Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online misiokles

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #1485 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 15:15:28 »
A możecie wrzucić swoje własne przekłady paru dymków z komiksu?

Offline holcman

« Odpowiedź #1486 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 15:47:48 »
Zgodnie z regułami Girce'a - albo nie zna języka na który tłumaczy (gdzie była więc redakcja i korekta?), albo miał inne powody.

I na co stawiasz w tym przypadku? :-)

Offline parsom

« Odpowiedź #1487 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:05:33 »
To mało istotne, żadna z tych ewentualności nie świadczy na jego korzyść.

Offline holcman

« Odpowiedź #1488 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:09:06 »
To mało istotne, żadna z tych ewentualności nie świadczy na jego korzyść.

Twoim zdaniem, ale np nie redakcji, korekty i moim.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1489 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:13:13 »
Ja na tym forum bywałem nazywany lewakiem, więc jeżeli mnie miales na mysli, to chybiles. Samo zdecydowanie sie na dukaizmy przez tlumacza wydaje sie dyskusyjne, natomiast wrzucone na forum kadry pokazuja, ze nawet te dukaizmy zostaly uzyte blednie.

Nikogo konkretnego nie miałem na myśli, a na tę nielogiczność pierwszy zwróciłem uwagę, chill ;)

Offline parsom

« Odpowiedź #1490 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:38:14 »
Twoim zdaniem, ale np nie redakcji, korekty i moim.

Czyli toczycie wojenkę ideologiczną i uświadamiacie plebs? Dziękuję, postoję.

Offline holcman

« Odpowiedź #1491 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:45:28 »
Czyli toczycie wojenkę ideologiczną i uświadamiacie plebs? Dziękuję, postoję.

Totalnie! Jestem właśnie w trakcie kopania okopów!

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1492 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:48:53 »
@holcman Panie wydawco, szeregowy lewak zgłasza się do służby! Mam wieloletnie doświadczenie walki na froncie komikspecowym, mam nadzieje że moje umiejętności przydadzą się na wojnie xD.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline parsom

« Odpowiedź #1493 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:50:30 »
No widzu. Bo niby jaki jest inny powód dlaczego onu robiu czy maju a nie onu robi czy ma?

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1494 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:50:43 »
Wojenkę? Bo zaprezentowali coś, co się (nie)wielu głosom z internetu nie podoba - czyli robią wojenkę? A może prezentują swoje zdanie, może poszerzają spektrum głosów w komiksowie?

Każdy ma swoją granicę betonu i spogląda na świat z wnętrza własnej konserwy, większej lub mniejszej. Ale nie zabraniajcie innym robić czegoś, czego nie czujecie, a co krzywdy wam nie robi.

Offline parsom

« Odpowiedź #1495 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:53:05 »
Jasne, zalicz mnie do konserwy, jak ci to świat poukłada. Zastosowali zabieg niezgodny z regułami języka. Po co? W oryginale było niegramatycznie? Po co podkreślać nadmiarowo coś, co każdy przecież zauważy? Onu by wystarczyło, onu niech mówi, a nie mówiu.

« Odpowiedź #1496 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:53:46 »
  A nie można po prostu odpowiedzieć, z jakiego powodu zostało to tak chujowo przetłumaczone?

Offline holcman

« Odpowiedź #1497 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:58:23 »
  A nie można po prostu odpowiedzieć, z jakiego powodu zostało to tak chujowo przetłumaczone?

Ale przecież to od dawna na tym forum wiadomo - bo wydawcy są fatalni, tłumacze jeszcze gorsi, o redaktorach i korektorach lepiej już w ogóle nie wspominać. Tylko starzy forumowi wiarusi posiedli wszelką wiedzę i umiejętności potrzebne do właściwego wydawania komiksów. Ale im się chce tym zajmować, bo lepiej, przyjemniej i bezpieczniej jest z pozycji wszystkowiedzącego krytykować :-)

« Odpowiedź #1498 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 17:04:07 »
No super, ale to nie jest odpowiedź na pytanie.

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1499 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 17:05:10 »
Jasne, zalicz mnie do konserwy, jak ci to świat poukłada. Zastosowali zabieg niezgodny z regułami języka. Po co? W oryginale było niegramatycznie? Po co podkreślać nadmiarowo coś, co każdy przecież zauważy? Onu by wystarczyło, onu niech mówi, a nie mówiu.
Podkreślili z jakichś powodów, ale żeby wojenka? Manifest, prowokacja, przyczynek do dyskusji, podkręcenie głosu mniejszości, wypuszczenie tłumaczenia zwracającego uwagę - nie. Zaczęli wojenkę ideolo. A tam, przytępcie trochę ideo-sejsmografy, bo wam w nich coś pęknie.

Przypomnę, że mi zabieg tlumacza też nie przypadł do gustu.