Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723786 razy)

Bender

• Gość
Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #1965 dnia: Wt, 16 Sierpień 2022, 00:32:46 »
zapomniałem o Mowgli's Mirror! @holcman czyżby to?

No i czemu nie uważasz Arsene za jego autorksi komiks?

Offline holcman

« Odpowiedź #1966 dnia: Wt, 16 Sierpień 2022, 00:41:58 »
zapomniałem o Mowgli's Mirror! @holcman czyżby to?

No i czemu nie uważasz Arsene za jego autorksi komiks?

Nie, nie to :-)
Mi chodziło o to, że ten który bardzo chciałbym wydać nie jest jego autorskim komiksem, choć odcisnął on na nim swoje wyraźne piętno.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1967 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 11:55:48 »
Pierwsza październikowa zapowiedź to nowy Tomine, czyli Samotność komiksiarza (The Loneliness of the Long-Distance Cartoonist)
https://www.goodreads.com/book/show/51796259-the-loneliness-of-the-long-distance-cartoonist

Od przyszłego tygodnia zaczniemy prezentację wrześniowych nowości (zdecydowaną większość już tu zajawialiśmy), ale dzisiaj skok w dalszą przyszłość, bo do jednego z październikowych tytułów. Okładka prawie finalna

Offline Konrad

« Odpowiedź #1968 dnia: Śr, 24 Sierpień 2022, 00:13:06 »
Wydawnictwo wrzuciło dzisiaj na FB taki post:
W ramach ostatniego tygodnia akcji „Lato w mieście” wybraliśmy się do Muzeum Ewolucji w warszawskim Pałacu Młodzieży. I spotkaliśmy tam Lucy. Tylko dlaczego wrzucamy tu jej zdjęcie?

Można chyba dojść do wniosku, że jest to zapowiedź wydania niemego komiksu historical fiction o Lucy (https://archeologia.com.pl/australopitek-lucy-historia-odkrycia) zilustrowanego przez Tanino Liberatore (Ranx)
https://www.glenat.com/24x32-glenat-bd/lucy-9782344026632

Offline Szekak

« Odpowiedź #1969 dnia: Śr, 24 Sierpień 2022, 08:51:46 »
O kurde, ale sie jaram.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Death

« Odpowiedź #1970 dnia: Śr, 24 Sierpień 2022, 10:21:22 »
Niemego? Ja tam widzę tekst. ;)

Offline hansior

« Odpowiedź #1971 dnia: Śr, 24 Sierpień 2022, 11:37:44 »
A zauważyłeś, żeby ktoś się odzywał?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1972 dnia: Śr, 24 Sierpień 2022, 11:44:23 »
Dla mnie też komiks niemy to taki opowiedziany bez tekstu zupełnie, nie tylko w dymkach. Ale może różni ludzie mają różne definicje.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1973 dnia: Śr, 24 Sierpień 2022, 11:46:31 »
A zauważyłeś, żeby ktoś się odzywał?

..um... narrator? :)

Offline donT

« Odpowiedź #1974 dnia: Śr, 24 Sierpień 2022, 12:21:14 »
Panowie, takie pytanie - jutro ukazuje sie zbiorczy Ranx (Heavy Metal). Co nieco o tym tytule slyszalem, ale wydania rodzime (w tym to od KG) przeszly mi kolo nosa. Polecacie? Dobrze sie Ranxerox zestarzal? Rysunkowo wiem, ze jest dobrze, ale zastanawiam sie czy podczas lektury nie bedzie zgrzytania zebami.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1975 dnia: Śr, 24 Sierpień 2022, 12:52:17 »
Graficznie jaki jest widzać. W wydaniu KG były jeszcze czarno-białe historie rysowane chyba do magazynów i fanzinów (kto lepiej pamięta albo ma pod ręką niech mnie poprawi).

Co do scenariuszy to czytając te wcześniejsze trochę się można namęczyć, brak tam trochę składu. Takie ramotkowe, fanzinowe. Natomiast główne albumy to typowy Ranx. Jest brutalnie, śmiesznie, dosadnie. Można też dopatrywać się komentarza o współczesnym społeczeństwie.

Wszystkim bym tego nie polecił, ale ja sam bardzo lubię ten album i chyba pora znów go sobie odświeżyć...

Offline tuco

« Odpowiedź #1976 dnia: Śr, 24 Sierpień 2022, 15:28:10 »
Panowie, takie pytanie - jutro ukazuje sie zbiorczy Ranx (Heavy Metal). Co nieco o tym tytule slyszalem, ale wydania rodzime (w tym to od KG) przeszly mi kolo nosa. Polecacie? Dobrze sie Ranxerox zestarzal? Rysunkowo wiem, ze jest dobrze, ale zastanawiam sie czy podczas lektury nie bedzie zgrzytania zebami.
a ja z kolei się mocno rozczarowałem, gdy w końcu go całego przeczytałem. dużo wcześniej czytałem fragmenty w starych HM i jakoś wydawało mi się, że spoko. Na mój gust, mocno się to zestarzało - kiedyś chyba to, co miało szokować, dziś może trochę drażnić. ale też pewnie nie wszystkich. Zapewne jeśli ktoś się w nim dawno temu "zakochał", teraz też będzie czytał z przyjemnością, jeśli jednak wcześniej nie znał, to już na własne ryzyko...

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1977 dnia: Cz, 25 Sierpień 2022, 10:11:16 »

Ostania z ZAPOWIEDZI NA WRZESIEŃ!

Chłopiec mszczący się za śmierć ulubionego kanarka. Pisarz chcący sprzedać duszę diabłu za odrobinę talentu. Niezwykła kobieta chcąca przeżyć niezapomnianą noc. Detektyw będący na tropie tajemniczych porywaczy. To tylko kilka postaci, których losy przetną się na kartach komiksu „Śmiercionośni”.
Zabawna, ale także melancholijna opowieść Łukasza Ryłko pełna jest nawiązań do filmu i literatury. Czasem są one wyraźne, czasem sprytnie ukryte, gdzieś na drugim planie. Ich odnajdywanie to tylko jedna z wielu przyjemności płynących z lektury „Śmiercionośnych”. Olbrzymie wrażenie robi warstwa graficzna komiksu - pełne detali czarno-białe rysunki przypominają najlepsze dokonania klasyków polskiej ilustracji. A na koniec pozostaje jeszcze złożenie w całość puzzli, jakimi są poszczególne rozdziały „Śmiercionośnych”. Jaki wyłoni się obraz?

"Retro" Łukasza Ryłko to nowe wydanie jego "Śmiercionośnych" z roku 2007. Nie tylko w większym formacie, ale również poszerzone o wcześniej niepublikowane historie "Zimny drań", "Opowieść wigilijna" oraz "...". „Kara”, komiks który rozpoczyna album, zdobyła wyróżnienie podczas Międzynarodowego Festiwalu Komiksu w Łodzi w 2005 roku.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1978 dnia: Cz, 25 Sierpień 2022, 10:18:41 »
@holcman

Fajne zapowiedzi i tu tego, ale... dodawajcie plansze na litość boską. To powinien być standard.

Online volker

« Odpowiedź #1979 dnia: Cz, 25 Sierpień 2022, 10:20:36 »
Śmiercionośni to był świetny komiks i do dzisiaj nie mogę zrozumieć dlaczego nie było kontynuacji.