Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723633 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dracos

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #1620 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:02:49 »
Ja bym powiedział że social media tak przeorały świadomość i są główną siła sprawczą tworzenia baniek informacyjnych, tak że ludzie na samą myśl o konflikcie werbalnym od razu chowają się do miejsc gdzie wszyscy wokół myślą tak samo. Osobiście wolę skansen specowy ;D już nie mówiąc o przejrzystości informacji i wygodnej możliwości wyszukania wcześniejszych wypowiedzi.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1621 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:02:53 »
@ukaszm84 Jasne, jak najbardziej. Do bańki specowej piłem w kontekście tego że samo to forum nie daje możliwości poznania opinii "true lewaków" (których tu nie ma bo nie mają ochoty się wypowiadać, a nie bo zostaliby zbanowani) , oczywiscie na kgb jest problem w drugą stronę. Ja kgb specjalnie nie kocham, mam inne forum dyskusyjne na którym jest odgórny zakaz wątków politycznych i niesamowicie je sobie chwalę, bo tam każdy od prawa do lewa dyskutuje o komiksach bez stałych spin i off topu.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1622 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:04:27 »
Z tego nie wynika, że tam (być może również), jest bańka?

No z wrażeń jakie ja odnoszę to tam jest bańka - lizajka (po jajkach) :) dlatego ciężko byłoby im gdzie indziej, niż w cieplutkim inkubatorku dyskutować.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1623 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:06:06 »
@Leyek ja generalnie na dyskusje jestem otwarty, dlatego wypowiadam się zarówno na kgb jak i tutaj. Natomiast o ile z wieloma osobami można na specu porozmawiać w miarę merytorycznie, to poziom pyskówek, ad personam i standardy dyskusyjne niektórych użytkowników są tu załamujące. Na kgb jest większa bańka poglądowa, ale za to nikt mnie od simpów nie zwyzywa ;). Ale ja pewnie jestem snowflake bo lubię tylko dyskusje w których obie strony odnoszą się do siebie z szacunkiem :P.
« Ostatnia zmiana: Cz, 10 Luty 2022, 19:08:50 wysłana przez sad_drone »

« Odpowiedź #1624 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:13:31 »
  Zanik agresji oraz skłonności do współzawodnictwa to wynik picia sojowego mleka.

Offline parsom

« Odpowiedź #1625 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:17:21 »
To weź na tym kgp np., czy ja wiem, napisz że onu robiu jest do dupu. Zobaczymy jak tam jest z umiłowaniem bliźniego.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1626 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:20:46 »
@parsom Szybciej twój komentarz usunięty zostanie niż ktoś ci odpisze pewnie ;). Ale czego to dowodzi bo nie rozumiem ? Czy ja gdzieś mówiłem że lewaki mają większa kulturę wypowiedzi ? Brak umiejętności merytorycznej dyskusji to problem uniwersalny niezależny od poglądów.

Offline parsom

« Odpowiedź #1627 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:24:47 »
No nie, to odnoście do tego, że tam nie wyzywają. No na żądnym z tych fejsbukowych nie wyzywają, bo po prostu usuwają. Ale jak cenzor zaśpi, to jednak jest jazda po całości, ostracyzm aż do usunięcia. To zło w czystej postaci, największy chyba syf jakiś FB zrobił ludzkości. Ja tam już wolę jak się powyzywa, poobraża itd. Ale dzięki temu ma się kontakt z innym punktem widzenia.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1628 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:28:34 »
Muszę się zgodzić, zawsze staram się swój punkt widzenia przedstawiać kulturalnie, z szacunkiem, nawet jeśli ktoś po mnie jedzie to po prostu przestaję rozmawiać (w necie, w realu odpowiadam). Ale wolę już ostrą kłótnię nawet z wyzywaniem się niż usuwanie komentarzy i udawanie, że inne punkty widzenia nie istnieją. Wolę żeby dyskusja w internecie bardziej odpowiadała tej z rzeczywistości, gdzie nie ma możliwości usunięcia czyichś, nawet agresywnych, komentarzy, tylko one po prostu się zdarzają i trzeba umieć z tym funkcjonować - w pracy, w rodzinie, wśród znajomych czy też obcych ludzi.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #1629 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:28:54 »
@Pimpek
Kto antagonizował społeczeństwo przez ostatnie lata dobrze wiesz. I po prostu forum jest odbiciem nastrojów panujących obecnie w społeczeństwie. Ja to przynajmniej tak widzę.

