalny i sympatyczy :-)

Offline holcman

« Odpowiedź #2803 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 08:34:48 »
Szanowny Panie Holcman,
mam wydaną przez KG 3 tomową kolekcje Tymka i Mistrza.
Jak będę mógł nabyc te nowe historie?

I jeszcze jedno jeśli mam więcej niż 12 lat to jestem dla Wydawnictwa w tym przypadku bonusem? Dodatkiem? Czymś co się przylepiło i nie chce odpaść?

Kupując nowe komiksy z serii „Tymek i Mistrz”, albo czekając aż nowych historii zbierze się na osobny tomik, co może potrwać 3-4 lata. Mając ponad 12 lat nie jest Pan głównym odbiorcą tych komiksów. I tyle.

Offline holcman

« Odpowiedź #2804 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 08:38:50 »

Poproszę o info, które moje komentarze były na granicy dobrego smaku? Gdzieś pisałem o frajerach? Posiadaczach pierwszego wydania, którzy nagle stali się gorszym sortem?