Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723540 razy)

Offline KzT

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2205 dnia: Pt, 16 Grudzień 2022, 23:36:45 »
Aj tam, tylko Bajka do ominięcia, mój portfel nie lubi tego :P

U mnie dokładnie odwrotnie - tylko Bajka do kupienia (dla córki). Mój portfel bardzo to lubi.
Na marginesie - miałem wrażenie, że w tym roku w KG miał się pojawić nowy komiks KRLa. I się nie pojawił. W tych zapowiedziach też go nie ma. Czy może coś wiadomo na ten temat?

Offline holcman

« Odpowiedź #2206 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 09:15:22 »
U mnie dokładnie odwrotnie - tylko Bajka do kupienia (dla córki). Mój portfel bardzo to lubi.
Na marginesie - miałem wrażenie, że w tym roku w KG miał się pojawić nowy komiks KRLa. I się nie pojawił. W tych zapowiedziach też go nie ma. Czy może coś wiadomo na ten temat?

Ja wiem :-) Po prostu nie został ukończony.

Offline Death

« Odpowiedź #2207 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 09:58:29 »
Bierzcie Zdarzenie Świdzińskiego, to genialny komiks jest!
Z tych co nie mam najbardziej mnie interesują Klezmerzy, ale niezwykle kuszą też Fungae, Lucy i Hotel.

Offline holcman

« Odpowiedź #2208 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 10:52:02 »
Wybaczcie czepialstwo, nie mogłem się powstrzymać ;)

Błąd poprawiony, katalog podmieniony.
Tu link do issuu:
https://issuu.com/kulturagniewu/docs/katalog_zapowiedzi

Tu do wetransfera:
https://we.tl/t-OySC4oL2AY

Offline KzT

« Odpowiedź #2209 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 14:45:22 »
Ja wiem :-) Po prostu nie został ukończony.

Dzięki za informację! A czy wiadomo coś o ewentualnym ukończeniu? Czy raczej żadnego światełka w tunelu nie widać? Zakładam, że KRL coś tam robi (kolejne tomy "Borki i Sambora" na przykład się ukazują).

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2210 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 15:45:44 »
Dzięki za informację! A czy wiadomo coś o ewentualnym ukończeniu? Czy raczej żadnego światełka w tunelu nie widać? Zakładam, że KRL coś tam robi (kolejne tomy "Borki i Sambora" na przykład się ukazują).

I komiks w "Świerszczyku"!

Offline Death

« Odpowiedź #2211 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 15:23:35 »
Wyznam Wam szczerze, że trochę się boję tego czwartego (a później piątego) tomu Klezmerów. Pierwsze trzy to jedne z najlepszych komiksów jakie czytałem w życiu i mi zależy, żeby tendencja się utrzymała, a już od lat wiem, że czwarty i piąty mają o wiele gorsze oceny i opinie w Internecie.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2212 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 17:43:50 »
Odpowiem Ci szczerze, że jak się boisz  to nie czytaj. Strach to paskudne uczucie i albo z nim walcz albo odpuść  ;)
A tak szczerze to zaintrygowałeś mnie z tak wysoką oceną komiksu, opis jakoś nie zachęca i  wogóle nie mam go na swojej liście zakupowej.

Offline parsom

« Odpowiedź #2213 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 18:04:03 »
Klezmerzy są super - kto nie czyta, ten trąba.

Offline perek82

« Odpowiedź #2214 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 18:04:39 »
Czekam aż się w bibliotece zwolni😀
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2215 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 18:13:34 »
Klezmerzy są super - kto nie czyta, ten trąba.

A co jest takiego super w tym komiksie ? Bo nie wiem czy chcę być trąbą czy nie .

Offline Death

« Odpowiedź #2216 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 18:23:22 »
Klezmerów Sfara. Pierwszy tom czytałem ponad dekadę temu, a drugi wczoraj. I weszło niemożliwie. Zaśmiałem się, wzruszyłem, zaciekawiłem, zachwyciłem. Joann Sfar jest niewątpliwie mistrzem komiksu. Fabuła w tym tomie dzieje się jedynej nocy, kiedy klezmerzy zabawiają muzyką, tańcem i opowieścią zgromadzonych na urodzinach starszej damy gości. Pozornie nic się nie dzieje, a dzieje się tak wiele. Dzieło. Minęły 24 godziny i powtórzyłem przed chwilą pierwszy tom, po wspomnianej długiej przerwie. I zmieniłem ocenę obu tomów z 9/10 na 10/10. Obecnie uważam, że Klezmerzy to najlepszy komiks Joanna Sfara.

Trzeci tom jednego z najlepszych komiksów jakie czytałem w życiu. Tym razem bardziej kryminalnie. Grupa muzyków osiadła na dłużej w Odessie i prowadzi życie wesołe, często nocne i niebezpieczne. Tytuł Sami złodzieje jest bardzo trafny, bo w tej opowieści praktycznie nie ma ludzi uczciwych. Same łotry, ale często o złotym sercu. Tak pięknego życia nocnego miasta nie było w komiksie od czasu Baśni weneckiej Hugona Pratta. Sam nastrój opowieści snutych w Klezmerach przez Sfara zawsze kojarzył mi się z Corto Maltese. Lepszej rekomendacji mieć nie można. Uliczki, kawiarenki, Żydzi, Polacy, Cyganie, Rosjanie, Tatarzy, ciepłe letnie noce, klezmerska muzyka i opowieści ze świata, który już nie istnieje. Arcydzieło po raz trzeci. 10/10

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #2217 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 13:23:06 »
Dawno nie brałem nic od KG, ale Klezmerzy 4 i Fungae zmienią ten stan rzeczy

Online Leyek

« Odpowiedź #2218 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 16:03:25 »
W sumie to ten 2023 już się zaczął 🙂 Wydruki pierwszych przyszłorocznych komiksów przyjeżdżają!

Offline PJP

« Odpowiedź #2219 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 20:24:47 »
Bierem Binio Billa :)