Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Deepdelver

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3750 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 23:48:26 »
Taka promocja u nas na stronie:

https://kultura.com.pl/2-kultura-gniewu

Może znajdziecie coś dla siebie.

Kulturo Gniewu! Opanujcie się z tymi promocjami, bo ostatnio demolujecie mój budżet. ;)
PS. Chcę więcej, macie świetne komiksy!

Offline Brvk

« Odpowiedź #3751 dnia: So, 08 Listopad 2025, 06:03:19 »
Kulturo Gniewu! Opanujcie się z tymi promocjami, bo ostatnio demolujecie mój budżet. ;)
PS. Chcę więcej, macie świetne komiksy!
Obstawiam, że każda taka przecena mimo wszystko zmniejsza zapał wydawcy do wydania kolejnych dobrych komiksów. Jeśli wszyscy zaczniemy czekać na wyprzedaże to cienko to wszystko widzę.
« Ostatnia zmiana: So, 08 Listopad 2025, 06:09:38 wysłana przez Brvk »

Offline burberry

« Odpowiedź #3752 dnia: So, 08 Listopad 2025, 07:10:40 »
Ja skorzystałem, akurat był jeden pakiet, z którego żadnego komiksu nie czytałem i który całkiem nieźle pokrywał się z moją listą zakupową.

Przyznam szczerze, że gdyby komiksy były w takich cenach, to kupowałbym pewnie dziesiątkami, a tak niestety w tym roku widać u mnie spore spowolnienie. Brawa dla wydawcy, chociaż rozumiem, że dla niego taka obniżka to ostateczność.  ;)

Offline Alfman

« Odpowiedź #3753 dnia: So, 08 Listopad 2025, 12:36:43 »
U mnie, niestety, po 1-2 z pakietów do kupienia  :(
Ideałem byłoby zestawienie swojego koszyka, w tej cenie, z jakiejś puli pozycji.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #3754 dnia: So, 08 Listopad 2025, 23:51:47 »
@Alfman: ale nie o to chodzi w tej promocji - ceny są tak niskie, że mają zachęcić NAWET, jeśli masz już część z tych pozycji. Najwyżej zdublujesz, a zdublowany komiks np. dasz komuś w prezencie, co poszerzy grono odbiorców komiksów wydawnictwa  8) Popieram, bardzo dobrze skrojona promo; z głową. Nie jest to "zwykła obniżka cen", więc nie obawiałabym się, że ludzie będą czekać na takie obniżki, a przy tym nie kupować świeżynek :)

Offline Alfman

« Odpowiedź #3755 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 12:50:59 »
Może jak byłoby pół na pół, ale 1 kupić resztę rozdać?
Aż takiego budżetu nie mam  ;)

Offline JakubM

« Odpowiedź #3756 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:26:04 »
Wojewódzka Biblioteka Publiczna i Centrum Animacji Kultury w Poznaniu oraz Dyskusyjne Kluby Książki serdecznie zapraszają na spotkanie z Marcinem Podolcem, autorem takich komiksów jak „Fugazi Music Club”, „Dym” czy popularnej serii dla dzieci „Bajka na końcu świata”.

Tym razem twórca powraca z nowym albumem „Sezon spadających gwiazd" (Wydawnictwo Kultura Gniewu) — komiksem o dorastaniu na początku lat dwutysięcznych, o koszykówce, pierwszych miłościach i rozczarowaniach, o rodzinie, przyjaźni i codziennych zmaganiach chłopaka zakochanego w graniu i rysowaniu. To pełen dowcipnych anegdot i szczerego spojrzenia na dorastanie komiks, w którym nie brak zarówno autoironii, jak i wzruszenia.

Podczas spotkania autor opowie o kulisach powstawania albumu, inspiracjach z młodości i o tym, jak sport, rysowanie i codzienne życie potrafią spleść się w jedną, pełną humoru opowieść.

📅 Data: 20 listopada 2025, godz. 18:00
📍 Miejsce: Biblioteka Wojewódzka, ul. Prusa 3, hol
🔗 Zarezerwuj miejsce: https://bit.ly/marcinpodolec

Po spotkaniu będzie można kupić komiksy na stoisku księgarni Skład Kulturalny, zdobyć autograf i porozmawiać z autorem.

Serdecznie zapraszamy wszystkich fanów komiksu, dobrego humoru i historii o dojrzewaniu z sercem!

Dofinansowano ze środków Instytutu Książki pochodzących z dotacji celowej Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego 2025.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3757 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 22:43:04 »
Właśnie wwiercam się po raz pierwszy w twórczość Burnsa oraz Clowesa i bardzo dobrze mi wchodzi (El Borbah to diament), chciałbym więcej. Są w najbliższym czasie zaplanowane jakieś dodruki ich niedostępnych już tytułów?

Co polecacie w podobnym klimacie?

Offline tuco

« Odpowiedź #3758 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 16:47:39 »
Właśnie wwiercam się po raz pierwszy w twórczość Burnsa oraz Clowesa i bardzo dobrze mi wchodzi (El Borbah to diament), chciałbym więcej. Są w najbliższym czasie zaplanowane jakieś dodruki ich niedostępnych już tytułów?

Co polecacie w podobnym klimacie?
w sumie to nie wiem, czy to "w podobnym klimacie", ale sądzę, że jeśli Burns i Clowes dobrze Ci wchodzą, to powinni również:
- Chris Ware (w PL dostępny jest jedynie jego "Rusty Brown", a zapowiedziany od dawna również "Jimmy Corrigan", ale ten niestety zalicza dużą obsuwę czasową),
- Nick Drnaso, stosunkowo młody twórca. większość jego powieści graficznych (Lekcje aktorstwa, Sabrina, Beverly) dostępne są u nas również w wydaniach Kultury Gniewu. trzeba dodać, że Drnaso bywa czasami mniej lubiany z uwagi na swoje dosyć uproszczone rysunki, ale moim skromnym zdaniem warto dać mu szansę.

Online misiokles

« Odpowiedź #3759 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 16:51:32 »
Promienie XI Zavki.
Upgrade Soul Ezry Claytan Danielsa

Online Leyek

« Odpowiedź #3760 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 21:11:51 »
@Deepdelver

Twórcy przez Ciebie wymienieni nietuzinkowi i taki Clowes szeroki gatunkowo, ale pierwsze co by mi przychodziło do głowy to:
- Ultradźwięki od Mandioci - aż się dziwię, że KG tego nie wydała, bo mocno pasuje do ich katalogu,
- z naszego poletka Zardzewiały tankowiec Ottoicha.

Oba powyższe mimo, ze z dziwacznym, odjechanym nastrojem/formą dążą do celu i dają satysfakcjonujące zakończenia.

A z takich bardziej odjechanych komiksów, gdzie dużo interpretacji zostaje Tobie (bardziej kojarzących się z Burnsem) to:
- Spa od Timofa,
- Lumentral Spórny.

Z wyżej wymienionych przez kolegów Upgrade Soul jest ok, ale był potencjał na więcej i w sumie jest dość "tradycyjnym/normalnym" komiksem. Promienie XI są super (trochę czuć ich vibe w Lumentralu). Drnaso to zdecydowanie nie ta półka co Clowes i Burns i rysunki są najmniejszym problemem, aczkolwiek oceniam tylko po Beverly.