Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723721 razy)

Offline holcman

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #1980 dnia: Cz, 25 Sierpień 2022, 10:57:42 »
@holcman

Fajne zapowiedzi i tu tego, ale... dodawajcie plansze na litość boską. To powinien być standard.

I to jest standard :-) U nas wygląda on tak:
- najpierw po kolei zapowiedzi
- potem jedna grafika ze wszystkimi okładkami
- potem plansze

Pozwala to na dłuższe życie w mediach społecznościowych każdego tytułu, lepszą ekspozycję.
Jak widać skończyliśmy fazę I :-)

Offline holcman

« Odpowiedź #1981 dnia: Cz, 25 Sierpień 2022, 10:58:30 »
Śmiercionośni to był świetny komiks i do dzisiaj nie mogę zrozumieć dlaczego nie było kontynuacji.

Te nowe historie są czymś na kształt "kontynuacji".

Offline Konrad

« Odpowiedź #1982 dnia: Cz, 25 Sierpień 2022, 12:14:05 »
Gildia wrzuciła na stronę te wrześniowe zapowiedzi, więc znamy już ceny:
Męska skóra - 129,90zł
https://www.gildia.pl/komiksy/534390-meska-skora
Bezdomne wampiry o zmroku - Integral - 89,90zł
https://www.gildia.pl/komiksy/530249-bezdomne-wampiry-o-zmroku-integral
Jeż Jerzy - Dzieła zebrane vol. 4 - 89.90zł
https://www.gildia.pl/komiksy/534391-jez-jerzy-dziela-zebrane-vol-4
Retro - 69,90zł
https://www.gildia.pl/komiksy/534547-retro

@holcman
Jaki format ma ta Męska skóra, bo nie widziałem nigdzie tej informacji?

Offline holcman

« Odpowiedź #1983 dnia: Cz, 25 Sierpień 2022, 13:14:40 »
@holcman
Jaki format ma ta Męska skóra, bo nie widziałem nigdzie tej informacji?

205x270 mm

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1984 dnia: Cz, 25 Sierpień 2022, 14:39:08 »
Jak widać skończyliśmy fazę I :-)

Chyba zawsze trafiam na tę pierwsza fazę...   :'(

Offline szulig

« Odpowiedź #1985 dnia: So, 27 Sierpień 2022, 21:07:53 »
Mam pytanie dotyczące Załogi promienia, a dokładniej gramatyki?, dotyczącej osoby niebinarnej, która występuje w tym opowiadaniu. Jest takie jedno zdanie: "Ell, nie mówiu." Moje pytanie, dlaczego nie jest napisane "Ell, nie mówi." Samo słowo nie określa płci. On mowi, ona mówi, onu mówi. Co raz więcej pojawia sie postaci niebinarnych w komiksach i ich wypowiedzi, czysta ciekawość z mojej strony dlaczego akurat w tym przypadku jest dodane na końcu "u". Co innego w przypadku, on nie jest rozmowny, ona nie jest rozmowna, onu nie jest rozmownu. Czy ktos może to wyjaśnić?

Offline Midar

« Odpowiedź #1986 dnia: So, 27 Sierpień 2022, 21:22:12 »
Mam pytanie dotyczące Załogi promienia, a dokładniej gramatyki?, dotyczącej osoby niebinarnej, która występuje w tym opowiadaniu. Jest takie jedno zdanie: "Ell, nie mówiu." Moje pytanie, dlaczego nie jest napisane "Ell, nie mówi." Samo słowo nie określa płci. On mowi, ona mówi, onu mówi. Co raz więcej pojawia sie postaci niebinarnych w komiksach i ich wypowiedzi, czysta ciekawość z mojej strony dlaczego akurat w tym przypadku jest dodane na końcu "u". Co innego w przypadku, on nie jest rozmowny, ona nie jest rozmowna, onu nie jest rozmownu. Czy ktos może to wyjaśnić?
Człowieku, na ten temat była już burza na kilkanaście stron. Nie wchodź już do tej rzeki. Odszukaj sobie na forum, choć nie wiem, czy admin tego nie usunął.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1987 dnia: So, 27 Sierpień 2022, 21:24:44 »
Nawet tłumacz się wypowiadał - o, tutaj. W tamtych okolicach, przed i po jego wypowiedzi jest cała dyskusja:

Dzięki za wszystkie uwagi i odrobinę rozrywki przy czytaniu o Załodze, pozwolę sobie na kilka wyjaśnień:

