Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723942 razy)

Offline clarence

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #960 dnia: Nd, 30 Maj 2021, 09:11:56 »
A w jakim to utworze zastosowałeś tenże zabieg w na tyle bezczelny sposób, że zostałeś odsądzony od czci i wiary? Rad bym na własne oczy się przekonać, czy wyszło czy też nie.

I jakich to rozwiązań, sztuczek czy też zabiegów, których to jedynie w komiksie zastosować można, proponujesz użyć, tak aby "wyrównać szanse"? Interesuje mnie to niezmiernie, gdyż chętnie jakąś krótszą formę Hard SF bym sporządził. Zatem każdą poradę przyjmę niezwykle chętnie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #961 dnia: Nd, 30 Maj 2021, 09:42:37 »
I na chwilę przestaje być off top, bo pozwoliłem sobie na dosyć obszerne przypisy, adnotacje itp. w wydanym przez KG „Bellmerze”, co w wielu recenzjach oceniono jako słabość samego komiksu.
Kuriozalne, ale tak to już jest z recenzentami.

A w kwestii krótkiej formy SF i „sztuczek” to może lepiej priv lub mail (chyba mam gdzieś Twój adres)?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline clarence

« Odpowiedź #962 dnia: Nd, 30 Maj 2021, 19:28:51 »
Czytałem Bellmera i nie rozumiem takiego zarzutu. To jakiś nonsens.

Na wszelki przypadek privem podeślę maila.

Offline turucorp

« Odpowiedź #963 dnia: Nd, 30 Maj 2021, 21:39:16 »
Czytałem Bellmera i nie rozumiem takiego zarzutu. To jakiś nonsens.

Heh, od wielu lat nie potrafię zgłębić meandrów percepcji recenzentów i dalej bywam zaskoczony, kiedy czytam, że przypisy świadczą o niedoskonałości komiksu, który powinien się sam bronić  :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #964 dnia: Nd, 30 Maj 2021, 23:04:59 »
Zależy ile ich jest.

Z samymi czytelnikami chyba wcale nie lżej. Wziąłem się ostatnio za powieść, na którą narzekali na lc, że do wszystkiego strasznie dużo przypisów i ciężko przez to przebrnąć. Więc czytam i sprawdzam a tam przypis może jeden na 10-20 stron i to długi na jedno zdanie.
Batman returns
his books to the library

Online misiokles

« Odpowiedź #965 dnia: Nd, 30 Maj 2021, 23:14:07 »
Z kolei komiksy historyczne wydanictwa Kameleon mają od groma przypisów i czytanie ich na bieżąco mocno wytrąca z lektury samego komiksu.

Offline turucorp

« Odpowiedź #966 dnia: Pn, 31 Maj 2021, 00:07:38 »
Z kolei komiksy historyczne wydanictwa Kameleon mają od groma przypisów i czytanie ich na bieżąco mocno wytrąca z lektury samego komiksu.

Dlatego uważam, że sensownym jest umieszczanie (w komiksie) przypisów na końcu, kto chce ten czyta, kto nie chce/nie potrzebuje to wiadomo.

Online Konrad

« Odpowiedź #967 dnia: Pn, 14 Czerwiec 2021, 17:29:18 »
Stworzyć komiks niestety zaliczy obsuwę i nie wyjdzie w czerwcu, więc przypominam, że w przyszłym tygodniu premiera 3 tytułów: Dom, Jeż Jerzy tom 3 i Niesłychane Losy Ivana Kotowicza tom 4

Natomiast są już lipcowe zapowiedzi. Ostatni Pisarz, Shenzen i 2 tytuły dla dzieci  z serii Dzielny Kosmatek.
https://www.kultura.com.pl/zapowiedzi/

Offline Death

« Odpowiedź #968 dnia: Wt, 15 Czerwiec 2021, 11:23:02 »
Zhenzhen! Tyle lat czekania. W końcu!

Offline burberry

« Odpowiedź #969 dnia: Cz, 17 Czerwiec 2021, 09:58:23 »
Shenzen to jedyny travelog Delisle'a, jakiego mi brakuje (mam KB, KJ i PG). Super!

Online Konrad

« Odpowiedź #970 dnia: Cz, 17 Czerwiec 2021, 21:43:07 »
Kultura Gniewu ma na radarze najnowszy, czarno-biały komiks Winshlussa J'ai tué le soleil (Zabiłem słońce). Premiera u nas najwcześniej w przyszłym roku.
https://www.bedetheque.com/serie-75061-BD-J-ai-tue-le-soleil.html
Pierwsze 19 stron (z 200) do obejrzenia: https://www.bdgest.com/preview-3254-BD-j-ai-tue-le-soleil-recit-complet.html
Dopiero co wydaliśmy familijne oblicze Winshlussa, czyli "W tajemniczym, ciemnym lesie", podczas gdy we Francji premierę miał właśnie najnowszy komiks autora "Pinokia" - "J'ai tue le soleil" (Zabiłem słońce) - w klimatach tylko dla dorosłych! Poniżej okładka, a w komentarzu znajdziecie link do fragmentu.

Offline adamarluk

« Odpowiedź #971 dnia: Cz, 17 Czerwiec 2021, 22:11:49 »
Hmmm.... oceny nie zachęcają.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #972 dnia: Pt, 18 Czerwiec 2021, 01:17:57 »
Rysunek także niezbyt.

Offline szybkilester

« Odpowiedź #973 dnia: Pt, 18 Czerwiec 2021, 23:04:37 »
A mnie rysunki się podobają i kojarzą nieco ze stylem z jednego z wcześniejszych komiksów Winshlussa, a mianowicie Smart Monkey. Natomiast oceny krytyków mam w głębokim poważaniu i polegam wyłącznie na subiektywnym odbiorze komiksu, książki, filmu czy muzyki: sampler przypadł mi do gustu, a właściwa część komiksu jeszcze bardziej, więc cieszę się, że KG bierze pod uwagę wydanie tej pozycji, bo oryginalnych tytułów nigdy za wiele...

Offline rekinn

« Odpowiedź #974 dnia: So, 19 Czerwiec 2021, 12:28:00 »
Czytał ktos "Dom" Paco Roca i może polecic?