Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 724065 razy)

Offline holcman

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #1155 dnia: Cz, 18 Listopad 2021, 16:00:16 »
zauważyłem też te szare czarne strony np 26-27; 28-29 - ale to chyba kwestia plansz a nie błąd druku.

Ja się od tygodnia przyglądam tym planszom i nie potrafię powiedzieć. Jest delikatna różnica chyba.

Offline kv

« Odpowiedź #1156 dnia: Cz, 18 Listopad 2021, 17:27:32 »
Jak to możliwe, że takie (przynajmniej graficznie) cudo przeleżało tyle lat w szufladzie?

Offline Midar

« Odpowiedź #1157 dnia: Cz, 18 Listopad 2021, 17:48:52 »
medox zrywa gacie i wali po mordzie! niesamowite, że ten komiks zrobili polacy i że czekał 30 lat w szufladzie. do bólu klasyczny sci-fi o tyle ciekawy,że design postaci, statków, lokacji jest autorski. na pierwszy rzut oka nie ma jakis oczywistych inspiracji. klasyczne mięsiste, gęste rysunki i masa kobiet w stylu serpieriego.

coś niesamowitego. porównałbym to raczej do włoskich komiksów sci-fi, niż do funkiego czy kasprzaka ale poziom rysunków jest niezły.

No i teraz mam dylemat, bo chwilę wcześniej przeczytałem recenzję Przemka Pawełka na Facebooku  i uznałem, iż ten komiks śmiało odpuszczam.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=545242799997919&id=100035366121733
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Listopad 2021, 17:51:48 wysłana przez Midar »

Offline Dracos

« Odpowiedź #1158 dnia: Cz, 18 Listopad 2021, 18:16:33 »
Mnie komentarz freshmakera zdecydowanie popchnął w stronę kupić, bo wcześniej się wahałem. A ta recenzja powyżej kompletnie do mnie nie przemawia, do tego wydaje się że autora kłuje w oczy kobiece ciało.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1159 dnia: Cz, 18 Listopad 2021, 18:17:44 »
wszystkie wymienione w recenzji wady to dla mnie zalety, wiec co kto lubi. te odcienie szarości są minimalnie różne, pewnie bym nie zauważył gdyby ktoś o tym nie wspomniał na forum.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1160 dnia: Cz, 18 Listopad 2021, 18:53:34 »
Komiksu jeszcze nie czytalem, ale dosc osobliwie brzmi uwaga kolegi Pawelka u braku koloru ,,jak w Kovalu". Tym bardziej, ze w pierwoduku Kovala (tj. w ,,starej" i ,,Nowej Fantastyce") koloru nie bylo... Zreszta ,,wydanie limitowane" zbiorczego ,,Kovala" w czerni i bieli chetnie przygarnal. Ale to tak rzecz jasna na marginesie.

Offline celtic

« Odpowiedź #1161 dnia: Cz, 18 Listopad 2021, 19:35:36 »
Jako że wydajecie Binio Billa, jest szansa żeby dostać od Was zbiorcze wydanie Nowa wyspa skarbów, Miasto z chmur, Kupcy z kosmosu?
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline PawelC

« Odpowiedź #1162 dnia: Cz, 18 Listopad 2021, 19:45:54 »
trafiłem na taką prezentację Najemnika, może komuś się przyda:

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1163 dnia: Pt, 19 Listopad 2021, 09:12:55 »
Komiksu jeszcze nie czytalem, ale dosc osobliwie brzmi uwaga kolegi Pawelka u braku koloru ,,jak w Kovalu". Tym bardziej, ze w pierwoduku Kovala (tj. w ,,starej" i ,,Nowej Fantastyce") koloru nie bylo... Zreszta ,,wydanie limitowane" zbiorczego ,,Kovala" w czerni i bieli chetnie przygarnal. Ale to tak rzecz jasna na marginesie.

Ale w momencie powstawania "Najemnika" kolorowy "Koval" już był więc może o to mu chodziło. Notabene Parowski w Komiksie-Fantastyce z "Kowalem" pisał że kolor planowali od początku i tylko względy techniczne wymusiły pierwotnie druk cz-b.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1164 dnia: Pt, 19 Listopad 2021, 20:22:04 »
medox zrywa gacie i wali po mordzie! niesamowite, że ten komiks zrobili polacy i że czekał 30 lat w szufladzie. do bólu klasyczny sci-fi o tyle ciekawy,że design postaci, statków, lokacji jest autorski. na pierwszy rzut oka nie ma jakis oczywistych inspiracji. klasyczne mięsiste, gęste rysunki i masa kobiet w stylu serpieriego.

coś niesamowitego. porównałbym to raczej do włoskich komiksów sci-fi, niż do funkiego czy kasprzaka ale poziom rysunków jest niezły.

zauważyłem też te szare czarne strony np 26-27; 28-29 - ale to chyba kwestia plansz a nie błąd druku.

Zgadzam się w 100%. Rysunki są świetne. Myślę, że gdyby ten tytuł był wydany w 91 to zaskoczyłby momentalnie. Pewnie w tej chwili mielibyśmy już sporo tomów. Cytując z opisu Szanownego wydawcy ukazanie się tego albumu "uzupełnia kawałek historii współczesnego polskiego komiksu". Z chęcią przeczytałbym kolejne losy Medoxa, jednak z tego co autorzy powiedzieli w wywiadzie raczej się na to nie zanosi. Jedyną rzeczą, którą bym spisał na minus jest okładka. Wydaje się trochę nijaka i za bardzo pozbawiona szczegółów. Porównajcie Medoxa z okładki z przodu i z okładki z tyłu.

P.S. Z krótkiej notki biograficznej możemy się dowiedzieć, że Bielecki ma za sobą kilka prób w zakresie komiksu erotycznego (nigdy nie opublikowanych) - przy jego estetyce rysunku to mogło by być coś naprawdę fajnego.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Online Leyek

« Odpowiedź #1165 dnia: Nd, 21 Listopad 2021, 21:43:47 »
Tak prezentuje się finalna okładka "Pana Żarówki" Wojtka Wawszczyka z Fantagraphics! Premiera 12 kwietnia 2022.

Offline starcek

« Odpowiedź #1166 dnia: Nd, 21 Listopad 2021, 22:51:22 »
[...] Z chęcią przeczytałbym kolejne losy Medoxa, jednak z tego co autorzy powiedzieli w wywiadzie raczej się na to nie zanosi. Jedyną rzeczą, którą bym spisał na minus jest okładka. [...]
Trzeba zdobyć milion dolarów, bo z taką kwotą na stole panowie ruszą z kopyta.

A okładka to chyba tak specjalnie - podkreśla szaloną stylistykę lat 90.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1167 dnia: Nd, 21 Listopad 2021, 22:56:21 »
 To nie zeszliśmy w końcu do miliona plnów?  ;)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1168 dnia: Pn, 22 Listopad 2021, 07:57:41 »
okładka jest nowa - narysowana specjalnie do albumu. pytaliśmy się twórców.

Offline Death

« Odpowiedź #1169 dnia: Pn, 22 Listopad 2021, 13:26:15 »
Bardzo dobrze to wygląda!