- Załoga ma trochę drażnić swoją nieheteronormatywnością i niebinarnością, stojącą w kontrze do macho standardów SF i sądząc z reakcji na forum, robi to dobrze;
- Czy robiłaby to po polsku równie skutecznie, gdyby uniknąć niebinarnych zaimków? Raczej nie + byłoby to przekłamanie oryginału, gdybym nadał Elliot określoną płeć;
- "onu" nie było pierwszym wyborem, osobiście nie jestem fanem dukajszczyzny, pierwsza wersja tłumaczenia szła konsekwentnie z liczbą mnogą - Elliot są, mówią, grają itd i brzmiało to w miarę naturalnie, ale problem - zatarł się element obcości, a automatycznie nacechowane szacunkiem polskie "wy" dość mocno mieszało w nastroju dialogów;
- problem 2 - język osób niebinarnych to nie jest mój język, jestem zadowolonym ze swojej płci, łysiejącym 45 letnim chłopem z ta samą żoną od 20 lat, więc jest to dla mnie nowy świat & język i jak zwykle, kiedy muszę się posługiwać w tłumaczeniu językiem, który jest nie mój, poszedłem do ludzi, którzy się posługują nim na co dzień, żeby zapytać czy to działa;
- dowiedziałem się że nie [screen dyskusji na 30 ekranów];
- i że dukajszczyzna jest jednak tym ogólnym standardem, mimo wielu zastrzeżeń samych użytkowników;
- użytkownicy języka zawsze mają rację, więc druga wersja tłumaczenia poszła w onu/jenu + końcówka "u" konsekwentnie na wszystkim, by zwiększyć element obcości (jedna ze szkół przekładu, której jestem zwolennikiem mówi, że tłumaczone dzieła nie powinny się wstydzić swojej obcości, że nie należy jej zacierać, by czytelniczka miała świadomość zetknięcia z obcą kulturą, systemami myślowymi i formami językowymi) oraz zasugerować kolejne etapy ewolucji języka, możliwe w przyszłości;
- Czy jestem zadowolony z tej decyzji? Na teraz tak, ale za pięć lat będę pewnie chciał zrobić ten komiks całkiem od nowa, ponieważ postpłciowy język nb zmienia się najszybciej, wciąż jest w fazie uzus vs uzus vs prywatne opinie vs słowniki, nie sposób w lutym 2022 określić, jakie zaimki, odmiany i formy będą stosowane w 2027, bo mają na to wpływ rozliczne elementy, od mód począwszy, na komunikatywności skończywszy;
- więc jak każde tłumaczenie, także i to wydanie Załogi będzie trochę znakiem czasów, zapisem tego, jak wygląda polski język nb u progu lat 20 + lekką projekcją, jak to się jeszcze może rozwinąć w oparciu o dane dostępne w czasie tłumaczenia;

Offline szulig

« Odpowiedź #1988 dnia: So, 27 Sierpień 2022, 22:30:29 »
Człowieku, na ten temat była już burza na kilkanaście stron. Nie wchodź już do tej rzeki. Odszukaj sobie na forum, choć nie wiem, czy admin tego nie usunął.
no ok, bylo i co? ja tego nie widzialem, nie sledze calego forum, jezeli mnie cos interesuje to pytam. Poniżej podano odpowiedz i dzieki za to. Mi nie chodzi o burze tylko o wiedze.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1989 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 13:54:20 »

Tak to się zaczyna...

Jest to, oczywiście, Last Look Charlesa Burnsa. Ma być w integralu i KG stara się żeby było jeszcze w tym roku.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1990 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 14:45:52 »
Super, że będzie. Idealnie by było na gwiazdkę :)

Online parsom

« Odpowiedź #1991 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 14:57:45 »
O ile będzie w tym roku gwiazdka...

Offline tuco

« Odpowiedź #1992 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 18:01:28 »
Super, że będzie. Idealnie by było na gwiazdkę :)
dlaczego idealnie? miało być w tym roku, gwiazdka to chyba ostatni moment, więc najgorszy w zasadzie.
jeden z niewielu komiksów na które naprawdę CZEKAM w tym roku. już myślałem, że będzie amba-fatima.....

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1993 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 09:48:02 »
Ja też liczyłem, że będzie w tym roku, a konkretnie w październiku. Jeżeli ma być jakoś pod koniec roku, to najlepiej na gwiazdkę, szybciej raczej nie będzie. Co do pośpiechu, to nie mam obaw, bo KG zawsze ma komiks dopracowany i dopiero gdy taki jest to wypuszcza. Z Burnsem trochę szkoda, bo wszędzie gdzie patrzę to komiks jest po niemiecku, francusku. Myślałem o zakupie "Love Nest".

Offline hansior

« Odpowiedź #1994 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 14:44:12 »
Fajnie  się prezentują te plansze z Samotności komiksiarza, ale jestem trochę rozczarowany. Spodziewałem się zastosowania mieszaniny stylów różnych typów komiksiarzy tak, jak to zostało zrobione w Życie i czasy charliego chan hock Chye. To jest jeden z najlepszych komiksów, jakie czytałem.