Jasne zgadzam się z Tobą, te podziały się ujawniają od kolejki po bułki po forum komiksowe. To tylko taka moja luźna refleksja. Ale żeby było na temat, to dyskutowany komiks kupiłem w ciemno, bo bardzo podoba mi się strona graficzna. Teraz jestem ciekaw czy tak szeroko omawiany tu problem tłumaczenia zepsuje mi lekturę czy wcale nie. Obstawiam, że raczej to drugie :)

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1630 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:30:41 »
@parsom Moim zdaniem wolna amerykanka speca i cenzura kgb to dwie skrajności, istnieje droga pomiędzy z aktywną moderacją która tępi wycieczki personalne i podobne wyskoki bez tępienia dyskusji. Żeby zachować inne punkty widzenia naprawdę nie trzeba zgadzać się na chlew w rozmowach.

Ale ja jestem złą osobą do tej dyskusji, bo najchętniej dyskusje polityczne zostawiłbym na fora polityczne, a na forach komiksowych ograniczył do minimum. Chociaż wiem że tutaj takie rozwiązanie nie jest pożądane przez forumowiczów. ;) (plus znalazłem juz grupę z takimi zasadami więc przestało mi zależeć)
« Ostatnia zmiana: Cz, 10 Luty 2022, 19:34:13 wysłana przez sad_drone »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1631 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:35:36 »
@parsom Moim zdaniem wolna amerykanka speca i cenzura kgb to dwie skrajności, istnieje droga pomiędzy z aktywną moderacją która tępi wycieczki personalne i podobne wyskoki bez tępienia dyskusji. Żeby zachować inne punkty widzenia naprawdę nie trzeba zgadzać się na chlew w rozmowach.

Ale ja jestem złą osobą do tej dyskusji, bo najchętniej dyskusje polityczne zostawiłbym na fora polityczne, a na forach komiksowych ograniczył do minimum. Chociaż wiem że tutaj takie rozwiązanie nie jest pożądane przez forumowiczów. ;) (plus znalazłem juz grupę z takimi zasadami więc przestało mi zależeć)

Tylko problem jest taki, że polityka zarówno występuje w komiksach jako treść jak i dotyka komiksy jako otoczenie, więc nie da jej się unikać rozmawiając o komiksach, chyba że się skupimy na miękkich i twardych okładkach, czego byś chyba nie chciał sądząc po Twoich komentarzach ;)

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1632 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:40:24 »
@ukaszm84 Słyszałem ten argument wielokrotnie ale w praktyce z moich obserwacji na tej trzeciej grupie to się sprawdza, wątki polityczne są opisywane oględnie w opiniach i moim zdaniem dyskusje na temat komiksów właściwych specjalnie na tym nie tracą. Ale nie mam ambicji cenzurowania speca ;).

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1633 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 20:14:24 »
Ok, da się, natomiast ja bym tak nie chciał, według mnie jest to odarcie dyskusji o dziełach kultury z ich bardzo ważnego elementu, dla mnie sztuka ma sens tylko wtedy jak rezonuje z rzeczywistością, rzadko bywam fanem eskapizmu.

Offline Death

« Odpowiedź #1634 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 21:12:23 »
To drugie. To drugoplanowa postać i choć jest jedną z zaledwie pięciu członków załogi statku Promień, to nie występuje aż tak często. A kiedy występuje, to przecież nie zawsze zwracają się bezpośrednio do niej. To mimo wszystko dość wydumany problem w kontekście tego arcygrubego komiksu. Komiksu, który pewnie jest jednym z lepszych jakie ukażą się na rynku w 2022 roku.